Recept afdrukken
No ratings yet

Rijstgerecht met roerbakgroenten

Recept categorieën: Groenten, Rijst, Roerbakken / Wokken
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sonja van de Rhoer

Bereidingswijze

  • Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking gaar en droog.
  • Voeg, als het water met de rijst kookt, het groentebouillonpoeder, de
  • sinaasappelrasp en het vijfkruidenpoeder toe en roer goed tot alles is opgelost.
  • Neem de pan met de gekookte rijst van het vuur, laat hem afgedekt 5-10 minuten rusten en maak de rijst vervolgens met twee vorken los.
  • Laat de tofu uitlekken, dep het stuk met keukenpapier droog en snijd de tofu in blokjes van ± 1-1½ cm.
  • Verhit, terwijl de rijst kookt, op hoog vuur een grote wok of grote pan met anti-aanbaklaag, voeg de olie toe en daarna de geraspte gember, de knoflook, de lente-ui en de gedroogde pepers en roerbak 30 seconden.
  • Voeg de broccoli en de bloemkool toe en roerbak 2 minuten.
  • Voeg de tofublokjes toe samen met de schoongewreven en kleiner gesneden oesterzwammen en roerbak 2-3 minuten.
  • Strooi de sesamzaadjes erover en roer de sojasaus erdoor.
  • Warm alles snel goed door en serveer de rijst met het roerbakmengsel.

Tips / Opmerkingen

Houdt u niet van te rauwe bloemkoolroosjes, blancheer ze dan voor het roerbakken 2 minuten in ruim kokend water.

Info:

Twee supergezonde groenten, gecombineerd met tofu, paddestoelen en zilvervliesrijst of basmatirijst, geven een heerlijk gemakkelijk gerecht, dat qua kleur goed bij de herfst past.
Oesterzwammen worden geteeld op geprepareerd stro waaraan broed van de oesterzwam is toegevoegd. De oesterzwam is schelpvormig en meestal lichtgrijs van kleur. De oesterzwam heeft een zachte smaak die uitstekend met verschillende groenten combineert.

Recept afdrukken
No ratings yet

Roerbakschotel van peultjes en tofu

Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Jumbo

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Snijd de tofu in blokjes van 2 cm.
  • Haal de peultjes af.
  • Pel de teentjes knoflook en hak ze fijn.
  • Snijd de peper zonder zaadjes in stukjes.
  • Rasp de geschilde gemberwortel.
  • Veeg de oesterzwammen schoon met keukenpapier en snijd ze in reepjes.
  • Verhit de helft van de olie in een wok of hapjespan.
  • Bak hierin de tofublokjes rondom lichtbruin.
  • Schep ze uit de pan.
  • Voeg de rest van de olie toe, fruit hierin de knoflook, peper en gemberwortel 1 minuut.
  • Schep de oesterzwammen en peultjes en 1 eetlepel water erbij en roerbak 3 minuten.
  • Voeg de tofu en de sojasaus toe en verwarm al omscheppend 2 minuten.
  • De peultjes moeten beetgaar blijven.

Recept afdrukken
No ratings yet

Popiah

verse loempia's
Recept categorieën: Bijgerecht, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen
Auteur: Jeroen (achternaam onbekend)

ingrediënten

  • 6 grote slabladeren gehalveerd
  • 125 gr. tauge
  • 100 gr. komkommer in dunne reepjes
  • 100 gr. tofu stevige / goudgeel gefrituurd, in kleine blokjes
  • 2 eieren hardgekookte gepeld, grofgeprakt
  • 2 lap cheong Chinese worstjes 3 min. gekookt in water, in dunne plakjes
  • 2 el. rode chilipepers verse fijngehakt, zonder zaadjes
  • 8 teentjes knoflook met zout tot een pasta geperst
  • 4 el. tim cheong zoete zwarte Chinese saus

Omeletjes:

Gekookte vulling:

