Tonijnlapjes met rode wijn en spekblokjes

Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 4 tonijnlapjes
  • 2 wortelen
  • 2 stengels prei het wit er van
  • 2 stengels selderij
  • 4 sjalotten
  • 1 dl kalfsfond
  • 100 gr boter
  • 100 gr gerookte spekblokjes
  • 1 teentje knoflook
  • 1 kruidentuiltje
  • 1 eetlepel griessuiker
  • 4 dl lichte rode Loirewijn
  • zout
  • peper

Instructies

  • Schil de wortelen.
  • Maak het wit van de prei en de selder schoon.
  • Snijd de groenten in blokjes.
  • Pel de sjalotten en hak ze fijn.
  • Fruit de gehakte sjalotten 5 minuten in 20 gr hete boter tot ze glazig zijn.
  • Voeg daarbij de wijn, de kalfsfond, het geperste lookteentje, het kruidentuiltje en de suiker.
  • Breng aan de kook en laat, zachtjes sudderend, tot ¾ inkoken.
  • Giet de saus door een fijne puntzeef, giet opnieuw in de steelpan, verwerk er 30 gr boterin en klop alles op.
  • Zet op een zacht vuurtje.
  • Stoof in een bakpan de groenteblokjes 5 minuten in 25 gr hete boter.
  • Giet er 1 dl lichtjes gezouten water over en laat nog 5 minuten koken met een deksel op de pan; ze moeten heel zacht zijn.
  • Doe zout en peper op de tonijnlapjes.
  • Bak de spekblokjes in een bakpan goudbruin.
  • Verwerk daarin de groenten en bak vervolgens in dezelfde pan de tonijnlapjes 2 minuten aan elke zijde in de rest van de hete boter.
  • Leg een stuk vis op een voorverwarmd bord.
  • Schik daarrond de groenten met de spekblokjes en overgiet met de warme saus.

Notities / Tips / Wijnadvies

Dien onmiddellijk op.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten / Varkensvlees / Vis
Land van herkomst België