Tarbot aan de graat gegrild met olijfolie en rozemarijn

Porties: 4
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 340 gram kabeljauw gedroogde
  • 3 eieren
  • muskaatnoot
  • 7 dl arachideolie om te frituren
  • 550 gram aardappels vastkokende
  • 1 el peterselie gehakte
  • peper versgemalen
  • zout versgemalen

Instructies

  • Kook de kabeljauw samen met de geschilde aardappelen in water.
  • Haal zorgvuldig het vel en de graten uit de vis (het is zeer onaangenaam om graten in de kroketten te vinden).
  • Scheid de eieren en klop het eiwit tot sneeuw.
  • Meng de aardappelen en de kabeljauw en draai ze door de vleesmolen (kleine gaatjes).
  • Meng de eierdooiers en peterselie door het mengsel en kruid met peper, zout en muskaatnoot.
  • Als het deeg goed glad is, voorzichtig het eiwitschuim doorroeren en bijkruiden indien nodig.
  • Vorm met twee diepe soeplepels de kroketten door ze met een draaiende beweging enkele keren van de ene lepel over te brengen naar de andere tot de kroketten goed stevig zijn en een mooie ovale vorm hebben.
  • Verwarm de frituurolie op 180° C en laat de kroketten per 3 of 4 tegelijk in 4 à 5 minuten goudbruin kleuren.
  • Laat de gefrituurde kroketten uitlekken op keukenpapier.
  • Als de kroketten openspringen of kapot gaan in de frituurolie, wil dit zeggen dat de olie niet warm genoeg is of het deeg te vloeibaar, zij vullen zich dan met olie en worden oneetbaar.
  • Serveren met tomatenrijst, gebakken rijst of zeevruchtenrijst en een salade.

Notities / Tips / Wijnadvies

En zoals eerder gezegd kunnen zij ook als borrelhapje gegeten worden.
Koud maken ze deel uit van alle picnics, koude buffetten en volksfeesten. Warm komen zij, vergezeld van rijst en salade, minstens een keer per week voor op het overgrote deel der Portugese tafels. Zij worden eveneens gegeten als snack aan de toog van de populaire «tascas» en andere drankgelegenheden, waar
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Vis