Recept afdrukken
No ratings yet

In venkel gestoofde konijnenbout

Allerhande 2003
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Stoofpot, Wild
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Venkel wassen en in dunne plakken snijden; venkelgroen bewaren.
  • Konijnenbouten insmeren met mosterd en met zout en peper bestrooien.
  • In braadpan met dikke bodem boter verhitten en bouten rondom bruinbakken.
  • Venkel en knoflookplakjes rond bouten in pan leggen.
  • Anijsdrank en thee in pan schenken en aan de kook laten komen.
  • Vuur laag draaien, deksel op pan leggen en bouten afgedekt in 45-60 min. gaarstoven. Champignons schoonvegen, grote exemplaren halveren.
  • In wok of koekenpan olie verhitten en champignons op hoog vuur 5 min. roerbakken.
  • Bestrooien met zout en peper.
  • Achtergehouden venkelgroen fijnsnijden.
  • Konijnenbouten in warme schaal leggen en in oven (175°C)of onder aluminiumfolie warmhouden.
  • Champignons door venkel scheppen.
  • Groenten met schuimspaan uit pan nemen en over vier borden verdelen.
  • Konijnenbouten erop leggen en garneren met fijngesneden venkelgroen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Zomerse minestronesoep

Allerhande 2002
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep
Land van herkomst: Italië
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Pasta beetgaar koken.
  • Pasta overdoen in vergiet, afspoelen onder koud stromend water en laten uitlekken.
  • Ui pellen en in dunne ringen snijden.
  • Knoflook pellen en fijnsnipperen.
  • Steeltjes van haricots verts snijden.
  • Snijbonen schuin in ruiten snijden.
  • Bleekselderij dun schillen en schuin in ruiten snijden.
  • Venkelknol schoonmaken en in dunne parten snijden.
  • Venkelgroen fijnsnijden en apart houden.
  • In ruime pan olie verhitten, knoflook en ui 2 minuten zachtjes bakken.
  • Bouillontabletten erboven verkruimelen en 1,5 liter water toevoegen.
  • Bouillon aan de kook brengen.
  • Alle groenten in de pan doen en ca. 7 minuten koken tot de groenten beetgaar zijn.
  • Pasta en venkelgroen door soep roeren en nog 3 minuten meekoken.
  • Zijkanten van broodje snijden en brood in 4 plakken snijden.
  • Sneetjes in broodrooster goudbruin roosteren en besmeren met 1 eetlepel pesto.
  • Steeltjes van basilicum halen, grote blaadjes in stukken scheuren.
  • Soep in vier diepe borden doen, in elk bord 1 pestobroodje leggen, garneren met blaadjes basilicum.

Tips / Opmerkingen

Kaas er apart bij serveren.

Recept afdrukken
No ratings yet

Tortelloni met noten en geroosterde venkel

Recept categorieën: Noten
Land van herkomst: Italië
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
porties: 2 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Grill voorverwarmen op hoogste stand.
  • In pan ruim water aan de kook brengen.
  • Venkel schoonmaken en in dunne partjes snijden.
  • Tortelloni aan water toevoegen en in ca. 8 minuten gaarkoken.
  • Intussen venkelpartjes uitspreiden op bakplaat.
  • Azijn en olie erover sprenkelen.
  • Venkel ca. 10 cm onder hete grill schuiven en in ca. 6 minuten beetgaar roosteren.
  • Tortelloni afgieten.
  • Kaassaus erdoor roeren en ca. 2 minuten verwarmen.
  • Tortelloni met saus in twee diepe borden scheppen.
  • Venkel met olie erover verdelen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Taartje van paling

