Recept afdrukken
No ratings yet

Oliebollen met stoofperen en witte chocolade

Heerlijk varieren met glutenvrije oliebollen. Lekker met stoofpeer en witte chocolade!
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Gebak
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Glutenvrij
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
porties: 12 stuks
Auteur: Koopmans

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Doe de mix in een beslagkom.
  • Voeg het warme water toe.
  • Mix het geheel met de mixer op de laagste stand in circa 1 minuut tot een glad beslag.
  • Roer de stoofperen-blokjes door het beslag.

Rijzen

  • Dek het beslag af met een vochtige theedoek en laat circa 45-60 minuten rijzen bij kamertemperatuur.
  • (het beslag moet ongeveer 2x zoveel worden) Roer het beslag tijdens het rijzen en bakken niet meer door!

Bakken

  • Laat in een frituur of friteuse de olie heet worden tot circa 190°C.
  • Vorm met een oliebollentang (ijstang) of met twee lepels bolletjes beslag.
  • Laat de bolletjes in de hete olie glijden.
  • Bak de oliebollen in circa 5 minuten rondom goudbruin.
  • Laat ze in een vergiet of op keukenpapier uitlekken.

Decoreren

  • Smelt ondertussen de chocolade au-bain marie.
  • Dip de helft van de oliebollen in de chocolade en strooi wat grofgehakte pistachenoten erover

Recept afdrukken
No ratings yet

Gyroscoop

Recept categorieën: Fruit, Gevogelte, Voorgerechten
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Schil de peren, besprenkel ze met het citroensap, boor ze uit en steek in elke opening een pijpje kaneel.
  • Stoof de peren rechtopstaand, onder gesloten deksel, ± 50 minuten in een pan met 1 kopje water, een scheutje perenlikeur, 2 eetlepels kristalsuiker en de glühweinkruiden.
  • Prik de peren na ± 40 minuten in om de gaarheid te controleren.
  • Snijd de ganzelever en de uier in 'frietjes' van± 1 cm.
  • Wentel de frietjes in de bloem en klop de overtollige bloem eraf.
  • Smelt een klontje boter, bak de uierfrietjes knapperig en breng op smaak met zout, peper en wat citroensap.
  • Schep de gebakken frietjes uit de pan en houd ze warm.
  • Bak in een andere pan de honingkoek in wat boter,lepel er wat perenlikeur over en leg elk sneetje in het midden van een bord.
  • Bak nu de ganzeleverfrietjes kort in boter ,de reepjes moeten vanbinnen roze blijven.
  • Schik de beide soorten frietjes op de honingkoek, schik er een peertje naast en steek een hulstblaadje in de kaneelstok om te versieren.

Recept afdrukken
No ratings yet

Boomstammetje met kruidige stoofperen

Recept categorieën: Fruit, Hoofdgerechten, Varkensvlees, Vlees
porties: 4 personen
Auteur: C1000

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Schil de peren, snijd ze in vieren en snijd de klokhuizen eruit.
  • Leg ze in een ruime pan en strooi het kaneelpoeder, de koriander en de suiker erover.
  • Schenk de wijn erop en voeg zoveel water toe zodat de peertjes onder staan.
  • Breng alles aan de kook.
  • Stoof de peren op een heel laag vuur met de deksel op de pan in ± 2½uur gaar.
  • Verhit het vloeibare bakvet en bak de boomstammetjes rondom bruin en gaar.
  • Serveer ze met de stoofpeertjes.

Tips / Opmerkingen

Lekker met rode kool en aardappelpuree.

Elfstedenbliksem
Recept afdrukken
No ratings yet

Elfstedenbliksem van Lekker Frysk

Recept categorieën: Groenten, Stamppot, Varkensvlees
Land van herkomst: Friesland, Nederland
porties: 4
Auteur: Lekker Frysk

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Schil de peren, snijd ze in partjes en verwijder de klokhuizen
  • Breng in de pan met de hittebron op hoog vuur 2 deciliter water met de kaneelstokjes de suiker en de partjes peer aan de kook.
  • Sluit de pan
  • Stoof ca. ¾ uur met de hittebron op laag
  • Schil de aardappelen was ze en snijd ze in vieren
  • Voeg ze aan de peertjes toe, met zonodig wat water en stoof zachtjes door tot de aardappelen en peren gaar zijn
  • Snijd het spek in plakken van ¾ cm dik
  • Bak dit op matig heet vuur aan beide kanten goudgeel, neem ze uit de pan en houd ze warm
  • Schep door de gare inhoud de azijn, peper, en het spekvet
  • Breng het geheel opsmaak en leg boven op de gebakken plakjes spek.

Tips / Opmerkingen

Serveer met roggebrood (´brea´), boter en met mosterd, om het spek mee te besmeren.

Friese stoofpeertjes
Recept afdrukken
No ratings yet

Stienparre

Friese stoofpeertjes
porties: 4
Auteur: Lekker Frysk

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Was de stoofpeertjes als je ze niet of gedeeltelijk schilt.
  • Doe de peertjes in een pan, zodat ze net onder water staan.
  • Breng het water aan de kook.
  • Laat de peertjes ongeveer twee uur lang op een laag pitje koken tot ze gaar en rood zijn.
  • Doe in het midden van vier bordjes twee eetlepels van de basterdsuiker.
  • Giet de peertjes af en zet ze rond de suiker.

Tips / Opmerkingen

Voor dit gerecht kun je het beste 'marmot-peertjes' gebruiken, maar met andere stoofperen kan het ook.
Zo warm mogelijk opdienen.
Pak eenpeertje bij het steeltje.
Haal het doorde suiker, en eet het door het boven je mond te houden en af te happen (net zoals nieuwe haring wordt gegeten).
Het warme sap druipt langs je kin!

