Recept afdrukken
No ratings yet

Romige kippensoep met oesterzwammen

Allerhande 2002
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • In soeppan helft van boter smelten en bloem erdoor roeren.
  • Ca. 2 min. zachtjes laten bakken.
  • Helft van bouillon toevoegen en al roerend aan de kook brengen tot gebonden soep ontstaat. Scheutje voor scheutje rest van bouillon toevoegen.
  • Soep aan de kook brengen en ca. 5 min. laten sudderen.
  • Intussen oesterzwammen schoonvegen en in stukken snijden.
  • In koekenpan rest van boter verhitten en oesterzwammen op hoog vuur ca. 3 min. roerbakken.
  • Bestrooien met zout en peper.
  • Oesterzwammen uit pan nemen en in aluminiumfolie warm houden.
  • Kipfilet in dunne plakken en hierna in reepjes snijden.
  • In kom eierdooier met koksroom loskloppen.
  • Enkele lepels hete soep erdoor roeren en al roerend aan soep toevoegen.
  • Blijven roeren tot soep fluweelachtig gebonden is, niet meer laten koken!
  • Op smaak brengen met zout, peper, nootmuskaat en citroensap.
  • Basilicum in reepjes snijden.
  • Kippensoep in vier kommen scheppen.
  • In midden van soep bergje maken van gebakken oesterzwammen, reepjes kipfilet en reepjes basilicum.

Recept afdrukken
No ratings yet

Verse basilicum roomsaus

Aller Hande 1997
Recept categorieën: Saus
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
porties: 6 personen

Equipment

Bereidingswijze

VoorBereiden:

  • Sinaasappel goed schoonboenen.
  • Schil er dun afraspen.
  • Halve sinaasappel uitpersen.
  • In keukenmachine basilicum (1 blaadje achterhouden voor garnering) met 2 theelepels sinaasappelschil, 1 eetlepel sinaasappelsap en pijnboompitten fijnmalen.
  • Crème fraîche erdoor mengen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Overdoen in schaaltje.
  • Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.

Bereiden:

  • Saus nogmaals doorroeren en garneren met basilicumblaadje.
  • Op tafel zetten.

Recept afdrukken
No ratings yet

Scholfilet met basilicum

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Hoofdgerechten
porties: 4 personen

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiden:

  • Paprika schoonmaken, wassen en in reepjes snijden.
  • Prei schoonmaken, in ringetjes snijden, wassen en in vergiet laten uitlekken.
  • In (braad)pan olie verhitten.
  • Paprika en prei al omscheppend ca. 5 minuten bakken.
  • Intussen schaal invetten.
  • In kom wijn, maïzena en viskruiden door elkaar roeren.
  • Boven andere kom 3/4 deel van basilicumblaadjes fijnknippen.
  • Crème fraîche door basilicum roeren.
  • Paprika-preimengsel over bodem van schaal verdelen.
  • Wijnmengsel erover verdelen.
  • Scholfilets erop leggen en bestrooien met zout.
  • Crème fraîche-basilicummengsel over scholfilets uitstrijken.
  • Peper wassen, halveren, zaadlijsten en zaadjes verwijderen en helften in kleine stukjes snijden.
  • Citroen onder koud stromend water goed schoonboenen.
  • Met citroentrekker (of met scherp mesje) smalle reepjes schil van citroen trekken (rest van citroen wordt niet gebruikt).
  • Stukjes peper en citroenreepjes over scholfilets verdelen.
  • Scholfilets afdekken met aardappelgolfjes.
  • Kaas erover strooien.
  • Tot gebruik schotel afgedekt in koelkast zetten.

Bereiden:

  • Oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4.
  • In midden van oven schotel onafgedekt in ca. 30 minuten bruin en gaar laten worden.
  • Rest van basilicumblaadjes erboven fijnknippen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Spaanse broodsalade

Auteur: Sonja van de Rhoer

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Snijd het brood in blokjes.
  • Pel de teentjes knoflook en hak ze fijn.
  • Verhit de olie in een koekenpan, voeg de knoflook en de broodblokjes toe en bak de broodblokjes al omscheppend goudbruin en knapperig.
  • De broodblokjes nemen redelijk wat vet op, maar dit is nodig.
  • Wie croûtons mager wil bakken, krijgt harde en verbrande blokjes, in plaats van glanzend goudgeel en krokant.
  • Neem het brood en de knoflook uit de pan en dep de pan met keukenpapier droog.
  • Was de tomaten en snijd ze in stukken.
  • Doe de gebakken broodblokjes in een slakom.
  • Pel de ui en snijd hem in dunne ringen.
  • Voeg de tomaten, de ui, het citroensap, zout, royaal zwarte peper en de grofgehakte basilicum aan de blokjes brood in de slakom toe, schep luchtig om en serveer als voor- of lunchgerecht.

