Recept afdrukken
No ratings yet

Zomerstamppotje met veldsla en romaatjes

Allerhande 2002
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Stamppot
Land van herkomst: Nederland
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Aardappels schillen en in pan met bodem water en zout in ca. 20 à 25 minuten gaarkoken.
  • Tomaatjes wassen en halveren.
  • Bieslook fijn knippen.
  • Worteltjes van veldsla verwijderen.
  • Aardappels afgieten en met crème fraîche, peper en mespunt nootmuskaat tot stevige puree
  • stampen.
  • Veldsla, tomaatjes, bieslook en spekreepjes door puree scheppen.

Tips / Opmerkingen

Als stamppot te veel is afgekoeld, pan nog even op het vuur zetten.

Recept afdrukken
No ratings yet

Zalm palingsurprise

Allerhande 2002
Recept categorieën: Vis, Voorgerechten, Zalm
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Helft van komkommer in flinterdunne plakjes snijden.
  • Rest van komkommer halveren en met theelepel zaadjes eruit schrapen.
  • Komkommer in kleine stukjes snijden.
  • Bieslook heel fijn knippen.
  • Palingfilets in dunne reepjes snijden.
  • In kommetje citroensap, olijfolie, Italiaanse kruiden, zout en peper naar smaak tot dressing kloppen.
  • In kom paling, komkommerblokjes, bieslook, 1 1/2 eetlepel dressing en crème fraîche door elkaar scheppen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Kopjes eerst bekleden met plasticfolie, daarna met plakjes zalm.
  • Zalm over rand van kopjes laten hangen.
  • Palingmengsel erin scheppen en licht aandrukken.
  • Zalm over vulling dichtvouwen.
  • Kopjes tot gebruik in koelkast zetten.
  • Kopjes boven vier bordjes keren en timbaaltjes op bordjes laten glijden.
  • Voorzichtig folie verwijderen.
  • Tuinkers van bedje knippen. Plakjes komkommer en tuinkers rond timbaaltjes verdelen.
  • Rest van dressing erover sprenkelen. Eventueel garneren met stukje citroen.

Tips / Opmerkingen

Variatie:
Europese paling vind je niet meer bij Albert Heijn, die komt pas weer terug als-ie weer in
voldoende aantallen rondzwemt.
Kies voor gerookte forelfilet als goed alternatief.

Recept afdrukken
No ratings yet

Vegetarische wontons

Allerhande 2002
Recept categorieën: Borrelhapjes
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen

Bereidingswijze

  • Filodeeg volgens gebruiksaanwijzing laten ontdooien en afdekken met vochtige theedoek.
  • Wortel schillen en grof raspen.
  • Peper schoonmaken en fijnhakken.
  • Koriander fijnhakken.
  • Bosuitjes schoonmaken en in zeer dunne reepjes van 3 cm snijden.
  • Blokjes tofu grof hakken.
  • In wok 1 eetlepel olie verhitten en rode peper, bosui, wortel en tofu ca. 3 minuten roerbakken. Koriander erdoor scheppen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Laten afkoelen.
  • Filodeeg met vochtige theedoek afdekken.
  • Elke plak filodeeg een voor een in 3 lange stroken snijden en stroken met water bestrijken.
  • Op elke strook onderaan 1 eetlepel tofuvulling scheppen.
  • Punt van deeg schuin erover vouwen, zodat driehoekje ontstaat.
  • Driehoekje zigzag naar boven opvouwen, zodat het rondom omhuld wordt door filodeeg.
  • Op zelfde manier andere wontons maken.
  • Vergiet bekleden met keukenpapier.
  • In wok rest van olie verhitten tot er lichte damp afkomt.
  • Wontons met ca. 6-7 tegelijk in ca. 4 minuten goudbruin bakken.
  • Met schuimspaan in vergiet scheppen en laten uitlekken.

Tips / Opmerkingen

Op schaal leggen en serveren met chilisaus of sesamdip.

Recept afdrukken
No ratings yet

Verse Spaanse tomatensaus

Allerhande 2002
Recept categorieën: Bijgerecht, Saus
Land van herkomst: Spanje
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Ui en knoflook pellen en snipperen.
  • Tomaten wassen en in stukjes snijden.
  • In braadpan olie verhitten en ui en knoflook heel zachtjes glazig fruiten.
  • Tomaten en chilipoeder erdoor scheppen en ca. 2 minuten zachtjes bakken.
  • Sherry toevoegen.
  • Tijmblaadjes erboven van takjes rissen.
  • Tomaten afgedekt in ca. 10 minuten zachtjes gaar smoren.
  • Tomatenmengsel overdoen in blender en op hoogste stand in ca. 1 minuut tot gladde saus pureren.
  • Saus weer terugdoen in pan en nog 5-10 minuten zachtjes laten sudderen tot dikte goed is.
  • Op smaak brengen met zout en peper.

Tips / Opmerkingen

Lekker bij (geroosterd) vlees, vis of pasta.

