Recept afdrukken
No ratings yet

Hollandse garnalensoep met sherry

Allerhande 2003
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Nederland
porties: 4 personen

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Ui pellen en snipperen.
  • Aardappels schillen en in blokjes van ca. 1 cm snijden.
  • In pan boter verhitten en hierin ui en aardappelblokjes ca. 1 minuut zachtjes bakken. Tomatenpuree erdoor mengen.
  • Bouillontabletten erboven verkruimelen en 8 dl kokend water toevoegen.
  • Soep 8-10 minuten zachtjes laten koken tot aardappel gaar is.
  • Pan van vuur nemen en sherry, helft van garnalen en crème fraîche door soep roeren.
  • Soep pureren.
  • Pan weer op vuur zetten en soep nog even door en door verwarmen.
  • Soep in vier diepe borden scheppen en rest van garnalen erover verdelen.
  • Garneren met tuinkers.

Tips / Opmerkingen

Lekker met knapperig stokbrood.

Recept afdrukken
No ratings yet

Grootmoeders gehaktballen

Allerhande 2003
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vlees
Land van herkomst: Nederland
porties: 4 personen

Bereidingswijze

  • Ei met ½ dl melk loskloppen.
  • Beschuiten boven ei verkruimelen.
  • Nootmuskaat, kruidnagel, zout en peper naar smaak erdoor roeren.
  • Eimengsel door gehakt kneden en er met natte handen 4 even grote ballen van vormen.
  • In braadpan boter verhitten.
  • Als schuim begint weg te trekken, gehaktballen in pan leggen en op hoog vuur aanbraden. Ballen met houten spatel in het rond rollen, zodat ze mooi egaal bruin worden.
  • Vuur laag draaien, deksel op pan leggen en gehaktballen ca. 20 min. zachtjes bakken.
  • Af en toe omkeren.
  • Gehaktballen uit pan nemen en warmhouden.
  • Tomatenpuree door bakvet roeren en 1 dl water toevoegen.
  • Geheel aan de kook brengen en aanbaksels goed losroeren.
  • Jus op smaak brengen met zout en peper.

Tips / Opmerkingen

Serveren met gekookte aardappels en gesmoorde prei.

Recept afdrukken
No ratings yet

Entrecote met abrikozen koffiesaus

Allerhande 2003
Recept categorieën: Fruit, Hoofdgerechten, Rundvlees
porties: 2 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Entrecote op kamertemperatuur laten komen.
  • Tomaten ontvellen, zaadjes verwijderen en vruchtvlees in blokjes snijden.
  • Uien pellen en in ringen snijden.
  • Knoflook pellen en in plakjes snijden.
  • Abrikozen in vieren knippen.
  • In kom chilipoeder, koriander, komijn en peper mengen.
  • In wok 3 eetlepels olie verhitten.
  • Knoflook, ui en abrikozen erdoor scheppen en 3-4 minuten zachtjes roerbakken.
  • Tomaatblokjes en tomatenpuree ca. 2 minuten meebakken.
  • Driekwart van kruidenmengsel erover strooien en koffie erbij schenken. Ca. 10 minuten zacht laten sudderen tot lichtgebonden saus ontstaat.
  • Op smaak brengen met zout.
  • Grillpan verhitten tot gloeiend heet.
  • Rest van kruiden door rest van olie roeren en hiermee vlees bestrijken.
  • Entrecotes op hoog vuur in ca. 6 minuten roosteren.
  • Bestrooien met zout.
  • Entrecotes op borden leggen.
  • Saus erover scheppen, rest apart erbij geven.

