Recept afdrukken
No ratings yet

Mojitotaart

Recept categorieën: Hartige taart, Nagerecht, Taart
Land van herkomst: België
Auteur: Sofie Dumont

ingrediënten

Koekjesdeeg:

(voor 1 taart van ongeveer 22 à 24 cm)

    Vulling 2 (koude vulling):

    Bereidingswijze

    Bereiding koekjesdeeg:

    • Meng de 30 g suiker en 30 g amandelpoeder onder elkaar tot zogenaamde broyage.
    • Zeef de bloem samen met de broyage en stort uit op het werkblad.
    • Maak een bloemkring.
    • Snij de malse boter in blokjes en leg die in het midden van de bloemkring.
    • Leg het ei, de resterende suiker en het vanillepoeder bij de boter.
    • Strooi wat zout op de rand van de bloem.
    • Meng met de vingertoppen de boter met het ei en de suiker en voeg geleidelijk de bloem toe tot het deeg wordt.
    • Kneed het deeg niet, maar zorg wel dat alle ingrediënten goed met elkaar gemengd zijn.
    • Verpak het deeg in plastic folie en bewaar minstens een halfuurtje in de koelkast.
    • Neem een taartvorm klaar.
    • Inboteren hoeft niet.
    • Bestuif het werkblad met wat bloem en rol het deeg uit tot 3 à 4 mm dikte.
    • Drapeer het deeg over de taartvorm en zorg dat het deeg overal goed in de vorm zit
    • Neem de taartvorm in je hand, zet een mesje verticaal tegen de vorm en snij met grote halen het overtollige deeg weg.
    • Op deze manier zal het deeg enkele mm boven de taartvorm uitsteken.
    • Je kan de belegde taartvorm nog even in de koelkast bewaren, maar strikt genomen hoeft dit niet.

    Bereiding vulling (om mee te bakken):

    • Doe de malse boter in een ruime kom.
    • Was en droog de citroen en limoen.
    • Rasp de schil van een citroen en hele limoen over de boter.
    • Neem een handvol gewassen en gedroogde munt, pluk de blaadjes en snij deze in hele fijne snippers.
    • Meng met de malse boter.
    • Voeg een ei en daarna een deel van de bloemsuiker onder de massa.
    • Roer de rest van de eieren en de bloemsuiker onder de massa.
    • Schenk er de witte rum bij en meng alles goed door elkaar.
    • Zeef (eventueel) de vulling zodat de vlokjes munt achterblijven in de zeef.
    • Verwarm de oven op 190°C.
    • Giet de vulling in de taartvorm.
    • Bak af in de oven gedurende 15 à 20 minuten, tot de vulling niet meer vloeibaar is, en laat volledig afkoelen

    Bereiding vulling (koude vulling):

    • Laat de boter samen met de poedersuiker smelten op zacht vuur.
    • Giet er het gezeefde limoen- en citroensap bij en breng te
    • Los de eieren en dooier los en voeg al roerend toe en laat even dikken op het vuur.
    • Laat afkoelen en bewaar in de koelkast.

    Afwerking:

    • Vul een spuitzak met een getand spuitmondje (5 à 6 mm) en spuit de vulling in lijntjes over de taart.
    • Spoel een limoen en droog zorgvuldig.
    • Snij de limoen in dunne schijfjes, snij elk schijfje voor de helft in en maak er met een draai een leuke decoratie van.
    • Steek enkele mooie blaadjes munt tussen de limoen.
    • Strooi tenslotte wat poedersuiker op de rand.

    Tips / Opmerkingen

    Ben je fan van munt, dan hoef je de vulling om mee te bakken niet eens te zeven. De munt blijft dan in de taart en zal extra smaak geven. Hak je munt dan wel fijn genoeg.
    Ik rol het koekjesdeeg uit tot 3mm. Maar het is geen probleem om het deeg wat dikker uit te rollen. Je kan het deeg gerust op 4 à 5 mm dikte uitrollen.
    Op een warme dag serveer ik deze taart goed gekoeld: heerlijk!

