Recept afdrukken
No ratings yet

Saladecup met wortelsalade

Aller Hande 1997
Recept categorieën: Hapjes, Koude Hapjes
Dieët: Vegetarisch
porties: 20 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiden:

  • Wortel schoonmaken en grof raspen.
  • Bosuitje schoonmaken en in flinterdunne ringetjes snijden.
  • In kopje helft van koriander fijnknippen.
  • In kom citroensap en roerbakolie tot dressing kloppen.
  • Wortel, bosui en fijngeknipte koriander erdoor scheppen.
  • Ca. 1/2 uur laten staan.
  • Cashewnoten grof hakken.

Bereiden:

  • Cashewnoten door salade scheppen.
  • Salade in saladecups scheppen.
  • Garneren met blaadje koriander.
  • Op schaal zetten.

Recept afdrukken
No ratings yet

Kruidenpannenkoek

Allerhande 2002
Bereidingstijd40 min
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pannenkoeken
Dieët: Vegetarisch
porties: 2 personen

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Boven kom bloem zeven.
  • Eieren, melk, zout en peper toevoegen en tot glad beslag kloppen.
  • Kruidenblaadjes van takjes rissen en fijnhakken.
  • Helft van kruiden door beslag roeren.
  • Courgette wassen en met kaasschaaf in lange dunne repen schaven.
  • Wortel schillen en met kaasschaaf in lange dunne repen schaven.
  • In roerbakpan 1 eetlepel boter verwarmen.
  • Knoflook pellen en erboven pan uitpersen.
  • Courgette en wortel toevoegen en al omscheppend in ca.3minuten zachtjes bakken.
  • Rest van kruiden erdoor scheppen.
  • Op smaak brengen met zout en peper en rest van kruiden.
  • Groenten afgedekt warm houden.
  • Intussen in koekenpan met anti-aanbaklaag 1/2 eetlepel boter verhitten.
  • Helft van beslag over panbodem laten uitvloeien.
  • Bakken tot bovenkant droog is, pannenkoek keren en onderkant goudbruin bakken. Op zelfde manier nog 1 pannenkoek bakken.
  • Pannenkoeken op twee borden laten glijden.
  • Courgette en wortel in midden scheppen.

Tips / Opmerkingen

Voedingswaarden:
energie 365 kcal
eiwit 19 g
koolhydraten 26 g
vet 20 g

Recept afdrukken
No ratings yet

Noord Afrikaanse groentedip met komijn en sesamzaad

Recept categorieën: Bijgerecht, Hapjes, Saus
Land van herkomst: Afrika
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 8 personen

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Bleekselderij en wortel in lengte in dunne repen snijden.
  • Repen rechtop in wijde glazen zetten.
  • In droge koekenpan cashewnoten en peper roosteren.
  • In keukenmachine cashewnoten en peper fijnmalen.
  • Koriander, komijn en sesamzaad erdoor mengen (= dukkah).
  • Overdoen in schaaltje.
  • Olie en houmous ook in schaaltjes scheppen.
  • Glazen met groenten en schaaltjes met dukkah, olie en houmous bij elkaar op blad zetten.

Tips / Opmerkingen

Wat is dukkah? Dukkah komt uit Egypte, maar wordt overal in Noord-Afrika als mezze geserveerd.
Het is een mengsel van noten en specerijen.
Doop de groentestengels eerst in geurige olie of houmous en dan in de dukkah voor een krokant en kruidig notenlaagje.
Ook lekker met (Turks) brood of geroosterde puntjes pitabrood.
Bereidingstijd 15 minuten

Recept afdrukken
No ratings yet

Linzensalade

Bereidingstijd30 min
Recept categorieën: Salade, Varkensvlees
Land van herkomst: Frankrijk
porties: 4
Calorieën: 705kcal

ingrediënten

Bereidingswijze

  • In vergiet linzen wassen.
  • In ruime pan linzen bedekken met water en aan de kook brengen.
  • Intussen uien pellen en in 1 ui kruidnagel steken.
  • Wortel schillen en in kleine blokjes snijden.
  • Knoflook pellen.
  • Laurierblad, 2 takjes peterselie en tijm met draadje omwikkelen.
  • Aan linzen in pan toevoegen: ui met kruidnagel, winterwortel, 1 teentje knoflook, kruidenboeketje en zout en peper.
  • Vuur laag draaien en linzen 15 minuten koken.
  • Intussen in koekenpan baconreepjes zachtjes uitbakken.
  • Rest van ui en knoflook fijnhakken.
  • In kom mengen met mosterd en azijn.
  • Al roerend olie toevoegen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Linzen afgieten en kort laten uitdampen.
  • Ui, knoflook en kruidenboeketje eruit nemen.
  • Bieslook klein knippen en rest van peterselie fijnhakken.
  • Uitgedampte linzen mengen met dressing, uitgebakken baconreepjes en peterselie.
  • Bestrooien met bieslook.
  • Lauwwarm serveren.

