Recept afdrukken
No ratings yet

Hazenrugfilet met mosterdsaus

AllerHande 1996
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Wild
porties: 2 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiden:

  • Sjalotje pellen en fijnsnipperen.
  • In pan helft van boter verhitten en sjalot zachtjes glazig fruiten.
  • Jeneverbessen, laurierblaadje, tijm en fond toevoegen.
  • Aan de kook brengen en fond op hoog vuur in ca. 10 minuten tot de helft inkoken.

Bereiden:

  • Twee borden voorverwarmen.
  • Hazenrugfilets bestrijken met 2 theelepels mosterd en bestrooien met zout en peper.
  • Punten van filets terugvouwen en vaststeken met cocktailprikkers, zodat filets overal even dik zijn. In koekenpan rest van boter verhitten.
  • Hazenrugfilets in ca. 5 à 6 minuten rondom bruin en van binnen rosé bakken.
  • Op plank leggen en afgedekt met aluminiumfolie ca. 5 minuten laten rusten.
  • Boven bakvet fond door zeef schenken.
  • Slagroom en rest van mosterd erdoor roeren.
  • Aan de kook brengen en aanbaksels losroeren.
  • Op hoog vuur in ca. 2 à 3 minuten inkoken tot lichtgebonden saus ontstaat.
  • Bosvruchtenjam erdoor roeren.
  • Hazenrugfilets in plakjes snijden en dakpansgewijs op warme borden leggen.
  • Saus erover scheppen.
  • Rest van saus overdoen in sauskom en erbij serveren.
  • Serveren met gesmoorde groene kool en aardappelpuree.

Recept afdrukken
No ratings yet

Varkensfilet in portsaus

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

Voor Bereiden:

  • Sinaasappels onder koud stromend water goed schoonboenen.
  • Met citroentrekker (of scherp mesje) 8 smalle reepjes schil van sinaasappel trekken en in kommetje met koud water leggen.
  • Sinaasappels uitpersen.
  • In schaal sinaasappelsap en port door elkaar roeren.
  • Pruimen erdoor scheppen en afgedekt in koelkast ca. 4 uur laten wellen.
  • In zeef boven kom pruimen laten uitlekken, hierbij weekvocht opvangen.
  • 8 Pruimen achterhouden voor garnering, rest halveren.
  • Ham in reepjes snijden.
  • 4 Takjes tijm achterhouden voor garnering, van rest van tijm blaadjes van takjes rissen.
  • Sjalotje pellen en snipperen.
  • In pan 15 g boter verhitten.
  • Sjalot ca. 5 minuten zachtjes bakken.
  • Van vuur, af pruimenhelften, hamreepjes, tijmblaadjes en helft van sinaasappelreepjes door sjalot scheppen.
  • Pruimenmengsel op smaak brengen met peper.
  • Varkensfilet tot op ca. 1 cm van rand insnijden en openslaan.
  • Filet aan beide kanten bestrooien met zout en peper.
  • Pruimenmengsel over binnenzijde van filet verdelen.
  • Filet met vulling vanaf korte kant oprollen en dichtbinden met keukengaren.
  • Uiteinden van filet dichtsteken met cocktailprikkers en filet tot gebruik afgedekt in koelkast
  • leggen.
  • 35 g boter in blokjes snijden en tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.

Bereiden:

  • In braadpan rest van boter verhitten.
  • Filet in ca. 5 minuten rondom bruin bakken.
  • Filet op middelhoog vuur met deksel schuin op pan in ca. 35 minuten gaar braden.
  • Uit pan op bord scheppen en onder aluminiumfolie warmhouden.
  • Weekvocht van pruimen aan bakvet toevoegen.
  • Aanbaksel losroeren.
  • Vocht onafgedekt in ca. 5 minuten tot ca. 2/3 laten inkoken.
  • Intussen platte schaal voorverwarmen.
  • Keukengaren en cocktailprikkers uit filet verwijderen.
  • Met scherp mes filet in 8 plakken snijden.
  • Vocht zeven en terugdoen in pan.
  • Van vuur af blokjes boter erdoor kloppen.
  • Blijven kloppen tot licht gebonden saus ontstaat.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Helft van saus op -schaal schenken.
  • Plakken voorzichtig in saus leggen.
  • Garneren met achtergehouden pruimen, rest van sinaasappelreepjes en takjes tijm.
  • Rest van saus apart erbij geven.
  • Serveren met broccoli en pommes duchesses (aardappelpureetorentjes).