Tips / Opmerkingen

Sla met brood of brood met sla, wat was er eerder? Brood met sla wordt meest gedacht, omdat in de Franse keuken het gebruik van gebakken broodblokjes - croûtons - al een eeuwigheid bekend is. Toch zien we in de hedendaagse keuken steeds vaker sla met brood, met name het 'broodje gezond' in broodjeszaken en brasseries.
Het succes van sla met brood heeft vooral te maken met het 'mondgevoel'. Het mondgevoel is wat anders dan smaak, het heeft te maken met de fysieke sensatie die zich afspeelt tussen wangen, tong en gehemelte. Het blijkt dat bepaalde substanties die tegenstrijdig zijn aan elkaar, zoals knapperig en zacht, of zalvend en prikkelend schuimig, een plezierig gevoel opwekken of een verrassing veroorzaken. Vandaar de succesvolle combinatie van krokante croûtons en sappige sla of salade.
Deze salade met rijpe tomaten, vol lycopeën waarvan men veronderstelt dat het beschermt tegen prostaat- en borstkanker, bruin brood, rijk aan vitamine B en vezels, uien en knoflook, voor meer weerstand en het kruid basilicum dat rustgevend en anti-depressief werkt.

Recept afdrukken
No ratings yet

Pesto uit de Aller Hande 1996

basilicumsaus
Recept categorieën: Bijgerecht, Tapas
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Bereidingswijze

  • Knoflook pellen en grof hakken.
  • In keukenmachine knoflook, pijnboompitten en basilicum (blaadjes en stelen) pureren. Kaas erdoor mengen.
  • Al mengend olie in dun straaltje toevoegen.
  • Blijven mengen tot smeuïge, dikke saus ontstaat (= pesto).
  • Op smaak brengen met zout en peper.

Recept afdrukken
No ratings yet

Courgetterolletjes

Recept categorieën: Groenten, Hapjes
Land van herkomst: Mediterraan
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
porties: 16 stuks
Auteur: Tina de Vries / Ned. Vegetariërsbond

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Schaaf met de kaasschaaf de courgettes in de lengte in repen.
  • Leg ze 5 minuten in een voorverwarmde oven van 180C.
  • Laat ze even afkoelen.
  • Snijd de baslicum in heel fijne repen.
  • Meng de monchou met de tapenade en de gesneden basilicum.
  • Leg een lepeltje van het monchou-mengsel op het uiteinde van een courgettereep.
  • Rol op.
  • Garneer met enkele repen basilicum.

Tips / Opmerkingen

Serveer koud.

Recept afdrukken
No ratings yet

Mediterrane vispakketjes

Allerhande 2002
Bereidingstijd1 u
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Mediterraan
porties: 4
Calorieën: 300kcal
Auteur: Ch. Brehant

ingrediënten

Bereidingswijze

  • filodeeg in ca. 30 minuten laten ontdooien.
  • Vis royaal met tapenade bestrijken.
  • Vis in 6 gelijke stukken snijden en met zout en peper bestrooien.
  • Op elk stukje vis 1 grote of 2 kleine blaadjes basilicum leggen.
  • Courgette en paprika wassen, schoonmaken en in piepkleine blokjes snijden. Knoflook pellen en snipperen.
  • Oven voorverwarmen op 200 ºC.
  • (In magnetron) boter smelten. filobladerdeeg voorzichtig ontvouwen.
  • Vel filodeeg aan beide zijden dun bestrijken met gesmolten boter.
  • Vel omdraaien en andere zijde ook met boter bestrijken.
  • Stukje vis in midden van velletje leggen en filodeeg rond vis tot pakketje vouwen.
  • Zo nog 5 vispakketjes maken.
  • Vispakketjes naast elkaar op ingevette bakplaat leggen en vis in midden van oven in ca. 15 minuten gaar en goudbruin bakken.
  • Intussen in koekenpan paprika, courgette en knoflook met olie en azijn op laag vuur al omscheppend ca. 10 minuten zachtjes bakken.
  • Groentemengsel met zout en peper op smaak brengen.
  • Vispakketjes in midden van de borden leggen, groenteblokjes ernaast scheppen.

