Recept afdrukken
No ratings yet

Geroosterde wintergroenten

Bereidingstijd50 min
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Calorieën: 695kcal

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Oven voorverwarmen op 225°C of gasovenstand 5.
  • Spruitjes schoonmaken, wassen en grote exemplaren halveren.
  • Wortels schoonmaken en in plakjes snijden.
  • Gember schillen en fijnhakken.
  • Knoflook pellen en fijnhakken.
  • Wortels, spruiten, knoflook en gember met olie in ovenschaal omscheppen.
  • In midden van oven groenten in ca. 25 minuten beetgaar roosteren, af en toe omscheppen.
  • Intussen rijst volgens gebruiksaanwijzing gaarkoken.
  • Cashewnoten grof hakken.
  • Bosuitjes schoonmaken en in ringen snijden.
  • In kom chilisaus, sojasaus en bosui door elkaar roeren.
  • Cashewnoten door rijst scheppen.
  • Rijst over vier borden verdelen.
  • Chilisaus door groenten mengen en groenten naast rijst scheppen.

Nutrition

Calorieën: 695kcal | koolhydraten: 102g | Eiwit: 16g | Vet: 27g

Recept afdrukken
No ratings yet

Provençaalse runderstoofschotel

Voorbereidingstijd30 min
Bereidingstijd3 u
wachten12 u
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Stoofpot
Land van herkomst: Frankrijk
porties: 4 personen
Calorieën: 450kcal

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiden (1 dag van tevoren)

  • Vlees in flinke dobbelstenen snijden.
  • 1 Ui pellen en in dunne ringen snijden.
  • Helft van 1 winterwortel schoonmaken, wassen en in plakken snijden.
  • Takjes groen van bleekselderij en kruiden wassen.
  • 1 Teentje knoflook pellen en in plakjes snijden.
  • Sinaasappel schoonboenen en schil (zonder wit) heel dun afsnijden.
  • Helft van peterselie en Provençaalse kruiden grof snijden.
  • Vlees in kom doen.

Toevoegen:

  • ringen ui, plakken wortel, takjes selderij, plakjes knoflook, helft van sinaasappelschil, gehakte peterselie en Provençaalse kruiden, 1 laurierblad, wijn en 2 eetlepels olie.
  • Goed door elkaar scheppen.
  • Vlees afgedekt in koelkast 12 uur marineren.

Bereiden

  • 2 Uien pellen en snipperen.
  • Rest van wortel en bleekselderij schoonmaken, wassen en in blokjes snijden.
  • 2 Knoflookteentjes pellen en fijnhakken.
  • Tomaten wassen en in blokjes snijden.
  • Rest van peterselie en Provençaalse kruiden fijn knippen.
  • Blokjes spek omscheppen met peterselie.
  • Olijven in stukjes snijden.
  • Oven voorverwarmen op 150 °C of gasovenstand 2.
  • Vlees uit marinade scheppen en droogdeppen met keukenpapier.
  • Marinade zeven.
  • In grote koekenpan 2 eetlepels olie verhitten.
  • Vlees in gedeelten op hoog vuur bruin bakken.
  • Bestrooien met zout en peper.
  • Helft van vlees in aardewerken ovenschaal leggen.
  • Spek met peterselie, ui, wortel, bleekselderij, helft van knoflook en tomaten erover verdelen.
  • Afdekken met rest van vlees.
  • Provençaalse kruiden, rest van knoflook en olijven erover verdelen.
  • Bestrooien met zout, peper, piment en suiker.
  • Gezeefde marinade erover schenken.
  • Ovenschaal afgedekt in oven zetten en geheel in 2 ½ à 3 uur gaar stoven. Tussentijds omscheppen.

Tips / Opmerkingen

Lekker met aardappeltjes.
 

Nutrition

Calorieën: 450kcal | koolhydraten: 2g | Eiwit: 42g | Vet: 26g

Recept afdrukken
No ratings yet

Provençaalse runderstoofschotel

Recept categorieën: Rundvlees, Stoofpot, Vlees
Land van herkomst: Frankrijk
porties: 4

Bereidingswijze

Voorbereiden

  • (1 dag van tevoren) Vlees in flinke dobbelstenen snijden.
  • 1 Ui pellen en in dunne ringen snijden.
  • Helft van 1 winterwortel schoonmaken, wassen en in plakken snijden.
  • Takjes groen van bleekselderij en kruiden wassen.
  • 1 Teentje knoflook pellen en in plakjes snijden.
  • Sinaasappel schoonboenen en schil (zonder wit) heel dun afsnijden.
  • Helft van peterselie en Provençaalse kruiden grof snijden.
  • Vlees in kom doen.
  • Toevoegen: ringen ui, plakken wortel, takjes selderij, plakjes knoflook, helft van sinaasappelschil, gehakte peterselie en Provençaalse kruiden, 1 laurierblad, wijn en 2 eetlepels olie.
  • Goed door elkaar scheppen.
  • Vlees afgedekt in koelkast 12 uur marineren.

