Recept afdrukken
No ratings yet

Zomersalade met brood en witte kaas

Allerhande 2003
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Salade
Land van herkomst: Mediterraan
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • In broodrooster of onder grill shoarmabroodjes lichtbruin roosteren.
  • Broodjes in kleine stukken scheuren, in schaal leggen en besprenkelen met citroensap. Komkommer, tomaat, ui, kaasblokjes en koriander in schaal scheppen.
  • Olie erover schenken en salade voorzichtig omscheppen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Salade over vier borden verdelen

Recept afdrukken
No ratings yet

Torentje van mozzarella en Galliaham

: Allerhande 2002
Recept categorieën: Kaas, Varkensvlees, Voorgerechten
Land van herkomst: Italië
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Ovengrill voorverwarmen.
  • Boven- en onderkant van tomaten snijden, tomaten in 4 mooie plakken snijden.
  • Plakken op bakplaat leggen en besprenkelen met basilicumolie, zout en peper.
  • Tomaten onder grill ca. 2 minuten roosteren en laten afkoelen.
  • Intussen mozzarella afgieten en in blokjes snijden.
  • Bestrooien met zout en peper.
  • Rucola grof snijden.
  • Plakken ham in lengte dubbelvouwen.
  • Steeltjes van basilicum plukken, grote bladeren grof scheuren.
  • Ringvorm op bord zetten en plak tomaat erin leggen.
  • Laagje rucola op tomaat leggen.
  • Hierop kwart van mozzarellablokjes leggen, beetje aandrukken.
  • Afdekken met plak tomaat.
  • Ringvorm voorzichtig omhoog trekken en verwijderen.
  • Rond slatorentje rand van 2 repen ham maken.
  • Zo nog 3 torentjes maken.
  • Basilicumblaadjes rondom strooien en als garnering grof peper boven borden malen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Tomatensalade met gorgonzola

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Bijgerecht, Salade
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 2 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Tomaten wassen, schoonmaken en in plakjes snijden.
  • Plakjes dakpansgewijs op platte (ovale) schaal leggen.
  • Olie en azijn tot dressing roeren.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Blaadjes van basilicumtakjes nemen en in grove repen snijden.
  • Dressing over tomaten sprenkelen.
  • Korstjes van kaas snijden en kaas boven tomaten verkruimelen.
  • Garneren met basilicum.
  • Bestrooien met peper.

Recept afdrukken
No ratings yet

Pastasalade met sperziebonen

Recept categorieën: Pasta, Salade
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sonja van de Rhoer

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Kook de pasta beetgaar.
  • Was de sperziebonen, verwijder de uiteindjes en kook ze tot ze net zacht zijn, maar wel echt gaar.
  • Halveer de bonen of snijd ze in drieën.
  • Snijd de tomaten in parten.
  • Klop een dressing van de olie, het citroensap, de fijngehakte oregano, peper en zout en meng de dressing door de pasta, sperziebonen en tomaten.
  • Garneer met de in parten gesneden eieren.

Tips / Opmerkingen

Info:
Sperziebonen, prinsessenbonen of suikerbonen, snijboon, pronk- of spekboon, doperwten, kapucijners, tuinbonen, kousenband... Er zijn vele soorten bonen, misschien wel honderd. We kennen onder andere klimbonen, groeiend langs de spits toelopende stellages en stambonen, groeiend zonder steun, aan lage struikjes. In Nederland is de grootste aanvoer van de bekendste groene bonen, de sperzie- en snijboon, in juli en augustus.
Koop altijd bonen die knappend breken als u ze open buigt; de breekvlakken moeten groen en sappig zijn.
Bewaar bonen niet onder de 7°C.
Alle bonen moeten voor consumptie worden gekookt. Ze bevatten een giftig eiwit, dat ernstige maag- en darmstoornissen kan veroorzaken. Dit wordt afgebroken door de bonen minstens 10 minuten te koken.
Sperziebonen, prinsessenbonen, snijbonen, pronkbonen en tuinbonen smaken erg lekker als salade. Kook de bonen hiervoor beetgaar, snijd ze zo nodig wat kleiner en schep een dressing van olijfolie, citroensap, fijngehakte knoflook, fijngeknipte munt, peper en zout door de nog warme, goed uitgelekte bonen. Serveer lauwwarm of koud.
Maar ook gestoofd met tomaten, sjalot en basilicum smaken deze bonen verrukkelijk.
Dankzij de moderne teeltmethoden, hoeven bonen tegenwoordig niet meer te worden afgehaald. Het afsnijden van de boven- en onderkant is voldoende.
Mochten de bonen door het koken bruingroenig van kleur worden, dan komt dit door een reactie van het chlorofyl en de zuren in de bonen. Kook de bonen de volgende keer eens, zonder deksel, in ruim kokend water.

