Recept afdrukken
No ratings yet

Gepofte aardappels met Griekse yoghurt

AllerHande 2006
Recept categorieën: Bijgerecht
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Schil de aardappels niet, maar boen ze goed schoon onder stromend water.
  • Dep ze droog.
  • Halveer de aardappels in de lengte en bestrijk de schilkant royaal met olijfolie.
  • Leg de aardappels naast elkaar in een bakblik of braadslede, met de snijkant naar boven.
  • Meng in een kommetje 2 eetlepels (basilicum)olie met het paprikapoeder en smeer dit
  • mengsel over het snijvlak van de aardappels.
  • Maal er royaal zwarte peper over en strooi er wat zeezout over.
  • Schuif de aardappels in het midden van de oven en pof ze in 25-30 minuten bruin en gaar.
  • Maak een sausje van Griekse yoghurt: roer in een schaaltje de yoghurt los en meng de bosuitjes en dille erdoor.
  • Breng het sausje op smaak met zout en peper.
  • Serveer het sausje bij de gepofte aardappels.
  • Lekker bij gegrild vlees of gebakken kipfilet.

Tips / Opmerkingen

Strooi eventueel nog wat karwijzaadjes (kummel) over de aardappels.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gemarineerde schaaldiertjes met zoetzure tomaat

AllerHande 2006
Recept categorieën: Vis, Voorgerechten, Zeevruchten
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Breng in een pan 150 ml limoensap met de gembersiroop aan de kook en laat 2-3 minuten zachtjes pruttelen.
  • Knip de takjes met tomaatjes in 8 kleine trosjes.
  • Prik de tomaatjes in met de punt van een scherp mesje, leg ze naast elkaar in een schaal en strooi er zout en peper over.
  • Schenk de hete gembersiroop over de tomaatjes, maar houd 2 eetlepels siroop achter voor de marinade.
  • Laat de tomaatjes in de gembersiroop afkoelen en bewaar ze tot gebruik afgedekt in de koelkast.
  • Verhit de olie in een wok en roerbak hierin de aspergetips 1 minuut.
  • Schenk de vissaus erbij en roerbak de groente nog 2 minuten op hoog vuur, tot al het vocht verdampt is.
  • Laat de aspergetips afkoelen en bestrooi met peper naar smaak.
  • Klop in een afsluitbare kom 2 eetlepels limoensap met 2 eetlepels gembersiroop en zout en peper naar smaak tot een marinade.
  • Schep de uiringetjes, dille, garnalen en rivierkreeftjes erdoor en laat het mengsel minimaal 1 uur afgedekt in de koelkast marineren.
  • Laat de tomaatjes even uitlekken op keukenpapier.
  • Leg op acht bordjes een bergje aspergetips en schep de garnalen en de rivierkreeftjes erop.
  • Leg er een trosje tomaatjes naast.

Tips / Opmerkingen

Je houdt niet van gember?
De uitgesproken smaak van gember proef je niet in de siroop.
Maar als je wilt kun je voor dit recept eventueel ook honing gebruiken in plaats van gembersiroop.

Recept afdrukken
No ratings yet

Garnalensalade met citroenmayonaise

Allerhande 2005
Recept categorieën: Salade, Vis, Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Nederland
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Citroen schoonboenen, schil eraf raspen en sap uitpersen.
  • In kommetje garnalen met dille en bieslook mengen.
  • Met citroensap en peper op smaak brengen.
  • Komkommer in de lengte halveren en met lepel zaadlijsten eruit scheppen.
  • Komkommer in kleine blokjes snijden.
  • In ander kommetje mayonaise mengen met yoghurt en helft van citroenrasp.
  • Garnalenmengsel, komkommer en citroenmayonaise tot gebruik afgedekt in koelkast bewaren.
  • Sneetjes brood (in broodrooster) goudbruin roosteren.
  • Toast schuin doormidden snijden.
  • Slabladeren over vier borden verdelen.
  • Komkommer door garnalen mengen en mengsel in slabladeren scheppen.
  • Citroenmayonaise naast garnalen in slablad scheppen.
  • Rest van citroenrasp over mayonaise strooien.
  • Serveren met toast.

Tips / Opmerkingen

Dit voorgerecht kan ook op klassieke wijze in glazen worden geserveerd.

