Recept afdrukken
No ratings yet

Preikoekjes

Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
porties: 2 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Snijd de peper in stukjes.
  • Verhit 5 el olie in een koekenpan en bak de peper, prei, gemalen koriander en komijn op matig vuur in 10 min. gaar.
  • Breng royaal op smaak met peper en zout.
  • Pureer met de staafmixer de yoghurt, knoflook, verse koriander en 1 bakje peterselie.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Zet koud weg.
  • Klop het eiwit stijf in een kom.
  • Roer in een andere kom de dooiers, het meel, 100 ml water en 1 bakje peterselie met een garde tot glad beslag.
  • Voeg toe aan de prei.
  • Spatel het eiwit erdoor.
  • Verhit 2 el olie in een koekenpan en bak de helft van het beslag in 8 porties in 5 min. goudbruin. Keer halverwege. Herhaal met de rest van de olie en het beslag.

Tips / Opmerkingen

Serveer koud of warm met de yoghurtdip.

Recept afdrukken
No ratings yet

Zomersalade met brood en witte kaas

Allerhande 2003
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Salade
Land van herkomst: Mediterraan
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • In broodrooster of onder grill shoarmabroodjes lichtbruin roosteren.
  • Broodjes in kleine stukken scheuren, in schaal leggen en besprenkelen met citroensap. Komkommer, tomaat, ui, kaasblokjes en koriander in schaal scheppen.
  • Olie erover schenken en salade voorzichtig omscheppen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Salade over vier borden verdelen

Recept afdrukken
No ratings yet

Serehspiesjes met kokoscurry

Allerhande 2002
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Lamsvlees, Rijst
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Bereidingswijze

  • Sjalotjes pellen en fijnsnipperen.
  • Gember schillen en fijn raspen.
  • Steeltjes van verse kruiden snijden.
  • Lamslapjes in stukken snijden.
  • In keukenmachine lamsvlees, sjalotjes, gember en helft van verse kruiden met ei tot fijne massa draaien.
  • Lamsgehakt in 12 porties verdelen.
  • Om elke stengel sereh portie gehakt kneden.
  • Ovengrill voorverwarmen.
  • Rijst volgens gebruiksaanwijzing koken.
  • In steelpan currypasta met kokosmelk en kokos verwarmen en op zacht vuur beetje laten inkoken.
  • Serehspiesjes onder ovengrill in ca. 15 minuten aan alle zijden goudbruin en gaar grillen. Cashewnoten en rest van verse kruiden grof hakken en door gare rijst mengen.
  • Spiesjes en rijst op serveerschaal leggen, currysaus apart serveren.

Tips / Opmerkingen

Geen keukenmachine?
Neem dan rundergehakt of gebruik lamsburgers.

Recept afdrukken
No ratings yet

Roodbaars met gegrilde salsa

Allerhande 2002
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Mediterraan
porties: 4 personen

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Grill voorverwarmen.
  • Paprika's wassen, schoonmaken en in kleine blokjes snijden.
  • Ui pellen en fijnsnipperen.
  • Paprika en ui op bakplaat uitspreiden en besprenkelen met 2 eetlepels olijfolie.
  • Onder grill paprika en ui in ca. 10 minuten gaar roosteren, af en toe omscheppen.
  • Intussen tomaten ontvellen, zaadjes verwijderen en vruchtvlees in blokjes snijden.
  • Koriander fijnhakken.
  • Roodbaarsfilets droogdeppen met keukenpapier en op bakplaat leggen.
  • Rest van olie erover sprenkelen.
  • Roodbaars ca. 10 cm onder hete grill schuiven en in ca. 4 minuten gaar en lichtbruin grillen.
  • In kom gegrilde groenten, tomatenblokjes, koriander en sambal door elkaar scheppen en op smaak brengen met zout.
  • Roodbaars op vier borden leggen en salsa erover en ernaast scheppen.

Tips / Opmerkingen

Serveren met couscous.

Recept afdrukken
No ratings yet

Wrap met gesmolten geitenkaas en courgette

AllerHande 07 2004
Recept categorieën: Bijgerecht, Kaas, Wraps
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Tortilla's op werkvlak leggen en over onderste helft plakjes geitenkaas, courgette en uiringen
  • verdelen.
  • Koriander erover strooien en tortilla's dubbelvouwen.
  • Buitenkant van tortilla's dun bestrijken met olie.
  • Wraps op grillschaal leggen en op barbecue in 4-5 minuten knapperig en bruin roosteren,
  • halverwege keren.
  • Lekker met guacamole of pikante salsa.

Tips / Opmerkingen

Ook lekker met extra plakjes tomaat of reepjes rode paprika.
Wijnadvies:
Rémy Pannier Sauvignon

