Recept afdrukken
No ratings yet

Meloensoep met champagnesabayon

Allerhande 2002
Bereidingstijd1 min
Recept categorieën: Dessert, Fruit, Nagerecht, Soep
Dieët: Vegetarisch
porties: 4
Calorieën: 380kcal
Auteur: Ch. Brehant

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Vanillestokjes ca. 5 min. in heet water weken.
  • Stokjes in lengte opensnijden en zaadjes met mes eruit schrapen.
  • In steelpan 1 dl azijn met 1/3 van vanille, appelstroop, mespunt kardemom en mespunt peper al roerend aan de kook brengen.
  • Op matig vuur in ca. 5 min. inkoken tot siroopdikte.
  • Laten afkoelen.
  • Pitjes uit meloen verwijderen, vruchtvlees in stukken snijden en in keukenmachine doen. 1/2 dl champagne toevoegen en meloen pureren tot gladde soep.
  • Op smaak brengen met citroensap, sinaasappelsap, 1 el honing en 1/3 van vanille. Soep in koelkast in 2-3 uur koud laten worden.
  • In keukenmachine helft van frambozen pureren.
  • Frambozen boven kom door zeef wrijven en 1 dl afmeten. 1 1/2 el azijn, mespunt kardemom, mespunt peper en 1 dl champagne erdoor roeren.
  • Op smaak brengen met poedersuiker en 1 el honing.
  • Puree in ijsblokjesvorm gieten.
  • In diepvries in 2-3 uur laten bevriezen.
  • Het maken van de sabayon kan ca. 1 uur van tevoren: In (au bain-marie) pan water aan de kook brengen.
  • In inzetpan (of kom) eierdooiers met basterdsuiker, 1/3 van vanille en 125 ml
  • champagne met mixer op lage stand luchtig kloppen.
  • Inzetpan boven kokend water in pan hangen en eimassa al kloppend verwarmen tot mooi gebonden schuimige vla ontstaat.
  • Inzetpan in koud water zetten en massa met mixer opnieuw doorkloppen tot mengsel koud is.
  • In andere kom slagroom lobbig kloppen en luchtig door sabayon spatelen. Afgedekt in koelkast zetten.
  • Met satéstokje op vier borden ter garnering dunne lijntjes specerijensiroop trekken. Blaadjes munt van takjes plukken en in resterende frambozen steken (4 frambozen apart houden).
  • Muntframbozen over borden verdelen.
  • Meloensoep aanvullen met rest van gekoelde champagne voor een sprankelend effect.
  • Framboos onder in vier champagneflûtes leggen.
  • Meloensoep in glazen schenken en met lepel champagnesabayon erop scheppen. Glazen in midden van borden zetten.
  • Frambozenijsblokjes uit vormpjes drukken en op borden leggen.
  • Direct serveren.

Nutrition

Calorieën: 380kcal | koolhydraten: 42g | Eiwit: 4g | Vet: 13g

Recept afdrukken
No ratings yet

Kruidige peren in een weckpot

Allerhande 2002
Bereidingstijd25 min
Recept categorieën: Dessert, Fruit, Nagerecht
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Calorieën: 135kcal

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Vanillestokje en sereh in lengte halveren.
  • Kruidnagels in serehstukken steken.
  • Kaneelstokje doormidden breken.
  • In pannetje wijn met honing, boter en specerijen aan de kook brengen.
  • Vuur laag zetten en wijn ca. 10 minuten laten sudderen.
  • Intussen oven voorverwarmen op 160 ºC.
  • Peren schillen, steeltje laten zitten.
  • Peren elk (rechtop) in weckpotje zetten.
  • Wijn door (punt)zeef in maatbeker schenken.
  • Met puntje van mes merg uit vanillestokje schrapen, door wijn roeren.
  • Wijn over peren verdelen.
  • Weckpotten sluiten en in met bodem water gevulde braadslede of grote ovenschaal zetten.
  • Weckpotten op rooster in midden van oven schuiven en peren au bain-marie in ca. 30 minuten zacht laten worden.
  • Potten pas aan tafel openen, anders gaat het aroma verloren.
  • Serveren met crème fraîche waar zakje vanillesuiker doorheen geklopt is.