Allerhande 2002
Recept categorieën: Hartige taart, Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Paling in lengte halveren.
  • Repen in dobbelsteentjes snijden.
  • Sjalot pellen en snipperen.
  • In kom mayonaise en crème fraîche mengen met sjalot en palingblokjes.
  • Korst van oudewijvenkoek afsnijden en met ringvorm uit elke plak een rondje steken.
  • Venkel schoonmaken.
  • Venkelgroen en onderste stuk eraf snijden.
  • Met koksmes venkelknol flinterdun snijden.
  • Venkelrepen in kom met ijskoud water en ijsklontjes leggen.
  • In maatbeker dressing kloppen van olie en citroensap.
  • Gasbrander klaarzetten of ovengrill voorverwarmen.
  • Appels goed wassen.
  • Appels rechtop op snijplank zetten en aan twee kanten tot klokhuis verticaal in dunne plakken snijden.
  • Dakpansgewijs 6 appelplakken op elkaar leggen en er met de ringvorm een cirkel uitsteken.
  • Nog 3 keer herhalen.
  • Appel bestrooien met suiker.
  • Met gasbrander suiker karameliseren.
  • Of appelrondjes op met aluminiumfolie bekleed rooster leggen, rooster vlak onder de grill schuiven en suiker in 2-3 minuten laten karameliseren.
  • Ringvorm op bord zetten en oudewijvenkoek er als bodem in leggen.
  • Kwart van palingmassa in ringvorm scheppen, bovenkant gladstrijken.
  • Taartje afdekken met gekarameliseerde appel.
  • Zo nog 3 taartjes maken.
  • Venkel met schuimspaan uit kom ijswater nemen en laten uitlekken.
  • Naast elk palingtaartje een bergje vormen van venkel.
  • Dressing erover verdelen en garneren met basilicum.

Tips / Opmerkingen

Europese paling vind je niet meer bij Albert Heijn, die komt pas weer terug als-ie weer in
voldoende aantallen rondzwemt.
Kies voor gerookte forelfilet als goed alternatief.

Recept afdrukken
No ratings yet

Wittebonensoep met crostini

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Brunch, Lunch, Soep
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Bereidingswijze

  • Oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4.
  • Intussen venkelknol schoonmaken, wassen en in reepjes snijden (groen bewaren voor garnering). Wortel schoonmaken, wassen en in blokjes snijden.
  • Ui pellen en snipperen. 1 teentje knoflook pellen en fijnhakken.
  • In (soep)pan 2 eetlepels olie verhitten.
  • Venkel, wortel, ui, knoflook en keukenkruiden toevoegen en afgedekt ca. 10 minuten laten smoren, af en toe omscheppen.
  • Intussen ciabatta schuin in sneetjes snijden.
  • Rest van knoflook pellen en boven kommetje uitpersen.
  • Rest van olie erdoor roeren.
  • Sneetjes ciabatta bestrijken met knoflookolie.
  • In midden van oven sneetjes op ovenrooster in ca. 8 minuten goudbruin bakken (= crostini). Intussen bonen en 1 liter water aan groentemengsel toevoegen en aan de kook brengen. Bouillontabletten erboven verkruimelen en oplossen.
  • Soep afgedekt -ca. 5 minuten zachtjes koken.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Crostini iets laten afkoelen en bestrijken met pesto.
  • Soep in vier diepe borden scheppen en bestrooien met venkelgroen en kaas.
  • Serveren met crostini.

Recept afdrukken
No ratings yet

Vissoep

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Soep, Vis
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

VoorBereiden:

  • Kabeljauw en garnalen in ca. 2 uur laten ontdooien.
  • In zeef mosselen onder koud stromend
  • water afspoelen en goed laten uitlekken.
  • In kopje 1/2 dl heet water met saffraan ca. 5 minuten laten weken.
  • Olie in kom schenken.
  • 2 Teentjes knoflook pellen en erboven uitpersen.
  • Helft van saffraan oplossing erdoor roeren.
  • Kabeljauw in grove stukken snijden en samen met garnalen en mosselen door marinade scheppen.
  • Vismengsel afgedekt ca. 1 uur in koelkast laten marineren, af en toe omscheppen.
  • Intussen in pan ruim water aan de kook brengen.
  • Ui pellen en snipperen.
  • Prei, bleekselderij en venkel schoonmaken, in kleine stukjes snijden en wassen.
  • Tomaten inkruisen, enkele seconden onderdompelen in kokend water, onder koud stromend water afspoelen en ontvellen.
  • Tomaten halveren, zaadjes verwijderen en vruchtvlees in stukjes snijden.
  • Sinaasappel uitpersen.
  • 3 Eetlepels van marinade in grote (soep)pan scheppen en verhitten.
  • 1 Teentje knoflook pellen en erboven uitpersen.
  • Alle groenten toevoegen en ca. 3 minuten zachtjes bakken.
  • Erdoor roeren: sinaasappelsap, laurierblaadjes, Provençaalse kruiden, 1 eetlepel tomatenpuree, fond en rest van saffraanoplossing.
  • Aan de kook brengen en ca. 30 minuten zachtjes laten koken.
  • Intussen rest van knoflook pellen en boven kommetje uitpersen.
  • Mayonaise, rest van tomatenpuree en sambal erdoor roeren.
  • Rouille pittig op smaak brengen met zout en peper en eventueel nog wat sambal.
  • Stokbroden in 12 plakjes snijden en op grillrooster leggen.
  • In kopje peterselie fijnknippen.