Recept afdrukken
No ratings yet

Paksoisalade

Recept categorieën: Groenten, Salade
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sonja van de Rhoer

Bereidingswijze

  • Was de paksoi, snijd van de onderkant van de stelen iets af en snijd de groente in ragdunne reepjes.
  • Snijd de paprika in blokjes en de ontvelde (tros)tomaten in stukjes.
  • Meng de groenten.
  • Klop de dressing van de ingrediënten.
  • Meng dit door de groenten en zet de salade afgedekt 1 uur in de koelkast.
  • Bestrooi de salade vlak voor het serveren met de pitten of noten.

Tips / Opmerkingen

Info:

Paksoi is een Aziatische bladkoolsoort die begin jaren tachtig in Nederland is geïntroduceerd. Er bestond destijds een grote vraag naar de groente bij de Indonesische, Surinaamse en Aziatische bevolkingsgroepen in Nederland.
Paksoi is van oorsprong afkomstig uit China en Oost-Azië en via emigratie van Chinezen over de hele wereld verspreid.
In Nederland wordt paksoi op kleine schaal verbouwd. De teelt vertoont veel overeenkomsten met die van Chinese kool. Paksoi groeit echter veel sneller: drie weken na het uitplanten van de jonge plantjes kan de groente al worden geoogst.
Paksoi is een hele losse bladkool met vaak niet meer dan 8 of 10 bladeren. De donkergroene bladeren hebben stevige witte stelen en een duidelijke nerf. De bladeren vormen geen hart, maar groeien op verschillende hoogten aan de stengel. De plant kan kort en buikig zijn of halflang tot lang van vorm. De bladstelen kunnen zowel plat als rond zijn en de kleur varieert van grijs-groen tot glanzend donkergroen. Paksoi is het gehele jaar verkrijgbaar.
Let bij aankoop op frisgroen blad met een stevige, gave stengel. Verwijder de wortelvoet (waar de bladeren aan elkaar zitten) en was de stelen en bladeren. Snijd de groente grof (voor koken of roerbakken) of fijn (voor een salade).
Paksoi blijft in de groentelade van de koelkast een week goed. De enigszins zachte en zoete smaak doet aan die van Chinese kool denken.

Recept afdrukken
No ratings yet

Spaanse broodsalade

Auteur: Sonja van de Rhoer

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Snijd het brood in blokjes.
  • Pel de teentjes knoflook en hak ze fijn.
  • Verhit de olie in een koekenpan, voeg de knoflook en de broodblokjes toe en bak de broodblokjes al omscheppend goudbruin en knapperig.
  • De broodblokjes nemen redelijk wat vet op, maar dit is nodig.
  • Wie croûtons mager wil bakken, krijgt harde en verbrande blokjes, in plaats van glanzend goudgeel en krokant.
  • Neem het brood en de knoflook uit de pan en dep de pan met keukenpapier droog.
  • Was de tomaten en snijd ze in stukken.
  • Doe de gebakken broodblokjes in een slakom.
  • Pel de ui en snijd hem in dunne ringen.
  • Voeg de tomaten, de ui, het citroensap, zout, royaal zwarte peper en de grofgehakte basilicum aan de blokjes brood in de slakom toe, schep luchtig om en serveer als voor- of lunchgerecht.

Tips / Opmerkingen

Sla met brood of brood met sla, wat was er eerder? Brood met sla wordt meest gedacht, omdat in de Franse keuken het gebruik van gebakken broodblokjes - croûtons - al een eeuwigheid bekend is. Toch zien we in de hedendaagse keuken steeds vaker sla met brood, met name het 'broodje gezond' in broodjeszaken en brasseries.
Het succes van sla met brood heeft vooral te maken met het 'mondgevoel'. Het mondgevoel is wat anders dan smaak, het heeft te maken met de fysieke sensatie die zich afspeelt tussen wangen, tong en gehemelte. Het blijkt dat bepaalde substanties die tegenstrijdig zijn aan elkaar, zoals knapperig en zacht, of zalvend en prikkelend schuimig, een plezierig gevoel opwekken of een verrassing veroorzaken. Vandaar de succesvolle combinatie van krokante croûtons en sappige sla of salade.
Deze salade met rijpe tomaten, vol lycopeën waarvan men veronderstelt dat het beschermt tegen prostaat- en borstkanker, bruin brood, rijk aan vitamine B en vezels, uien en knoflook, voor meer weerstand en het kruid basilicum dat rustgevend en anti-depressief werkt.

Recept afdrukken
No ratings yet

Tomaat banaanshake

Recept categorieën: Koude Dranken
Auteur: Sonja van de Rhoer

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Pureer de ontvelde tomaten met de gepelde, in stukken gesneden banaan in de keukenmachine of met de staafmixer en meng het tomaten-banaansap met de fijngeknipt dragon of bieslook, zout, peper en mineraalwater.
  • Gaat de shake mee naar school of werk, schenk de shake dan in een bidon of waterflesje en leg dit met een koelelement in een klein koeltasje.

Tips / Opmerkingen

Schud de shake voor het opdrinken.

Variatietip:

Vervang de banaan door 125 g meloen.

