Walnoten brood voor de Kerst
Vánocka (Tsjechisch kerstbrood)Vánocka is een Tsjechisch kerstbrood, dat op 24 december wordt gegeten.
Ingrediënten
- 500 gram bloem
- 125 gram roomboter
- 100 gram suiker
- 3 ei
- ¼ liter melk
- 50 gram rozijnen
- 50 gram amandelen
- walnoot grof gehakt
- 1 zakje vanillesuiker
- citroen
- suiker
- snufje anijs
- 1 ei
- poedersuiker
- saté stokjes
Instructies
- In een kommetje verse gist doen en losmaken, 1 el suiker en 1 el bloem erbij doen en mengen.
- Dan 1 kopje lauwe melk toevoegen en losroeren, op een warme plaats afgedekt laten rijzen.
- In een grote kom bloem vermengen met een mespunt zout, citroenschil, vanille suiker en citroenrasp doorheem mengen.
- Boter verwarmen tot het dik vloeibaar is, iets laten afkoelen, losgeklopte eierdooiers en rest van de suiker toevoegen.
- Vermengen met bloem en tot een stevig deeg bereiden (zoals bij paasbrood), met bloem bestrooien en afgedenkt met een theedoek nog verder laten rijzen.
- Oven voorverwarmen op 185-200 C (afhankelijk van type)
- Kneed nu rozijnen en deel van amandelen (of walnoten) door het gerezen deeg en verdeel het in 9 stukken.
- Maak van elk stuk een lange dunne rol.
- Vlecht eerst 4 rollen, leg het voorzichtig op de ingevette bakplaat (bakpapier kan ook) en vlak het in het midden met de hand wat af.
- Leg daarop een vlecht van 3 rollen, vlak deze in het midden wat af, laat de zijkanten iets breder.
- Leg hierboven op de 2 gevlochten rollen, de uiteinden aan de onderkant vastdrukken, zodat ze niet losgaan.
- Laat het brood nog 10 minuten rijzen, bestrijk het met losgeklopte ei en strooi er amandelstrooisel over.
- Steek vanaf boven op een afstand van ong. 8 cm saté stokjes er in zodat bovenlagen niet afglijden tijdens het bakken.
- De baktijd bedraagt 45-60 minuten, als je een saté stokje uittrekt voel je of het deeg al doorgebakken is en het stokje droog.
- Afgekoelde kerstbrood bestrooien met poedersuiker.