Recept afdrukken
No ratings yet

Zuurdesembrood met Ardennerpaté en uiencompote

Allerhande 2003
Recept categorieën: Brood, Brunch, Lunch
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Uien mengen met olijfolie, honing, tijm en wijnazijn en smoor ze op zeer laag vuur ca. 20 minuten (kan dag tevoren).
  • Uiencompote af laten koelen tot kamertemperatuur.
  • Sneetjes brood beleggen met blaadje kropsla, plak Ardennerpaté en eetlepel uiencompote.

Recept afdrukken
No ratings yet

Geroosterde perziken met noten

Allerhande 2003
Recept categorieën: Bijgerecht, Fruit, Noten
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Grill voorverwarmen.
  • Perziken halveren, pit verwijderen en elke perzik in 8 partjes snijden.
  • Noten grof hakken.
  • In ovenschaal perziken met noten, tijm en citroenrasp door elkaar scheppen.
  • Citroensap en olie erover sprenkelen.
  • Zout en royaal peper erboven malen.
  • Schaal 15 cm onder grill schuiven en perziken in 10-15 min. lichtbruin en gaar roosteren.
  • Af en toe omscheppen.

Tips / Opmerkingen

Vervang voor een wat pittigere variatie de walnotenolie door olijfolie extra vierge met
knoflookaroma en chilipeper.
Heerlijk bij kip of lamsvlees

Recept afdrukken
No ratings yet

Gentse stoverij

Allerhande 2003
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Stoofpot
porties: 6 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Bier op kamertemperatuur laten komen.
  • Stukjes bot uit karbonades snijden. Beide
  • vleessoorten in blokjes snijden.
  • Ui grof hakken.
  • Knoflook pellen en in plakjes snijden.
  • Winterpeen schrappen, wassen en in plakjes snijden.
  • In braadpan of grote koekenpan boter smelten.
  • Vleesblokjes al omscheppend rondom bruinbakken.
  • Vlees uit pan op schaal scheppen.
  • In achtergebleven bakvet uien fruiten.
  • Peen, knoflook en kruiden toevoegen en nog 2 min. meebakken.
  • Vleesblokjes weer in pan leggen.
  • Bier langs rand van pan bij vlees schenken en aan de kook brengen.
  • Brood besmeren met mosterd en appelstroop en brood in blokjes snijden.
  • Broodblokjes door vlees scheppen.
  • Deksel op pan leggen en vlees in ca. 2 uur gaarstoven, af en toe omscheppen.
  • Voor serveren laurier en tijm verwijderen en gerecht op smaak brengen met zout en peper.

Tips / Opmerkingen

Lekker met gekookte aardappels en appelcompote.

Recept afdrukken
No ratings yet

Witloftaartjes met stilton

Allerhande 2002
Recept categorieën: Hartige taart, Hoofdgerechten, Kaas
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Bladerdeeg op aanrecht in ca. 10 minuten laten ontdooien.
  • Struikjes witlof schoonmaken en in lengte halveren.
  • In koekenpan 2 eetlepels olie verhitten.
  • Witlof op snijkant in pan leggen en op hoog vuur in ca. 3 minuten bakken.
  • Eventueel scheutje water aan bakvet toevoegen als het te hard gaat.
  • Witlof voorzichtig keren en nog ca. 3 minuten bakken tot witlof bruin en beetgaar is.
  • Op keukenpapier scheppen en laten afkoelen.
  • Tijmblaadjes van takjes rissen.
  • Stilton verkruimelen.
  • Walnoten grof hakken.
  • In kom mascarpone losroeren met custardpoeder en helft van tijm, stilton en walnoten erdoor roeren.
  • Bakplaat bekleden met bakpapier en plakjes bladerdeeg erop leggen.
  • Bladerdeeg tot op 1 cm van randen bestrijken met mascarponemengsel.
  • Op elk plakje bladerdeeg naast elkaar 3 halve struikjes witlof leggen, met snijkant naar boven. Rest van stilton, walnoten en tijm erover strooien en olie erover sprenkelen.
  • Oven voorverwarmen op 200 °C.
  • In midden van oven witloftaartjes in ca. 25-30 minuten goudbruin en gaar bakken.
  • Witloftaartjes op borden leggen.

Tips / Opmerkingen

Serveren met gebakken peertjes.

