Recept afdrukken
No ratings yet

Hartig zoet cashewnotentaartje

Allerhande 2003
Recept categorieën: Nagerecht, Noten, Taart
porties: 8 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 175 °C.
  • Meng in een kom de bloem, kaas en peper.
  • Snijd met twee messen de boter erdoor.
  • Kneed met koele handen snel tot een samenhangend deeg.
  • Laat 15 min. rusten in de koelkast.
  • Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een ronde lap van Ø 26 cm.
  • Bekleed de springvorm hiermee.
  • Verwarm de honing in een steelpan.
  • Roer de slagroom erdoor en verhit tot aan de kook.
  • Haal van het vuur en roer de cashewnoten erdoor.
  • Strijk het notenmengsel uit over het deeg.
  • Bak het taartje in het midden van de oven in 45-50 min. gaar en goudbruin.

Tips / Opmerkingen

U kunt de taart een dag van tevoren bereiden.
Bewaar afgedekt in de koelkast.
Serveer koud of warm op de dag zelf op in een voorverwarmde oven op 160 °C.

Recept afdrukken
No ratings yet

Antipasti carpaccio

Recept categorieën: Voorgerechten
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 1 persoon
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verdun de mayonaise met melk.
  • Breng de saus op smaak met citroensap, worcestersaus, peper en zout.
  • Leg het flinterdungesneden ossenhaas op een schaal en druppel de saus in strepen over de carpaccio.

Tips / Opmerkingen

Geef er geroosterde en met knoflookolie ingesmeerde sneetjes ciabatta bij.

Recept afdrukken
No ratings yet

Romige kippensoep met oesterzwammen

Allerhande 2002
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • In soeppan helft van boter smelten en bloem erdoor roeren.
  • Ca. 2 min. zachtjes laten bakken.
  • Helft van bouillon toevoegen en al roerend aan de kook brengen tot gebonden soep ontstaat. Scheutje voor scheutje rest van bouillon toevoegen.
  • Soep aan de kook brengen en ca. 5 min. laten sudderen.
  • Intussen oesterzwammen schoonvegen en in stukken snijden.
  • In koekenpan rest van boter verhitten en oesterzwammen op hoog vuur ca. 3 min. roerbakken.
  • Bestrooien met zout en peper.
  • Oesterzwammen uit pan nemen en in aluminiumfolie warm houden.
  • Kipfilet in dunne plakken en hierna in reepjes snijden.
  • In kom eierdooier met koksroom loskloppen.
  • Enkele lepels hete soep erdoor roeren en al roerend aan soep toevoegen.
  • Blijven roeren tot soep fluweelachtig gebonden is, niet meer laten koken!
  • Op smaak brengen met zout, peper, nootmuskaat en citroensap.
  • Basilicum in reepjes snijden.
  • Kippensoep in vier kommen scheppen.
  • In midden van soep bergje maken van gebakken oesterzwammen, reepjes kipfilet en reepjes basilicum.

Recept afdrukken
No ratings yet

Zalm met zwarte olijven

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis, Zalm
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Zalm besprenkelen met citroensap.
  • Prei schoonmaken, wassen en witte deel in stukken van ca. 8 cm snijden (groen van prei wordt niet gebruikt).
  • Stukken halveren en in lange dunne repen snijden.
  • Olijven in lengte halveren en in dunne reepjes snijden.
  • In magnetronkommetje boter op vol vermogen (700 Watt) in ca. 1 minuut laten smelten.
  • Schaal invetten met helft van gesmolten boter.
  • Preireepjes in schaal leggen en ca. 1 minuut op vol vermogen fruiten.
  • Preireepjes omscheppen.
  • Zalm op prei leggen en besprenkelen met rest van gesmolten boter.
  • Zalm afgedekt in ca. 8 á 10 minuten op helft van vermogen (350 Watt) bijna gaar laten worden. ca. 3 á 4 minuten laten nagaren.
  • Intussen wijn, fond en ansjovisboter in magnetronschaaltje doen en in ca. 4 minuten op vol vermogen laten inkoken.
  • Crème fraîche mengen met aardappelmeel.
  • Door vocht roeren en ca. 1/2 minuut op vol vermogen meewarmen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Zalm met prei over vier borden verdelen.
  • Saus half erop en ernaast scheppen.
  • Olijfreepjes erover verdelen.
  • Serveren met gekookte krielaardappeltjes of aardappelpuree en tomatensla.