Tips / Opmerkingen

Deze linzensalade is ook geschikt om als bijgerecht te serveren

Nutrition

Calorieën: 705kcal | koolhydraten: 46g | Eiwit: 28g | Vet: 46g

Recept afdrukken
No ratings yet

Karbonades met zeezout en blonde linzen

Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Frankrijk
porties: 4
Calorieën: 470kcal

Bereidingswijze

  • Voorbereiding:
  • Knoflook pellen en snipperen.
  • Jeneverbessen verkruimelen.
  • In kommetje helft van knoflook jeneverbessen, 2 theelepels tijm, zout en peper en 2 eetlepels olie mengen.
  • Karbonades met kruidenmengsel rondom bestrijken en minimaal 1 uur afgedekt in koelkast laten staan.
  • Bereiden:
  • Ui pellen en snipperen.
  • Wortel, paprika en bosui wassen en in stukjes snijden.
  • In ruime pan 1 eetlepel olie verhitten en hierin ui 1 minuut fruiten.
  • Wortel toevoegen en 1 minuut meebakken.
  • Linzen erdoor scheppen en geheel 1 à 2 minuten bakken.
  • Laurier, kruidnagel rest van tijm en 1 liter water met een groentebouillonblokje toevoegen en geheel aan de kook brengen.
  • Vuur zacht zetten en linzen in 35 minuten gaar koken.
  • Intussen grill voorverwarmen op hoogste stand.
  • Karbonades vlak onder hete grill schuiven en in maximaal 10 minuten bruin en gaar grillen, vlees halverwege omdraaien.
  • Laurier en kruidnagel uit linzenmengsel verwijderen.
  • Vervolgens linzen in vergiet laten uitlekken.
  • In dezelfde pan rest van olie verwarmen en rest van knoflook, paprika en bosui 4 minuten roerbakken.
  • Linzen uit vergiet weer terug in de pan doen en goed omscheppen met paprika-uimengsel op smaak brengen met peper en zout.
  • Linzen bij karbonades serveren.

Nutrition

Calorieën: 470kcal | koolhydraten: 42g | Eiwit: 53g | Vet: 10g

Recept afdrukken
No ratings yet

Boeuf Bourguignon

stoofschotel met wijn en rundvlees
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Stoofpot
Land van herkomst: Frankrijk
porties: 4

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiden:

  • Vlees in dobbelstenen snijden.
  • Ui pellen en grof snipperen.
  • Uitjes pellen.
  • Wortel schoonmaken en in blokjes snijden.
  • Champignons schoonvegen met keukenpapier.
  • In braadpan olie en helft van boter verhitten.
  • Vlees in gedeelten op hoog vuur bruin bakken.
  • Bestrooien met zout en peper en met schuimspaan uit pan scheppen.
  • In braadvet spekblokjes 5 minuten uitbakken.
  • Met schuimspaan uit pan scheppen.
  • Kleine uitjes in bakvet lichtbruin bakken en uit pan scheppen.
  • Uisnippers en wortel 5 minuten zachtjes bakken zonder te kleuren.
  • Knoflook pellen en erboven uitpersen.
  • Bloem erdoor roeren en 1 minuut zachtjes meebakken; niet donker laten worden.
  • Wijn met scheutjes tegelijk toevoegen en erdoor roeren.
  • Toevoegen: fond, cognac, tijm, 3 takjes peterselie en laurierblad.
  • Aan de kook brengen en vlees terugdoen in pan.
  • Vlees afgedekt in 2 1/2 uur op heel laag vuur gaar sudderen; af en toe roeren.

Bereiden:

  • Rest van boter verhitten en champignons rondom bruin bakken.
  • Bestrooien met (weinig) zout en peper.
  • Tijm, peterselie en laurier uit gestoofd vlees verwijderen.
  • Uitjes, champignons en spek erdoor roeren.
  • Nog 15 minuten zachtjes laten sudderen.
  • Stoofpot op smaak brengen met zout, peper en suiker.
  • Kort voor opdienen rest van takjes peterselie erboven fijn knippen.
  • Lekker met gekookte aardappels en blokjes gebakken brood.

Recept afdrukken
No ratings yet

Vlaams stoofpotje

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Stoofpot
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verhit de boter in een braadpan en bak het vlees hierin rondom lichtbruin.
  • Voeg de sjalotjes toe en bak ze ± 2 minuten mee.
  • Schenk het bier in de pan en voeg zoveel warm water toe dat het vlees onder staat.
  • Bestrijk het brood met de mosterd en doe het met de laurierblaadjes in de pan bij het vlees.
  • Dek de pan af en laat het vlees ± 2 uur zachtjes koken.
  • Voeg de wortel,de kool en de aardappelen toe en laat het gerecht in nog eens 30-60 minuten gaar worden.
  • Schep het af en toe om.
  • Breng het op smaak met zout, peper en mosterd.
  • Roer de maïzena met 3 eetlepels water los en bind er het braadvocht mee.

Tips / Opmerkingen

Variatie:
Vervang de witte kool door een in blokjes gesneden koolraap.