Recept afdrukken
No ratings yet

Verse Spaanse tomatensaus

Allerhande 2002
Recept categorieën: Bijgerecht, Saus
Land van herkomst: Spanje
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Ui en knoflook pellen en snipperen.
  • Tomaten wassen en in stukjes snijden.
  • In braadpan olie verhitten en ui en knoflook heel zachtjes glazig fruiten.
  • Tomaten en chilipoeder erdoor scheppen en ca. 2 minuten zachtjes bakken.
  • Sherry toevoegen.
  • Tijmblaadjes erboven van takjes rissen.
  • Tomaten afgedekt in ca. 10 minuten zachtjes gaar smoren.
  • Tomatenmengsel overdoen in blender en op hoogste stand in ca. 1 minuut tot gladde saus pureren.
  • Saus weer terugdoen in pan en nog 5-10 minuten zachtjes laten sudderen tot dikte goed is.
  • Op smaak brengen met zout en peper.

Tips / Opmerkingen

Lekker bij (geroosterd) vlees, vis of pasta.

Recept afdrukken
No ratings yet

Uiensoep met roquefort

Allerhande 2002
Recept categorieën: Kaas, Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
porties: 4 personen

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Uien en knoflook pellen en snipperen.
  • In soeppan olie verhitten.
  • Ui, knoflook en takjes tijm erdoor scheppen.
  • Met deksel op pan ui ca. 10 minuten zachtjes smoren.
  • Regelmatig omscheppen.
  • Bouillon en gembersiroop toevoegen.
  • Uiensoep ca. 20 minuten laten sudderen.
  • Bosuitjes schoonmaken en in ringetjes snijden.
  • Roquefort verkruimelen.
  • Takjes tijm uit soep nemen.
  • Met staafmixer uien in bouillon pureren tot een gladde gebonden soep.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Uiensoep in vier kommen scheppen en bosuitjes, roquefort en croutons erover verdelen.

Tips / Opmerkingen

Ook uiensoep uit een pakje of blik smaakt extra lekker met deze topping van verkruimelde
roquefort, ringetjes bosui en croutons.
Voor gegratineerde uiensoep de soep in ovenvaste kommen scheppen en de roquefort even onder een hete grill laten smelten.

Recept afdrukken
No ratings yet

Tomatenbouillon met zuurkool en ham

Allerhande 2002
Recept categorieën: Bouillon, Vis, Voorgerechten
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Van 3 takjes tijmblaadjes rissen.
  • Sjalotjes pellen en snipperen.
  • In pan helft van olie verhitten en helft van sjalotjes ca. 2 minuten zachtjes fruiten.
  • Zuurkool, suiker en helft van geriste tijmblaadjes erdoor scheppen en afgedekt ca. 15 minuten zachtjes smoren. Tomaten inkruisen, in kokend water onderdompelen en ontvellen.
  • Tomaten in parten snijden, zaadjes verwijderen en vruchtvlees in blokjes snijden.
  • In soeppan rest van olie verhitten.
  • Rest van sjalot ca. 2 minuten zachtjes fruiten.
  • Knoflook pellen en erboven uitpersen.
  • Tomaatblokjes en rest van geriste tijmblaadjes ca. 3 minuten zachtjes meebakken.
  • Sherry, fond en 2 dl water toevoegen, aan de kook brengen en bouillon ca. 10 minuten zachtjes laten koken.
  • Ham in repen snijden.
  • Bouillon op smaak brengen met zout, peper en eventueel een beetje suiker.
  • Bouillon in vier voorverwarmde kommen scheppen.
  • In midden flinke pluk zuurkool leggen en reepjes ham erop leggen.
  • Garneren met takje tijm.

