Recept afdrukken
No ratings yet

Coq au Vin met scharrelkip

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Frankrijk
porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Snijd de blije scharrelkip in 10 stukken en breng ze royaal op smaak met versgemalen
  • peper.
  • Smelt een flinke klont boter in een grote braadpan en fruit hierin de fijngehakte rozemarijn en
  • tijm.
  • Voeg de kip toe en bak deze rondom aan gedurende ongeveer 10 minuten.
  • Bak in een aparte koekenpan de hele champignons snel bruin in wat boter op hoog vuur.
  • Haal de kip uit de pan en fruit in dezelfde boter de sjalotjes en knoflook tot ze zacht zijn.
  • Voeg het rookvlees en de zilveruitjes toe en roer de bloem er goed door.
  • Plaats de kip weer in de pan, samen met de champignons.
  • Giet de rode wijn erbij en breng het geheel aan de kook.
  • Voeg zoveel hete kippenbouillon toe totdat de kip net onder staat.
  • Laat de kip met het deksel op de pan in 1 tot 3 uur heel zachtjes gaar worden op het laagste
  • vuur.
  • Serveer de coq au vin met kruimige gekookte aardappels of (Turks) brood.

Persoonlijke noot:

  • Coq au vin is een echte Franse klassieker, verrassend makkelijk om te maken. Hoe langer je
  • het laat sudderen, hoe lekkerder het wordt. Deze variant bevat geen varkensvlees. Gebruik
  • een lichte, sappige wijn zoals Beaujolais voor dit gerecht.

Tips / Opmerkingen

Geniet van dezelfde wijn die je in de pan hebt gebruikt, of kies voor een kwaliteitswijn van hetzelfde type.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gebakken aardappelen met rozemarijn en knoflook

Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Frans Huits

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Knoflook pellen en fijn pletten.
  • Rozemarijnnaaldjes van takjes nemen.
  • In (hapjes)pan olie verhitten.
  • Knoflook, rozemarijn en gekookte en in partjes gesneden aardappelen toevoegen.
  • Afgedekt 2 minuten bakken en onafgedekt in ca. 6 minuten gaar bakken.

Recept afdrukken
No ratings yet

Geroosterde lamsrack met een korstje van macadamia’s

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Airfryer, Hoofdgerechten, Lamsvlees
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

ingrediënten

Korstje van macadamia’s:

Bereidingswijze

  • Hak de knoflook fijn.
  • Meng de olijfolie en knoflook tot knoflookolie.
  • Bestrijk de lamsrack met de olie en breng op smaak met pezo.
  • Verwarm de Airfryer voor op 100 graden.
  • Hak de noten fijn en doe in een kom.
  • Meng met broodkruim en rozemarijn.
  • Klop het ei los in een andere kom.
  • Om de lamsrack een korstje te geven, haalt u het vlees door het eimengsel.
  • Laat goed uitlekken en haal het vlees daarna door het macadamiamengsel.
  • Doe de lamsrack in de mand van de Airfryer en schuif de mand in de Airfryer.
  • Stel de timer in op 25 minuten.
  • Verhoog na 25 minuten de temperatuur tot 200 graden en stel de timer in op nog eens 5 minuten.
  • Verwijder het vlees.
  • Dek af met aluminiumfolie en laat 10 minuten rusten voordat u het serveert.

Tips / Opmerkingen

U kunt de macadamianoten desgewenst vervangen door pistachenoten, hazelnoten, cashewnoten of amandelen

Recept afdrukken
No ratings yet

Shiitake Bouillon met soesjes

AllerHande 2004
Recept categorieën: Bouillon, Voorgerechten
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Oven voorverwarmen op 200 °C.
  • In pannetje 50 ml water met boter en mespunt zout aan de kook brengen.
  • In één keer bloem toevoegen en met houten lepel flink roeren tot deegbal ontstaat.
  • Pan van vuur nemen en ei door deeg roeren.
  • Blijven roeren tot deeg stevig is en glanst.
  • Met natte theelepel 24 bergjes beslag op met bakpapier beklede bakplaat scheppen.
  • Soesjes 15 minuten in een oven goudbruin en luchtig bakken (deur tussentijds niet openen).
  • Soesjes uit de oven nemen en op rooster laten afkoelen.
  • In een pan fond en 400 ml water schenken.
  • Sherry, bleekselderij, rozemarijn, knoflook en verkruimeld chilipepertje toevoegen.
  • Bouillon aan de kook brengen en met deksel op de pan 15 minuten zachtjes laten trekken.
  • Bouillon boven de andere pan zeven.
  • Shii-takes toevoegen en 5 minuten laten meesudderen.
  • Op smaak brengen met zout en peper en in vier diepe borden scheppen.
  • Soesjes in bouillon leggen en bosuitjes erover strooien.