Bereiden:

  • Grill voorverwarmen op hoogste stand.
  • Laurierblaadjes uit bouillon verwijderen.
  • Bouillon opnieuw aan de kook brengen.
  • Vis met marinade toevoegen.
  • Op hoog vuur in ca. 5 á 7 minuten gaar koken (door hoge verhitting gaat olie een emulsie aan met bouillon en wordt de soep enigszins gebonden).
  • Intussen sneetjes stokbrood onder grill in ca. 2 minuten roosteren.
  • Bouillabaisse op smaak brengen met zout, peper en likeur.
  • Sneetjes stokbrood besmeren met rouille.
  • Bouillabaisse over vier soepborden verdelen.
  • Sneetjes stokbrood erover verdelen.
  • Peterselie erover strooien.
  • Rest van bouillabaisse overdoen in soepterrine en op tafel zetten.
  • Rest van stokbrood met rouille erbij geven.

Recept afdrukken
No ratings yet

Venkelbootjes met doperwtjes

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 2 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Van onderkant van venkelknol plakje afsnijden en twee buitenste bladeren van venkel
  • afpellen, stukje (ca. 3 cm) van stengel eraan laten zitten.
  • Venkel in vieren snijden, harde kern en stengels wegsnijden.
  • Venkel in heel smalle reepjes snijden, mooi groen bewaren.
  • In pan venkelbootjes en reepjes in 6 minuten gaarkoken.
  • In andere pan doperwtjes volgens gebruiksaanwijzing Bereiden: .
  • Venkelgroen fijnsnijden.
  • Venkelbootjes laten uitlekken.
  • Venkel en doperwtjes afgieten en door elkaar scheppen.
  • Boter en venkelgroen door groente roeren.
  • Op smaak brengen met zout.
  • Venkelbootjes met venkelmengsel vullen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Salade van gegrilde groenten

Recept categorieën: Salade
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sonja van de Rhoer

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Was en droog de courgettes, de aubergine, de venkel en de paprika's.
  • Snijd de courgettes in de lengte in plakken en de aubergine in de breedte.
  • Verwijder de buitenste rokken, de voet en de harde steeldelen van de venkel.
  • Halveer de paprika's en verwijder het zaad en de zaadlijsten.
  • Was de broccoli en verdeel het struikje in roosjes.
  • Pel de uien en snijd ze in parten.
  • Verhit een barbecue, ovengrill of grillpan.
  • Bestrijk alle groenten licht met olijfolie en leg ze op het rooster of in de pan.
  • Knip de takjes rozemarijn in stukjes en verdeel deze over de groenten.
  • Laat de groenten rustig liggen, verschuif ze niet tijdens het roosteren, keer ze pas als ze uit zichzelf loslaten.
  • Na 3-5 minuten zijn de groenten mooi van kleur en nog zacht van binnen.
  • Pel de teentjes knoflook, snijd ze in plakjes en bak die, als de groenten klaar zijn, op een niet te hoog vuur in een koekenpan met een beetje olijfolie knapperig en goudbruin.
  • Laat de plakjes op keukenpapier uitlekken.
  • Serveer de groenten met de knoflook en geschaafde kaaskrullen.