Recept afdrukken
No ratings yet

Verrassingsfrites in de herfst

Recept categorieën: Groenten, Kinderkoken
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sonja van de Rhoer

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Schil de aardappelen en snijd ze in stukken.
  • Maak de gekozen groenten schoon en snijd ze in stukken.
  • Kook ze samen in een royale pan in kokend water met iets zout in ± 20 minuten gaar.
  • Giet de aardappelen en groente af en laat ze in de pan uitdampen (schud de pan regelmatig, zodat het vocht verdwijnt).
  • Pureer de aardappelen en groente met een pureestamper.
  • Pureer niet met de staafmixer, dan wordt het zetmeel kapot geslagen en krijgt u een 'kauwgompuree'.
  • Klop de eidooiers los, snijd de koude boter in stukjes en voeg beide met het paneermeel (begin met 4 eetlepels en voeg de rest toe, afhankelijk van de consistentie van de puree; hij mag niet te nat, maar zeker niet te droog zijn), het bakpoeder, zout, weinig peper en de fijngeknipte peterselie toe.
  • Verwarm de oven voor op ± 220°C.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier of bakfolie (dit laatste kan worden afgewassen en steeds opnieuw worden gebruikt, verkrijgbaar in kookwinkels).
  • Doe de massa over in een grote spuitzak met grote gladde spuitmond en spuit 'frites' van de puree op de bakplaat.
  • Bak de 'frites' in het midden van de voorverwarmde oven in ± 15 minuten goudbruin en gaar.
  • Maak de tomatenkwarkfritessaus door alle ingrediënten goed met elkaar te vermengen.
  • Voeg eventueel een mespunt suiker toe.

Tips / Opmerkingen

Kinderen en frites zijn twee handen op één buik, maar kinderen en groenten wil nogal eens problemen opleveren. Met deze 'frites' wordt dit probleem zomaar opgelost. Bovendien is het leuk om samen met de (klein)kinderen deze groentefrites te bereiden.
Kies voor deze 'frites' kruimige aardappelen (voor aardappelpuree) en groente met een even zo lange kooktijd als aardappelen (± 20 minuten) en niet te uitgesproken smaken. Denk aan bloemkool, broccoli, wortel en koolrabi. Een combinatie van groenten met de aardappelen doet het ook altijd goed.

Pizzahapjes
Recept afdrukken
No ratings yet

Pizzahapjes

Allerhande 2002
Bereidingstijd30 min
Recept categorieën: Borrelhapjes, Kaas, Pizza, Varkensvlees
Land van herkomst: Italië
porties: 4 personen
Calorieën: 230kcal

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200°C. Bekleed de bakplaat met bakpapier.

Beleg A:

  • Snijd de bol mozzarella in piepkleine blokjes.
  • Meng met hamblokjes, doperwten, peper en mespunt nootmuskaat.
  • Snijd de basilicum in reepjes en schep de helft door het mozzarellamengsel.

Beleg B:

  • Snijd de uien in ringen.
  • Maak de rode peper schoon en snijd in reepjes.
  • Leg de geraspte kaas klaar.
  • Halveer de sardines en verwijder de graten.
  • Snijd de olijven in plakjes.
  • Pluk de blaadjes van de takjes oregano.

Beleg C:

  • Dep de paprika's droog met keukenpapier en snijd in repen.
  • Snijd de andere bol mozzarella in dunne plakken.
  • Leg de spinata romana klaar.
  • Rol het croissantdeeg op het aanrecht uit en snijd in 24 vierkantjes.
  • Bestreek het deeg met tomatensaus.
  • Elk beleg (zie ingrediëntenlijst) over 8 vierkantjes verdelen, maar houd
  • basilicumreepjes (A), oregano (B) en pijnboompitten (C) voor garnering apart.
  • Leg per keer 8-12 pizzaatjes op de bakplaat en bak in ca. 12 min. krokant.
  • Beleg de pizzaatjes met achtergehouden garnering.

Tips / Opmerkingen

Met deze verschillende toppings heb je voor iedereen wat wils.
 

Nutrition

Calorieën: 230kcal | koolhydraten: 15g | Eiwit: 14g | Vet: 14g

Recept afdrukken
No ratings yet

Tongfilets met garnalen en champignons

Bereidingstijd40 min
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Frankrijk
porties: 4 personen
Calorieën: 390kcal

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Sjalotjes pellen en fijnsnipperen.
  • Champignons schoonvegen met keukenpapier.
  • Champignons in plakjes snijden.
  • Mosselen schoonboenen onder stromend water; kapotte exemplaren en mosselen die na tik op het aanrecht niet dichtgaan, weggooien.
  • In grote pan mosselen met cider aan de kook brengen.
  • Mosselen op hoog vuur afgedekt in 5 minuten gaar koken.
  • Dichte mosselen weggooien.
  • Mosselkookvocht zeven.
  • Mosselen op 4 stuks na uit schelpen nemen.
  • In steelpan boter smelten.
  • Sjalotjes 1 minuut fruiten.
  • Champignons 2 minuten zachtjes meebakken.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • In steelpan mosselkookvocht en 125 ml visfond inkoken tot 1 dl.
  • Tongfilets oprollen en vaststeken met cocktailprikkers.
  • In pan rest van visfond tegen de kook aanbrengen.
  • Tongrolletjes in fond in 4 minuten gaar pocheren.
  • Intussen crème fraîche met ingekookt vocht net aan de kook brengen.
  • Eierdooier loskloppen en beetje bij beetje 4 eetlepels hete crème fraîche erdoor kloppen.
  • Tong met schuimspaan uit pan scheppen, even laten uitlekken en over vier (voorverwarmde) borden verdelen.
  • Bestrooien met zout en peper.
  • Cocktailprikkers verwijderen.
  • Eierdooiermengsel langzaam bij crème fraîche schenken en goed erdoor kloppen.
  • Saus al roerend tot net onder de kook verwarmen.
  • Mosselen, garnalen en champignons erdoor scheppen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Saus over tongfilets schenken.
  • Garneren met mosselen in schelp.
  • Direct serveren.