Recept afdrukken
No ratings yet

Drentse Stoofperen

Stoofperen met port en dadels.
Recept categorieën: Bijgerecht, Fruit
Land van herkomst: Drenthe, Nederland

ingrediënten

opties

    Bereidingswijze

    • Breng alle ingrediënten (behalve de peren en de dadelin een ruime pan met een
    • beetje water aan de kook, laat dit even een paar minuten koken (pocheervocht);
    • Schil de peertjes, verwijder het klokhuisje, snijdt ze in 2 partjes;
    • Doe de stoofperen bij het pocheervocht;
    • 500 ml. rode zoete port toeveogen;
    • Vul aan met water totdat de peertjes net onder staan;
    • Laat het minimaal 2 á 3 uur zachtjes pruttelen op een heel laag vuurtje
    • (na 1 uur zijn de peren gaar);
    • Voeg de dadels toe, rustig mengen;
    • De peren in het vocht laten afkoelen.

    Tips / Opmerkingen

    Serveertip:

    Serveer het met o.a. Gorgonzola, Roqfort, Danish blue, Tilsiter, Esrom,
    Old Amsterdam of een (Drentse) kaas naar eigen keuze.

    Het verhaal

    Voor het behoudt van de pure smaak van de stoofperen, is het van belang niet te veel
    toevoegingen te gebruiken.
    Voor een lichtzoete en sappige peren smaak, voeg enkel suiker en kaneel toe.
    Een extra kruidig accent ontstaat door het toevoegen van kruidnagel en/of steranijs.
    Na een uurtje zijn de meeste stoofperen al gaar maar pas na drie uur zijn ze roze tot rood
    van kleur, en de kruiden zijn dan helemaal in getrokken.
    Gieser-Wildeman is het bekendste stoofperenras van ons land, en ook het lekkerste.
    Het vruchtvlees is korrelig en wit. Deze stoofperen kunnen een halfjaar bewaard worden.
    De voedingsstoffen in dadels bevatten: Kalium, Magnesium, Vitamine B6 en C en
    is ontstekingsremmend.

    Recept afdrukken
    No ratings yet

    Stoofperen met seranoham

    Recept categorieën: Fruit, Vlees
    Feestdagen etc: Kerst
    porties: 4 personen
    Auteur: Onbekende Auteur

    ingrediënten

    extra nodig: grill

      Bereidingswijze

      • Verwarm de suiker met 2 eetl. water in een pan met dikke bodem en laat de suiker, zonder te roeren, karameliseren (bruin kleuren). 
      • Schil intussen de peren, houd ze heel en laat de stelen eraan.
      • Haal de pan met karamel van het vuur en voeg, heel voorzichtig, (i.v.m. spatten), de port en de 100 ml. water toe. 
      • Leg de peren en de kruidnagels in de port, en laat ze afgedekt op een laag vuur in ca. 30 min. gaar stoven.
      • Keer de peren af en toe.
      • Haal de peren uit de pan en laat ze afkoelen. 
      • Voeg de balsamico-azijn toe aan de port, laat deze iets inkoken en verwijder de kruidnagels (maak dit 1 dag van tevoren klaar).
      • Verwarm de oven voor op de grillstand.
      • Zet de peren op een vuurvaste schaal en wikkel de serano-ham er losjes omheen. 
      • Zet de peren op een vuurvaste schaal ca. 5 min. net onder de grill, totdat de ham krokant is.
      • Verwarm de port-dressing en schenk deze langs de peren en serveer ze direct.

      Recept afdrukken
      No ratings yet

      Perehiet

      Noordhollandse perenstamppot
      Recept categorieën: Fruit, Groenten, Stamppot, Vlees
      Land van herkomst: Noord Holland

      ingrediënten

      Bereidingswijze

      • Kook de  geschilde en in stukken gesneden stoofperen 1 uur in een ruime pan met het water
      • Leg er na 30 minuten geschilde en in stukken gesneden aardappelen bij en kook ze samen gaar.
      • Snijd een stukje mager rookspek in plakken en bak ze in de bakboter zachtjes uit.
      • Giet het vocht af en stamp de aardappelen en de peren door elkaar.
      • Schep er de uitgelekte witte bonen door en leg het spek erop.
      • Roer wat kookvocht van de aardappelen en peren bij het spekvet, breng het aan de kook en serveer dit er apart bij.

      Recept afdrukken
      No ratings yet

      Elfstedenbliksem van Astrid Veltman

      Recept categorieën: Fruit, Groenten, Stamppot, Vlees
      Land van herkomst: Friesland
      porties: 4

      ingrediënten

      Bereidingswijze

      • Schil de peren, snijd ze in partjes en verwijder de klokhuizen.
      • Breng in een pan op hoog vuur 2 dl water met de kaneel, de suiker en de partjes peer aan de kook, sluit de pan en stoof de peertjes ± 1/2 uur op laag vuur.
      • Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in vieren.
      • Voeg ze, zo nodig met wat water, aan de peertjes toe en stoof zachtjes door tot de aardappelen en de peren gaar zijn.
      • Snijd het spek in plakken van 1/2 cm dik en bak die op matig vuur aan beide kanten goudgeel.
      • Neem ze uit de pan en houd ze warm.
      • Schep de azijn, peper, en het spekvet door het gare peer-aardappelmengsel.
      • Breng het geheel op smaak en leg de gebakken plakjes spek erop.
      • Serveer met roggebrood, boter en met mosterd, om het spek mee te besmeren.

      Stoofpeer in bladerdeeg met amandelspijs
      Recept afdrukken
      No ratings yet

      Stoofpeer in bladerdeeg met amandelspijs

      Recept categorieën: Fruit
      Dieët: Vegetarisch
      porties: 4