Bereidingswijze

  • Voor de omeletjes bloem en zout un een kom doen, beetje bij beetje water toevoegen en er een glad beslag van roeren.
  • Pan verhitten, 1 tl olie over de bodem van de pan verdelen.
  • Een opscheplepel beslag in de pan doen en over de bodem verdelen.
  • Op een middelhoog vuur ongeveer 30 sec. laten stollen.
  • Keren en de andere kant op dezelfde manier baken.
  • Op een schaal leggen.
  • De andere omeletjes op dezelfde maniet bakken.
  • Voor de vulling olie verhitten.
  • Knoflook en uien glazig bakken.
  • Sojabonen toevoegen en 1 min. roerbakken.
  • Vuur hoog draaien, varkensvlees toevoegen en 1 min. roerbakken, tot het vlees verkleurt.
  • Garnalen toevoegen en 1 min. roerbakken.
  • Bamboescheuten, yam en sojasaus erbij doen.
  • Alle ingredienten vermengen, dan het vuur laag draaien.
  • Met het deksel op de pan 30 min. door laten koken.
  • Zo nodig af en toe 1 el. water toevoegen.
  • De vulling in een kom doen en af laten koelen.
  • De sla, tauge, komkommer, tofu, eieren en worstjes decoratief op een schaal rangschikken.
  • Samen met de omeletjes op tafel zetten.

Tips / Opmerkingen

De chilipeper, knoflook en zoete saus in aparte schaaltjes erbij zetten.

Recept afdrukken
No ratings yet

Vega Poké bowl

Gezond en vega, dat is deze poke bowl. Samen met een schep heerlijke Bieze Deli Boeren Yoghurt Dressing is dit een uitgebalanceerde maaltijd.
Voorbereidingstijd5 min
Bereidingstijd15 min
Recept categorieën: Lunch
Land van herkomst: Hawaii
Dieët: Vegan
porties: 1
Auteur: Wouter de Bruin

Bereidingswijze

  • Kook de couscous volgens de verpakking en laat deze goed afkoelen.
  • Marineer de blokjes tofu en kikkererwten met de ketjap manis en laat dit even intrekken.
  • Bak de tofu en kikkererwten daarna in een koekenpan goudbruin en laat ze daarna afkoelen.
  • Snijd de komkommer in plakjes en de wortel, rode biet en groene paprika in reepjes.
  • Leg een laagje couscous onder in de bowl en leg hier de gesneden groenten en de gebakken kikkererwten en tofu op.
  • Maak de poké bowl af met een ijsschep Bieze Deli Boeren Yoghurt Dressing op en een partje citroen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Broccoli met tofu

Snel te maken en Slank
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Vleesvervangers
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
porties: 4

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Broccoli wassen, schoonmaken en in de lengte in dunne plakjes snijden.
  • In koekenpan 25 g boter verhitten.
  • Aardappelschijfjes bakken volgens gebruiksaanwijzing.
  • Knoflook pellen en in plakjes snijden.
  • In braadpan rest van boter verhitten.
  • Knoflook ca. 2 minuten zachtjes bakken.
  • Azijn en 3 eetlepels water toevoegen en geheel ca. 1 minuut koken.
  • Broccoli toevoegen en ca. 6 minuten smoren.
  • Intussen tofu in 4 dikke plakken snijden.
  • Tijmblaadjes van takjes halen.
  • Broccoli uit pan halen en warmhouden.
  • Tofu en tijm in broccolipan leggen en tofu ca. 2 minuten per kant bakken.
  • Zout en peper erover strooien.
  • Broccoli over vier borden verdelen.
  • Tofu erop leggen en bakvet erover gieten.

Tips / Opmerkingen

Aardappelschijfjes er apart bij serveren.