Tips / Opmerkingen

Lekker met pommes duchesse (gefrituurde aardappelrozetjes) en worteltjes met peultjes.
Wijnadvies
Ronde, fruitige, soms wat kruidige witte wijnen

Nutrition

Calorieën: 390kcal | koolhydraten: 3g | Eiwit: 48g | Vet: 21g

Recept afdrukken
No ratings yet

Lemper Vegetarisch

Ketan Rijst rol gevuld met witte kool, prei en sjalot
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Rijst
Land van herkomst: Indonesië
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Jan Plasman

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Was de ketan goed.
  • Laat hem in ruim water ongeveer 1 uur weken.
  • Laat de ketan op een vergiet uitlekken.
  • Doe de ketan in een pan met 2 dl water en zout.
  • Breng aan de kook en laat koken tot het water is opgenomen.
  • Doe de gekookte ketan in een rijststomer en stoom hem gaar.
  • Snijd de witte kool en prei ragfijn.
  • Verwijder de zaadjes en de zaadlijsten van de lombok en snijd de lombok ragfijn.
  • Pel de sjalotjes en de knoflook,wrijf ze met de kemirinootjes,de ketumbar, de jinten, de witte peper, de daun jeruk, de zoetstof en het bouillontablet in een cobek fijn tot een pasta.
  • Breng in wajan 1 dl water aan de kook.
  • Voeg de kruidenpasta en de gesneden witte kool, prei en lombok toe.
  • Roer dit alles tot het water is opgenomen.
  • Laat de groenten afkoelen.
  • Snijd het bananenblad in 6 stukjes van ongeveer 10 x 15 cm.
  • Verdeel de ketan in 6 porties.
  • Spreid op elk bananenblad een portie rijst uit.
  • Leg er ongeveer 1 eetlepel vulling op en vorm er met behulp van het blad rolletjes van.
  • Zet de pakketjes met cocktailprikkers vast.
  • Rooster de lemper voor het serveren kort zodat het aroma van het bananenblad in
  • de lemper kan trekken.

Recept afdrukken
No ratings yet

Luikse salade

Recept categorieën: Salade, Voorgerechten
Land van herkomst: België
porties: 4 personen
Auteur: Astrid Veltman

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Schil en gaar de asperges ,pinkdunne punten en stukken.
  • Was de prinsessenboontjes, reinig ze en kook ze in water met wat zout beetgaar.
  • Kook ook de aardappel in water met wat zout.
  • Spoel de peterselie af, verwijder bruine en droge blaadjes, haal de blaadjes van de steeltjes, dep ze droog en hak ze fijn.
  • Laat de prinsessenbonen in een zeef goed uitlekken en bestrooi ze met wat versgemalen peper en zout.
  • Giet de aardappel af, laat hem uitlekken en snijd hem in staafjes van ½ cm.
  • Reinig de ui en snijd hem in snippers.
  • Snijd het spek in reepjes en bak die uit.
  • Voeg de uisnippers en de gehakte peterselie toe en laat ze een paar minuten fruiten,gebruik hiervoor een ruime pan.
  • Giet er de azijn bij.
  • Snijd de asperges in handzame stukken.
  • Voeg de prinsessenbonen, de aardappelstaafjes en de aspergestukken even bij het spek met de ui om warm te worden en verdeel de warme salade over de 4 borden.

Recept afdrukken
No ratings yet

Schorseneren in zure saus

Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Auteur Onbekend

Bereidingswijze

  • Gebruik alleen verse schorseneren.
  • Borstel de overtollige aarde van de schorseneren en schrap de schil eraf met een scherp schilmesje.
  • Snijd de wortelstronk af en verdeel de schorseneer in stukjes van ca.
  • 8 cm.
  • Leg de geschrapte schorseneren meteen in een badje van water, waaraan u ca.
  • 100 ml azijn heeft toegevoegd om verkleuren te voorkomen.
  • Was de schorseneren goed schoon en zet ze op met 200 ml water waaraan u een klein scheutje azijn toevoegt, ½ citroen in schijfjes en wat zout.
  • Laat in ca.
  • 25 minuten op een laag vuurtje gaar koken.
  • Deksel op de pan en af en toe even roeren.
  • Haal de schijfjes citroen uit de pan en voeg de boter toe.
  • Maak een papje van een klein beetje koud water en 2 theelepels maïzena.
  • Voeg dit al roerend geleidelijk toe, totdat de saus de gewenste dikte heeft gekregen.
  • Maak tot slot op smaak met peper, zout en eventueel nog enkele druppels citroensap.