Recept afdrukken
No ratings yet

Roomkaas met bosvruchtenjam

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Fruit, Kaas, Nagerecht
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • In kom slagroom met suiker half stijf kloppen.
  • Roomkaas toevoegen en erdoor kloppen.
  • Overdoen in vier schaaltjes.
  • In elk schaaltje in midden 1eetlepel jam scheppen en crème de cassis erover schenken.

Recept afdrukken
No ratings yet

Perziken met wijnsiroop

Aller Hande 1997
Recept categorieën: Fruit, Nagerecht
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

Bereiding:

    Voorbereiden:

    • Perziken schillen, halveren en pit verwijderen.
    • In wijde pan wijn met suiker aan de kook brengen.
    • Suiker al roerend laten oplossen.
    • Perziken in pan leggen en op laag vuur 3 minuten verwarmen.
    • Perziken voorzichtig keren en nog 3 minuten verwarmen.
    • Perziken uit pan in schaal scheppen.
    • Achtergebleven vocht op hoog vuur in 5 minuten tot siroop inkoken.
    • Over perziken schenken.
    • Peperbessen erover strooien.
    • In koelkast afgedekt 1½ dag laten intrekken.

    Bereiden:

    • Op grote schaal perzik helften leggen. Siroop erover sprenkelen.

    Recept afdrukken
    No ratings yet

    Peren met mascarpone

    Aller Hande 1997
    Recept categorieën: Fruit, Nagerecht
    Extra aanwijzing: Snel te maken
    Dieët: Vegetarisch
    porties: 4 personen

    ingrediënten

    Bereidingswijze

    • Bereiden: Sinaasappel schoonboenen en schil er dun afraspen.
    • Halve sinaasappel uitpersen.
    • In koekenpan boter smelten.
    • Suiker erdoor roeren en op halfhoog vuur al roerend mooi goudbruin laten worden. 1 eetlepel geraspte sinaasappelschil en wijn erdoor roeren.
    • Blijven roeren tot suikermengsel is opgelost.
    • 5 minuten laten inkoken tot dikke saus ontstaat.
    • Iets laten afkoelen. Intussen peren schillen, klokhuizen verwijderen en peren elk in
    • acht partjes snijden.
    • Besprenkelen met 2 eetlepels sinaasappelsap.
    • In kom mascarpone losroeren met vanillesuiker.
    • Op vier borden partjes peer mooi neerleggen.
    • Karamelsaus erover schenken.
    • Mascarpone ernaast scheppen.

    Recept afdrukken
    No ratings yet

    Nougatparfait

    Allerhande 2002
    Bereidingstijd25 min
    Recept categorieën: Dessert
    Dieët: Vegetarisch
    porties: 4 personen
    Calorieën: 450kcal

    Equipment

    ingrediënten

    Bereidingswijze

    (Kan enkele dagen van tevoren):

    • Nougat in kleine stukjes snijden.
    • Slagroom stijf kloppen.
    • Au bain-marie eierdooiers met suiker luchtig en romig kloppen, tot alle suiker is opgelost.
    • Pan uit pan nemen en eimengsel al roerend laten afkoelen.
    • Stukjes nougat en sherry door eimengsel kloppen.
    • Slagroom voorzichtig door eimengsel scheppen.
    • Mengsel in bolvormige schaal scheppen en met plasticfolie afdekken.
    • Schaal minstens 24 uur in vriezer zetten.
    • Granaatappels halveren en boven kom pitjes er met theelepel voorzichtig uitscheppen.
    • Eventuele witte vliesjes verwijderen. Schaal enkele seconden in heet water onderdompelen en parfait op grote, platte schaal storten.
    • Granaatappelpitjes erover strooien en parfait direct serveren.

