Recept afdrukken
No ratings yet

Rijstgerecht met roerbakgroenten

Recept categorieën: Groenten, Rijst, Roerbakken / Wokken
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sonja van de Rhoer

Bereidingswijze

  • Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking gaar en droog.
  • Voeg, als het water met de rijst kookt, het groentebouillonpoeder, de
  • sinaasappelrasp en het vijfkruidenpoeder toe en roer goed tot alles is opgelost.
  • Neem de pan met de gekookte rijst van het vuur, laat hem afgedekt 5-10 minuten rusten en maak de rijst vervolgens met twee vorken los.
  • Laat de tofu uitlekken, dep het stuk met keukenpapier droog en snijd de tofu in blokjes van ± 1-1½ cm.
  • Verhit, terwijl de rijst kookt, op hoog vuur een grote wok of grote pan met anti-aanbaklaag, voeg de olie toe en daarna de geraspte gember, de knoflook, de lente-ui en de gedroogde pepers en roerbak 30 seconden.
  • Voeg de broccoli en de bloemkool toe en roerbak 2 minuten.
  • Voeg de tofublokjes toe samen met de schoongewreven en kleiner gesneden oesterzwammen en roerbak 2-3 minuten.
  • Strooi de sesamzaadjes erover en roer de sojasaus erdoor.
  • Warm alles snel goed door en serveer de rijst met het roerbakmengsel.

Tips / Opmerkingen

Houdt u niet van te rauwe bloemkoolroosjes, blancheer ze dan voor het roerbakken 2 minuten in ruim kokend water.

Info:

Twee supergezonde groenten, gecombineerd met tofu, paddestoelen en zilvervliesrijst of basmatirijst, geven een heerlijk gemakkelijk gerecht, dat qua kleur goed bij de herfst past.
Oesterzwammen worden geteeld op geprepareerd stro waaraan broed van de oesterzwam is toegevoegd. De oesterzwam is schelpvormig en meestal lichtgrijs van kleur. De oesterzwam heeft een zachte smaak die uitstekend met verschillende groenten combineert.

Ng Hioeng Joek Sie
Recept afdrukken
No ratings yet

Ng Hioeng Joek Sie

rundvlees met vijfkruidensaus
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Maak het vlees droog en snij het tegen de draad in dunne plakjes en daarna in reepjes en hierna in kleine blokjes.
  • Doe de knoflook met zout, gemberwortel, sojasaus, suiker en vijfkruidenpoeder in een kom.
  • Roeren totdat zout en suiker opgelost zijn.
  • Marineer het vlees hierin voor 10 tot 15 min.
  • Verhit de olie in een wadjan en voeg het vleesmengsel toe en bak dit onder voortdurend omscheppen gedurende 2 min.
  • Het vlees moet zijn oorspronkelijke kleur verloren hebben.
  • Voeg de enigszins verwarmde bouillon toe en breng alles aan de kook.
  • Maak de maïzena aan met 1 eetlepel koud water.
  • Roer deze oplossing door de inhoud van de wadjan en blijf roeren totdat de saus licht gebonden is.
  • Dien het gerecht dan meteen op en geef er witte droog gekookte rijst bij

Foen Joe
Recept afdrukken
No ratings yet

Foen Joe

gemarineerde en roergebakken zeevis
Recept categorieën: Hoofdgerechten
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4

ingrediënten

Voor de marinade:

Verder nog:

Bereidingswijze

  • Spoel de vis af onder stromend koud water.
  • Maak de vis droog met keukenpapier en snij hem in duimdikke lange repen van 5 cm.
  • Maak de marinade door de aangegeven ingrediënten met elkaar te vermengen.
  • Laat hierin de repen vis tenminste een uur marineren.
  • Verhit dan de olie in een wadjan en braad de vis gaar.
  • Voeg onder het bakken de suiker en azijn toe.

Recept afdrukken
No ratings yet

Saag bhaji

Indiase spruitjes
Recept categorieën: Groenten
Land van herkomst: India
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Strooi het vijfkruidenpoeder in de hete olie.
  • Voeg de laurier en kaneel toe en bak dit 1-2 minuten.
  • Voeg de spruitjes toe.
  • Roer goed door en strooi er de chili, ketoembar, tarmeriek en zout naar smaak bij.
  • Roer alles goed door elkaar.
  • Dek de pan af en kook de spruitjes 10 minuten op een laag pitje onder af en toe roeren.
  • Strooi de suiker en kruidnagels erbij.
  • Goed roeren.
  • Dek de pan weer af en kook alles nog 2-3 minuten.
  • Besprenkel de spruitjes voor het opdienen met het citroensap.