    Recept afdrukken
    No ratings yet

    Moussaka met citroenyoghurt

    AH 12 maanden Lekker Eten
    Recept categorieën: Hoofdgerechten, Lamsvlees, Ovenschotel
    Land van herkomst: Griekenland
    porties: 4 personen

    Equipment

    ingrediënten

    Bereidingswijze

    Voorbereiden:

    • Bestrooi de aubergineplakken met zout en laat ze 15 min. liggen.
    • Bak intussen in een hapjespan het gehakt zonder extra vet rul.
    • Schep de ui en knoflook erdoor en bak alles zachtjes tot het licht gaat kleuren.
    • Schep de munt erdoor en breng op smaak met zout en peper.
    • Kook de aardappelplakjes in ruim water met zout in 4 min. beetgaar.
    • Spoel ze in een zeef onder koud stromend water af.
    • Dep de plakken aubergine droog met keukenpapier en bestrijk ze met olijfolie.
    • Verwarm een koekenpan met antiaanbaklaag zonder olie en rooster de aubergineplakken in ca. 5 min. gaar en aan beide kanten lichtbruin.
    • Spreid de helft van de aardappelplakjes uit in de ovenschaal.
    • Schep de helft van het gehakt erop.
    • Leg de helft van de aubergineplakken op het gehakt.
    • Herhaal deze volgorde nog een keer.
    • Klop in een kom de yoghurt los met de eieren, het citroensap en naar smaak zout en peper.
    • Schenk het yoghurtmengsel over de moussaka.

    Bereiden

    • Verwarm de oven voor op 175°C.
    • Zet de schaal op het rooster in het midden van de oven en laat de moussaka in ca. 40 min. gaar worden en goudbruin kleuren.

    Recept afdrukken
    No ratings yet

    Meloensoep met champagnesabayon

    Allerhande 2002
    Bereidingstijd1 min
    Recept categorieën: Dessert, Fruit, Nagerecht, Soep
    Dieët: Vegetarisch
    porties: 4
    Calorieën: 380kcal
    Auteur: Ch. Brehant

    ingrediënten

    Bereidingswijze

    • Vanillestokjes ca. 5 min. in heet water weken.
    • Stokjes in lengte opensnijden en zaadjes met mes eruit schrapen.
    • In steelpan 1 dl azijn met 1/3 van vanille, appelstroop, mespunt kardemom en mespunt peper al roerend aan de kook brengen.
    • Op matig vuur in ca. 5 min. inkoken tot siroopdikte.
    • Laten afkoelen.
    • Pitjes uit meloen verwijderen, vruchtvlees in stukken snijden en in keukenmachine doen. 1/2 dl champagne toevoegen en meloen pureren tot gladde soep.
    • Op smaak brengen met citroensap, sinaasappelsap, 1 el honing en 1/3 van vanille. Soep in koelkast in 2-3 uur koud laten worden.
    • In keukenmachine helft van frambozen pureren.
    • Frambozen boven kom door zeef wrijven en 1 dl afmeten. 1 1/2 el azijn, mespunt kardemom, mespunt peper en 1 dl champagne erdoor roeren.
    • Op smaak brengen met poedersuiker en 1 el honing.
    • Puree in ijsblokjesvorm gieten.
    • In diepvries in 2-3 uur laten bevriezen.
    • Het maken van de sabayon kan ca. 1 uur van tevoren: In (au bain-marie) pan water aan de kook brengen.
    • In inzetpan (of kom) eierdooiers met basterdsuiker, 1/3 van vanille en 125 ml
    • champagne met mixer op lage stand luchtig kloppen.
    • Inzetpan boven kokend water in pan hangen en eimassa al kloppend verwarmen tot mooi gebonden schuimige vla ontstaat.
    • Inzetpan in koud water zetten en massa met mixer opnieuw doorkloppen tot mengsel koud is.
    • In andere kom slagroom lobbig kloppen en luchtig door sabayon spatelen. Afgedekt in koelkast zetten.
    • Met satéstokje op vier borden ter garnering dunne lijntjes specerijensiroop trekken. Blaadjes munt van takjes plukken en in resterende frambozen steken (4 frambozen apart houden).
    • Muntframbozen over borden verdelen.
    • Meloensoep aanvullen met rest van gekoelde champagne voor een sprankelend effect.
    • Framboos onder in vier champagneflûtes leggen.
    • Meloensoep in glazen schenken en met lepel champagnesabayon erop scheppen. Glazen in midden van borden zetten.
    • Frambozenijsblokjes uit vormpjes drukken en op borden leggen.
    • Direct serveren.