Sukiyaki
Recept afdrukken
No ratings yet

Sukiyaki

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Vlees
Land van herkomst: Japan
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Meng de sojasaus met de sake en de suiker.
  • Neem vier bakjes en breek een ei in elk.
  • Roerbak de helft van de wortels in een grote koekenpan;
  • Schuif ze opzij en bak de helft van de groene uien.
  • Schuif ze opzij en doe hetzelfde met de champignons, Chinese kool en tofu.
  • Zorg ervoor dat de groenten apart blijven.
  • Als dat niet lukt, neem dan kleinere porties om te bakken.
  • Bak uiteindelijk de helft van het vlees een halve minuut aan elke kant.
  • Giet het sojasaus mengsel over het vlees en verhit goed.
  • Serveer de sukiyaki onmiddelijk.
  • Het kan direct uit de pan gegeten worden.
  • Dip de sukiyaki in ei met behulp van chop sticks.
  • Bereid, als de pan leeg is, de rest op dezelfde wijze.
  • Serveer met rijst of noedels, giet er het overgebleven kookvocht overheen.

Tokwa't baboy
Recept afdrukken
No ratings yet

Tokwa't baboy

Varkensvlees met tofu
Recept categorieën: Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Fillippijnen
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Begin een dag van tevoren.
  • Doe de tofu in een vergiet, zet er een bord op en zet iets zwaars op het bord.
  • Laat de tofu zo minstens 24 uur staan.
  • Snijd de tofu in blokjes en bak ze goudbruin in een flinke laag olie.
  • Strooi er wat zout over.
  • Bak nu het varkensvlees 20 minuten.
  • Roer de azijn en sojasaus erdoor.
  • Schep het varkensvlees in een schaal, schep de tofu erop en bestrooi met groene uitjes.

Tips / Opmerkingen

In de Filippijnen wordt dit recept gemaakt met Tau Kwa, dat is gedroogde tofu. We kunnen dat hier niet kopen, en daarom doe ik het met zelf gedroogde tofu. Het lijkt een beetje op het maken van paneer.

Recept afdrukken
No ratings yet

Volle rijstsalade

Recept categorieën: Rijst, Salade
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Was de rijst tot het water helder wordt, zet hem met 2 koppen water, wat zeezout en kurkuma op en laat 1 uur zachtjes koken.
  • Snijd de tomaten in partjes en de komkommer in blokjes.
  • Hak de ui grof en snijd de tofu in blokjes.
  • Maak een vinaigrette van de olie, de azijn, peper, zout en een snufje kerrie en roer deze door de afgekoelde rijst.
  • Vermeng de salade met de rest van de ingrediënten en dien op met volkoren stokbrood.

Recept afdrukken
No ratings yet

Aubergine tofucurry

AllerHande september 2000
Recept categorieën: Curry's, Groenten, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Thailand
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Sereh wassen en witte gedeelte van stengel heel fijn hakken, rest met achterkant van mes kneuzen.
  • Tofu laten uitlekken en in blokjes snijden.
  • Uien pellen en in parten snijden.
  • Aubergine in stukken snijden.
  • Paprika's wassen, schoonmaken en in stukken snijden.
  • In grote braadpan olie verhitten.
  • Tofu, aubergine, ui en paprika ca. 3 minuten al omscheppend bakken.
  • Sereh, basilicumpasta, kokosmelk, kaneel, nootmuskaat en citroensap toevoegen.
  • Curry afgedekt op laag vuur nog ca. 10 minuten laten stoven.
  • Curry met sojasaus op smaak brengen. Met (pandan-)rijst serveren.

Tips / Opmerkingen

Dit gerecht smaakt nog beter als het (een dag) van te voren bereid wordt. Verwarm het gerecht in de magnetron of op een middelhoog vuur.

Recept afdrukken
No ratings yet

Chinese mie met groenten en tofu

Recept categorieën: Groenten, Mie, Vleesvervangers
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: C1000

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Bak de tofu met het pepertje in de hete olie lichtbruin en neem ze uit de pan.
  • Bak de ui ± 5 minuten in het bakvet.
  • Voeg de Oosterse wokgroenten toe en bak ze al omscheppend 3 minuten mee.
  • Bereid de mie volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Bak de champignons 3 minuten op een hoog vuur mee en voeg de ketjap, de tofu, de bouillon en peper en zout naar smaak toe.
  • Warm alles goed door.
  • Schep de prei erdoor en warm nog 1 minuuut goed door.
  • Serveer met de Chinese mie.