Recept afdrukken
No ratings yet

Alu mattar sukha

Droge curry met aardappelen en erwtjes
Recept categorieën: Curry's
Land van herkomst: India
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Snijd de aardappelen in kleine blokjes.
  • Verhit 3 eetlepels olie en laat het vijfkruidenpoeder hierin heel licht kleuren.
  • Voeg de ui toe en laat deze onder voortdurend omscheppen fruiten tot deze
  • glazig ziet. Voeg dan de peterselieblaadjes, gemberwortel en koenjit toe.
  • Roer alles goed om en doe er vervolgens de aardappelen en de doperwtjes bij
  • (diepvries-erwtjes niet ontdooien).
  • Schep alles enkele malen goed om.
  • Schenk er 1 1/2 dl kokend water over (groentenat of dunne kokosmelk mag
  • ook).
  • Laat alles 20 minuten staan boven een matig vuur. Schep de inhoud van de
  • pan niet om, maar schud de pan regelmatig heen en weer.
  • Het is de bedoeling dat het grootste gedeelte van het vocht verdampt, dus leg
  • geen deksel op de pan.
  • Voeg na het verstrijken van de aangegeven tijd de garam masala en het
  • citroensap toe.
  • Schep alles heel voorzichtig eenmaal om.
  • Dien het gerecht daarna op.
  • Geef er eventueel blokjes komkommer bij.
  • Noot: Dit gerecht leent zicht ook prima voor andere groenten, b.v. kleine
  • stukjes sperzieboon.

Tips / Opmerkingen

Noot: Dit gerecht leent zicht ook prima voor andere groenten, b.v. kleine
stukjes sperzieboon.

Eendenborstfilet met gecarameliseerde lenteui en witlof
Recept afdrukken
No ratings yet

Eendenborstfilet met gecarameliseerde lenteui en witlof

Voorbereidingstijd30 min
Bereidingstijd25 min
Recept categorieën: Eend, Gevogelte, Groenten
porties: 4
Calorieën: 705kcal
Auteur: Madmum

ingrediënten

Voor de saus:

Bereidingswijze

Voorbereiden (kan 4 uur van tevoren):

    Saus:

    • olie verhitten en knoflook, gemberwortel en lente-ui hierin ± 4 min, zachtjes bakken.
    • Bouillon, shiitake, hoisinsaus, sambal oelek, sojasaus en vijfkruidenpoeder toevoegen en saus op zacht vuur laten indampen tot er ± 2 dl over is.
    • Saus zeven en met zout op smaak brengen.
    • Saus laten afkoelen en tot gebruik afgedekt in koelkast bewaren.

    Bereiden (± 25 min, voor serveren):

    • Vette kant van eendenborsten kruislings insnijden.
    • Eend met zout, peper en vijfkruidenpoeder inwrijven en met vette kant naar beneden in koekenpan met ± 8 min, bakken tot vet knapperig is.
    • Eend omkeren en op vleeskant nog 3-4 min. bakken.
    • Eend ± 5 min, op warme plaats laten rusten.
    • Saus op zacht vuur verwarmen.
    • Boter verhitten en lente-ui en witlof hierin 2-3 min. bakken onder regelmatig omscheppen.
    • Suiker toevoegen en groenten onder roeren blijven verwarmen tot ze licht gecaramelliseerd, maar niet bruin zijn. Eend in plakken gesneden serveren met saus en lente-ui en witlof.
    • Basmati-komijnrijst er apart bij serveren.