Recept afdrukken
No ratings yet

Vleesschotel met mosterdroom en bessensaus

Allerhande 2002
Recept categorieën: Bijgerecht, Vlees
Land van herkomst: Scandinavië
porties: 6 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Bessen wassen en boven schaal van takjes rissen.
  • Bosuitjes schoonmaken en in dunne ringen snijden.
  • Bosui, gemberjam, kruidnagelpoeder, zout en peper naar smaak door bessen scheppen.
  • Minstens 1 uur laten staan.
  • In andere schaal crème fraîche, mierikswortel en mosterd door elkaar roeren.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Op platte schaal rosbief, fricandeau en gehakt in rijen uitspreiden.
  • Bessensaus en mosterdroom in schaaltjes op buffet zetten

Recept afdrukken
No ratings yet

Uiensoep met roquefort

Allerhande 2002
Recept categorieën: Kaas, Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
porties: 4 personen

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Uien en knoflook pellen en snipperen.
  • In soeppan olie verhitten.
  • Ui, knoflook en takjes tijm erdoor scheppen.
  • Met deksel op pan ui ca. 10 minuten zachtjes smoren.
  • Regelmatig omscheppen.
  • Bouillon en gembersiroop toevoegen.
  • Uiensoep ca. 20 minuten laten sudderen.
  • Bosuitjes schoonmaken en in ringetjes snijden.
  • Roquefort verkruimelen.
  • Takjes tijm uit soep nemen.
  • Met staafmixer uien in bouillon pureren tot een gladde gebonden soep.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Uiensoep in vier kommen scheppen en bosuitjes, roquefort en croutons erover verdelen.

Tips / Opmerkingen

Ook uiensoep uit een pakje of blik smaakt extra lekker met deze topping van verkruimelde
roquefort, ringetjes bosui en croutons.
Voor gegratineerde uiensoep de soep in ovenvaste kommen scheppen en de roquefort even onder een hete grill laten smelten.

Recept afdrukken
No ratings yet

Struisvogelbiefstuk met amandelgembersaus

Allerhande 2002
Recept categorieën: Gevogelte, Voorgerechten
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Bereidingswijze

  • Amandelen grof hakken.
  • Gemberwortel schillen en in plakken snijden.
  • Sjalotjes pellen en snipperen.
  • In steelpan 2 eetlepels olie verhitten.
  • Amandelen, gember en sjalotjes ca. 5
  • minuten zachtjes bakken.
  • Dragon, peper en fond toevoegen.
  • Saus ca. 10 minuten tegen de kook aan verwarmen.
  • Gember uit saus nemen. Saus met staafmixer glad pureren.
  • Struisvogelbiefstukken ca. 10 minuten op kamertemperatuur laten komen.
  • Witlofblaadjes loshalen, schuin halveren en wassen.
  • Tomaat wassen, halveren, zaadjes verwijderen en in blokjes snijden.
  • Grillpan verhitten.
  • Vlees bestrijken met 1 eetlepel olie, bestrooien met peper en in ca. 6 minuten rondom bruin en van binnen rosé grillen.
  • In wok rest van olie verhitten.
  • Witlof in ca. 4 minuten beetgaar roerbakken.
  • Appelstroop erdoor roeren, bestrooien met zout en peper.
  • Slagroom door saus roeren en verwarmen.
  • Biefstuk schuin in plakjes snijden.
  • Witlof en vlees over vier borden verdelen, saus erover schenken.
  • Garneren met tomaat.

Recept afdrukken
No ratings yet

Stevige linzensoep

Allerhande 2002
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Soep
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Bereidingswijze

  • Linzen in zeef wassen, eventuele steentjes verwijderen.
  • Ui pellen en fijn snipperen.
  • Preien schoonmaken en in dikke ringen snijden.
  • Aardappels schillen en in blokjes snijden.
  • Rozemarijn van takje rissen en fijn hakken.
  • Worsten met vork enkele keren inprikken om openbarsten te voorkomen.
  • Knoflook pellen en in plakjes snijden.
  • In (soep)pan 2 eetlepels olie verhitten.
  • Ui en knoflook ca. 5 minuten zachtjes bakken.
  • Prei, aardappelblokjes, knoflook, linzen, worst en rozemarijn toevoegen.
  • Bouillontabletten erboven verkruimelen en 1 1/4 liter kokend water toevoegen.
  • Soep opnieuw aan de kook brengen.
  • Deksel op pan leggen en soep op laag vuur minstens 30 minuten laten sudderen, tot alle ingrediënten gaar zijn.
  • Worsten uit pan nemen, in plakjes snijden en over vier borden verdelen.
  • Soep op smaak brengen met zout en peper en in borden scheppen.
  • Resterende olie erover druppelen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Sliptong met jus van witlof, ham en kaas

