Recept afdrukken
No ratings yet

Konijnenpastei

Recept categorieën: Voorgerechten, Wild
Feestdagen etc: Kerst
Auteur: Ch. Brehant

ingrediënten

Voor de marinade

Bereidingswijze

  • Het konijn 2 dagen laten marineren met de wijn, de in rondjes gesneden uien, het gepelde knoflook, de specerijen en de takjes peterselie.
  • Leg het konijn nu in een kastrol, samen met het kalfs- en varkensvlees en met het spek.
  • Voeg er 1 dl witte wijn aan toe, met de marinade en laat gedurende 3 uren sudderen.
  • Bij halve kooktijd, er de cognac bijdoen, de porto en de dragon.
  • Het konijn ontbenen.
  • Dit gaat vrij gemakkelijk.
  • Indien niet, laat dan nog een weinig koken.
  • Al het vlees ruwweg hakken en goed vermengen.
  • Ferm samen kneden.
  • Deze bereiding opeen tassen in een terrein en overgieten met het kooknat.
  • Op gedurende 1 uur afgedekt in een middelmatig warme oven plaatsen.
  • Draai het deksel van het terrein om (de bolle kant naar beneden) en leg daarop een of ander gewicht.
  • Twee dagen in de koelkast bewaren alvorens op to dienen met augurken en uitjes.
  • Gameren met tuiltjes peterselie.

Tips / Opmerkingen

Deze pastei laat zich minstens 14 dagen bewaren in de koelkast.

Bijpassende wijn een lichte wijn, beaujolais, corbiéres

Recept afdrukken
No ratings yet

Hamkroketten

Deze kroketten zijn geschikt als voorgerecht (met sla) maar kunnen ook dienst doen als aperitief. Maak er dan bolletjes van ter grote van een noot. na ze te hebben gefruit, prik ieder bolletje op een houten staafje.
Recept categorieën: Snack, Varkensvlees, Warme hapjes
porties: 6
Auteur: Ch. Brehant

Bereidingswijze

  • Hak in de molen de Ham, het varkensvlees en het broodkruim.
  • Voeg het hele ei bij en de eierdooier, geklopt met de mosterd, de worcestershire, en de peterselie.
  • Breng op smaak.
  • rol van deze mengeling kleine kroketten in de vorm van dikke kurken.
  • Paneer ze in de bloem, het met olie geklopte ei en het paneermeel, laat ze goed opstijven voor ze in frituurvet dat zeer warm is, te fruiten.
  • laat de kroketten uitdruipen en bestrooi ze met paprika.

Recept afdrukken
No ratings yet

Babi tjau pudak

Varkens blokjes met djahe en laska
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees, Vlees
porties: 4 personen
Auteur: Jan Plasmans

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Fruit in wat margarine de ui, knoflook en djahe lichtbruin.
  • Doe er dan de vleesblokjes erbij en kruid het af met zout en peper.
  • Zijn de vleesblokjes rondom bruin, dan wat ketjap en vermicelli toevoegen.
  • Alles op een klein vuur door laten koken tot het geheel goed gebonden is.
  • Gebruik niet teveel water!!!

Recept afdrukken
No ratings yet

Kempische Karbonades

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Laat de reuzel in een grote pan smelten en voeg de stukken vlees toe.
  • Breng het vlees, als het bruin is, in een andere pan over.
  • Fruit de grofgesneden uien in de reuzel, voeg de bloem toe, vermeng de uien, de bloem en de azijn en roer alles goed door elkaar.
  • Voeg het mengsel aan het vlees toe en kruid met peper en zout.
  • Schenk het bier bij het gerecht, laat alles aan de kook komen en laat het gerecht dan even doorkoken. Doe het deksel op de pan en laat het gerecht op laag vuur ± 1 uur doorstoven of tot het gaar is.
  • Serveer het zeer warm.

Recept afdrukken
No ratings yet

Mihoen goreng

Land van herkomst: Indonesië
Auteur: Onbekende Auteur

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Breng water aan de kook en doe hier de mihoen ongeveer 3 minuten in (de pan is dan van het vuur af).
  • Spoel de mihoen met koud water af en laat deze uitlekken.
  • Snijd het vlees in kleine stukjes, de prei in schuine reepjes en wrijf de uien en knoflook fijn.
  • Fruit dan de uien en knoflook in de reuzel lichtbruin, voeg hier het vlees bij en bak dit gaar.
  • Voeg de prei, de met water verdunde ketjap, mihoen, garnalen, zout en peper toe.
  • De mihoen met 2 vorken al omscheppend au bain marie verwarmen anders gaat ze vast zitten.
  • Garneer de mihoen met reepjes omelet en ham.

