Recept afdrukken
No ratings yet

Pommes 'Dauphine'

Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

Optioneel:

Instructies

Soezenbeslag:

  • Breng 1 dl water met boter en zout aan de kook.
  • Voeg de gezeefde bloem in één keer toe en roer met een houten lepel tot het mengsel glad is.
  • Laat op laag vuur al roerende in 5 minuten gaar worden.
  • Haal van het vuur en roer één voor één de eieren erdoor.

Puree:

  • Kook de aardappels in ruim water gedurende 25 minuten.
  • Pureer de aardappels.
  • Meng het soezenbeslag en de puree.
  • Voeg zout, peper en nootmuskaat toe (en eventueel bieslook of tijm).
  • Doe het mengsel in een spuitzak.
  • Verhit de olie tot 190 °C.
  • Spuit rozetten van het pureemengsel op je vingertoppen en laat ze voorzichtig in de hete olie glijden.
  • Frituur de rozetten tot ze goudbruin zijn.
  • Schep ze met een schuimspaan op keukenpapier om uit te lekken.
  • Serveer direct.

Notities

Serveer deze heerlijke Pommes 'Dauphine' als bijgerecht bij verschillende hoofdgerechten.

Recept afdrukken
No ratings yet

Zalmfilet met Kerriepasta

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis, Zalm
Porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

Instructies

  • Snijd de zalmfilet in blokjes en breng op smaak met zout en peper.
  • Bak de zalmblokjes in olijfolie tot ze goudbruin zijn.
  • Voeg de gesnipperde ui toe en bak mee tot de ui glazig is.
  • Roer de kerriepasta erdoor en laat ongeveer 5 minuten sudderen.
  • Voeg de Monchou (roomkaas) en citroensap toe.
  • Roer tot de saus smeuïg is.
  • Als de saus te dik is, voeg dan een beetje melk toe.
  • Breng de saus op smaak met zout en witte peper.
  • Kook de penne rigate beetgaar, giet af en meng met een scheut olijfolie.
  • Verdeel de penne rigate over 4 borden en schep de zalm saus eroverheen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Zalmfilet met kerriepasta

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis, Zalm
Porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

Instructies

  • Snijd de zalmfilet in blokjes en wrijf deze in met zout en peper.
  • Verhit de olie in een pan en bak hierin de zalmblokjes om en om.
  • Voeg de gesnipperde ui toe en bak even mee tot de ui glazig is.

Recept afdrukken
No ratings yet

Fricandeau met Zoetzure Groenten

Land van herkomst: Oosters
Porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

Instructies

  • Snijd de ui, komkommer, beide halve paprika's en ananas in reepjes die niet veel dikker mogen zijn dan lucifers.
  • Meng in een kom het ananassap, de azijn, chilisaus of tabasco, suiker of honing en de bouillon.
  • Verhit de olie in een wok en bak al omscheppend de stukjes vlees aan alle kanten aan.
  • Neem het vlees uit de pan als het gaar is en zet het apart.
  • Voeg de ingrediënten voor de saus in de overgebleven olie en breng het al roerend aan de
  • kook, zodat het licht gaat binden. Voeg een klein beetje zout toe en maal er peper over.
  • Voeg eerst de gesneden groenten en ananas toe en laat het geheel even heet worden.
  • Voeg daarna de stukjes tomaat en het vlees toe en laat alles goed door en door heet worden, maar niet koken.Serveer direct.

Notities

Dit gerecht is een heerlijk bijgerecht met malse fricandeau en zoetzure groenten.
Het is een smaakvol gerecht met een vleugje Oosterse invloed.
Geniet ervan!

Recept afdrukken
No ratings yet

Fishfritters met koude vissaus

Recept categorieën: Vis, Voorgerechten
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

Voor de saus:

Voor de garnering:

Instructies

  • Begin met het maken van de saus.
  • Meng de Chinese vissaus, lichte sojasaus, kippen- of visbouillon en fijngehakte munt in een kom.
  • Dek het af en laat het op een koele plaats op smaak komen terwijl je de vis bereidt.
  • Snijd de vis in smalle repen en verwijder eventuele achtergebleven graten.
  • Bestrooi de vis met zout en witte peper.
  • Zeef het zelfrijzend bakmeel en bakpoeder boven een beslagkom.
  • Voeg water of bier, het losgeklopte ei, olie en een mespunt zout toe.
  • Klop tot een luchtig, klontvrij beslag en laat dit afgedekt 10 minuten rusten.
  • Verhit olie in een frituurpan.
  • Doop steeds enkele stukjes vis in het beslag en laat ze voorzichtig in de hete olie glijden.
  • Bak ze mooi bruin en knapperig.
  • Haal de gefrituurde vis met een schuimspaan uit de pan en laat overtollige olie uitlekken op keukenpapier.
  • Bak op deze manier alle stukjes vis.
  • Verdeel de gefrituurde vis over voorverwarmde bordjes en serveer met de saus in een klein schaaltje op het bord.
  • Garneer elk bord met een takje verse munt.

Notities

 

Variatietip:

Je kunt de verse munt vervangen door dille, of als je geen saus wilt maken, is een paar druppels citroensap ook lekker.
Belangrijk: De saus moet de gelegenheid krijgen om op smaak te komen. Maak deze enkele uren, of zelfs een dag van tevoren.

Recept afdrukken
No ratings yet

Deense geep fricasse

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Denemarken
Auteur: ChatGTP

Instructies

Voorbereiding:

  • De geep fileren.
  • Snijd met een mes langs de ruggengraat van de geep, aan één zijde van de ruggegraat, vanaf de kop.
  • Verwijder de ruggraatjes die nog in het filet zitten.
  • Dit is een precies werkje.