Recept afdrukken
No ratings yet

Geroosterde aardappels met gepofte knoflook

AllerHande 2007
Recept categorieën: Bijgerecht
Land van herkomst: Italië
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200 ºC.
  • Boen de aardappels schoon onder stromend water en snijd ze in partjes van 1 cm.
  • Haal de tenen knoflook los; verwijder de losse schilletjes, maar pel de tenen niet!
  • Verdeel de aardappelpartjes met de knoflook over een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bestrooi de aardappels met de rozemarijn en het zeezout en schep alles om met de olie.
  • Rooster de aardappels en de knoflook in de voorverwarmde oven in 40-45 minuten goudbruin en gaar; schep halverwege een keer om.
  • Schep de aardappels met de knoflook op een platte serveerschaal.
  • Laat iedereen aan tafel zelf de zachte knoflook uit de schil knijpen (schillen niet opeten).

Tips / Opmerkingen

Lekker met gegrild rood vlees.

Recept afdrukken
No ratings yet

Rozemarijnbouillon met kip en venkel van Allerhande

Allerhande 2002
Recept categorieën: Bouillon, Kip, Voorgerechten
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Kipfilets in dunne reepjes snijden.
  • Venkel schoonmaken, halveren en in dunne reepjes snijden.
  • Knoflook pellen. In pan 1 1/2 liter water aan de kook brengen.
  • Bouillontabletten erboven verkruimelen.
  • Wok verhitten.
  • Olie over panbodem laten uitvloeien.
  • Kip in wok doen, knoflook erboven uitpersen en geheel ca. 2 minuten roerbakken.
  • Bouillon in wok schenken.
  • Reepjes venkel en rozemarijn (4 takjes achterhouden voor garnering) toevoegen.
  • Deksel op wok leggen en bouillon ca. 10 minuten op laag vuur laten trekken.
  • Rozemarijn uit bouillon nemen, vermout erdoor roeren.
  • Bouillon over vier diepe borden verdelen.
  • In elk bord takje rozemarijn leggen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Salade van gegrilde groenten

Recept categorieën: Salade
Dieët: Vegetarisch

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Was en droog de courgettes, de aubergine, de venkel en de paprika's.
  • Snijd de courgettes in de lengte in plakken en de aubergine in de breedte.
  • Verwijder de buitenste rokken, de voet en de harde steeldelen van de venkel.
  • Halveer de paprika's en verwijder het zaad en de zaadlijsten.
  • Was de broccoli en verdeel het struikje in roosjes.
  • Pel de uien en snijd ze in parten.
  • Verhit een barbecue, ovengrill of grillpan.
  • Bestrijk alle groenten licht met olijfolie en leg ze op het rooster of in de pan.
  • Knip de takjes rozemarijn in stukjes en verdeel deze over de groenten.
  • Laat de groenten rustig liggen, verschuif ze niet tijdens het roosteren, keer ze pas als ze uit zichzelf loslaten.
  • Na 3-5 minuten zijn de groenten mooi van kleur en nog zacht van binnen.
  • Pel de teentjes knoflook, snijd ze in plakjes en bak die, als de groenten klaar zijn, op een niet te hoog vuur in een koekenpan met een beetje olijfolie knapperig en goudbruin.
  • Laat de plakjes op keukenpapier uitlekken.
  • Serveer de groenten met de knoflook en geschaafde kaaskrullen.

Tips / Opmerkingen

Een salade die mij altijd weer even een vakantiegevoel geeft door de combinatie van aubergine, courgette, paprika's en de geur van rozemarijn. Door het grilleren/roosteren krijgen de groenten een rijke, zoete smaak. Heerlijk als zomers hoofdgerecht met bijvoorbeeld bruschetta.
Brood en olijfolie, meer heb je niet nodig om bruschetta te maken.
Druppel wat goede olijfolie op Italiaans boerenbrood - of op een gewone Nederlandse volkorenboterham - en rooster het even in de oven of onder de grill.
Ook lekker: beleg zo'n boterham daarna met een plakje oude kaas en doe er een likje olijvenpasta op (meng olijven, olijfolie, eventueel kappertjes, knoflook en zout door elkaar en hak dit fijn).

Recept afdrukken
No ratings yet

Rol van rosbief met rozemarijn

AH 12 maanden Lekker Eten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiden:

  • Rasp de oranje schil dun van de sinaasappel.
  • Pers de vrucht uit.
  • Meng de geraspte sinaasappelschil met de rozemarijn, knoflook en 1 tl peper.
  • Leg de rosbief op een plank en snijd hem op twee derde van de hoogte tot op 2 cm van de rand in.
  • Klap de rosbief open en snijd hem nu vanaf de binnenkant op een derde van de hoogte in en klap ook dit stuk naar buiten.
  • Zo ontstaat een lange lap vlees.
  • Bestrooi het vlees met zout en verdeel het rozemarijnmengsel erover.
  • Druppel er 1 el olijfolie over. Rol het vlees nu stevig op, begin aan een korte kant. Bind het vlees elke 2 cm op met het rolladetouw.
  • Laat het vlees nog 1 uur bij kamertemperatuur liggen.
  • Zo kan de smaak van het rozemarijnmengsel in het vlees trekken.]

