Recept afdrukken
No ratings yet

Opor Ayam

kip gestoofd in kruidige kokosmelk
Recept categorieën: Gevogelte, Kip, Stoofpot
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen
Auteur: Jeroen (achternaam onbekend)

ingrediënten

Kruidenpasta:

Bereidingswijze

  • Voor de kruidenpasta de koriander, komijn en de venkel in een droge pan op een laag vuur 2 min. roosteren tot de geur loskomt.
  • Af laten koelen en dan in de kruidenmolen fijnmalen.
  • De kemirienoten, sjalotjes, knoflook, gember en de peper ook in de kruidmolen doen er een romige pasta van pureren.
  • Om te voorkomen dat het mes blokkeert, kunt u wat kokosmelk toevoegen.
  • De kruidenpasta in een grote pan doen.
  • Beetje bij beetje de kokosmelk toevoegen en goed vermengen.
  • Op een middelhoog vuur langzaam opwarmen.
  • Citroengras, laos, salamblaadjes en limoenblaadjes toevoegen, evenals de suiker en het zout.
  • Het mengsel al roerend aan de kook brengen en zonder het deksel op de pan 2 min. zachtjes laten doorkoken.
  • De stukken kip in de pan leggen en zonder het deksel op de pan, terwijl u regelmatig roert, 30 min. zachtjes koken tot de kip zacht en gaar is.
  • Voor het serveren de kip op smaak brengen met limoensap.
  • In een schaal doen en garneren met de knapperige sjalotjes.

Recept afdrukken
No ratings yet

Epaule d'agneau en papillotes

lamsschouder in perkament
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Lamsvlees, Vlees
Land van herkomst: Frankrijk
porties: 4 personen
Auteur: Voer voor gastronomen

Bereidingswijze

  • Maak een marinade.
  • Was de citroen.
  • Haal het geel van de schil af en pers de citroen uit.
  • Doe de citroenschilletjes,wat marjolein,oregano,muntblaadjes,tijmpoeder, venkelzaad, cayennepeper zout en peper in een kom.
  • Doe er vier eetlepels olie bij en het citroensap.
  • Snij het vlees in blokjes van ongeveer 70 g.
  • Rol deze door de marinade en laat ze 2 uur marineren op een koele plaats.
  • Maak 4 stukken perkamentpapier of vetvrij papier klaar.
  • Haal het vlees uit de marinade, laat het uitlekken. passeer het vocht van de marinade en strijk daar de vellen papier mee in.
  • Leg op elk vel 3 stukken vlees en een half laurierblad.
  • Vouw er nu pakketjes van en zorg ervoor dat deze goed dicht zijn.
  • Zet de pakketjes in een oven van 180 C en laat ze daar 30 minuten.
  • Leg de pakketjes op de borden en laat ze pas aan tafel openmaken.

Recept afdrukken
No ratings yet

Epaule d'agneau en papillotes

lamsschouder in perkament
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Lamsvlees, Vlees
Land van herkomst: Frankrijk
porties: 4 personen
Auteur: Voer voor gastronomen

Equipment

Bereidingswijze

  • Maak een marinade.
  • Was de citroen.
  • Haal het geel van de schil af en pers de citroen uit.
  • Doe de citroenschilletjes, wat marjolein, oregano, muntblaadjes, tijmpoeder, venkelzaad,
  • cayennepeper zout en peper in een kom.
  • Doe er vier eetlepels olie bij en het citroensap.
  • Snij het vlees in blokjes van ongeveer 70 g.
  • Rol deze door de marinade en laat ze 2 uur marineren op een koele plaats.
  • Maak 4 stukken perkamentpapier of vetvrij papier klaar.
  • Haal het vlees uit de marinade, laat het uitlekken. passeer het vocht van de marinade en strijk
  • daar de vellen papier mee in.
  • Leg op elk vel 3 stukken vlees en een half laurierblad.
  • Vouw er nu pakketjes van en zorg ervoor dat deze goed dicht zijn.
  • Zet de pakketjes in een oven van 180 C en laat ze daar 30 minuten.
  • Leg de pakketjes op de borden en laat ze pas aan tafel openmaken.

Recept afdrukken
No ratings yet

Warme spinaziesalade met worst

Totale tijd30 min
Recept categorieën: Salade
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Scheur de spinazieblaadjes in hapklare stukjes.
  • Snijd de paprika in dunne reepjes.
  • Snijd de uien in dunne schijfjes en vervolgens in vieren.
  • Doe de groenten in een grote slakom en houd ze apart.
  • Bak het worstje in een grote koekepan op middelhoog vuur en breek het met een lepel in stukjes, zodat een kruimelige vleesmassa ontstaat.
  • Voeg het venkelzaad en de azijn toe en schep alles goed door elkaar.
  • Vermeng het vleesmengsel met de groenten en breng op smaak met peper en zout.
  • Serveer de salade met toast en omelet.