Tips / Opmerkingen

Een salade die mij altijd weer even een vakantiegevoel geeft door de combinatie van aubergine, courgette, paprika's en de geur van rozemarijn. Door het grilleren/roosteren krijgen de groenten een rijke, zoete smaak. Heerlijk als zomers hoofdgerecht met bijvoorbeeld bruschetta.
Brood en olijfolie, meer heb je niet nodig om bruschetta te maken.
Druppel wat goede olijfolie op Italiaans boerenbrood - of op een gewone Nederlandse volkorenboterham - en rooster het even in de oven of onder de grill.
Ook lekker: beleg zo'n boterham daarna met een plakje oude kaas en doe er een likje olijvenpasta op (meng olijven, olijfolie, eventueel kappertjes, knoflook en zout door elkaar en hak dit fijn).

Recept afdrukken
No ratings yet

Venkel koolrabisalade

Recept categorieën: Bijgerecht, Salade
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sonja van de Rhoer

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Maak de venkel schoon.
  • Snijd de stengels eraf, bewaar de groene veertjes.
  • Verwijder het kapje aan de onderkant van de knol.
  • Snijd de knol in vieren, verwijder de harde kern en snijd de kwarten vervolgens in reepjes.
  • Maak de koolrabi's schoon.
  • Snijd de stengel met de blaadjes eraf en hak ze fijn.
  • Snijd de knol in vieren en vervolgens in reepjes.
  • Maak de paprika schoon, verwijder het zaad en de zaadlijsten en snijd hem in blokjes.
  • Was de courgette, verwijder de uiteinden, snijd hem in de lengte in vieren en vervolgens in plakjes.
  • Pel de sjalot en hak hem fijn.
  • Klop een dressing van de sjalot, de mosterd, de azijn, de olie, het geperste teentje knoflook, het basilicum in fijne reepjes en zout en peper.
  • Doe alle groenten in een schaal, schenk de dressing erover, meng goed en laat een half uurtje intrekken.

Tips / Opmerkingen

Serveer met crostini (geroosterde sneetjes brood) bestreken met olijfolie, knoflook en tomaat of foccacia.

Tip:

meng voor een maaltijdsalade 200 g in blokjes gesneden harde geitenkaas of graskaas door de salade.

Info:

Van begin juni tot oktober/november (als de eerste nachtvorst komt) is er weer volop venkel van Nederlandse bodem te koop. Ons klimaat (als het te warm is krijg je geen mooie bolvorm) en de grondsoort in Zuidoost-Nederland zijn bijzonder geschikt voor de teelt van venkel. Venkel gedijt op een vochthoudende, humusrijke zand- of lichte zavelgrond. De groente moet regelmatig kunnen groeien
te koud of nat is ook niet goed. Venkel is door zijn zachte anijssmaak heel geschikt voor een zomerse (maaltijd)salade. Bewaar venkel in de koelkast, behandel de knol voorzichtig, stoten leidt snel tot bruinverkleuring.
Koolrabi heeft een lichtzoete smaak met slechts een zweempje van kool. Rijk aan vitamine C, foliumzuur, calcium en magnesium, vooral in de blaadjes, dus ook deze gebruiken. Fijnhakken en door de salade.

Recept afdrukken
No ratings yet

Pastasalade met kip en venkel

Allerhande 2002
Bereidingstijd30 min
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kaas, Pasta, Salade
Land van herkomst: Italië
porties: 4 personen

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Venkel schoonmaken en halveren.
  • Wat venkelgroen apart houden.
  • Venkel in flinterdunne partjes snijden en bestrijken met 2 eetlepels olie.
  • Grillpan verhitten en venkel in ca. 5 minuten beetgaar roosteren; halverwege keren. Kipfilet in blokjes snijden.
  • Kaas in flinters schaven.
  • Tortelloni in ruim water beetgaar koken volgens gebruiksaanwijzing.
  • In vergiet laten uitlekken en afkoelen.
  • Sinaasappels dik schillen tot op het vruchtvlees.
  • Boven kom met scherp mes partjes sinaasappel tussen vliezen uitsnijden; sap opvangen in kom. Mosterd, likeur, azijn rest van olie door sinaasappelsap roeren. Dressing op smaak brengen met zout en peper.
  • In ruime kom dressing, kipblokjes, venkel- en sinaasappelpartjes door tortelloni scheppen.
  • Tuinkers en venkelgroen boven salade fijn knippen.

Tips / Opmerkingen

Lekker met een schaaltje gemengde olijven.