Info:

Extra energie nodig? Dan is deze shake iets voor u.
Een salade van plakken tomaat met plakjes banaan is trouwens ook niet te versmaden.
Lekker met een citroenhoningdressing.
Tomaten zijn rijk aan onder andere kalium voor extra weerstand, banaan levert snel energie door de gemakkelijk opneembare koolhydraten.

Recept afdrukken
No ratings yet

Couscous met groenten en feta

Recept categorieën: Ovenschotel, Pasta
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sonja van de Rhoer

Bereidingswijze

  • Breng ruim water met het groentebouillonpoeder aan de kook.
  • Strooi de couscous erin, kook 1 minuut, giet af en laat ± 3 minuten staan.
  • Pel intussen de ui en de knoflook en hak ze fijn.
  • Was de aubergine en snijd hem in blokjes.
  • Maak de paprika's schoon, verwijder het zaad en de zaadlijsten en snijd ze in blokjes.
  • Was de tomaten en snijd ze in stukjes.
  • Verhit de olijfolie in een braadpan en bak de ui en de knoflook 1-2 minuten aan.
  • Voeg de aubergine toe en bak deze ± 3 minuten mee.
  • Voeg de paprika's en de tomaten toe en bak deze nog 5 minuten mee.
  • Knip de munt en het basilicum klein.
  • Rasp de schil van de citroen en pers de helft uit.
  • Voeg de tuinkruiden, de citroenrasp en het citroensap met½ dl water toe en laat alles 3-5 minuten zachtjes doorkoken.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Snijd de feta in stukjes en ontpit zo nodig de olijven.
  • Serveer de couscous met de groenten, de feta en de olijven.

Tips / Opmerkingen

Couscous is eigenlijk een soort korrelige pasta, meestal gemaakt van tarwegries (griesmeel, bevat geen kafjes en kiemen meer), maar ook van maïs, gebroken tarwe of gerst. Couscous wordt traditioneel met de hand gemaakt, door tarwegries en tarwemeel te mengen en met koud water met een beetje zout te besprenkelen. Vervolgens wordt het door persen of rollen tot kleinere korrels geplet.
Er zijn verschillende soorten couscous verkrijgbaar:
  • Traditionele couscous wordt gekookt in een speciale dubbele stoompan - de couscousière -; dit vraagt een kooktijd van minstens 1½ uur.
  • Snelkookcouscous: de meeste couscous uit de supermarkt hoeft niet echt meer te worden gekookt. Breng de couscous met water/bouillon aan de kook, zet het vuur uit en laat de couscous, afhankelijk van de soort 3-15 minuten wellen. Roer de couscous vervolgens met een vork rul.
  • Verder kennen we nog volkorencouscous.

Recept afdrukken
No ratings yet

Salsa van tomaat

AH 12 maanden Lekker Eten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Rasp de groene schil van de limoen en pers de vrucht uit.
  • Meng in een kommetje het sap met de geraspte schil.
  • Roer de sjalotten en knoflook erdoor en marineer dit 5 minuten.
  • Halveer de tomaten en schep de zaadjes eruit.
  • Snijd de tomaten in kleine blokjes.
  • Roer de olie door de sjalotten.
  • Schep de tomaat en koriander erdoor en breng de salsa pittig op smaak met zout en chilipeper.
  • Laat de smaken ca. 30 min. intrekken.

Tips / Opmerkingen

Lekker met tortillachips, bij taco's, tortilla's, wraps en chili con carne.

Recept afdrukken
No ratings yet

Salade van gebakken brood met tonijn

AH 12 maanden Lekker Eten
Recept categorieën: Brood, Salade, Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: Italië
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiden:

  • Verwarm de oven voor op 175°c
  • Scheur het brood in kleine stukjes, meng ze met 2el olijfolie en leg ze op de bakplaat.
  • Schuif de bakplaat in het midden van de oven en rooster het brood in ca. 10 min. goudbruin en krokant.
  • Meng in een kom de sjalotten met de azijn en marineer ze 5 minuten.
  • Ontvel de tomaten (zie Notitie: ).
  • Schep de zaadjes eruit en snijd de tomaten in grove stukken.
  • Pureer de helft van de tomaten en de knoflook met de staafmixer.
  • Klop deze gepureerde tomaten met de resterende 2 el olie met zout en peper door de azijn in de schaal.

Bereiden

  • Verhit een koekenpan.
  • Bestrooi de tonijn met zout en peper en bestrijk de vis met olie.
  • Bak de tonijn aan elke kant 1½ minuut.
  • Snijd de tonijn in dunne plakken.
  • Schep de tonijn, olijven, kappertjes, stukken tomaat en het gebakken brood door de dressing.
  • Verdeel de salade over 4 borden.

Tips / Opmerkingen

Tomaten ontvellen:

kruis ze aan 1 kant in, dompel ze in kokend water, kijk of het schilletje loslaat en leg ze vervolgens in koud water.
Het velletje moet er nu eenvoudig af te halen zijn.

Weet:

hoe rijper de tomaat, hoe makkelijker te pellen.
Panzanella is een klassieke Italiaanse salade van in olijfolie gebakken brood en tomaten.