Bereiding:

  • Leg de geepfilets met de vleeskant naar boven naast elkaar en bestrooi ze licht met zout en peper.
  • Plaats een plukje grof gesneden peterselie aan de kopzijde van het filet en rol het geepfiletje op.
  • Bind de rolletjes vast met visdraad of ijzergaren.
  • Plaats de visrolletjes in een ondiepe pan met een laagje water waarin wat citroensap is toegevoegd en breng ze tegen de kook aan.
  • Laat ze ongeveer vijf minuten pocheren met de deksel op de pan.
  • Zeef en bewaar het kooknat voor de saus.
  • Doe de in roosjes gesneden bloemkool, de worteltjes in stukjes en de aardappelblokjes samen met de doperwtjes in een pan met een laagje water en kook ze ongeveer 10 minuten.
  • Bewaar ook het kookvocht voor de saus.
  • Maak een roux voor de saus door de 35 g boter in een pannetje te smelten en de bloem erdoor te roeren tot er een bal ontstaat.
  • Breng deze roux op de juiste dikte met het kooknat van de vis en de groenten.
  • Breng de saus op smaak met mosterd, peper, zout en voeg veel fijngehakte peterselie toe.
  • Voor extra smaak kun je de saus afmaken met zure room.
  • Leg de visrolletjes bovenop de gekookte groenten en giet de saus erover.
  • Serveer het restant van de saus apart in een kom.

Notities

Dit gerecht kan worden geserveerd met vers knapperig stokbrood of met gekookte witte rijst.

Recept afdrukken
No ratings yet

Deense Geep Fricassee

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Denemarken
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Instructies

Voorbereiding:

  • Fileer de geep.
  • Snijd de ruggegraat eruit en zorg ervoor dat alle kleine graatjes verwijderd zijn.

Bereiding:

  • Bestrooi de visfilets met zout en peper aan de vleeskant.
  • Leg een plukje grof gesneden peterselie aan de kopzijde van elke filet en rol het geepfiletje op.
  • Bind de rolletjes vast met garen.
  • Pocher de visrolletjes in een ondiepe pan met een laagje water, citroensap en deksel op laag vuur gedurende 5 minuten.
  • Zeef het kooknat en bewaar het voor de saus.
  • Kook de bloemkoolroosjes, worteltjes, aardappelblokjes en doperwtjes in een pan met water gedurende ongeveer 10 minuten.
  • Bewaar het kookvocht voor de saus.
  • Maak een roux door 35 g boter in een pan te smelten en er 50 g bloem door te roeren tot een bal ontstaat.
  • Verdun dit mengsel met het kooknat van de vis en de groenten tot de gewenste dikte ontstaat.
  • Breng de saus op smaak met mosterd, peper, zout en fijngehakte peterselie.
  • Voeg indien gewenst zure room toe.
  • Serveer de visrolletjes bovenop de groenten en giet de saus eroverheen.
  • Serveer met vers stokbrood of gekookte witte rijst.

Notities

Dit gerecht kan ook geserveerd worden met gekookte witte rijst voor een complete maaltijd.

Recept afdrukken
No ratings yet

Soep van Jonge spinazie met geraspte witte raap en krokant gebakken spek

Recept categorieën: Soep, Varkensvlees, Voorgerechten
Land van herkomst: België
Porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

Instructies

  • Breng de bouillon aan de kook met de sjalot, doe er de spinazie bij en kook gaar.
  • Mix de soep fijn en kruid met een snuif, nootmuskaat, peper en zout.
  • Schil de rapen en rasp ze fijn.
  • Schik de geraspte raap in het midden van diepe borden en giet er de soep rond.
  • Werk af met het krokant gebakken spek.

Recept afdrukken
No ratings yet

Snoekfilet in een kruidensaus

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Nederland
Porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Instructies

  • Snijd de vis in 4 moten van 2 cm. Dik.
  • Spoel de filets af onder stromend water, maak ze droog met keukenpapier.
  • Bestrijk een braadpan met boter, bestrooi deze met gesnipperde ui en leg daar de vis op.
  • Zout de filets licht en overgiet ze met witte wijn en citroensap.
  • Stoof ze 10 min. Op laag vuur, neem ze daarna uit de pan en leg ze op een warme schaal.
  • Roer een mengsel van water, melk en sauspoeder door het visnat en laat het kort sudderen.
  • Breng het sausje op smaak met aroma en witte peper, voeg dan de dille toe.
  • Kluts de eierdooier door de room en roer deze door de saus.
  • Doe de moten op 4 borden, en verdeel de saus over de vis.

Notities

Gekookte aardappelen is er lekker bij.

Recept afdrukken
No ratings yet

Hartig zoet cashewnotentaartje

Allerhande 2003
Recept categorieën: Nagerecht, Noten, Taart
Porties: 8 personen

Ingrediënten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 °C.
  • Meng in een kom de bloem, kaas en peper.
  • Snijd met twee messen de boter erdoor.
  • Kneed met koele handen snel tot een samenhangend deeg.
  • Laat 15 min. rusten in de koelkast.
  • Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een ronde lap van Ø 26 cm.
  • Bekleed de springvorm hiermee.
  • Verwarm de honing in een steelpan.
  • Roer de slagroom erdoor en verhit tot aan de kook.
  • Haal van het vuur en roer de cashewnoten erdoor.
  • Strijk het notenmengsel uit over het deeg.
  • Bak het taartje in het midden van de oven in 45-50 min. gaar en goudbruin.

Notities

U kunt de taart een dag van tevoren bereiden.
Bewaar afgedekt in de koelkast.
Serveer koud of warm op de dag zelf op in een voorverwarmde oven op 160 °C.