Recept afdrukken
No ratings yet

Tian van mediterrane groenten

Allerhande 2002
Recept categorieën: Bijgerecht
Land van herkomst: Mediterraan
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Oven voorverwarmen op 175 ºC.
  • Knoflook pellen en halveren.
  • Ui pellen en in 8 parten snijden.
  • Paprika wassen, schoonmakenen in 12 stukken snijden.
  • Aubergine wassen, halveren en in plakken snijden.
  • Courgette wassen en in plakken snijden.
  • Groenten in ovenschaal rangschikken.
  • Knoflook erover verdelen.
  • Groenten bestrooien met zout en peper, olie en citroensap erover druppelen.
  • Ovenschaal op rooster in midden van oven schuiven.
  • Groenten ca. 45 minuten laten bakken, zo nu en dan omscheppen.
  • Schaal uit oven nemen.
  • Tijmblaadjes van takjes rissen en door groenten mengen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Struisvogeltournedos met knolselderijpuree en rode wijnjus

Allerhande 2002
Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Biefstukken halveren en elke helft in plakje ham wikkelen.
  • In pan wijn, port en fond met tijm tot helft inkoken.
  • Aardappels schillen, wassen, in blokjes snijden en in pan met weinig water in ca. 15 minuten gaarkoken.
  • In andere pan 25 g boter smelten, knolselderij met 2 eetlepels ingekookt fond afgedekt in ca. 15 minuten zachtjes gaarstoven. 1/3 van knolselderij overdoen in kleine pan.
  • Rest met aardappelblokjes en crème fraîche tot puree stampen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • 25 g boter verhitten en struisvogeltournedos in ca. 4 minuten rondom bruin bakken.
  • Op warm bord leggen en warm houden onder aluminiumfolie. Ingekookt fond door bakvet roeren en laten doorkoken tot mooie jus.
  • Tijm uit jus verwijderen.
  • Rest van boter in klontjes snijden en met garde door jus kloppen.
  • Basilicum in reepjes snijden en door knolselderijpuree mengen.
  • Knolselderijpuree op vier warme borden scheppen.
  • Struisvogeltournedos erop leggen.
  • Blokjes knolselderij erover strooien.
  • Jus erover schenken.

Recept afdrukken
No ratings yet

Salade van witlof met tijmkletskoppen

Allerhande 2002
Recept categorieën: Salade, Voorgerechten
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Boter smelten.
  • Tijmblaadjes van takjes rissen en fijnhakken.
  • In kom sesamzaad, poedersuiker en mespunt zout door elkaar roeren.
  • Al roerend sinaasappelsap en boter toevoegen.
  • Blijven roeren tot homogene massa ontstaat.
  • Bloem en tijm erdoor spatelen.
  • Deeg ca. 10 uur afgedekt in koelkast laten opstijven.
  • Oven voorverwarmen op 150 °C of gasovenstand 2.
  • Bakplaat invetten.
  • Van deeg 12 rolletjes ter grootte van knikker draaien en op bakplaat leggen met zeker 5 cm tussenruimte.
  • Kletskoppen in oven in ca. 10-15 minuten mooi goudbruin bakken.
  • Laten afkoelen.
  • In keukenmachine witte-wijnazijn, mosterd en mayonaise mengen.
  • Al draaiend 1 dl olijfolie en walnootolie in dun straaltje toevoegen en blijven draaien tot mooi gebonden dressing ontstaat.
  • Op smaak brengen met zout, peper en poedersuiker.
  • Frisée wassen, in stukken scheuren en (in slacentrifuge) droog slaan.
  • Rucola in stukken scheuren.
  • Bieslook fijn knippen.
  • Struikjes witlof in lengte halveren en stronkje met kern eraf snijden.
  • Witlofpunten op 5 cm afsnijden, wassen en tot gebruik in vochtige theedoek wegleggen. Onderkanten van witlof in reepjes snijden.
  • In koekenpan 4 eetlepels olijfolie verhitten.
  • Reepjes witlof met 1 theelepel poedersuiker al omscheppend in ca. 3-4 minuten beetgaar bakken.
  • Rode-wijnazijn erover schenken en laten verdampen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • In kom eieren loskloppen met slagroom, bieslook, zout en peper.
  • In grote koekenpan 2 eetlepels olijfolie verhitten.
  • Eimengsel erin schenken en over panbodem laten uitvloeien.
  • Bakken tot bovenkant droog is.
  • Omelet in 8 punten snijden.
  • Op de borden ringvorm zetten.
  • Gebakken witlof erin scheppen en licht aandrukken.
  • Ring voorzichtig verwijderen.
  • Op witlof kletskop leggen.
  • Hierop wat frisée en rucola verdelen en omelet losjes gevouwen erop leggen.
  • Hierop weer kletskop leggen met frisée, rucola en omelet.
  • Afdekken met kletskop.
  • Witlofblaadjes en kervel eromheen verdelen.
  • Besprenkelen met dressing.