    Nutrition

    Calorieën: 450kcal | koolhydraten: 39g | Eiwit: 5g | Vet: 29g

    Recept afdrukken
    No ratings yet

    Mini ricotta cheesecakejes

    Allerhande 2002
    Bereidingstijd30 min
    Recept categorieën: Kaas, Nagerecht
    Dieët: Vegetarisch
    porties: 8 personen
    Calorieën: 255kcal

    Bereidingswijze

    • In keukenmachine koekjes tot kruim malen.
    • (In magnetron) boter smelten.
    • Boter en kaneel door koekjeskruim mengen.
    • Muffinvorm bekleden met papieren cakevormpjes.
    • In elk vormpje 1 el koekkruim scheppen en met bolle kant van lepel aandrukken.
    • In koelkast ca. 15 minuten laten opstijven.
    • Intussen oven voorverwarmen op 175 ºC.
    • Citroen goed schoonboenen, schil fijn raspen.
    • Halve citroen uitpersen.
    • Maizena oplossen in citroensap.
    • In kom eieren met suiker loskloppen.
    • Citroensap, geraspte schil en 2 el marmelade erdoor mengen.
    • Ricotta en crème fraîche toevoegen en tot glad mengsel roeren.
    • Muffinvorm uit koelkast halen.
    • Vormpjes tot de rand vullen met ricottamengsel.
    • Cakejes in midden van oven in ca. 30 minuten gaar bakken.
    • Muffinvorm uit oven nemen en cakejes in vorm tot kamertemperatuur laten afkoelen.
    • Mango schillen en vruchtvlees in mooie stukjes snijden.
    • In steelpan rest van marmelade in 1 el water voorzichtig laten smelten.
    • Pan van vuur nemen.
    • Mango door marmelade scheppen en ca. 3 minuten laten afkoelen.
    • Mango over cakejes verdelen.

    Nutrition

    Calorieën: 255kcal | koolhydraten: 23g | Eiwit: 6g | Vet: 16g

    Recept afdrukken
    No ratings yet

    Meloensoep met champagnesabayon

    Allerhande 2002
    Bereidingstijd1 min
    Recept categorieën: Dessert, Fruit, Nagerecht, Soep
    Dieët: Vegetarisch
    porties: 4
    Calorieën: 380kcal
    Auteur: Ch. Brehant

    ingrediënten

    Bereidingswijze

    • Vanillestokjes ca. 5 min. in heet water weken.
    • Stokjes in lengte opensnijden en zaadjes met mes eruit schrapen.
    • In steelpan 1 dl azijn met 1/3 van vanille, appelstroop, mespunt kardemom en mespunt peper al roerend aan de kook brengen.
    • Op matig vuur in ca. 5 min. inkoken tot siroopdikte.
    • Laten afkoelen.
    • Pitjes uit meloen verwijderen, vruchtvlees in stukken snijden en in keukenmachine doen. 1/2 dl champagne toevoegen en meloen pureren tot gladde soep.
    • Op smaak brengen met citroensap, sinaasappelsap, 1 el honing en 1/3 van vanille. Soep in koelkast in 2-3 uur koud laten worden.
    • In keukenmachine helft van frambozen pureren.
    • Frambozen boven kom door zeef wrijven en 1 dl afmeten. 1 1/2 el azijn, mespunt kardemom, mespunt peper en 1 dl champagne erdoor roeren.
    • Op smaak brengen met poedersuiker en 1 el honing.
    • Puree in ijsblokjesvorm gieten.
    • In diepvries in 2-3 uur laten bevriezen.
    • Het maken van de sabayon kan ca. 1 uur van tevoren: In (au bain-marie) pan water aan de kook brengen.
    • In inzetpan (of kom) eierdooiers met basterdsuiker, 1/3 van vanille en 125 ml
    • champagne met mixer op lage stand luchtig kloppen.
    • Inzetpan boven kokend water in pan hangen en eimassa al kloppend verwarmen tot mooi gebonden schuimige vla ontstaat.
    • Inzetpan in koud water zetten en massa met mixer opnieuw doorkloppen tot mengsel koud is.
    • In andere kom slagroom lobbig kloppen en luchtig door sabayon spatelen. Afgedekt in koelkast zetten.
    • Met satéstokje op vier borden ter garnering dunne lijntjes specerijensiroop trekken. Blaadjes munt van takjes plukken en in resterende frambozen steken (4 frambozen apart houden).
    • Muntframbozen over borden verdelen.
    • Meloensoep aanvullen met rest van gekoelde champagne voor een sprankelend effect.
    • Framboos onder in vier champagneflûtes leggen.
    • Meloensoep in glazen schenken en met lepel champagnesabayon erop scheppen. Glazen in midden van borden zetten.
    • Frambozenijsblokjes uit vormpjes drukken en op borden leggen.
    • Direct serveren.