Recept afdrukken
No ratings yet

Courgetterolletjes met tonijn

Allerhande 2005
Recept categorieën: Hapjes, Vis
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Grillpan voorverwarmen.
  • Elke courgette met groot scherp mes in de lengte in 6 dunne plakken snijden.
  • Plakken aan beide kanten met olie bestrijken.
  • In grillpan plakken courgette in 3-4 minuten bruin en gaar grillen, halverwege keren.
  • Laten afkoelen. In keukenmachine of met staafmixer tonijn met mayonaise pureren.
  • Enkele takjes dille voor garnering apart houden, rest van dille fijnsnijden en met kappertjes door tonijnmengsel scheppen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Plakken courgette droogdeppen en dun met tonijnmengsel bestrijken.
  • Plakken voorzichtig oprollen en met cocktailprikkers vastzetten.
  • Rolletjes rechtop op schaal zetten en garneren met apartgehouden dille.

Tips / Opmerkingen

De courgetteplakken worden extra lekker als u ze op de barbecue roostert.

Recept afdrukken
No ratings yet

Zalmmousse

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Ontbijt, Vis
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

VoorBereiden:

    In kom met ruim koud water gelatine ca. 5 minuten laten weken:

    • Schaal bekleden met plasticfolie.
    • Op bodem enkele toefjes dille leggen.
    • Schaal bekleden met helft van plakjes zalm.
    • Sinaasappel uitpersen en sap in steelpan zachtjes verwarmen.
    • Gelatine goed uitknijpen en van vuur af al roerend in hete sap oplossen.
    • Steelpan in bak met koud water zetten en mengsel in ca. 2 minuten laten afkoelen tot lauwwarm. Rest van zalm in kleine stukjes snijden.
    • 3 Takjes dille fijnknippen.
    • In kom roomkaas en gelatinemengsel tot glad mengsel roeren.
    • Stukjes zalm, fijngeknipte dille, chilipoeder en peperbessen erdoor roeren.
    • Slagroom stijfkloppen en luchtig door zalmmengsel scheppen.
    • Zalmmengsel in schaal scheppen en bovenkant gladstrijken.
    • In koelkast mousse afgedekt in ca. 3 uur laten opstijven.

    Bereiden:

    • Platte schaal op ronde schaal zetten.
    • Samen keren, schudden en mousse op schaal laten glijden.
    • Folie voorzichtig verwijderen.
    • Garneren met rest van dille.

    Recept afdrukken
    No ratings yet

    Salade van reuzenbonen met spinazie

    AH 12 maanden Lekker Eten Nabereiden Een originele variatie op de klassieke Griekse salade. Serveer met warme pitabroodjes.
    Recept categorieën: Salade, Voorgerechten
    porties: 4 personen
    Auteur: Albert Heijn / Allerhande

    ingrediënten

    Bereidingswijze

    Voorbereiden:

    • Meng in een wijde schaal de uiringen met de azijn en marineer ze 5 minuten.
    • Klop de olie en naar smaak zout en peper door de azijn.
    • Spoel intussen de bonen in een zeef onder koud stromend water af.
    • Snijd de tomaten in stukjes.
    • Meng de bonen, tomaten en dille door de olie.
    • Laat de smaken op kamertemperatuur ca. 1 uur intrekken.
    • Bereiden
    • Schep de spinazie luchtig door de bonen in de schaal.
    • Verkruimel de kaas grof en strooi dit samen met de croutons over de salade.

    Recept afdrukken
    No ratings yet

    Met wodka en citroen gemarineerde zalm

    AH 12 maanden Lekker Eten
    Recept categorieën: Vis, Voorgerechten
    Land van herkomst: Scandinavië
    porties: 4 personen

    ingrediënten

    Bereidingswijze

    Voorbereiden:

    • Rasp boven een kommetje de gele schil van de citroen.
    • Roer de dille en de wodka erdoor.
    • Meng het zout en de suiker door elkaar.
    • Dep het stuk zalmhaas droog en wrijf de vis in met het zout-suikermengsel.
    • Verdeel vervolgens het citroen-dillemengsel over de vis.
    • Leg de vis in een schaal, leg er een stukje vershoudfolie op.
    • Leg daarop een klein plankje of bord en zet daarop iets zwaars, bijvoorbeeld een gevuld literblik.
    • Marineer de zalm 24 uur in de koelkast.
    • Keer het stuk af en toe.
    • Bereiden
    • Neem het stuk zalm uit de schaal en dep het met een stukje keukenpapier voorzichtig droog.
    • Snijd de zalm in zo dun mogelijke plakjes en leg ze op een schaal of verdeel ze over 4 borden.
    • Maal naar smaak peper over de zalm.
    • Snijd de radijsjes in heel dunne plakjes en strooi ze over de zalm.
    • Lekker met warm geroosterd brood of blini's.