    Nutrition

    Calorieën: 380kcal | koolhydraten: 42g | Eiwit: 4g | Vet: 13g

    Recept afdrukken
    No ratings yet

    Gemarineerde kalkoenspiesjes met nectarinecompote

    Allerhande 2002
    Bereidingstijd45 min
    Recept categorieën: Barbecue, Gevogelte, Hoofdgerechten, Kalkoen
    porties: 4 personen
    Calorieën: 290kcal

    Equipment

    ingrediënten

    Bereidingswijze

    • In kom mosterd, honing, sinaasappelsap en 4 eetlepels olie tot marinade kloppen.
    • Kalkoenfilets in lengte halveren, in kom doen.
    • Helft van marinade door kalkoenfilet scheppen.
    • In koelkast ca. 20 minuten laten marineren.
    • Intussen nectarines schillen en vruchtvlees in blokjes snijden.
    • Sjalot pellen en fijnsnipperen.
    • In koekenpan rest van olie verhitten en sjalot ca. 1 minuut fruiten.
    • Nectarineblokjes en rest van marinade toevoegen,1minuut al omscheppend meebakken.
    • Compote op smaak brengen met zout en peper.
    • Blaadjes van munt erboven fijn knippen.
    • Compote omscheppen en overdoen in schaal.
    • Satéstokjes in bak met koud water weken.
    • Kalkoenfilet uit marinade nemen, laten uitlekken.
    • Vlees aan stokjes rijgen en bestrooien met peper.
    • Kalkoenspiesjes op barbecue of grillpan in ca. 10 minuten rondom bruin en gaar roosteren.

    Tips / Opmerkingen

    Serveren met lauwwarme nectarinecompote en witte rijst.

    Nutrition

    Calorieën: 290kcal | koolhydraten: 20g | Eiwit: 29g | Vet: 14g

    Recept afdrukken
    No ratings yet

    Minipaprika's gevuld met couscous

    Recept categorieën: Hapjes, Kaas
    Land van herkomst: Wereldkeuken
    Extra aanwijzing: Snel te maken
    porties: 12 personen

    ingrediënten

    Bereidingswijze

    • In kom couscous met 125 ml kokend water en zout ca. 6 minuten laten wellen. Paprika's halveren en zaadjes verwijderen.
    • Helften in pan met ruim kokend water en zout in ca. 5-7 minuten beetgaar koken en in een zeef laten uitlekken.
    • In kommetje citroensap, olie, paprikapoeder, zout en peper tot dressing kloppen. Couscous losmaken met vork en uiringetjes, feta, munt en dressing erdoor scheppen.
    • Paprika's royaal vullen met couscous en op schaal zetten.

    Tips / Opmerkingen

    Bereidingstijd: 15 minuten

    Recept afdrukken
    No ratings yet

    Gemarineerde meloen met ham

    Bereidingstijd10 min
    wachten1 u
    Recept categorieën: Fruit, Hapjes, Koude Hapjes, Varkensvlees, Vlees
    Land van herkomst: Wereldkeuken
    porties: 8
    Calorieën: 75kcal

    ingrediënten

    Bereidingswijze

    • Meloen in dunne plakken snijden, pitjes verwijderen en plakken schillen.
    • Plakken in schaal leggen en port erover schenken.
    • n koelkast meloen afgedekt minstens 1 uur laten marineren.
    • Daarna plakjes meloen dakpansgewijs in midden van platte schaal leggen.
    • Rode peper erover strooien.
    • Plakjes ham dubbelvouwen en halveren.
    • Plakjes per soort langs rand van schaal leggen.
    • Garneren met blaadjes munt.

    Tips / Opmerkingen

    Vers of gedroogd:

    Vervang verse rode peper door gedroogde chilipepertjes in een molentje en maal wat chilipeper boven de meloen.

    Nutrition

    Calorieën: 75kcal | koolhydraten: 4g | Eiwit: 8g | Vet: 3g

    Recept afdrukken
    No ratings yet

    Couscoussalade met sinaasappel

    Bereidingstijd30 min
    Recept categorieën: Fruit, Salade, Zuidvruchten
    Land van herkomst: Mediterraan
    porties: 8 stuks
    Calorieën: 500kcal

    ingrediënten

    Bereidingswijze

    • Couscous en rozijnen in kom door elkaar scheppen,
    • 6 dl koud water erbij schenken en couscous ca. 10 minuten laten wellen.
    • 2 Sinaasappels schoonboenen en schil eraf raspen.
    • Alle sinaasappels uitpersen.
    • In wok 3 eetlepels olie verhitten en pijnboompitten goudbruin bakken.
    • Pijnboompitten op bord scheppen.
    • In bakvet knoflook met kaneel en komijn heel even zachtjes bakken.
    • In grote schaal dressing kloppen van sinaasappelsap, rest van olie, sinaasappelrasp en knoflookmengsel.
    • Couscousmengsel met vork losmaken en door dressing scheppen.
    • Pittig op smaak brengen met zout.
    • Couscoussalade minstens ½ uur bij kamertemperatuur laten staan.
    • Daarna nogmaals luchtig omscheppen.
    • Pijnboompitten en munt erdoor scheppen.

