Stracciatella ijs

Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • iets minder dan een half vanillestokje
  • 170 ml melk
  • 2 eierdooiers
  • 85 gram fijne tafelsuiker
  • 1 klein theelepeltje maïzena
  • 85 ml slagroom
  • 75 gram pure chocolade fijngehakt of grof geraspt

Instructies

  • Snijd het vanillestokje in de lengte open.
  • Breng de melk met het vanillestokje in een (steel)pan met dikke bodem langzaam aan de kook. Draai het vuur heel laag (gebruik eventueel een vlamverdeler) en laat de melk 10 minuten zachtjes trekken.
  • Klop intussen in een kom de eierdooiers met de suiker en de maïzena in 5-10 minuten bleek en romig.
  • Neem de pan van het vuur en verwijder het vanillestokje uit de melk.
  • Zet de kom met het dooiermengsel op een pan met heet water, die op een laag vuur staat en
  • giet de hete melk al kloppende in een dun straaltje bij het dooiermengsel.
  • Blijf roeren tot de vla gebonden is.
  • Giet de vanillevla door een fijne zeef (om eventuele klontjes te verwijderen) in een schone kom. Zet de kom in een bak met koud water en laat de vla onder af en toe roeren afkoelen.
  • Zet de afgekoelde vla, afgedekt met folie,ca.50 minuten in de koelkast om goed koud te worden.
  • Schep de gekoelde vanillevla in een ijsmachine en laat de machine draaien tot het mengsel half bevroren is (10-15 minuten).
  • Klop intussen de slagroom en de chocolade dik vloeibaar.
  • Giet de room, terwijl de ijsmachine draait, langzaam bij de vla.
  • Laat de machine draaien tot het ijs de gewenste stevigheid heeft (20-25 minuten).
  • Schep het ijs in een diepvriesdoos met deksel en bewaar het tot gebruik in de diepvries.
  • Zet het ijs (als het langer dan 12 uur in de diepvries heeft gestaan) ca. 30 minuten voor het opdienen in de koelkast, zodat het iets zachter kan worden.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën IJs