    Tips / Opmerkingen

    Wodka en citroen zijn de smaakmakers die ze in Estland, Letland en Litouwen toevoegen aan de marinade voor zalm.
    Het resultaat is een frisse gravlax.

    Recept afdrukken
    No ratings yet

    Zalmmousse

    Aller Hande 1996
    Recept categorieën: Ontbijt, Vis, Zalm
    porties: 4 personen

    ingrediënten

    Bereidingswijze

    Voorbereiden:

    • In kom met ruim koud water gelatine 5 minuten laten weken:
    • Schaal bekleden met plasticfolie.
    • Op bodem enkele toefjes dille leggen.
    • Schaal bekleden met helft van plakjes zalm.
    • Sinaasappel uitpersen en sap in steelpan zachtjes verwarmen.
    • Gelatine goed uitknijpen en van vuur af al roerend in hete sap oplossen.
    • Steelpan in bak met koud water zetten en mengsel in 2 minuten laten afkoelen tot lauwwarm.
    • Rest van zalm in kleine stukjes snijden. 3 Takjes dille fijnknippen.
    • In kom roomkaas en gelatinemengsel tot glad mengsel roeren.
    • Stukjes zalm, fijngeknipte dille, chilipoeder en peperbessen erdoor roeren.
    • Slagroom stijfkloppen en luchtig door zalmmengsel scheppen.
    • Zalmmengsel in schaal scheppen en bovenkant gladstrijken.
    • In koelkast mousse afgedekt in 3 uur laten opstijven.

    Bereiden:

    • Platte schaal op ronde schaal zetten.
    • Samen keren, schudden en mousse op schaal laten glijden.
    • Folie voorzichtig verwijderen.
    • Garneren met rest van dille.

    Recept afdrukken
    No ratings yet

    Krieltjessalade met heilbot

    Allerhande 2002
    Bereidingstijd20 minuten
    Recept categorieën: Bijgerecht, Salade, Vis
    Land van herkomst: Nederland
    porties: 6 personen

    ingrediënten

    Bereidingswijze

    • Krieltjes schoonboenen, halveren en in pan met weinig water en zout in ca. 10 minuten gaar koken.
    • Intussen venkel schoonmaken en in flinterdunne plakjes schaven.
    • Venkelgroen fijn hakken.
    • In pan met ruim kokend water en zout venkel in ca. 2 minuten beetgaar koken.
    • In zeef onder koud stromend water afspoelen en goed laten uitlekken.
    • Bosuitjes schoonmaken en in ringetjes snijden.
    • Waterkersblaadjes van stelen plukken. Heilbotfilet in reepjes snijden.
    • Helft van dille fijn knippen.
    • In schaal dressing losroeren met zure room, venkelgroen en fijngeknipte dille.
    • Krieltjes, venkel, bosuitjes, waterkers en heilbot door dressing scheppen.
    • Smaken minstens 30 minuten laten intrekken.
    • Salade tussentijds nog eens voorzichtig omscheppen.
    • Garneren met takjes dille.

    Tips / Opmerkingen

    energie 325 kcal
    eiwit 10 g
    koolhydraten 33 g
    vet 18 g

    Recept afdrukken
    No ratings yet

    Huzarensalade met bietjes en haring

    Bereidingstijd20 minuten
    Recept categorieën: Salade, Vis
    porties: 8
    Calorieën: 215kcal

    ingrediënten

    Bereidingswijze

    • Met kaasschaaf bietjes in plakjes schaven, plakjes op keukenpapier laten uitlekken.
    • In kom huzarensalade met mierikswortel, appel, 1 eetlepel dille en driekwart van bieslook door elkaar scheppen.
    • Op smaak brengen met peper.
    • Springvormrand (zonder bodem) op platte ronde schaal zetten.
    • Rand aan binnenkant bedekken met plakjes biet, die elkaar dakpansgewijs overlappen.
    • Helft van huzarensalade uitstrijken over bodem van schaal.
    • Laag bedekken met plakjes biet.
    • Rest van huzarensalade erover uitstrijken.
    • Zoute haringen droogdeppen met keukenpapier en in blokjes snijden.
    • Haring over huzarensalade verdelen en peper erboven malen.
    • Rest van dille en bieslook erover strooien.
    • Voor het serveren rand van springvorm verwijderen.

    Tips / Opmerkingen

    Oppassen voor kleur:
    Maak deze huzarensalade niet al te lang van tevoren, niet langer dan 2 uur voor het serveren. Als de huzarensalade langer staat, gaan de bietjes kleur afgeven aan de salade.

    Nutrition

    Calorieën: 215kcal | koolhydraten: 13g | Eiwit: 15g | Vet: 11g