Nutrition

Calorieën: 135kcal | koolhydraten: 20g | Vet: 6g

Recept afdrukken
No ratings yet

Kabeljauw met tomaat uit de oven

Allerhande 2002
Bereidingstijd35 min
Recept categorieën: Hoofdgerechten
porties: 4 personen
Calorieën: 265kcal

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Oven voorverwarmen op 200 °C.
  • Kabeljauwfilet besprenkelen met citroensap en bestrooien met zout en peper.
  • Ui pellen en heel fijn snipperen.
  • Tijm en rozemarijn van takjes rissen, met rest van kruiden heel fijn hakken.
  • In keukenmachine sneetjes brood verkruimelen.
  • Ui,kruiden en 2 eetlepels olie door broodkruim scheppen.
  • Tomaten inkruisen, onderdompelen in kokend water en ontvellen.
  • Tomaten in vieren parten snijden,zaadjes verwijderen en vruchtvlees in blokjes snijden.
  • Ovenschaal bestrijken met olie en kabeljauw erin leggen.
  • Blokjes tomaat op vis scheppen en stevig aandrukken.
  • Broodkruimmengsel erover verdelen.
  • Rest van olie erover sprenkelen.
  • In midden van oven kabeljauwfilet in ca. 15 minuten goudbruin en net gaar laten worden.
  • Serveren met gebakken aardappels en een groene salade.

Nutrition

Calorieën: 265kcal | koolhydraten: 10g | Eiwit: 29g | Vet: 12g

Recept afdrukken
No ratings yet

Bietjescarpaccio

Allerhande 2002
Bereidingstijd10 min
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
porties: 2 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Met scherp mes 2 bietjes in plakjes van 2 mm dik snijden.
  • Bietjes dakpansgewijs op platte serveerschaal rangschikken en bestrijken met 4 el gesmolten roomboter.
  • Schaal afdekken met magnetronfolie.
  • Bietjes in magnetron ca. 1 minuut op vol vermogen (700 watt) verwarmen.
  • Folie verwijderen en bietjes royaal bestrooien met peper en in grove krullen
  • geschaafde kaas.

Recept afdrukken
No ratings yet

Op bord gegaarde zalm in dille-bieslookmarinade

AllerHande december 2003
Recept categorieën: Vis, Voorgerechten, Zalm
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Boven kom dille en helft van bieslook zeer fijn knippen.
  • Olie, mosterd, honing en flink wat vierseizoenenpeper erdoor roeren.
  • Zalmhaasjes dik met marinade insmeren, in plasticfolie verpakken in minimaal 2 uur in koelkast marineren.
  • Zalm 30 minuten in diepvries leggen (is dan straks makkelijker dun te snijden).
  • Oven voorverwarmen op 200 °C en vier ovenvaste borden in ca. 5 minuten gloeiendheet laten worden.
  • Zalmhaasjes uit diepvries nemen en voorzichtig folie verwijderen.
  • Zalmhaasjes met scherp, glad mes in rechte, smalle plakjes snijden.
  • Zalm in 4 porties plat op werkvlak leggen (is zo straks sneller over borden te verdelen).
  • Zeezout erboven malen en besprenkelen met citroensap.
  • Borden uit oven nemen en zalmplakjes razendsnel op borden leggen.
  • Garneren met resterende sprieten bieslook.
  • Direct serveren, zodat zalm zichtbaar aan tafel gaart (vis verkleurt dan van transparant naar roze).

Recept afdrukken
No ratings yet

Roergebakken garnalen met mango

Bereidingstijd20 min
Recept categorieën: Fruit, Roerbakken / Wokken, Zeevruchten
Land van herkomst: China
porties: 4 Stuks
Calorieën: 295kcal

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Garnalen droogdeppen met keukenpapier.
  • In kom eiwit loskloppen met 1 eetlepel sesamolie, 1 theelepel zout en peper naar smaak.
  • Garnalen erdoor scheppen en 10 minuten laten staan.
  • Met dunschiller mango schillen.
  • Vruchtvlees in plakken van pit snijden en plakken in stukken van 3-4 cm snijden.
  • In wok arachideolie verhitten.
  • Garnalen erdoor scheppen en al omscheppend in 2 minuten gaar laten worden.
  • Met schuimspaan garnalen op bord scheppen.
  • Olie in hittebestendige kom schenken en laten afkoelen (wordt niet meer gebruikt).
  • In wok 1 eetlepel sesamolie verhitten en gember en knoflook roerbakken tot ze gaan geuren.
  • Garnalen met sheery en mango erdoor scheppen en alles 1-2 minuten roerbakken.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Bieslook en koriander erover strooien. Lekker met rijst of mihoen.

