Recept afdrukken
No ratings yet

Zachte Dadel en Noten Vierkantjes

Uit het Kookboek verzamelde recepten - Tesselschade Arbeid Adelt uit 1958.
Recept categorieën: Koek, Noten, Zuidvruchten

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Doe de chocolade met de boter in een pannetje en roerend laten smelten boven een pan kokend water.
  • Klop de suiker door de geklopte eieren, daarna het bakmeel erin doen en dan de gesmolten chocolade en boter goed er doorheen roeren; noten en dadels roerend toevoegen.
  • Het beslag in een goed beboterde ondiepe pan doen en 15 tot 20 minuten bakken in een matige oven.
  • Snij in vierkante stukjes terwijl het warm is.

Tips / Opmerkingen

Dit is erg lekker bij de thee.

Recept afdrukken
No ratings yet

Koolpastei met champignons en walnoten

Bereidingstijd1 u 15 min
Recept categorieën: Hartige taart
Land van herkomst: Europa
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Snijd de kool in vieren, verwijder de kern en snijd de kool in dunne reepjes.
  • Pel en snipper de ui.
  • Verhit een scheutje olijfolie in een pan en bak de ui met de kool circa 6 minuten, tot de kool zacht is.
  • Breng op smaak met zout en peper en laat de kool afkoelen.
  • Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes.
  • Bak de champignons met de laurier circa 5 minuten in een scheutje olie.
  • Laat ze afkoelen en verwijder het laurier blaadje.
  • Hak de walnoten grof.
  • Verwarm de oven voor op hetelucht 170 °C.
  • Vet de springvorm in met olijfolie en bestrooi met bloem.
  • Mix de eieren met de melk, crème fraîche en bloem tot een glad beslag.
  • Meng het bakpoeder met de azijn en roer het door het beslag.
  • Schenk iets meer dan de helft van het beslag in de springvorm.
  • Verdeel de kool en vervolgens de champignons over het beslag.
  • Leg de walnoten op de champignons en bestrooi met de geraspte kaas.
  • Schenk de rest van het beslag over de kaas en bak de pastei circa 50 minuten, tot hij goudbruin en gaar is.
  • Laat de pastei circa 15 minuten in de vorm afkoelen.
  • Snijd de pastei los met een mesje, haal de vorm eraf en snijd hem in punten.

Recept afdrukken
No ratings yet

Walnootmakronen

Recept categorieën: Koek, Noten
Auteur: Janneke

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Vermeng de gemalen walnoten met kaneel, stijfgeslagen eiwit, suiker en vanillesuiker.
  • Verwarm de oven voor op 160°C (hetelucht 150°C).
  • Vul een spuitzak met grote opening met het beslag en leg de ouwel op de bakplaat.
  • Spuit spiraalvormige cirkels op de ouwel ter grootte van een 2-euromunt.
  • Zet er in het midden een halve walnoot op.
  • Bak de makronen 15 minuten.

Recept afdrukken
No ratings yet

Walnootdriehoekjes

Recept categorieën: Koek, Noten
Auteur: Janneke

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Doe het water met de suiker in een pan en breng alles aan de kook.
  • Laat het ongeveer 5 minuten op vrij hoog vuur koken.
  • Laat de suikersiroop enigszins afkoelen.
  • Roer de gemalen walnoten, paneermeel, kaneel en eierdooier door het stroopje.
  • Laat het (roomboter) bladerdeeg ontdooien en rol het op een met bloem bestoven werkblad uit met een deegroller.
  • Verdeel het bladerdeeg in vierkantjes van ongeveer 10x10 cm.
  • Verdeel de walnootvulling over de velletjes bladerdeeg (randje van 1 cm vrijlaten). Vouw het deeg over de vulling zodat driehoekjes ontstaan.
  • Zet de deegranden met wat water op elkaar vast.
  • Leg de gevulde driehoekjes op een beboterd bakblik en bestrijk ze met gesmolten boter.
  • Bak de walnootdriehoekjes 25 minuten in een op 175°C (hetelucht 160°C) voorverwarmde oven tot ze mooi bruin zijn.
  • Laat de driehoekjes afkoelen.