Bereiden

  • 2 Uien pellen en snipperen.
  • Rest van wortel en bleekselderij schoonmaken, wassen en in blokjes snijden.
  • 2 Knoflookteentjes pellen en fijnhakken.
  • Tomaten wassen en in blokjes snijden.
  • Rest van peterselie en Provençaalse kruiden fijn knippen.
  • Blokjes spek omscheppen met peterselie.
  • Olijven in stukjes snijden.
  • Oven voorverwarmen op 150 °C of gasovenstand 2.
  • Vlees uit marinade scheppen en droogdeppen met keukenpapier.
  • Marinade zeven.
  • In grote koekenpan 2 eetlepels olie verhitten.
  • Vlees in gedeelten op hoog vuur bruin bakken.
  • Bestrooien met zout en peper.
  • Helft van vlees in aardewerken ovenschaal leggen.
  • Spek met peterselie, ui, wortel, bleekselderij, helft van knoflook en tomaten erover verdelen.
  • Afdekken met rest van vlees.
  • Provençaalse kruiden, rest van knoflook en olijven erover verdelen.
  • Bestrooien met zout, peper, piment en suiker.
  • Gezeefde marinade erover schenken.
  • Ovenschaal afgedekt in oven zetten en geheel in 2 1/2 à 3 uur gaar stoven.
  • Tussentijds omscheppen.

Tips / Opmerkingen

Lekker met aardappeltjes.

Recept afdrukken
No ratings yet

Koolschoteltje met Gehakt

Uit het Kookboek verzamelde recepten - Tesselschade Arbeid Adelt uit 1958.
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Vlees
porties: 4 personen
Auteur: M. J. Engelberts-Staab

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Was de bladeren van de kool en laat ze 4 minuten in gezouten kokend water liggen en dan uitlekken op een vergiet. Maak gehakt aan met de 2 eieren, 1 grof gehakte ui, zout en paprika.
  • Onder in een vuurvaste schotel (ingesmeerd met deel van de margarine) in dobbelsteentjes gesneden wortels en de tweede ui gehakt.
  • Hierop om en om laag koolbladeren en gehakt. Bovenop kool, waarop de glazen witte wijn en dan paneermeel en klontjes margarine van het restant.
  • Nu 24 uur sudderen, liefst in oven.
  • Mocht de bovenkant te donker worden, dan beboterd papier erover, of eerst deksel erop en het laatste half uur ongedekt.

Recept afdrukken
No ratings yet

Potjesvlees

Bereidingstijd2 u 35 min
wachten3 u
Recept categorieën: Kalfsvlees, Kip, Voorgerechten, Wild
Land van herkomst: België
porties: 6 Stuks
Calorieën: 200kcal

Bereidingswijze

  • Ui pellen en in parten snijden.
  • Wortels schoonmaken, wassen en in plakken snijden.
  • Ui, wortel, laurier, kruidnagel en tijm over bodem van pan verdelen.
  • Alle vleessoorten over groenten verdelen.
  • Vlees bestrooien met zout en peper en wijn en azijn erbij gieten.
  • Zoveel water toevoegen dat vlees net onder staat.
  • Pan afdekken en aan de kook brengen.
  • Vlees regelmatig afschuimen en op laag vuur in ca. 1 ½ uur laten gaar stoven, vlees moet makkelijk loslaten van bot.
  • Vlees met schuimspaan uit pan scheppen, stoofvocht boven andere pan zeven en tot ⅓ laten inkoken.
  • Intussen gelatine ca. 5 minuten in koud water weken.
  • Pan van vuur nemen en gelatine in vocht oplossen.
  • Vlees van bot halen, mengen en in stukjes snijden.
  • Vlees in ingevette vorm leggen en vocht erop gieten, zodat vlees net onder staat.
  • Potjesvlees laten afkoelen en in koelkast in ca. 3 uur laten opstijven.
  • Potjesvlees storten en in plakken snijden.