Tips / Opmerkingen

Lekker met couscous en sperziebonen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Roti met kerriekip en sperziebonen

Allerhande 2002
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Suriname
porties: 4 personen

Bereidingswijze

  • Ga op de Surinaamse toer met deze roti met kerrie-kip en sperziebonen.
  • Aardappelen schillen, wassen en aardappelen in weinig water met zout in ca. 20 min. gaar
  • koken.
  • Ondertussen de rest van aardappelen wassen, schillen en in partjes snijden (en tot
  • gebruik in water bewaren).
  • Knoflook pellen en fijn hakken.
  • Snijd het steeltje van de rode peper.
  • Halveer de peper in de lengte en verwijder met een scherp mesje de zaadlijsten.
  • Peper heel fijn snijden.
  • In keukenmachine of vijzel 1/3 van de tenen knoflook, helft van rode peper en djinten pureren.
  • Kipfilet in blokjes snijden, wassen en goed droogdeppen met keukenpapier (en tot gebruik in
  • koelkast bewaren).
  • Ui pellen en snipperen.
  • Sperziebonen schoonmaken en wassen.
  • Aardappelen afgieten en pureren.
  • Knoflookpuree en snufje zout erdoor roeren.
  • In kom bakmeel met snufje zout, handwarm water en olie tot soepel deeg kneden.
  • Deeg ca. 10-15 min. laten rijzen.
  • Verhit wat van de olie.
  • 1/6 van de knoflook,helft van ui, 1/2 van de bouillontablet en 1/2 van de kerriepoeder roerbakken. Aardappelpartjes en sperziebonen erdoor scheppen en met water in ca. 30 min. afgedekt zachtjes gaar stoven, regelmatig omscheppen.
  • In roerbakpan olie verhitten.
  • Rest van knoflook, ui, peper, kerriepoeder, bouillontablet en tomatenpuree ca. 1 min. bakken.
  • Kip ca. 2 min. meebakken en afgedekt in ca. 15 min. zachtjes gaar sudderen.
  • Op smaak brengen met zout.
  • Deeg in ballen verdelen (2 ballen per persoon).
  • In midden gat maken, vul elk deeg met aardappelpuree en deeg om vulling dichtvouwen. Aanrecht en deegroller bestuiven met bloem en deegballen uitrollen tot dunne, ronde lappen van ca. 17 cm doorsnede.
  • In droge koekenpan met antiaanbaklaag roti's één voor één bakken tot ze gaan bollen.
  • Keren en onderkant ca. 1 min. bakken.
  • Kerrie-kip en sperziebonen over borden verdelen.
  • Roti's ernaast leggen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Boeren paté

AllerHande 1996
Recept categorieën: Voorgerechten
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiden:

  • Oven voorverwarmen op 150 °C of gasovenstand 2.
  • Vorm invetten.
  • Bodem en zijkanten van vorm bekleden met spek.
  • Spek aan alle kanten ca. 4 cm laten overhangen.
  • Sjalotje en knoflook pellen en fijnsnipperen.
  • In fluitketel of pan ruim water aan de kook brengen.
  • Lever in stukken snijden en in keukenmachine in ca. 3 minuten tot fijn mengsel pureren. Overdoen in kom.
  • Gehakt, sjalot, knoflook, cognac, wijn, tomatenpuree, ei en nootmuskaat erdoor mengen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Vleesmengsel in vorm scheppen.
  • Bovenkant gladstrijken.
  • Overhangende plakjes terugvouwen en mengsel hiermee afdekken.
  • Vorm afdekken met aluminiumfolie.
  • In braadslede zetten.
  • Braadslede vullen met kokend water, zodat vorm voor 2/3 deel in water staat.
  • In midden van oven paté in ca. 2 uur gaar laten worden.
  • Uit oven nemen, aluminiumfolie verwijderen en laten afkoelen.
  • Vorm afdekken met plasticfolie en ca. 24 uur in koelkast zetten.

Bereiden:

  • Mes (zonder kartelrand) onder warm water houden.
  • Met warm mes voorzichtig randen van paté lossnijden.
  • Plat bord op vorm leggen, samen keren en paté uit vorm laten komen.
  • Mes nogmaals onder warm water houden.
  • Met warm mes paté in 12 plakken snijden. Serveren met gemengde sla en toast.