    Tips / Opmerkingen

    Hors d'oeuvre:

    Deze couscoussalade is een goede basis voor een mediterrane hors d'oeuvre.
    Schep de couscoussalade in het midden van een platte schaal en verdeel er repen geroosterde paprika (uit pot),
    dolma's, groene en zwarte olijven, blokjes geitenkaas of feta, sardientjes en stukjes tonijn (uit blik) omheen.

    Nutrition

    Serving: 1persoons portie | Calorieën: 500kcal | koolhydraten: 54g | Eiwit: 10g | Vet: 28g

    Marokkaanse balletjes met knoflooksaus
    Recept afdrukken
    No ratings yet

    Marokkaanse balletjes met knoflooksaus

    Snel te maken
    Recept categorieën: Hapjes, Rundvlees, Vlees
    Land van herkomst: Marokko
    porties: 4 personen

    Equipment

    ingrediënten

    Bereidingswijze

    • Couscous 5 minuten in 50 ml kokend water wellen.
    • In kom gehakt, gewelde couscous, sjalot, knoflook, munt en kaneel door elkaar kneden.
    • Pittig op smaak brengen met zout en cayennepeper.
    • Van gehakt 20-24 balletjes vormen.
    • Aan tafel telkens gehaktballetje aan fonduevork steken en in hete olie in 4 minuten bruin en gaar bakken.
    • Knoflooksaus erbij serveren.

    Tips / Opmerkingen

    Tip:
    Variatietip:
    Meng wat fijngesneden zuidvruchten door het gehakt, bijvoorbeeld twee gewelde
    abrikozen en twee dadels.
    Serveer bij de Marokkaanse balletjes geroosterde shoarmabroodjes, in vieren gesneden.

    Recept afdrukken
    No ratings yet

    Bladerdeeg Gehakt Party Snack

    Warm zijn ze het lekkerst, maar koud kan ook prima.
    een recept van Deonart54 van 50plusser.nl
    Bereidingstijd30 min
    Land van herkomst: Afrika
    porties: 4 stuks
    Auteur: 50plusser.nl

    ingrediënten

    Bereidingswijze

    • Fruit de ui, knoflook, rode peper en gember aan tot zacht en tot de geuren vrijkomen.
    • Bak de geelwortel, koriander en komijn even mee.
    • Bak gehakt rul in deze mengsel.
    • Meng munt, peterselie, citroensap, zout en peper door gehakt en laat afkoelen.
    • Leg bladerdeeg lapjes op bakpapier en verdeel vulling over onderste helft van plakjes bladerdeeg
    • Bestrijk met de bladerdeeg met water en flap de bovenste helft over vulling en druk stevig vast op onderste helft van bladerdeeg.
    • Snijd met scherpe mes elk bladerdeeg worstje in 3 delen.
    • Bestrijk met eidooier mengsel en bak bij 220*C tot bladerdeeg gaar en mooi goudbruin van kleur zijn.

    Recept afdrukken
    No ratings yet

    Marokkaanse balletjes met knoflooksaus

    snel te maken
    Recept categorieën: Hapjes, Rundvlees, Vlees
    Land van herkomst: Marokko

    ingrediënten

    Bereidingswijze

    • Couscous 5 minuten in 50 ml kokend water wellen.
    • In kom gehakt, gewelde couscous, sjalot, knoflook, munt en kaneel door elkaar kneden.
    • Pittig op smaak brengen met zout en cayennepeper.
    • Van gehakt 20-24 balletjes vormen.
    • Aan tafel telkens gehaktballetje aan fonduevork steken en in hete olie in 4 minuten bruin en gaar bakken.
    • Knoflooksaus erbij serveren.

    Tips / Opmerkingen

    Meng wat fijngesneden zuidvruchten door het gehakt, bijvoorbeeld twee gewelde abrikozen en twee dadels. Serveer bij de Marokkaanse balletjes geroosterde shoarmabroodjes, in vieren gesneden.