    Nutrition

    Calorieën: 380kcal | koolhydraten: 42g | Eiwit: 4g | Vet: 13g

    Recept afdrukken
    No ratings yet

    IJsflensjes met bramen portsaus

    Allerhande 2002
    Bereidingstijd10 min
    Recept categorieën: Dessert, Fruit, Nagerecht, Pannenkoeken
    Extra aanwijzing: Snel te maken
    Dieët: Vegetarisch
    porties: 4 personen
    Calorieën: 285kcal

    ingrediënten

    Bereidingswijze

    • Handje bramen apart houden voor garnering.
    • Rest van bramen met port en suiker in steelpannetje doen.
    • Bramen met vork fijnprakken en dan ca. 2 minuten zachtjes verwarmen.
    • Intussen roomijsflensjes over vier grote borden verdelen en iets laten ontdooien.
    • Warme bramensaus erover schenken, achtergehouden bramen in saus leggen.
    • Garneren met blaadjes kaneelbasilicum of munt.
    • Direct serveren.

    Nutrition

    Calorieën: 285kcal | koolhydraten: 48g | Eiwit: 7g | Vet: 7g

    Recept afdrukken
    No ratings yet

    Rabarbertaart

    Recept categorieën: Fruit, Groenten, Hartige taart, Nagerecht
    Land van herkomst: Frankrijk
    porties: 8 personen

    ingrediënten

    Bereidingswijze

    Voorbereiden

    • Boter in blokjes snijden. Boter, bloem, suiker, zout en 1 eierdooier met koele hand tot samenhangende bal kneden.
    • Deeg in stuk huishoudfolie wikkelen en minimaal 1 uur in koelkast leggen.

    Bereiden

    • Oven voorverwarmen op 200 °C. Rabarber wassen en in kleine stukjes snijden. Rabarber in kom doen en geleisuiker en amandelschaafsel erdoor mengen.
    • Wervlak dun met bloem bestuiven en hierop deeg dun uitrollentot cirkel die iets groter is dan doorsnede van taartvorm.
    • Taarvorm met boter invetten en bekleden met deegcirkel.
    • Rest van deeg bewaren voor ruitpatroon.
    • Taartvorm vullen met rabarbermengsel.
    • Uit rest van deeg lange reepjes snijden.
    • Met reepjes deeg ruitpatroon bovenop vulling maken.
    • Eierdooier loskloppen en hiermee ruitpatroon bestrijken.
    • Taart 35 à 40 minuten in oven bakken tot bovenkant goudbruin is.

    Tips / Opmerkingen

    10 voorbereiden, 100 wachten, 15 bereiden
    Bevat per eenpersoonsportie
    energie 475 kCal - eiwit 79 g
    vet 21 g - koolhydraten 62 g

