Witloof naar Vlaamse trant
Ingrediënten
- 8 struikjes witlof á 50-60 gr
- zout
- versgemalen peper
- muskaatnoot
- 1 eetlepel citroensap
- 3 eieren hardgekookte
- 2 eetlepels peterselie gehakte
Instructies
- Reinig het witloof, verfris het onder koud stromend water en laat het uitlekken.
- Strijk een kookpot in met een noot boter en schik er het witloof in.
- Kruid met zout, versgemalen peper en een snufje muskaatnoot.
- Besprenkel met het citroensap, bevochtig met water tot op halve hoogte van het witloof en laat opkoken.
- Plaats het deksel op de kookpot en gaar het witloof op een klein vuurtje.
- Haal het witloof uit de kookpot en houd het warm, terwijl het kookvocht wat uitlekt.
- Plet de hardgekookte eieren.
- Smelt 250 gr boter en giet alleen het olieachtige gedeelte zachtjes over in een steelpannetje.
- Voeg de geplette eitjes bij de geklaarde boter.
- Aromatiseer met een beetje muskaatnoot en kruid met versgemalen peper.
- Meng de gehakte peterselie onder de botersaus.
- Controleer de kruiding en kruid eventueel bij met peper, zout of muskaatnoot.
- Schik het witloof op een serveerschotel of bord.
- Lepel de saus over de struikjes witloof, maar zorg dat ze goed zichtbaar blijven.
Notities / Tips / Wijnadvies
Schenk hierbij een frisse Pinot Blanc, Elzasser.