Coq au Vin met scharrelkip
porties: 4 personen
ingrediënten
- 1 blije scharrelkip
- Boter
- 1 handvol verse rozemarijn fijngehakt
- 1 handvol verse tijm fijngehakt
- 250 g champignons
- 3 sjalotjes gesnipperd
- 4 teentjes knoflook gesnipperd
- 100 g rookvlees in blokjes
- 1 potje zilveruitjes
- 2 eetlepels bloem
- 500 ml rode wijn licht en sappig, bijvoorbeeld Beaujolais
- 500 ml kippenbouillon
Bereidingswijze
- Snijd de blije scharrelkip in 10 stukken en breng ze royaal op smaak met versgemalen
- peper.
- Smelt een flinke klont boter in een grote braadpan en fruit hierin de fijngehakte rozemarijn en
- tijm.
- Voeg de kip toe en bak deze rondom aan gedurende ongeveer 10 minuten.
- Bak in een aparte koekenpan de hele champignons snel bruin in wat boter op hoog vuur.
- Haal de kip uit de pan en fruit in dezelfde boter de sjalotjes en knoflook tot ze zacht zijn.
- Voeg het rookvlees en de zilveruitjes toe en roer de bloem er goed door.
- Plaats de kip weer in de pan, samen met de champignons.
- Giet de rode wijn erbij en breng het geheel aan de kook.
- Voeg zoveel hete kippenbouillon toe totdat de kip net onder staat.
- Laat de kip met het deksel op de pan in 1 tot 3 uur heel zachtjes gaar worden op het laagste
- vuur.
- Serveer de coq au vin met kruimige gekookte aardappels of (Turks) brood.
Persoonlijke noot:
- Coq au vin is een echte Franse klassieker, verrassend makkelijk om te maken. Hoe langer je
- het laat sudderen, hoe lekkerder het wordt. Deze variant bevat geen varkensvlees. Gebruik
- een lichte, sappige wijn zoals Beaujolais voor dit gerecht.
Tips / Opmerkingen
Geniet van dezelfde wijn die je in de pan hebt gebruikt, of kies voor een kwaliteitswijn van hetzelfde type.