Recept afdrukken
No ratings yet

Vissoep uit de Provence

Aller Hande 1997
Recept categorieën: Soep, Vis
Land van herkomst: Frankrijk
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • In kommetje saffraandraadjes ca. 5 minuten weken in 2 eetlepels heet water.
  • Knoflook pellen en fijnhakken.
  • Kabeljauwfilet in blokjes snijden.
  • In kom 3 eetlepels olie, helft van knoflook en helft van saffraandraadjes door elkaar mengen. Kabeljauwfilet erdoor scheppen en ca. 10 minuten laten staan.
  • Tomaten inkruisen, enkele seconden onderdompelen in kokend water, afspoelen onder koud stromend water en ontvellen.
  • Tomaten in vieren snijden, zaadjes verwijderen en vruchtvlees in blokjes snijden.
  • Provençaalse kruiden met dik garen tot bosje bij elkaar binden.
  • Ui pellen en grof snipperen.
  • Prei schoonmaken, wassen en in dunne ringen snijden.
  • Bleekselderij wassen en in plakjes snijden.
  • In soeppan rest van olie verhitten.
  • Ui, prei, bleekselderij en rest van knoflook ca. 2 minuten zachtjes glazig fruiten.
  • Tomaten erdoor roeren.
  • Bouillontabletten erboven verkruimelen.
  • Toevoegen: 1 liter water, kruidenbosje, sinaasappelschil en rest van saffraan met vocht.
  • Aan de kook brengen en ca. 20 minuten op matig hoog vuur laten koken (koken is nodig voor binden van olie en vocht).
  • Blokjes kabeljauw met marinade en fruit de mer aan soep toevoegen.
  • Soep nog ca. 5 á 8 minuten tegen de kook aan verwarmen.
  • Intussen ondiepe schaal en soepterrine voorverwarmen.
  • Met schuimspaan blokjes vis en fruit de mer in ondiepe schaal scheppen 'en (onder aluminiumfolie) warm houden.
  • Kruidenbosje en sinaasappelschil uit soep verwijderen.
  • Tomatenpuree en Pastis door soep roeren.
  • Soep op smaak brengen met zout en peper en overdoen in soepterrine.
  • Peterselie erboven fijnknippen en erdoor roeren.
  • Vis door soep scheppen.
  • Serveren met croûtons (in olijfolie gebakken blokjes brood) en rouille.

Recept afdrukken
No ratings yet

Vissoep

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Soep, Vis
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

VoorBereiden:

  • Kabeljauw en garnalen in ca. 2 uur laten ontdooien.
  • In zeef mosselen onder koud stromend
  • water afspoelen en goed laten uitlekken.
  • In kopje 1/2 dl heet water met saffraan ca. 5 minuten laten weken.
  • Olie in kom schenken.
  • 2 Teentjes knoflook pellen en erboven uitpersen.
  • Helft van saffraan oplossing erdoor roeren.
  • Kabeljauw in grove stukken snijden en samen met garnalen en mosselen door marinade scheppen.
  • Vismengsel afgedekt ca. 1 uur in koelkast laten marineren, af en toe omscheppen.
  • Intussen in pan ruim water aan de kook brengen.
  • Ui pellen en snipperen.
  • Prei, bleekselderij en venkel schoonmaken, in kleine stukjes snijden en wassen.
  • Tomaten inkruisen, enkele seconden onderdompelen in kokend water, onder koud stromend water afspoelen en ontvellen.
  • Tomaten halveren, zaadjes verwijderen en vruchtvlees in stukjes snijden.
  • Sinaasappel uitpersen.
  • 3 Eetlepels van marinade in grote (soep)pan scheppen en verhitten.
  • 1 Teentje knoflook pellen en erboven uitpersen.
  • Alle groenten toevoegen en ca. 3 minuten zachtjes bakken.
  • Erdoor roeren: sinaasappelsap, laurierblaadjes, Provençaalse kruiden, 1 eetlepel tomatenpuree, fond en rest van saffraanoplossing.
  • Aan de kook brengen en ca. 30 minuten zachtjes laten koken.
  • Intussen rest van knoflook pellen en boven kommetje uitpersen.
  • Mayonaise, rest van tomatenpuree en sambal erdoor roeren.
  • Rouille pittig op smaak brengen met zout en peper en eventueel nog wat sambal.
  • Stokbroden in 12 plakjes snijden en op grillrooster leggen.
  • In kopje peterselie fijnknippen.

