Veenbessen en Sinaasappel Taart

Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

Voor de bodem:

  • 100 g rietsuiker
  • 125 g koude boter
  • 1 ei
  • 200 g patisseriebloem of tarwebloem
  • 50 g amandelmeel
  • ¼ theelepel fijn zeezout
  • ½ theelepel gemberpoeder
  • ¼ theelepel kaneelpoeder
  • Zeste van 1 sinaasappel bio

Voor de cranberrycompote:

  • 250 g verse veenbessen
  • 100 g kristalsuiker
  • Sap van 1 sinaasappel

Voor de roomlaag:

  • 1 blaadje gelatine 1,6 g
  • 250 ml volle room min. 30% vetgehalte
  • 40 g kristalsuiker
  • Sap van 2 sinaasappels

Voor de afwerking:

  • Gesuikerde cranberry's
  • Verse veenbessen
  • Enkele takjes rozemarijn
  • Witte chocolade callets of mini meringues
  • Koekjes in stervorm

Instructies

Voorbereiding:

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Vet een ronde bakvorm in met bakspray.

Bodem:

  • Doe alle ingrediënten voor de bodem in de foodprocessor.
  • Laat draaien tot zich een bal vormt.
  • Duw het deeg tot een platte schijf, verpak het in plasticfolie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Rol het deeg tussen twee vellen bakpapier uit tot +/- 0,5 cm dik.
  • Bekleed de vorm met het deeg en prik een paar keer in met een vork.
  • Laat 30 minuten rusten in de diepvries.
  • Leg bakpapier op het deeg, vul met bakbonen en bak de bodem 25 minuten.
  • Verwijder bakpapier en bonen en bak nog 10 minuten tot goudbruin.
  • Laat afkoelen op een rooster en ontvorm.

Cranberrycompote:

  • Breng de cranberry's met suiker en sinaasappelsap aan de kook.
  • Laat 20 minuten zachtjes pruttelen tot goed ingedikt.
  • Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Schep de compote op de bodem en koel tot gebruik.

Roomlaag:

  • Week de gelatine in koud water.
  • Verhit room en suiker, roer tot suiker is opgelost.
  • Breng aan de kook en laat 1 minuut zachtjes pruttelen.
  • Roer regelmatig.
  • Neem van het vuur, roer sinaasappelsap erdoor.
  • Los de uitgelekte gelatineblaadje al roerend op.
  • Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Giet voorzichtig op de cranberrycompote.
  • Zet in de koelkast en laat minstens 3 uur opstijven.

Afwerking:

  • Garneer de taart met cranberry's, rozemarijn, witte chocolade en eventuele koekjes in stervorm.

Notities / Tips / Wijnadvies

Geniet van deze verrukkelijke veenbessen en sinaasappel taart!
Tips:
Werk met koude boter voor een brosse textuur van het deeg.
Koel het deeg goed voor het uitrollen en na het bekleden van de taartvorm.
Rol het deeg uit tussen twee vellen bakpapier voor gemakkelijk gebruik.
Gebruik verse veenbessen voor een dikke compote.
Voeg de room enkele uren van tevoren toe voor optimale opstijving.
Bak koekjes in stervorm van de restjes deeg als decoratie.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Fruit / Taart