Siroop:

  • Doe het water met de suiker en de honing in een pannetje en breng alles aan de kook.
  • Laat het mengsel op vrij hoog vuur ongeveer 5 minuten doorkoken.
  • Schenk de warme siroop over de walnootdriehoekjes en zet minimaal 2 uur in de koelkast.

Recept afdrukken
No ratings yet

Walnootcake

Recept categorieën: Cake, Noten
Auteur: Janneke

ingrediënten

Siroop:

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 175°C (hetelucht 160°C).
  • Roer de boter met de suiker romig en lichtgeel van kleur.
  • Klop de eieren 1 voor 1 door het botermengsel.
  • Voeg onder voortdurend kloppen met een mixer of garde de gezeefde bloem en de melk bij het boter/eimengsel.
  • Roer de (grof) gemalen walnoten, geraspte sinaasappelschil, bakpoeder en zout door het beslag.
  • Doe het beslag in een beboterde cakevorm en bak de cake ongeveer 45 minuten tot hij lichtbruin en gaar is.
  • Uit de vorm halen en af laten koelen.
  • Suikersiroop:
  • Doe het water met het citroensap en de suiker in een pannetje en breng alles onder voortdurend roeren aan de kook.
  • Laat het mengsel op vrij hoog vuur ongeveer 5 minuten koken.
  • Schenk de warme suikersiroop over de walnootcake en laat alles afkoelen.
  • Snij de cake in niet al te dunne plakken.

Recept afdrukken
No ratings yet

Chocoladecake

Recept categorieën: Cake, Chocolade, Noten
Auteur: Janneke

ingrediënten

glazuur:

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 175°C (hetelucht 160°C).
  • Scheid eiwit en dooiers.
  • Sla de dooiers met de poedersuiker schuimig.
  • Rasp de chocolade, doe het in de melk en laat het op zéér laag vuur smelten.
  • Klop het, nadat het wat afgekoeld is, met de cacao door het eigeel.
  • Hak de walnoten, vermeng ze met paneermeel en doe dit bij het chocolademengsel.
  • Sla de eiwitten stijf en schep ze voorzichtig door het beslag.
  • Giet het in een ingevette en met iets paneermeel bestrooide cakevorm en bak de cake 40-50 minuten.
  • Nadat de cake afgekoeld is met chocoladeglazuur bestrijken en bestrooien met geraspte kokos.

Recept afdrukken
No ratings yet

Baklavarolletjes

Recept categorieën: Cake, Dessert, Gebak, Noten
Auteur: Janneke

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 210°C (hetelucht 190°C).
  • Vet een bakplaat in.
  • Doe gehakte walnoten, suiker, kaneel en boter voor de vulling in een kleine kom en meng alles.
  • Neem 1 vel filodeeg en dek de rest af om uitdrogen te voorkomen.
  • Leg het velletje op het werkblad, bestrijk het met gesmolten boter en vouw het dubbel. Snij het in drie repen en schep een volle tl vulling op het uiteinde.
  • Rol het deeg op en vouw de randen naar binnen toe.
  • Leg het rolletje op de bakplaat en bestrijk het met gesmolten boter.
  • Herhaal dit met het rest van de deeg.
  • Bak de rolletjes in 15 minuten goudbruin.
  • Meng intussen de suiker voor de siroop met de honing en 1,3 dl water in een pannetje. Verwarm dit al roerend op laag vuur.
  • Zorg ervoor dat het mengsel niet gaat koken en roer tot de suiker is opgelost.
  • Breng het mengsel aan de kook, temper het vuur en laat het 5 minuten sudderen.
  • Neem de pan van het vuur en voeg het oranjebloesemwater toe.
  • Bestrijk de warme rolletjes op een rooster met de warme siroop en leg ze op een schaal