Recept afdrukken
No ratings yet

Aardappel-vleesschotel

Dit is een eenvoudige smakelijke dagschotel uit de Noordelijke landen. Uit het Kookboek verzamelde recepten - Tesselschade Arbeid Adelt uit 1958.
Land van herkomst: Finland
porties: 4 personen
Auteur: Z.E. Aarne Woorinaa

ingrediënten

voor de saus:

Bereidingswijze

  • De aardappelen en het vlees worden in vingertop grote dobbelsteentjes gesneden, het vlees licht gezouten.
  • Een vuurvaste schaal wordt met boter ingesmeerd, op de bodem wordt een laag aardappelblokjes gelegd, vervolgens een laag doorelkaar gemengde blokjes vlees en weer een laag aardappelen totdat het bovenste laagje uit aardappelen bestaat.
  • Bovenop hier en daar klontjes boter.
  • Daarna wordt de saus gemaakt welke bestaat uit ½ liter melk, 1 ei, wat zout, suiker en peper door elkaar geroerd.
  • Deze saus wordt in de schaal over de aardappelen en het vlees gegoten.
  • Deze moeten helemaal bedekt zijn.
  • De schotel wordt in de oven ongeveer in een uur gaar gemaakt.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gevulde Paprika’s

Uit het Kookboek verzamelde recepten - Tesselschade Arbeid Adelt uit 1958.
Recept categorieën: Bijgerecht, Rijst, Varkensvlees, Vlees
porties: 4 personen
Auteur: M. Hooft

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Snij met een scherp mes de bovenkant van de paprika [waar de steel is] af en bewaar dit.
  • Maak de vruchten van binnen schoon en was alle pitjes eruit.
  • Hak de uien fijn en bak ze met de knoflook in wat vet of olie even aan.
  • Kook de rijst halfgaar.
  • Maal het vlees fijn, en vermeng dit met de rijst, de uien en knoflook, i ei, peper en zout.
  • Flink roeren.
  • Vul nu met dit mengsel de paprika’s, leg het kapje er weer op en zet ze in een met boter ingesmeerde vuurvaste schotel.
  • Giet er flink wat tomatensaus over en zet de schotel ongeveer 1 uur in een niet te warme oven.
  • De tomatensaus maakt men door bij een bloemkoolsaus tomatenpuree te roeren en een theelepeltje suiker.

Recept afdrukken
No ratings yet

Balletjes met groenten

Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Hak 150 gr kalfsvlees, 150 gr varkensvlees, 150 gr gekookte ham en 2 sjalotten.
  • Meng alles goed en voeg er een handvol gehakte toekruiden, 1 snede in melk geweekt en uitgeperst brood, en een ei bij.
  • Rol balletjes van het mengsel, wentel deze in de bloem en bak ze in de frituur of in een pan met een beetje olie.
  • Laat ze, alvorens ze te serveren, goed uitlekken.

Tips / Opmerkingen

Geef er doperwtjes met postelein bij.

Recept afdrukken
No ratings yet

Filet mignon de porc à l'estragon

varkenshaasje met dragon
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Frankrijk
porties: 4 personen
Auteur: Voer voor gastronomen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Smelt 30 g boter in een pan en sauteer hierin de afsnijdsels bruin.
  • Haal ze eruit en voeg de bloem toe, roer goed zodat er een roux ontstaat.
  • Maak hier met behulp van de bouillon een saus van, door de bouillon langzaam onder roeren toe te voegen.
  • Laat de saus 20 minuten zachtjes koken.
  • Was ondertussen de dragon, haal de blaadjes van de stelen en hak twee eetlepels fijn.
  • Bestrooi de varkenshaasjes met peper en zout, smelt de rest van de boter in een pan en als deze heet is, sauteer dan de haasjes snel aan alle kanten bruin en laat ze daarna op zacht vuur verder sauteren.
  • Voeg de dragon bij de saus.
  • Meng de eidooier door de slagroom.
  • Neem de haasjes uit de pan, laat ze even rusten, snij ze dan in plakken en leg ze in een voorverwarmde schaal.
  • Roer van het vuur af de liaison door de saus en schenk deze over de haasjes.
  • Serveer meteen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Witte bonensalade

Snel te maken
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Aller hande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Bonen laten uitlekken.
  • Ui pellen en in ringen snijden.
  • Varkensvleesreepjes bestrooien met peper en ruim zeezout.
  • In koekenpan boter verhitten.
  • Vleesreepjes op hoog vuur in ca. 5 minuten krokant en gaar bakken.
  • Sla over vier borden verdelen.
  • Ui en witte bonen erover verdelen.
  • Helft van dressing erover sprenkelen.
  • Vleesreepjes op salade leggen.
  • Rest van dressing erover sprenkelen.
  • Garneren met olijven.

Tips / Opmerkingen

Lekker met grof volkorenbrood.