Bereiden:

  • Grill voorverwarmen op hoogste stand.
  • Laurierblaadjes uit bouillon verwijderen.
  • Bouillon opnieuw aan de kook brengen.
  • Vis met marinade toevoegen.
  • Op hoog vuur in ca. 5 á 7 minuten gaar koken (door hoge verhitting gaat olie een emulsie aan met bouillon en wordt de soep enigszins gebonden).
  • Intussen sneetjes stokbrood onder grill in ca. 2 minuten roosteren.
  • Bouillabaisse op smaak brengen met zout, peper en likeur.
  • Sneetjes stokbrood besmeren met rouille.
  • Bouillabaisse over vier soepborden verdelen.
  • Sneetjes stokbrood erover verdelen.
  • Peterselie erover strooien.
  • Rest van bouillabaisse overdoen in soepterrine en op tafel zetten.
  • Rest van stokbrood met rouille erbij geven.

Recept afdrukken
No ratings yet

Pizza ala Sofie Dumont

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pizza
Land van herkomst: Italië
Auteur: Sofie Dumont

ingrediënten

Pizzadeeg voor 2 pizzabodems met een doorsnede van 30 cm

Tomatensaus voor 4 dl saus

Bereidingswijze

Bereiding tomatensaus:

  • Snipper sjalotjes en stoof aan in olijfolie, voeg de geperste knoflook toe.
  • Schep 2 lepels tomatenpuree er bij en laat de puree even meebakken.
  • Verwijder de zaadjes van de tomaten en mix ze samen met de basilicumblaadjes in de blender.
  • Voeg toe aan de sjalot.
  • Schenk er de olijfolie bij en laat een 10 minuutjes pruttelen.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Laat de tomatensaus minstens een halfuur trekken en afkoelen.

Bereiding pizzadeeg:

  • Doe de suiker en de gist in een kommetje en roer er de helft van het water doorheen.
  • Zet op een warme tochtvrije plaats tot de gist begint te schuimen.
  • Meng de bloem en het zout in een kom of op het werkblad.
  • Maak een kuiltje en giet er de olijfolie, het resterende water en het gistmengsel bij.
  • Meng alles tot er een deeg vormt.
  • Kneed tien minuten tot een soepel deeg dat niet meer aan je handen kleeft.
  • Wrijf de binnenkant van een grote kom in met olijfolie.
  • Rol het deeg hierin zodanig dat het met een laagje olie bedekt is en snij er aan de bovenkant met een mes een kruis in.
  • Bedek met handdoek of een plastic folie en laat het anderhalf uur rijzen op een tochtvrije plaats.
  • Sla de lucht uit het deeg en verdeel het in 2 porties.
  • Duw een portie deeg tot een grote cirkel of rol uit met een deegrol tot een cirkel van 30 cm doorsnede.
  • Leg de pizzabodem op een licht ingevette, met maïsmeel bestoven bakplaat.
  • Lepel enkele scheppen tomatensaus op de bodem en strijk open tot een dun laagje.
  • Beleg met dunne uiringen, plakjes mozarella, ham, olijven en geraspte kaas.
  • Bak de pizza in een voorverwarmde oven op 240°C gedurende 10 à 15 minuten.
  • Leg nadien enkele takjes waterkers op de pizza en serveer meteen.