Recept afdrukken
No ratings yet

Vissoep met lengfilet

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep, Vis
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Gember in plakjes snijden. Shii-take schoonvegen met keukenpapier.
  • Stelen eraf snijden, hoedjes in reepjes snijden.
  • Citroen en sinaasappel onder koud water goed schoonboenen en (met dunschiller) heel dun schillen.
  • 1/2 Rode peper wassen en met pitjes in stukjes snijden.
  • Ui pellen en grof snipperen.
  • 2 Teentjes knoflook in de schil (met bolle kant van eetlepel) kneuzen.
  • 1 dl Visfond achterhouden.
  • Rest van visfond, gevogeltefond, gember, shii-takesteeltjes, citroen- en sinaasappelschil, stukjes peper, ui, knoflook en oestersaus in soeppan aan de kook brengen en ca. 15 minuten afgedekt zachtjes tegen de kook aanhouden.
  • Intussen oven voorverwarmen op 175 °C of gasovenstand 3.
  • Korianderblaadjes van stelen nemen.
  • Stelen grof hakken, blaadjes fijnsnijden.
  • Ovenschaal invetten.
  • Rode peper wassen, schoonmaken, zaadjes verwijderen -en heel fijn snijden.
  • Knoflook pellen en in dunne plakjes snijden.
  • Bosuitjes schoonmaken en in ringetjes snijden.
  • Vis in schaal leggen en bestrooien met zout, peper, knoflook, koriander en helft van rode peper en bosui.
  • Achtergehouden visfond erbij schenken en afdekken met aluminiumfolie.
  • In midden van oven vis in ca. 20 minuten gaar laten worden.
  • Korianderstelen aan bouillon toevoegen en ca. 5 minuten laten meetrekken.
  • Bouillon boven pan door zeef schenken.
  • Klappermelk toevoegen en net tegen de kook aan brengen (niet laten koken!).
  • Intussen rijst volgens gebruiksaanwijzing gaarkoken.
  • Shii-takereepjes, bosuitjes en rest van peper door bouillon roeren.
  • Vis elk in diep bord leggen.
  • Bouillon erover schenken.

Tips / Opmerkingen

Serveren met kommetjes rijst.

Recept afdrukken
No ratings yet

Saladecup met wortelsalade

Aller Hande 1997
Recept categorieën: Hapjes, Koude Hapjes
Dieët: Vegetarisch
porties: 20 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiden:

  • Wortel schoonmaken en grof raspen.
  • Bosuitje schoonmaken en in flinterdunne ringetjes snijden.
  • In kopje helft van koriander fijnknippen.
  • In kom citroensap en roerbakolie tot dressing kloppen.
  • Wortel, bosui en fijngeknipte koriander erdoor scheppen.
  • Ca. 1/2 uur laten staan.
  • Cashewnoten grof hakken.

Bereiden:

  • Cashewnoten door salade scheppen.
  • Salade in saladecups scheppen.
  • Garneren met blaadje koriander.
  • Op schaal zetten.

Recept afdrukken
No ratings yet

Roergebakken pompoen met kip

Recept categorieën: Kip, Roerbakken / Wokken
Auteur: Sonja van de Rhoer

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Snijd het pompoenvruchtvlees in dunne plakjes en vervolgens in stukjes.
  • Verhit een wok of wijde braadpan en verhit de olie daarin.
  • Voeg de gepelde, fijngesnipperde ui en de van zaad en zaadlijsten ontdane, heel fijn gesneden peper (of de sambal) toe en roerbak 1 minuut.
  • Dep de kipfilet droog, snijd hem in reepjes, voeg die toe en bak de kip al roerend in 3-4 minuten bruin.
  • Voeg de paprika, de pompoen en de vissaus toe en roerbak onder voorzichtig omscheppen ± 4 minuten tot de pompoen net zacht is.
  • Strooi er voor het serveren de fijngeknipte koriander en de sesamzaadjes over en serveer met gekookte zilvervliesrijst.

Tips / Opmerkingen

Door zijn neutrale smaak zijn de mogelijkheden met pompoen bijzonder groot. In dit recept is de pompoen -rijk aan de mineralen kalium en foliumzuur en de vitaminen B caroteen, B5 en C- goed te vervangen door een familielid: de courgette.

Recept afdrukken
No ratings yet

Salade van koolrabi met aardbeien en koriander

AH 12 maanden Lekker Eten
Recept categorieën: Bijgerecht, Fruit, Groenten, Salade
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiden:

  • Rasp de gele schil dun van de limoen en pers de vrucht uit.
  • Klop in een schaal een dressing van het limoensap met de olie, de honing en naar smaak zout en peper.
  • Schil de koolrabi, snijd hem in dunne plakken en snijd de plakken vervolgens in kleine blokjes.
  • Meng de koolrabi en de sjalot door de dressing en laat de dressing minimaal 30 minuten intrekken.
  • Maak de aardbeien schoon en snijd ze in vieren.
  • Meng de aardbeien met de geraspte limoenschil en laat dit 30 min. marineren.

Bereiden

  • Schep de aardbeien en koriander door de koolrabi en maal er nog wat verse peper over.

Tips / Opmerkingen

Lekker bij gegrilde kip of kalfsvlees.
De zoete aardbeien in deze frisse, aromatische salade smaken goed bij de pittige koolrab.

Recept afdrukken
No ratings yet

Stokbrood met hamburgertjes en salsa

Recept categorieën: Broodjes, Hoofdgerechten, Rundvlees
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiden:

  • Plet de maïskorrels iets met een vork.
  • Meng de stukjes paprika en olijf met de komijn en olie naar smaak zout en peper door de maïskorrels.
  • Laat de smaken van de maïssalsa minimaal 30 min. intrekken.
  • Rasp intussen de schil dun van de limoen en pers de vrucht uit.
  • Marineer de stukjes sjalot 5 min. in het limoensap.
  • Meng de geraspte limoenschil, stukjes tomaat, koriander, olie en naar smaak zout en peper door de sjalot.
  • Laat de smaken minimaal 30 min. intrekken.
  • Kneed intussen het gehakt met eiwit, paprikapoeder, 1 tl zout en naar smaak peper heel stevig door elkaar.
  • Verdeel het mengsel in 24 gelijke stukjes en vorm ze elk tot een hamburgertje.

Bereiden:

  • Snijd het stokbrood in de lengte open en leg de helften naast elkaar op een plank. Bestrijk een helft met olijventapenade en het andere stuk met tomatentapenade. Verhit de grillpan voor en gril de burgertjes aan elke kant 3 minuten.
  • Leg de burgertjes dakpansgewijs op de stokbroodhelften.
  • Schep de tomatensalsa op het stokbrood met de olijventapenade en de maïssalsa op het brood met de tomatentapenade.
  • Strooi de rucola erover.