    Nutrition

    Calorieën: 705kcal

    Recept afdrukken
    No ratings yet

    Roergebakken varkensvlees

    Recept categorieën: Roerbakken / Wokken, Varkensvlees, Vlees
    porties: 4

    ingrediënten

    Voor de marinade:

    Bereidingswijze

    • Maak eerst de marinade.
    • Doe alle ingrediënten daarvoor in een ondiepe kom en roer ze goed door elkaar.
    • Voeg de reepjes varkensvlees toe, roer ze door de marinade en laat ze afgedekt 1-2 uur marineren; keer ze af en toe.
    • Blancheer de maïskolfjes 2 minuten in kokend water, giet ze af, spoel ze onder de koude kraan en laat ze uitlekken.
    • Roer de maïzena glad met wat bouillon en roer er dan de rest van de bouillon en de hoisinsaus door.
    • Verhit de wok, voeg 2 eetlepels olie toe en laat deze op middelhhoog vuur heet worden.
    • Voeg de lente-ui en de paprika toe en roerbak 2-3 minuten, of tot ze zacht beginnen te worden; laat ze niet bruin worden.
    • Voeg de taugé toe, zet het vuur hoog en roerbak slechts 1 minuut.
    • Haal de wok van het vuur en schep de groenten in een kom.
    • Zet de wok weer op middelhoog vuur.
    • Voeg de rest van de olie toe en verhit die.
    • Voeg het vlees en de marinade toe, zet het vuur hoog en roerbak 3-4 minuten, of tot het aan alle kanten kleur heeft gekregen.
    • Roer het bouillonmengsel nog eens goed door, giet het over het vlees en roer tot het dik is geworden.
    • Voeg de groenten toe en schep alle ingrediënten om tot ze goed gemengd en gloeiendheet zijn.
    • Breng ze op smaak met peper en zout.
    • Dien het gerecht direct op.

    Recept afdrukken
    No ratings yet

    Chinese sperziebonensoep

    Recept categorieën: Soep
    Land van herkomst: China
    porties: 4 personen

    Bereidingswijze

    • Haal de boontjes af en breek ze in stukjes.
    • Schrap de worteltjes en snijd ze in schuine plakjes.
    • Snijd de kalkoen in dunne reepjes.
    • Snijd de bosui in ringetjes.
    • Bereid de mie volgens de aanwijzingen op de verpakking.
    • Verwarm de olie in een ruime soeppan.
    • Voeg de sperziebonen en de wortel toe en fruit deze tot ze glazig zijn.
    • Bak de kalkoenreepjes 2 minuten al omscheppend mee.
    • Schenk de hete bouillon erbij en breng alles aan de kook.
    • Laat de soep 7 minuten zachtjes koken tot de sperziebonen beetgaar zijn.
    • Schep de mie erdoor en warm goed door.
    • Breng de soep op smaak met een mespunt vijfkruidenpoeder en wat peper en zout.
    • Garneer de soep met de bosui.

    Recept afdrukken
    No ratings yet

    Broccoli-rijst met walnoten en gember

    Recept categorieën: Groenten, Rijst
    Dieët: Vegetarisch
    porties: 4 personen

    ingrediënten

    Bereidingswijze

    • Verhit de olie in een wok, bak de walnootstukjes daarin tot ze geurig worden en haal ze met een schuimspaan uit de wok.
    • Roerbak de broccoli 3 minuten in de olie en haal ook die uit de wok.
    • Schenk eventueel wat nieuwe olie in de wok en bak er de knoflook en de gember in.
    • Voeg de Quornstukjes toe en roerbak ± 4 minuten.
    • Voeg dan de broccoli en de walnoten toe, schep om en voeg het vijfkruidenpoeder, het zout, de maïzena, de sojasaus, de suiker, de witte wijn en het water toe.
    • Laat ± 10 minuten sudderen tot de broccoli beetgaar is.
    • Serveer met de witte rijst.

    Recept afdrukken
    No ratings yet

    Vijfkruidenkip

    Recept categorieën: Gevogelte, Kip
    porties: 4

    ingrediënten

    Bereidingswijze

    • Hak de lente-uitjes en de knoflook fijn en meng ze in een kom met de suiker, het vijfkruidenpoeder, de sauzen en zout.
    • Leg de kippenbouten in een ondiepe, niet-metalen schaal en schep de marinade erdoor.
    • Dek de schaal af en zet hem een nacht in de koelkast.
    • Verwarm de oven voor op 210°C.
    • Leg de kippenbouten op een met olie ingevette bakplaat en bak ze in 45 minuten gaar en knapperig.
    • Serveer ze warm.