Aceitunas a la Sevillana
Recept afdrukken
No ratings yet

Aceitunas a la Sevillana

porties: 4

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Doe de groene olijven met pit in een glazen pot (waarin ze precies passen).
  • Schud alles goed en laat de olijven op kamertemperatuur ± 3 dagen marineren.
  • Vul de pot aan met water.
  • Bewaar de olijven daarna in de koelkast.

Recept afdrukken
No ratings yet

Mattar pilau

Recept categorieën: Rijst
Land van herkomst: India
Dieët: Vegetarisch

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Was de rijst, laat hem een half uur in koud water weken en dan goed uitlekken.
  • Verhit de boter op half vuur en bak de venkelzaadjes bruin.
  • Voeg de chilipepertjes, kruidnagels, kaneel, kardemom en laurierblaadjes toe,
  • schep een keer om en voeg dan de uiringen toe.
  • Bak al roerend tot de uiringen lichtbruin zijn.
  • Voeg de rijst, doperwten, kurkuma en zout toe en roerbak alles tot de rijst helemaal droog is (4-5 minuten), de laatste 2 minuten op laag vuur.
  • Voeg het water toe, breng het aan de kook en laat de rijst met het deksel op de pan 12-15 minuten sudderen. Til het deksel vooral niet op.
  • Neem de pan van het vuur en laat de rijst 10-15 minuten staan.

Recept afdrukken
No ratings yet

Murghi aur palak 2

Recept categorieën: Gevogelte, Kip
Land van herkomst: India
porties: 6 personen

ingrediënten

Roer de volgende ingrediënten toteen papje:

Bereidingswijze

  • Scheid van elke kippenbout de poot van de dij en snijd de kipfilet in de lengte door.
  • Verhit de olie op half vuur en fruit er de ui, gember en knoflook in tot de ui goudbruin is (6-8 minuten).
  • Zet het vuur laag, voeg het kruidenpapje toe en verwarm het geheel al roerend 4-5 minuten.
  • Spoel de kom om met 2 eetlepels water, doe dit vocht bij het kruidenmengsel en roerbak alles nog 2-3 minuten.
  • Voeg de kip toe, zet het vuur vrij hoog en bak de stukken kip al omscheppend tot ze kleur krijgen (3-4 minuten).
  • Voeg het water en 1 theelepel zout toe, breng het aan de kook en laat het met het deksel op de pan nog een kwartier sudderen;schep in deze tijd een of twee keer om.
  • Verhit in een andere pan op half vuur de boter, voeg de knoflook, kerrieblaadjes, komijn, venkel en rode chilipepers toe en roer flink.
  • Was de spinazie goed en haal de harde steeltjes eruit.
  • Doe de spinazie en het restant zout in de pan, schep om en bak 5-6 minuten.
  • Breng het geheel aan de kook en laat het met het deksel op de pan 20 minuten sudderen.
  • Schep af en toe om.
  • Roer de garam masala door de yoghurt, klop het tot een glad mengsel en voeg dit al roerend aan het mengsel van kip en spinazie toe.
  • Laat zonder deksel op half vuur 6-8 minuten koken en schep vaak om.

Recept afdrukken
No ratings yet

Vleespasteitjes II

Recept categorieën: Voorgerechten
Land van herkomst: India
porties: 14 pasteitjes

ingrediënten

Bereidingswijze

Maak een gladde massa van de volgende ingrediënten:

  • 3 eetlepels water
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 1/2 theelepel gemalen koriander
  • 1 theelepel gemalen venkel
  • 1/2 theelepel gemalen kurkuma
  • 1/2 theelepel garam masala
  • Kook de aardappelen in de schil, pel en prak ze.
  • Voeg de helft van het chilipoeder en 1/2 theelepel zout toe, verdeel het
  • mengsel in 14
  • porties en zet die afgedekt weg.
  • Verhit de olie op half vuur en frituur de venkelzaadjes tot ze bruin
  • zijn.
  • Voeg de ui, gember en knoflook toe en bak al roerend tot de ui lichtbruin is
  • (6-8
  • minuten).
  • Voeg het gehakt toe en roerbak tot al het vocht is verdampt (6-8 minuten).
  • Voeg het specerijenmengsel toe en roerbak 5-6 minuten, de laatste
  • 2-3 minuten op laag vuur.
  • Voeg de tomaten toe, maak ze met de bolle kant van de lepel stuk en roer ze
  • erdoor.
  • Laat alles op half vuur 3-4 minuten sudderen. Roer vaak.
  • Voeg het water, zout en het restant van de chilipoeder toe en laat met het
  • deksel op de pan een kwartier zachtjes koken.
  • Laat het dan zonder deksel en op half vuur nog 4-5 minuten net niet droog
  • koken.
  • Roer ook nu weer vaak.
  • Roer er het fijngehakte groene chilipepertje en de fijngesneden
  • korianderblaadjes door.
  • Laat het al roerend 1-2 minuten koken, haal het dan van het vuur en laat het
  • afkoelen.
  • Roer de melk door het losgeklopte ei en zet dit apart.
  • Neem een portie van het aardappelmengsel en draai er een mooi glad balletje
  • van.
  • Maak in het midden een kuiltje en vul deze holte op met gehakt (laat langs de
  • rand een halve cm vrij). Bedek de vulling door de randjes voorzichtig tegen
  • elkaar te drukken. Maak met de handpalmen van
  • het balletje een schijfje van 1 1/4 cm dik. Bestuif het pasteitje met bloem,
  • haal het door het mengsel van ei en melk en rol het door het broodkruim.
  • Maak de andere pasteitjes op dezelfde manier.
  • Frituur de pasteitjes tot ze goudbruin zijn en laat ze uitdruipen op
  • keukenpapier.

Pinza
Recept afdrukken
No ratings yet

Pinza

Italiaans gebak met pompoen
Recept categorieën: Gebak
Land van herkomst: Italië
Auteur: iltramonto

ingrediënten

extra voor de liefhebbers:

Bereidingswijze

  • Week de rozijnen een paar uur in lauw water (flinke scheut witte wijn, port, sherry of likeur mag natuurlijk ook).
  • Daarna laten uitlekken.
  • Voor de pompoenpulp stukken pompoenvlees (zonder pitten) ruim 15 minuten koken in water en afgieten of grove stukken in oven 30 minuten garen op 180 graden.
  • Vervolgens in keukenmachine of met staafmixer pureren.
  • Wanneer je een flinke grote pompoen hebt, kun je het vruchtvlees voor diverse recepten gebruiken.
  • Voor de Pinza gebruik je 300 tot 400 gram.
  • Vet een bakblik (45 x 35 cm of 2 kleinere) in met margarine en bestrooi met wat paneermeel
  • Klop eieren met suiker op tot stevige schuimige massa
  • Voeg eerst de pompoenpulp toe; meng met houten lepel en voeg vervolgens alle andere overige ingrediënten toe.
  • Naar keuze kun je het beslag nog bestrooien met een paar eetlepels suiker.
  • Bak de Pinza midden in een voorverwarmde oven op 90 graden.
  • Na 15 minuten de temperatuur verhogen naar 180/200 graden en nog een half uur bakken.
  • Let op dat de Pinza bovenop niet te donker wordt (temperatuur verlagen en het bakblik iets lager in de oven plaatsen). Wanneer je met een satéprikker middenin prikt en deze er droogt uit komt, dan is je Pinza gaar.

Tips / Opmerkingen

De periode rondom Halloween is hét moment om na het uithollen van de pompoen het vruchtvlees NIET weg te gooien, maar te verwerken in het eten: pompoensoep, pompoentaart of deze keer Italiaanse Pinza met pompoen. Pinza (of Pinsa Veneta) is een regionaal gerecht in Noordoost Italië. Van oorsprong wordt Pinza gemaakt op basis van polenta (een dikke maïspap), maar dit keer een minder ‘stevige’ variant en tevens eenvoudiger klaar te maken

Recept afdrukken
No ratings yet

Gevulde karper met venkelsaus

Recept categorieën: Vis
Land van herkomst: Italië
porties: 2

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200°c.
  • Was de door uw vishandelaar schoongemaakte karper van binnen en van buiten zorgvuldig onder de koude kraan.
  • Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in vieren
  • Hak de ham, de venkelzaadjes, de rozemarijnnaaldjes van één takje en de
  • ansjovisfilets fijn en vul de karper hiermee.
  • Leg de vis in een ovenvaste schaal en leg er plakjes citroen en het tweede takje rozemarijn op.
  • Schik de aardappelen rond de vis en bestrooi het geheel met de salieblaadjes.
  • Zet de schaal in de oven en laat het gerecht in 45 minuten gaar worden.
  • Meng de olie met het citroensap en besprenkel de vis hier van tijd tot tijd mee.
  • Bestrooi de karper en de aardappelen voor het serveren met zout