    Recept afdrukken
    No ratings yet

    Open vruchtentaart met vier soorten fruit

    Recept categorieën: Nagerecht
    Land van herkomst: Frankrijk
    porties: 8 personen

    ingrediënten

    Bereidingswijze

    • Oven voorverwarmen op 200 ºC of gasovenstand 4.
    • Taartvorm invetten met boter, licht bestrooien met 1/2 eetlepel bloem.
    • Deeg uitrollen tot lap van 30 cm.
    • Vorm met deeg bekleden.
    • Bodem met vork inprikken.
    • Bodem 25 minuten bakken.
    • Pruimen wassen met keukenpapier droogdeppen, halveren en pit verwijderen. Bosbessen wassen, droogdeppen met keukenpapier en 1 eetlepel poedersuiker erdoor scheppen.
    • Appels schillen, klokhuis verwijderen en in achten verdelen.
    • Perziken goed laten uitlekken.
    • Bodem uit de oven nemen en even laten afkoelen.
    • Bosbessen over 1/4 deel van de taart verdelen.
    • Appels over 1/4 van taart verdelen.
    • Pruimen, met de bolle kant naar onderen over 1/4 deel van de taart verdelen.
    • Ten slotte perziken met bolle kant naar boven over de taart verdelen.
    • Taart in de oven in 20 minuten goudbruin bakken.
    • Intussen rest van poedersuiker mengen met kaneel.
    • Taart uit oven nemen.
    • Appels, pruimen en perziken bestrooien met kaneelsuiker.
    • Bosbessen met rest van basterdsuiker bestrooien.

    Tips / Opmerkingen

    Wijnadvies
    Friszoete tot halfzoete witte wijnen
    12 voorbereiden, 60 wachten, 60 bereiden
    Bevat per eenpersoonsportie
    energie 405 kCal - eiwit 5 g
    vet 14 g - koolhydraten 62 g

    Recept afdrukken
    No ratings yet

    Bapao

    Varkens gehakt met ketjap sherry deeg
    Land van herkomst: Indonesië
    porties: 4 personen
    Auteur: Jan Plasmans

    ingrediënten

    Bereidingswijze

    • Verkruimel de gist in een kopje.
    • Doe het water erbij en roer de gist, als ze vloeibaar is geworden, een keer om.
    • Zeef de bloem in een kom.
    • Maak een kuiltje erin en strooi zout en suiker over de bovenrand.
    • Schenk het gistmengsel in het kuiltje en werk er wat bloem zonder suiker en zout door.
    • Dek dit mengsel af met de overige bloem en wacht dat de bloem, door de werking
    • van de gist gaat barsten.
    • Doe de melk erbij en kneed en duw het deeg, tot het niet meer aan het aanrecht plakt.
    • Bestrijk een kom met boter, leg het deeg erin en strooi wat bloem over de bovenkant.
    • Dek de kom af met plasticfolie en zet ze op een warme tochtvrije plaats.
    • Wacht tot het deeg in omvang is verdubbeld.
    • Verwarm de olie.
    • Snijd de prei in zeer dunne reepjes.
    • Fruit prei, knoflook en gehakt al roerend, tot het gehakt bruin ziet en al het vocht is verdampt.
    • Roer zout ketjap en sherry erdoor en laat 10 minuten zachtjes pruttelen.
    • Maak de maizena aan met de bouillon.
    • Roer dit mengsel door het gehaktmengsel en laat even koken.
    • Laat de vulling afkoelen.
    • Rol het deeg uit op een bebloemd aanrecht tot een 5 cm dikke rol.
    • Snijd deze rol in 2 cm brede stukken.
    • Rol ieder stukje uit met een bebloemde deegroller tot een rondje met een middellijn van 10 cm.
    • Leg op ieder rondje 2 eetlepels vulling en vouw het deeg dicht.
    • Plak het deeg met wat water vast.
    • Geef een mooie ronde vorm.
    • Leg de broodjes weg op een bebloemd oppervlak en laat nog 30 minuten narijzen.
    • Breng een ruime bodem water aan de kook in een stoompan.
    • Heb je geen stoompan, hang dan een metalen stoommandje in een grote pan met een bodempje water.
    • Leg de broodjes op het stoomrek of in het stoommandje en zorg dat de broodjes
    • van elkaar af blijven liggen.
    • Stoom de broodjes in 10 minuten gaar.
    • Houd de reeds gestoomde broodjes heet op een schaal op een pan met kokend water.