Sushirijst

Porties: 4
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 3 kopjes Japanse rijst kleine ronde korrel
  • 1 vel kombu gedroogd zeewier
  • 2 eetlepels rijstwijn of droge witte wijn
  • 5 eetlepels rijstazijn of ciderazijn
  • 2 eetlepels suiker
  • 2 theelepel zout
  • Verder:
  • verse rauwe of gerookte vis zalm, tonijn, inktvis
  • forel- of zalmeieren
  • wasabi groene mierikswortelpasta
  • sojasaus
  • nori velletjes gedroogd zeewier

Instructies

  • Spoel de rijst 3-4 keer tot het spoelwater helder wordt, laat hem uitlekken
  • en 1 uur zwellen.
  • Snijd de kombu in stukken.
  • Meng de rijst met iets meer dan 3 kopjes water, de rijstwijn en de kombu
  • in een kookpan met dikke bodem.
  • Breng op een hoog vuur aan de kook.
  • Verwijder de kombu, zet het vuur lager en laat 15 minuten koken.
  • Zet de pan van het vuur en laat nog 10 minuten stomen met een theedoek
  • tussen pan en deksel.
  • Roer de suiker en het zout door de rijstazijn.
  • Schep de rijst in een grote kom en giet het azijnmengsel erover.
  • Meng snel en laat hem afkoelen. Zo blinkt de rijst mooi.
  • Dek af met een vochtige doek.
  • Laat iedere gast telkens een mondjesmaat rijst nemen.
  • Smeer er eerst een beetje wasabi op en leg er den een reepje rauwe vis of
  • zalmeitjes op.
  • Pak in met een reepje nori en dip het pakketje in de sojasaus.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Rijst / Sushi
Land van herkomst Japan