Recept afdrukken
No ratings yet

Taart met venkel, ui en boerenkaas

Recept categorieën: Hartige taart, Hoofdgerechten
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sonja van de Rhoer

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Bekleed het bakblik met bakpapier of bakfolie, rol het deeg uit tot een dikte van ±½ cm en bekleed het bakblik hiermee.
  • Prik het deeg op meerdere plaatsen in.
  • Pel de uien en de knoflook en snijd de uien in ringen en de knoflook in dunne plakjes.
  • Verhit de olie in een braadpan en bak de ui en de knoflook op laag vuur lichtbruin.
  • Voeg de tijm en naar smaak zout en peper toe.
  • Maak intussen de venkel schoon, bewaar het groen en snijd de knollen in de lengte in 6-8 stukken.
  • Doe de venkel bij het uimengsel en bak de groente, afgedekt, 5-7 minuten mee.
  • Laat de vulling wat afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 225°C.
  • Klop de eieren los met de melk, de roomkaas en zout en peper.
  • Bestrooi de deegbodem met de geraspte kaas, zodat overtollig groentevocht kan worden opgenomen.
  • Verdeel het ui-venkelmengsel erover en schenk het eimengsel erover uit.
  • Leg hier en daar wat ontpitte olijven en bak de taart 25-35 minuten.
  • Al het vocht moet zijn gestold en de bodem moet goudbruin zien.
  • Garneer met het achtergehouden venkelgroen

Tips / Opmerkingen

Lekker met een groene salade.

Info:

Venkel komt van het Latijnse foenum, wat hooi betekent. De Romeinen vonden namelijk dat de venkelgeur op de geuren van hooi leek.
Venkel ziet eruit als een witte bol maar is een samengegroeide laag verdikt blad van de plant, de zogenaamde bladscheden. Het jonge topgroen, de veertjes, is goed te gebruiken als garnering of in salades.
De oude Grieken gebruikten venkel als vermageringsmiddel. In de Middeleeuwen kauwde men tijdens de preek op venkelzaad om het rommelen van de maag tegen te gaan, maar ook bij problemen met de spijsvertering, zoals indigestie, winderigheid, buikklachten of krampen.
Voor een rechthoekig bakblik van ± 33 x 30x 3cm

Recept afdrukken
No ratings yet

Rillettes van gerookte makreel

AH 12 maanden Lekker Eten
Recept categorieën: Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Maak de makreel schoon: trek het vel weg en neem het visvlees van de graat. Verwijder kleine graatjes.
  • Leg de stukken visvlees in een diep bord en trek ze met twee vorken uit elkaar. Meng het visvlees met de wijn, boter en tijm en voeg zout, peper en nootmuskaat
  • naar smaak toe.
  • Schep het makreelmengsel in 4 kleine potjes of kommetjes, strijk de bovenkant glad en zet de potjes met rillettes minstens 1 uur in de koelkast.
  • Rooster de sneetjes brood en snijd ze elk in 4 driehoekjes.
  • Zet de potjes met makreelrillettes op borden en leg de driehoekjes brood, augurkjes en olijven ernaast.

Tips / Opmerkingen

Rillettes is in vet gesmoord vlees dat uit elkaar is getrokken en met het vet tot een smeuïge massa stolt.
In dit recept wordt gestoomde vis gebruikt, die met boter smeuïg wordt gemaakt

Recept afdrukken
No ratings yet

Runderlappen met tomaat

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Ui pellen en snipperen.
  • Vlees bestrooien met zout en peper.
  • In braadpan boter verhitten.
  • Vlees (in gedeelten) in 5 minuten bruin bakken, halverwege keren.
  • Ui 2 minuten zachtjes meebakken.
  • Bouillontablet erboven verkruimelen.
  • Toevoegen: azijn, tomatenblokjes met vocht, tijm, laurierblaadjes en oregano.
  • Vlees afgedekt in 2 1/2 uur zachtjes gaarstoven.
  • Helft van vlees in diepvriesdoos scheppen, laten afkoelen en invriezen ( 2 maanden
  • houdbaar na invriezen).
  • Rest serveren met sperziebonen en gekookte aardappels.