Allerhande 2002
Recept categorieën: Brunch, Lunch, Vis
Land van herkomst: Nederland
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4.
  • Bakplaat bekleden met bakpapier enparmezaanse kaas erop strooien.
  • Bloem erboven zeven. In midden van oven kaaskletskoppen in ca. 4-5 min. goudbruin bakken. Laten afkoelen.
  • Oven laten afkoelen tot 125 °C of gasovenstand 2.
  • Sliptongen één voor één plat op plank leggen en vis aan twee kanten tot op middengraat
  • van graatjes lossnijden (fileren).
  • Tongen keren en ook aan andere kant vis van graatjes snijden.
  • Tongen verticaal vasthouden, vis valt nu van graatjes (blijft aan middengraat vastzitten).
  • Kleine graatjes aan beide kanten weg knippen.
  • Vissen weer plat neer leggen en bestrooien met zout en peper.
  • In lage ovenschaal helft van olijfolie schenken.
  • Tongen er naast elkaar in leggen.
  • Rest van olie erover schenken, tongen moeten ongeveer half onder olijfolie liggen.
  • Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
  • Witlof schoonmaken, kern verwijderen.
  • 2 struikjes in stukjes snijden.
  • Ham en kaas in stukjes snijden.
  • In pan 2 dl water met bouillontablet verwarmen en bouillontablet al roerend oplossen.
  • Witlof, ham, kaas en snufje nootmuskaat toevoegen.
  • Bouillon afgedekt ca. 25 min. zachtjes laten trekken.
  • Intussen schaal met tongen in oven schuiven en tong in ca. 25 min. net aan gaar laten worden, halverwege tongen keren.
  • Witlofbouillon boven andere pan zeven en vocht tot helft laten inkoken.
  • Vier diepe borden voorverwarmen.
  • Basilicum en bieslook heel fijn hakken.
  • In kommetje kruiden en crème fraîche door elkaar roeren.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Steeltjes van spinazieblaadjes breken en blaadjes door crème fraîchemengsel halen.
  • Laatste struikje witlof in reepjes snijden en reepjes door crème fraîchemengsel scheppen.
  • Boter in klontjes snijden en aan witlofjus toevoegen.
  • Met staafmixer tot een lichtgebonden jus mixen.
  • Jus in borden scheppen.
  • Tongen uit olie nemen en licht droogdeppen, tongen in jus leggen.
  • Witlofreepjes en spinazieblaadjes erop leggen.
  • Kaaskletskoppen in stukken breken en op tong leggen.

Tips / Opmerkingen

Warm eventueel op het laatst nog even 100 g Hollandse garnalen mee in de jus.

Recept afdrukken
No ratings yet

Salade van witlof met tijmkletskoppen

Allerhande 2002
Recept categorieën: Salade, Voorgerechten
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Boter smelten.
  • Tijmblaadjes van takjes rissen en fijnhakken.
  • In kom sesamzaad, poedersuiker en mespunt zout door elkaar roeren.
  • Al roerend sinaasappelsap en boter toevoegen.
  • Blijven roeren tot homogene massa ontstaat.
  • Bloem en tijm erdoor spatelen.
  • Deeg ca. 10 uur afgedekt in koelkast laten opstijven.
  • Oven voorverwarmen op 150 °C of gasovenstand 2.
  • Bakplaat invetten.
  • Van deeg 12 rolletjes ter grootte van knikker draaien en op bakplaat leggen met zeker 5 cm tussenruimte.
  • Kletskoppen in oven in ca. 10-15 minuten mooi goudbruin bakken.
  • Laten afkoelen.
  • In keukenmachine witte-wijnazijn, mosterd en mayonaise mengen.
  • Al draaiend 1 dl olijfolie en walnootolie in dun straaltje toevoegen en blijven draaien tot mooi gebonden dressing ontstaat.
  • Op smaak brengen met zout, peper en poedersuiker.
  • Frisée wassen, in stukken scheuren en (in slacentrifuge) droog slaan.
  • Rucola in stukken scheuren.
  • Bieslook fijn knippen.
  • Struikjes witlof in lengte halveren en stronkje met kern eraf snijden.
  • Witlofpunten op 5 cm afsnijden, wassen en tot gebruik in vochtige theedoek wegleggen. Onderkanten van witlof in reepjes snijden.
  • In koekenpan 4 eetlepels olijfolie verhitten.
  • Reepjes witlof met 1 theelepel poedersuiker al omscheppend in ca. 3-4 minuten beetgaar bakken.
  • Rode-wijnazijn erover schenken en laten verdampen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • In kom eieren loskloppen met slagroom, bieslook, zout en peper.
  • In grote koekenpan 2 eetlepels olijfolie verhitten.
  • Eimengsel erin schenken en over panbodem laten uitvloeien.
  • Bakken tot bovenkant droog is.
  • Omelet in 8 punten snijden.
  • Op de borden ringvorm zetten.
  • Gebakken witlof erin scheppen en licht aandrukken.
  • Ring voorzichtig verwijderen.
  • Op witlof kletskop leggen.
  • Hierop wat frisée en rucola verdelen en omelet losjes gevouwen erop leggen.
  • Hierop weer kletskop leggen met frisée, rucola en omelet.
  • Afdekken met kletskop.
  • Witlofblaadjes en kervel eromheen verdelen.
  • Besprenkelen met dressing.