Tips / Opmerkingen

Je kan het deeg ook een dag op voorhand maken. Zet het deeg in een kom met plastic folie en bewaar het in de koelkast tot gebruik.
Op een pizzabodem hoeft zeker niet te veel tomatensaus, enkele lepels volstaan ruimschoots. Beleg de pizza ook niet ‘te zwaar’
Ik gebruik graag olijven met pit. Deze zijn immers veel lekkerder. Wil je toch vermijden dat je gasten zich verslikken in een pit, haal dan de pitten net voor het bakken uit de olijven.
Italianen leggen graag wat rucola op een pizza als die uit de oven komt. Ik geef de voorkeur aan lekkere waterkers. Het pittige van waterkers vormt een ideale smaakcombinatie met de andere ingrediënten.
Heb je wat deeg over? Kneed er wat geraspte parmezaan-kaas door en rol uit. Snij met een deegsnijrolletje of een pizzasnijder dunne bandjes van en bak af. Zo heb je leuke en lekkere soepstengels.

Recept afdrukken
No ratings yet

Pittige groenteburgers

AH 12 maanden Lekker Eten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verhit 2 el olijfolie in een koekenpan.
  • Bak de champignons op hoog vuur bruin en laat het vocht verdampen.
  • Bestrooi ze met zout en versgemalen zwarte peper.
  • Verkruimel de sneetjes brood (met korst) fijn in de keukenmachine.
  • Voeg de bonen en tomatenpuree toe en pureer alles tot een dikke pasta.
  • Meng het ei met 2 tl zout, en naar smaak tabasco door de puree.
  • Schep de puree in een kom en spatel de champignons, de ui, de bleekselderij en
  • tijm door het bonenmengsel en vorm er 4 grote of 8 kleine burgers van.
  • Verhit de rest van de olijfolie in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak de burgers op matig hoog vuur in ca. 5 min. mooi bruin en gaar.
  • Keer ze voorzichtig met een spatel.
  • Lekker met (zelfgemaakte) ketchup, frietjes en een gemengde salade.

Tips / Opmerkingen

Serveer de burgers net zoals hamburgers.
Bestrijk het snijvlak van 4 geroosterde broodjes met olie en gril ze onder de ovengrill lichtbruin.
Leg een blaadje sla op de onderste helft van de broodjes, leg daarop de groenteburger, dan een plakjes tomaat en daarop (rode) uiringen.
Schenk er een lepel knoflooksaus over en dek af met de bovenste helft van het
broodje.

Recept afdrukken
No ratings yet

Hawaï Rijst

Allerhande 2002
Bereidingstijd1 u 5 min
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rijst
porties: 4 personen
Calorieën: 600kcal

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Rijst koken volgens gebruiksaanwijzing.
  • Paprika wassen, schoonmaken en in blokjes snijden.
  • Ui pellen en fijnsnijden.
  • Tonijn laten uitlekken en met vork loshalen.
  • Ananasstukjes laten uitlekken, 1/2 dl sap apart houden.
  • Steeltjes van peterselie verwijderen, tijmblaadjes van takjes rissen.
  • Kruiden fijnhakken.
  • In hapjespan olie verhitten en ui glazig bakken.
  • Tomatenpuree toevoegen en 1 minuut meebakken.
  • Ananassap en enkele eetlepels water toevoegen tot smeuïge saus ontstaat.
  • Tonijn, paprika, verse kruiden en rijst erdoor scheppen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Ovenschaal invetten.
  • Helft van rijstmengsel in schaal scheppen, uitspreiden over bodem.
  • Helft van ananas erover verdelen en bestrooien met helft van geraspte kaas.
  • Zo nog een laag maken.
  • Tot gebruik afgedekt bewaren.
  • Oven voorverwarmen op 220 °C.
  • Ovenschotel in midden van oven in ca. 30 minuten goudbruin laten worden.

Nutrition

Calorieën: 600kcal | koolhydraten: 71g | Eiwit: 34g | Vet: 20g