Recept afdrukken
No ratings yet

Risotto met bloemkool

Land van herkomst: Italië
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Alpro.com

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Kook de blokjes bloemkool in 750 ml bouillon tot ze gaar zijn.
  • Pureer met een staafmixer.
  • Verwarm een gietijzeren pan met een scheutje Alpro® soya Bakken & Braden.
  • Fruit de ui en knoflook ca. 5 minuten tot de ui glazig is.
  • Voeg de rijst toe en bak even mee.
  • Blus af met de wijn en een schep bouillon van de bloemkool.
  • Blijven roeren en voeg nog een schep bouillon toe als de bouillon is opgenomen.
  • Herhaal dit tot de risotto gaar is.
  • Verwarm intussen in een koekenpan een scheutje Alpro® soya Bakken & Braden.
  • Bak hierin de bloemkoolroosjes en de Alpro®soya Reepjes tot de reepjes bruin zijn.
  • Schep de bloemkoolroosjes en Alpro® soya Reepjes met een deel van de rucola door de risotto als hij bijna gaar is.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Maak de risotto af met de rest van de rucola, oude kaas en tijm.

Recept afdrukken
No ratings yet

Pizzaladière

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pizza, Vleesvervangers
Land van herkomst: Italië
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Alpro.com

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200° C.
  • Verwarm in een koekenpan een scheut Alpro® soya Bakken & Braden.
  • Voeg de uien toe en laat afgedekt 20 minuten pruttelen.
  • Bekleed een ovenschaal met bakpapier en vervolgens met de plakjes bladerdeeg.
  • Prik het bladerdeeg in met een vork.
  • Bestrooi het bladerdeeg met de Gruyère kaas.
  • Leg de rode uien, Alpro® soya Reepjes en de cherrytomaten erop.
  • Besprenkel met olijfolie en bestrooi met tijm, zout en peper.
  • Bak de pizzaladière in ca. 30 minuten in de oven goudbruin.

Recept afdrukken
No ratings yet

Erwtensoep

Recept categorieën: Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Alpro.com

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verwarm een scheutje Alpro® Bakken & Braden in een soeppan.
  • Bak de groenten 8 minuten op een matig vuur tot de ui glazig is.
  • Voeg de gele spliterwten, kruiden en bouillon toe en breng aan de kook en laat de soep 30 minuten sudderen.
  • Breng de soep op smaak met zout en peper.
  • Voeg de Alpro® soya Reepjes toe.
  • Verwijder het laurierblad.
  • Breng de soep op smaak met zout en peper.

Tips / Opmerkingen

Lekker met stevig brood.

Recept afdrukken
No ratings yet

Burger met rode uichutney en ciabatta

Recept categorieën: Brood, Broodjes, Lunch
Land van herkomst: Europa
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Alpro.com

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verwarm een scheutje Alpro®soya Bakken&Braden in een pan en voeg de uien toe.
  • Bak de ui op een laag vuur tot glazig.
  • Voeg de azijn en honing er aan toe en breng op smaak met tijm, zout en peper en smoor voor 5 minuten.
  • Verwarm een scheutje Alpro® soya Bakken & Braden in een koekenpan en bak de Alpro® soya Burgers in 4 minuten aan beide kanten bruin.
  • Snijd de ciabatta’s open en beleg iedere helft met sla, de chutney en de Alpro® soya Burgers.

Recept afdrukken
No ratings yet

Court bouillon

Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Bouillon, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
porties: 1

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Wortel wassen en in plakjes snijden.
  • Ui pellen en in ringen snijden.
  • Bleekselderij schoonmaken en in stukjes snijden.
  • In pan wortel, ui, bleekselderij, witte wijn, laurier, tijm, peperkorrels en een snufje zout met 1 liter water aan de kook brengen.
  • Bouillon 30 minuten laten trekken.
  • Bouillon laten afkoelen en zeven.

Tips / Opmerkingen

Lekker in een voorgerecht met bijvoorbeeld rivierkreeftjes