Tips / Opmerkingen

Serveren met toast of warme (party)broodjes, zilveruitjes en augurkjes.
Ook lekker als lunchgerecht.

Nutrition

Calorieën: 200kcal | Eiwit: 29g | Vet: 10g

Recept afdrukken
No ratings yet

Wortelsoep met witte bonen en gember

Snel te maken
Recept categorieën: Hoofdgerechten
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Aller hande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Uien pellen en snipperen.
  • In soeppan olie verhitten en ui 3 minuten fruiten.
  • Wortels schillen en in plakjes snijden.
  • Gember schillen en raspen.
  • Wortel en gember door uimengsel scheppen en bouillon erbij schenken.
  • Aan de kook brengen en soep 15 minuten koken.
  • Stoneleeks schoonmaken en in ringetjes snijden.
  • Witte bonen afgieten.
  • Met staafmixer soep pureren.
  • Bonen door soep roeren en soep opnieuw aan de kook brengen.
  • Soep met zout en peper op smaak brengen.
  • Soep over vier borden verdelen en met stoneleeks garneren.
  • Met brood en boter serveren.

Recept afdrukken
No ratings yet

Wortelsoep met witte bonen en gember

Snel te maken
Recept categorieën: Hoofdgerechten
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Aller hande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Uien pellen en snipperen.
  • In soeppan olie verhitten en ui 3 minuten fruiten.
  • Wortels schillen en in plakjes snijden.
  • Gember schillen en raspen.
  • Wortel en gember door uimengsel scheppen en bouillon erbij schenken.
  • Aan de kook brengen en soep 15 minuten koken.
  • Stoneleeks schoonmaken en in ringetjes snijden.
  • Witte bonen afgieten.
  • Met staafmixer soep pureren.
  • Bonen door soep roeren en soep opnieuw aan de kook brengen.
  • Soep met zout en peper op smaak brengen.
  • Soep over vier borden verdelen en met stoneleeks garneren.

Tips / Opmerkingen

Met brood en boter serveren.

Recept afdrukken
No ratings yet

Vispizza met zalm en mosselen

Snel te maken
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pizza, Vis, Zalm, Zeevruchten
Land van herkomst: Italië
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Aller hande

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Oven voorverwarmen op 200 °C.
  • Ui pellen en in dunne ringen snijden.
  • Zalm, mosselen en ansjovis laten uitlekken.
  • Op elke pizza kwart zalm, kwart uien, kwart ansjovis en kwart mosselen leggen.
  • Pizza's op 2 bakplaten volgens gebruiksaanwijzing afbakken.
  • Intussen wortels schillen en fijn raspen.
  • Bieslook fijn knippen en met dressing door wortels scheppen.
  • Pizza's met wortelrauwkost serveren.

Recept afdrukken
No ratings yet

Hartige taart met wortelsalade

porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Oven voorverwarmen op 225 ºC of gasovenstand 5.
  • Plakjes bladerdeeg ontdooien.
  • Broccoli in kleinere roosjes verdelen en ca. 3 minuten koken, afspoelen met koud water en laten uitlekken.
  • Smac in reepjes snijden.
  • Eieren loskloppen met koksroom en kaas erdoor roeren.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Ingevette taartvorm bekleden met bladerdeeg.
  • Met vork gaatjes in deeg prikken.
  • Achtereenvolgens smac, broccoli en eimengsel erover verdelen.
  • In midden van oven taart in ca. 40 minuten gaar en lichtbruin bakken.
  • Wortels schrappen en grof raspen.
  • Dressing door wortels scheppen.

Tips / Opmerkingen

Taart serveren met wortelsalade.

Recept afdrukken
No ratings yet

Herfststoofpotje

Snel te maken
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Stoofpot, Varkensvlees, Vlees
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Boerenkool bereiden volgens gebruiksaanwijzing.
  • In braadpan olie verhitten.
  • Speklapjes in grove stukken snijden en in ca. 5 minuten krokant bakken.
  • Runderreepjes toevoegen en ca. 2 minuten meebakken.
  • Aardappelschijfjes, wijn, 400 ml water en bouillontablet toevoegen en geheel aan de kook brengen.
  • Winterwortels schoonmaken en in blokjes snijden.
  • Wortel aan vlees toevoegen en ca. 5 minuten zachtjes laten sudderen.
  • Boerenkool toevoegen en stoofpot op smaak brengen met zout en peper.