Recept afdrukken
No ratings yet

Loempia

Recept categorieën: Bijgerecht, Gevogelte, Kip, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
Auteur: Auteur Onbekend

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Klop de eieren los met een snufje zout en 1 el water.
  • Verhit een koekenpan en vet deze licht in met wat olie.
  • Schenk er de losgeklopte eieren in en draai de pan rond, zodat de eiermassa zich goed verdeelt over de pan.
  • Bak de omelet op een heel laag vuur aan beide kanten lichtbruin en gaar.
  • Laat de omelet afkoelen en snij er dunne reepjes van met een lengte van ± 1 cm, hou apart.
  • Verwarm in een pannetje ± ½ l water en los hierin 1 tl bouillonpoeder op.
  • Leg er de kipfilet in en pocheer deze op een laag vuur in ± 20 minuten gaar.
  • Laat de kipfilet uitlekken en afkoelen.
  • Snij de kipfilet dan in piepkleine stukjes, hou apart.
  • Snipper het uitje, de gember en de knoflook.
  • Hak de pepertjes fijn.
  • Snij de witte kool, de winterwortel, de paprika en de champignons in kleine stukjes of reepjes.
  • Snij de prei en de bosuitjes in dunne ringetjes.
  • Hou alle groenten apart.
  • Wrijf de kummel in een vijzel fijn.
  • Verhit in een grote koekenpan of een wok de olie en bak hierin de gesnipperde ui, gember en knoflook glazig en roer er tijdens het bakken de sambal of fijngehakte peper en trassi door.
  • Voeg de witte kool, de winterwortel en de kummel toe en bak alles ± 5 minuten op een matig vuur.
  • Schep de massa regelmatig om om verbranden te voorkomen.
  • Voeg dan de ringetjes prei en stukjes paprika toe en bak de massa ± 2 minuten.
  • Voeg vervolgens de champignons, de bosuitjes en de taugé toe en bak nogmaals 1 minuut.
  • Laat de massa goed afkoelen.
  • Ontdooi intussen de loempiavellen.
  • Meng door de afgekoelde groenten, de stukjes kip, de reepjes omelet en de fijngehakte peterselie en maak de massa op smaak met wat bouillonpoeder, zout en peper.
  • Trek de loempiavellen voorzichtig van elkaar.
  • Leg een rechthoekig velletje schuin op het werkblad (jujube).
  • Schep er ± 1 el van de vulling op en vouw de zijwaartse punten naar het midden.
  • Bestrijk de punten met wat water en vouw het als een envelop op.
  • Zorg dat de vulling goed omsloten is door het velletje, anders zal tijdens het bakken de loempia uit elkaar vallen.
  • Of:
  • Bestrijk ze met wat water (dit dient als plakmiddel) en doe dit ook met de naar beneden en naar boven gerichte punten.
  • Plak de onderste punt over de vulling (envelop) en rol het pakketje op.
  • Er ontstaat dan een rechthoekig pakketje.
  • Herhaal dit met de rest van de vellen en vulling.
  • Laat de loempia's ± 1 uur 'drogen' en frituur of bewaar ze in de vriezer.
  • Voor het invriezen de loempia's eerst apart verpakken in een stukje plastic huishoudfolie en daarna in een goed afsluitbare doos of diepvrieszak.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gentse waterzooi met kalkoen

Recept categorieën: Hoofdgerechten
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Kook de kalkoen ± 10 minuten in 6 dl water.
  • Voeg de groenten toe en laat ze ± 3 minuten zachtjes mee koken.
  • Voeg de inhoud van het blik soep toe en laat de soep al roerend warm orden.
  • Klop de eidooiers met peper, zout, de room en 4 eetlepels soep los.
  • Neem de pan van het vuur en roer het eimengsel erdoor.
  • Bestrooi de soep met de peterselie.

Tips / Opmerkingen

Lekker met grof bruinbrood.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gentse waterzooi met kip

Recept categorieën: Gevogelte, Groenten, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Maak de wortel, bleekselderij en prei schoon en snijd ze in stukken.
  • Hak de kruiden in kopje fijn.
  • Bestrooi de kip met zout en peper.
  • Verdeel de helft van de boter in stukjes over de bodem van een braadpan.
  • Verdeel er de groenten over en voeg 3 eetlepels water toe.
  • Leg de kip op de groenten, verdeel er de rest van de boter in klontjes over en strooi er de helft van de kruiden over.
  • Zet de pan op laag vuur en verwarm het geheel onafgedekt ± 20 minuten zachtjes.
  • Breng in een steelpan 8 dl water met de bouillontabletten aan de kook en laat de
  • bouillontabletten al roerend oplossen.
  • Schenk de bouillon bij de kip en stoof de kip afgedekt in ± 40 minuten zachtjes gaar.
  • Verwarm 4 diepe borden voor, leg de kip in de borden en houd ze onder aluminiumfolie warm.
  • Roer de dooiers in een kommetje met de room en 4 eetlepels stoofvocht los en voeg dit al roerend aan het stoofvocht toe.
  • Blijf roeren tot een mooi geboden soep ontstaat.
  • Breng op smaak met zout en peper en strooi er de rest van de kruiden over.
  • Schep de soep over de kip.