Recept afdrukken
No ratings yet

Shoarma met noten en kokoscrème

Recept categorieën: Noten, Rijst, Vleesvervangers
Land van herkomst: Turkije
Dieët: Vegetarisch
Auteur: goodbite.nl

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking met 1 groentebouillonblokje.
  • Maak eerst het groentebouillonblokje fijn.
  • Laat de rijst koud worden.
  • Goed laten afkoelen.
  • Bak de GoodBite Shoarma volgens de aanwijzig op de verpakking in een wokpan of koekenpan.
  • Zet daarna even apart.
  • Bak twee uitjes en knoflook in een flinke scheut maisolie op middelmatig vuur totdat de uitjes glazig zijn.
  • Voeg de GoodBite Shoarma toe.
  • Voeg de kurkuma toe.
  • Even mengen.
  • Voeg de koude rijst toe.
  • Goed roerbakken.
  • Voeg de Coconut Cream toe.
  • Roerbak en meng totdat de geconcentreerde kokoscreme goed is opgenomen.
  • Het mengsel moet goed warm zijn.
  • Voeg desgewenst wat zout toe.
  • Zout met kruiden mag ook.
  • Voeg de rozijnen, walnoten en cashewnoten op het laatste moment toe.
  • Goed mengen.
  • Haal de pan van het vuur of warmtebron.
  • Bedek de shoarmaschotel met aluminiumfolie.
  • Folie direct op de rijst leggen.
  • Eventueel verzwaren met bord of handdoek.
  • Laat ongeveer 5 minuten staan.
  • Hierdoor heeft de kokoscreme de gelegenheid zijn smaak af te geven.
  • Garneer met wat walnoten en cashewnoten en dien de shoarmaschotel direct op.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gekarameliseerde walnoten

Voorbereidingstijd15 min
Bereidingstijd10 min
Totale tijd25 min
Recept categorieën: Hapjes, Noten, Snack
Land van herkomst: China
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Calorieën: 480kcal

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiden

  • In pan water aan de kook brengen en hierin walnoten 10 minuten zachtjes laten koken.
  • Noten laten uitlekken en droogdeppen met keukenpapier.
  • Noten over schaal verdelen.
  • Suiker erover strooien en walnoten er goed door wentelen.
  • Noten minimaal 2 uur laten staan.

Bereiden

  • In frituurpan olie verwarmen tot 180 C.
  • Walnoten in 4-5 porties ca. 2 minuten frituren tot ze goudbruin zijn.
  • Noten op keukenpapier laten uitlekken.

Tips / Opmerkingen

Warm of koud serveren.
Noten maximaal 2 weken in afgesloten pot bewaren.
Lekker als snack of garnering.

Nutrition

Calorieën: 480kcal | koolhydraten: 23g | Eiwit: 8g | Vet: 40g

Recept afdrukken
No ratings yet

Escalopes de veau à la crème de roquefort

kalfslapjes met roquefortsaus,kaas
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kalfsvlees, Vlees
Land van herkomst: Frankrijk
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Strooi zout en peper op de kalfslapjes.
  • Smelt de boter in een pan en sauteer hierin gedurende 7 minuten per kant de kalfslapjes.
  • Maak ondertussen met een vork de roquefort fijn onder langzaam toevoegen van de slagroom en wat paprikapoeder.
  • Maak er een homogeen mengsel van.
  • Leg 4 walnoten apart en hak de rest fijn.
  • Haal de kalfslapjes uit de pan en houd ze warm op een voorverwarmde schaal.
  • Geef de cognac bij de braadboter en flambeer.
  • Voeg dan de room met roquefort toe en klop een minuut goed met de garde.
  • Geef er dan de gehakte noten bij.
  • Breng de saus op smaak.
  • Schenk de saus over de kalfslapjes en leg op elk een walnoot.
  • Serveer onmiddellijk.