Nutrition

Calorieën: 295kcal | koolhydraten: 12g | Eiwit: 22g | Vet: 17g

Recept afdrukken
No ratings yet

Gemarineerde zoetzure tah tsai

Bereidingstijd10 min
wachten2 u
Recept categorieën: Bijgerecht
Land van herkomst: China
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Calorieën: 65kcal

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Repen tah tsai in pan leggen en kokend water erop schenken.
  • Groente na 30 seconden afgieten en overdoen in schaal.
  • In koekenpan arachideolie en sesamolie verhitten en chilipeper en vierseizoenenpeper 30 seconden bakken.
  • Olie over groente schenken.
  • Suiker, azijn, gember en knoflook erdoor scheppen.
  • Op smaak brengen met zout.
  • Minimaal 2 uur op kamertemperatuur laten staan.
  • Voor serveren marinade afgieten.

Nutrition

Calorieën: 65kcal | koolhydraten: 6g | Eiwit: 1g | Vet: 4g

Recept afdrukken
No ratings yet

Minipizza's met geitenkaas

AllerHande jubileumnummer 2003
Recept categorieën: Kaas, Lunch, Pizza
Land van herkomst: Italië
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Oven voorverwarmen op 225 °C.
  • In kom broodmix met 125 ml water en 1 eetlepel olie volgens gebruiksaanwijzing bereiden.
  • Deeg in 4 gelijke stukken verdelen en stukken op met bloem bestoven aanrecht uitrollen tot ronde lappen van 15 cm doorsnede.
  • Deeg 10 minuten laten rijzen.
  • Intussen van kruidenmix blaadjes en naaldjes van takjes ritsen en fijnsnijden.
  • Deeglappen op ingevette bakplaat leggen en bestrijken met zure room.
  • Geitenkaas en halve tomaatjes over deeg verdelen.
  • Kruiden erover strooien.
  • Royaal peper erboven malen en besprenkelen met rest van olie.
  • In midden van oven minipizza's in ca. 20 minuten krokant en gaar bakken.

Tips / Opmerkingen

Serveren met rucolasalade.

Recept afdrukken
No ratings yet

Peperbiefstuk met pofaardappels

snel te maken
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Rundvlees, Vlees
porties: 4

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Biefstuk laten ontdooien.
  • Ui pellen en in halve ringen snijden.
  • Stoomgroenten in 6 minuten in magnetron op vol vermogen (700 Watt) bereiden en laten afkoelen.
  • Biefstuk inwrijven met olijfolie en ruim met vierseizoenenpeper bestrooien.
  • Grillpan, -plaat of pan verhitten.
  • Aardappels in magnetron volgens gebruiksaanwijzing bereiden.
  • Sla met stoomgroenten en uienringen mengen.
  • Salade over vier borden verdelen.
  • Dressing (uit bak) erop sprenkelen.
  • Biefstuk op hete grillpan gaar, medium of rosé bakken.
  • Biefstuk elk op een paar plekken schuin insnijden en op salade leggen.

Tips / Opmerkingen

Samen met pofaardappel en knoflooksaus serveren.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gepocheerde ossenhaas

AllerHande oktober 2003
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Vlees
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Vlees op kamertemperatuur laten komen.
  • In pan (waarin stukken vlees precies naast elkaar passen) wijn en fond aan de kook brengen.
  • Knoflook, tijm, peper en ½ theelepels zout toevoegen en smaken ca. 10 minuten op laag vuur laten intrekken.
  • Pan van vuur nemen en ossenhaasjes erin leggen; ze moeten geheel onder staan.
  • Vlees in 6-8 minuten rosé laten worden.
  • Vlees uit pan nemen en in aluminiumfolie verpakt warmhouden.
  • Boven maatbeker 200 ml pocheervocht door zeef schenken.
  • Vocht in steelpan op hoog vuur iets laten inkoken.
  • Pan van vuur nemen en met garde klontjes boter in één keer erdoor kloppen zodat saus licht bindt.
  • Saus niet meer verhitten.
  • Vlees uit folie nemen en op vier warme borden leggen.
  • Saus erover schenken.

Tips / Opmerkingen

Lekker met aardappelknolselderijpuree.