Nutrition

Calorieën: 300kcal | koolhydraten: 15g | Eiwit: 20g | Vet: 18g

Recept afdrukken
No ratings yet

Gnocchi met tomaat en groene kool

Vegetarisch
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Pasta
Land van herkomst: Italië
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Calorieën: 480kcal

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Tomaatjes wassen, in vieren snijden en in kom doen.
  • Knoflook pellen en in plakjes snijden.
  • Basilicumblaadjes in kleine stukken scheuren.
  • Knoflook, basilicum en 3 eetlepels olijfolie door tomaten scheppen en ca. 2-4 uur laten staan.
  • In grote pan met water en zout gnocchi koken volgens gebruiksaanwijzing.
  • Grill voorverwarmen op hoogste stand.
  • Intussen in wok 3eetlepels olijfolie verhitten en kool in ca. 5 minuten al omscheppend beetgaar bakken.
  • Pan van vuur nemen.
  • Gnocchi in vergiet laten uitlekken.
  • Kool en tomatenpartjes met vocht door gnocchi scheppen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Overdoen in ovenschaal en kaasplakjes erop leggen.
  • Onder hete grill kaas in 3 à 5 minuten laten smelten.
  • Bereidingstijd: 30 min. wachten 4 uur

Nutrition

Calorieën: 480kcal | koolhydraten: 50g | Eiwit: 14g | Vet: 25g

Recept afdrukken
No ratings yet

Geroosterde paprikaroom met kaasstengels en salade

Allerhande 2002
Bereidingstijd40 min
Recept categorieën: Groenten, Kaas, Voorgerechten
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Calorieën: 345kcal

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Grill voorverwarmen op hoogste stand.
  • Paprika's schoonmaken en in vieren snijden.
  • Op bakplaat leggen en Italiaanse kruiden, zout en peper erover strooien. Besprenkelen met 2 eetlepels olijfolie.
  • Paprika ca. 10 cm onder grill schuiven en in ca. 5 minuten gaar roosteren.
  • Intussen gelatine in ruim koud water ca. 5 minuten weken.
  • In keukenmachine paprika pureren.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Sinaasappel uitpersen. 2 eetlepels sap verwarmen.
  • Gelatine uitknijpen en van vuur af in sap oplossen.
  • Gelatinemengsel door paprika roeren. Iets laten afkoelen.
  • Slagroom lobbig kloppen en paprika erdoor spatelen.
  • Vormpjes invetten en paprikaroom erover verdelen.
  • In koelkast in ca. 1½ uur laten opstijven.
  • Intussen oven voorverwarmen op 225 ºC of gasovenstand 5.
  • Kaas raspen.
  • Bloem zeven en door kaas scheppen.
  • Bakplaat bekleden met bakpapier en geraspte kaas in repenvan 2 x 25 cm erop scheppen, in ca. 3 minuten goudbruin bakken.
  • Afkoelen.
  • Op elk vormpje bordje zetten, keren en paprikaroom op bordjes laten glijden.
  • In ca. 15 minuten op kamertemperatuur laten komen.
  • In keukenmachine basilicum en rest van olijfolie pureren tot fijne groene olie.
  • In kom 1eetlepel basilicumolie met 1/2eetlepel sinaasappelsap tot dressing kloppen.
  • Kervel er luchtig door scheppen.
  • Beetje basilicumolie op paprikaroom druppelen.
  • Kervelsalade ernaast scheppen en kaasrepen ertegenaan.

Nutrition

Calorieën: 345kcal | koolhydraten: 8g | Eiwit: 7g | Vet: 32g

Recept afdrukken
No ratings yet

Salade van fusilli en paprika

Aller Hande 1996
Voorbereidingstijd40 min
Bereidingstijd5 min
wachten1 u
Recept categorieën: Pasta, Salade
Calorieën: 55kcal

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

VOORBEREIDEN:

  • Oven voorverwarmen op 225 °C of gasovenstand 5.
  • Paprika's op bakplaat in oven leggen en in 20 minuten zacht laten worden.
  • Halverwege paprika's keren.
  • Uit oven in schaal leggen, afdekken en 10 minuten laten staan.
  • Intussen fusilli koken volgens gebruiksaanwijzing.
  • Broccoliroosjes van stronk snijden.
  • In pan met weinig water en zout broccoliroosjes in 4 minuten beetgaar koken.
  • Broccoli in zeef onder koud water afspoelen.
  • Met puntig mesje inkeping in paprika's maken en vocht boven kom opvangen.
  • Met mesje velletjes van paprika's trekken.
  • Paprika's halveren en zaadlijsten verwijderen.
  • Vruchtvlees in reepjes snijden.
  • Korstjes van geitenkaas snijden.
  • Geitenkaas en ham in blokjes snijden.
  • Sinaasappel uitpersen.
  • Sap bij paprikavocht schenken.
  • Knoflookpellen en erboven uitpersen.
  • Basilicum erboven fijnknippen.
  • Olie en azijn toevoegen.
  • Met staafmixer tot glad gebonden saus mengen.
  • Fusilli afgieten en met paprikareepjes, broccoli, geitenkaas en ham door saus scheppen.
  • Salade laten afkoelen.
  • In koelkast in 1 uur door en door koud laten worden.

BEREIDEN:

  • Salade nogmaals doorscheppen.
  • Eventueel op smaak brengen met zout en peper.

Nutrition

Calorieën: 55kcal | koolhydraten: 6g | Eiwit: 12g | Vet: 20g