Bereiden

  • Verwarm de oven voor op 225°c
  • Wrijf de rosbief aan de buitenkant in met zout, de rest van de peper en olijfolie.
  • Leg de rosbief in een braadslede. (Steek de vleesthermometer tot midden in het vlees.)
  • Zet de braadslede op het rooster, iets onder het midden in de oven en laat het vlees in 10 minuten rondom bruin worden.
  • Schenk het sinaasappelsap in de braadslede.
  • Schakel de oven terug naar 175 °C en braad het vlees nog ca. 15 min. tot het
  • vanbinnen net rosé is (kerntemperatuur 45 °C).
  • Leg het stuk vlees op een schaal en laat het onder aluminiumfolie 10 min. rusten. Schenk 2 el water in de braadslede en roer de aanbaksels los.
  • Schenk het vocht in een steelpan en kook dit in ca. 2 min. tot een lekkere jus.
  • Snijd het vlees in dunne plakken en serveer de jus erbij.
  • Lekker met couscoussalade met broccoli en romaatjes uit de oven.

Tips / Opmerkingen

Romaatjes uit de oven:
Schep 250 g romaatjes door het braadvocht op het moment dat de
oventemperatuur wordt verlaagd tot 175°c
Schep de romaatjes weer uit het braadvocht voordat dit wordt ingekookt.
Rozemarijn en sinaasappel: misschien een onverwachte, maar wel een zeer geslaagde smaakcombinatie.
 

Recept afdrukken
No ratings yet

Kip met veertig teentjes knoflook

Bereidingstijd1 Uur 30 minuten
wachten30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip, Vis
Land van herkomst: Frankrijk
porties: 4
Calorieën: 715kcal

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Ansjovis 30 minuten in melk leggen om te ontzouten.
  • Oven voorverwarmen op 175 °C of gasovenstand 3.
  • Ansjovis uit melk nemen en fijn snijden of in keukenmachine fijn malen.
  • Vel van kip aan borstzijde met wijsvinger losmaken van borstvlees en ansjovis tussen borstvlees en vel verdelen.
  • Rozemarijn fijnsnijden en door olie mengen.
  • Deel van oliemengsel met kwastje over kip verdelen.
  • Kip bestrooien met peper.
  • Rest van olie in braadslede schenken.
  • Kip in braadslede leggen en ongepelde teentjes knoflook eromheen leggen.
  • In warme oven kip in 75 minuten goudbruin braden, af en toe bedruipen met braadolie.
  • Kip met teentjes knoflook op schaal leggen.
  • Aan tafel aansnijden.

Tips / Opmerkingen

Lekker met waterkerssalade.

Nutrition

Calorieën: 715kcal | koolhydraten: 14g | Eiwit: 39g | Vet: 56g

Recept afdrukken
No ratings yet

Hertenbiefstukjes op rozemarijnspiesjes

AH Feestelijke buffetten en borrelhapjes
Recept categorieën: Hapjes, Vlees, Wild
porties: 8 stuks
Calorieën: 205kcal

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Biefstukjes elk in 6 blokjes snijden en in kom mengen met azijn en 2 eetlepels olie.
  • Van takjes onderste 5 cm rozemarijnnaaldjes afrissen en uiteinde van takje puntig bijknippen zodat het als spiesje kan dienen.
  • 1 Eetlepel rozemarijnnaaldjes heel fijn hakken.
  • Plakjes spek dun bestrijken met olie.
  • Fijngehakte rozemarijn erover strooien en blokje biefstuk erop leggen.
  • Stevig oprollen en met metalen pin (bijv. barbecuespies) gat in rolletje prikken.
  • Aan elk rozemarijntakje 3 vleesrolletjes steken.
  • Grillpan verhitten tot gloeiend heet.
  • Spiesjes bestrijken met rest van olie en in grillpan in 4-6 minuten rondom bruin roosteren, regelmatig keren.
  • Spiesjes op schaal leggen en bestrooien met zout en peper.

Tips / Opmerkingen

 

Paprikasausje:

Serveer de spiesjes met een paprikasaus. Pureer 4 geroosterde paprika's uit pot met 1 gefruit teentje knoflook, 1 theelepel rozemarijnnaaldjes en zout en peper naar smaak. Verdun eventueel met Griekse yoghurt.

Nutrition

Calorieën: 205kcal | Eiwit: 13g | Vet: 17g