Recept afdrukken
No ratings yet

Zuurdesembrood met Ardennerpaté en uiencompote

Allerhande 2003
Recept categorieën: Brood, Brunch, Lunch
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Uien mengen met olijfolie, honing, tijm en wijnazijn en smoor ze op zeer laag vuur ca. 20 minuten (kan dag tevoren).
  • Uiencompote af laten koelen tot kamertemperatuur.
  • Sneetjes brood beleggen met blaadje kropsla, plak Ardennerpaté en eetlepel uiencompote.

Recept afdrukken
No ratings yet

Veldsla met nectarine

Allerhande 2002
Recept categorieën: Brunch, Lunch
Land van herkomst: Nederland
porties: 4 personen

Bereidingswijze

  • Ovengrill voorverwarmen.
  • In pan met ruim water en zout aspergepunten in ca. 5 minuten beetgaar koken.
  • In vergiet onder koud stromend water afspoelen.
  • Laten uitlekken.
  • Worst in blokjes snijden en uitspreiden op bakplaat.
  • Bakplaat ca. 10 cm onder hete grill schuiven en worst in ca. 5 minuten knapperig bruin roosteren, regelmatig omscheppen.
  • Nectarines wassen en vruchtvlees in dunne partjes snijden.
  • Amandelen grof hakken.
  • In slaschaal azijn met mosterd, olie en zout en peper naar smaak tot dressing kloppen.
  • Veldsla met bietjes, aspergepunten en nectarine erdoor scheppen.
  • Blokjes worst en amandelen erover strooien.

Tips / Opmerkingen

Voor een vegetarische variant van deze salade kunnen blokjes rookkaas in plaats van blokjes kipgrillworst door de veldsla gemengd worden.
Op die manier blijft de rokerige smaak behouden, die zo mooi contrasteert met het friszoete van de bietjes en de nectarines.

Recept afdrukken
No ratings yet

Speklapspiesjes met uienchutney

Allerhande 2002
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Uien pellen en in dunne ringen snijden.
  • In pan olie verhitten en uienringen ca. 2 minuten zachtjes bakken.
  • Pepers fijnhakken.
  • Suiker, azijn en peper aan uien toevoegen en geheel op zacht vuur ca. 20 minuten laten sudderen, tot uienmengsel zacht en ingedikt is.
  • Regelmatig omscheppen.
  • Uienchutney met zout op smaak brengen en laten afkoelen.
  • Speklapjes in repen snijden en in zigzagvorm aan satéstokjes rijgen.
  • Speklapspiesjes op hete barbecue in 10 à 15 minuten rondom gaar en bruin bakken en serveren met uienchutney.

Tips / Opmerkingen

Serveren met gepofte aardappels en bieslookroom.

Recept afdrukken
No ratings yet

Salade van witlof met tijmkletskoppen

Allerhande 2002
Recept categorieën: Salade, Voorgerechten
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Boter smelten.
  • Tijmblaadjes van takjes rissen en fijnhakken.
  • In kom sesamzaad, poedersuiker en mespunt zout door elkaar roeren.
  • Al roerend sinaasappelsap en boter toevoegen.
  • Blijven roeren tot homogene massa ontstaat.
  • Bloem en tijm erdoor spatelen.
  • Deeg ca. 10 uur afgedekt in koelkast laten opstijven.
  • Oven voorverwarmen op 150 °C of gasovenstand 2.
  • Bakplaat invetten.
  • Van deeg 12 rolletjes ter grootte van knikker draaien en op bakplaat leggen met zeker 5 cm tussenruimte.
  • Kletskoppen in oven in ca. 10-15 minuten mooi goudbruin bakken.
  • Laten afkoelen.
  • In keukenmachine witte-wijnazijn, mosterd en mayonaise mengen.
  • Al draaiend 1 dl olijfolie en walnootolie in dun straaltje toevoegen en blijven draaien tot mooi gebonden dressing ontstaat.
  • Op smaak brengen met zout, peper en poedersuiker.
  • Frisée wassen, in stukken scheuren en (in slacentrifuge) droog slaan.
  • Rucola in stukken scheuren.
  • Bieslook fijn knippen.
  • Struikjes witlof in lengte halveren en stronkje met kern eraf snijden.
  • Witlofpunten op 5 cm afsnijden, wassen en tot gebruik in vochtige theedoek wegleggen. Onderkanten van witlof in reepjes snijden.
  • In koekenpan 4 eetlepels olijfolie verhitten.
  • Reepjes witlof met 1 theelepel poedersuiker al omscheppend in ca. 3-4 minuten beetgaar bakken.
  • Rode-wijnazijn erover schenken en laten verdampen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • In kom eieren loskloppen met slagroom, bieslook, zout en peper.
  • In grote koekenpan 2 eetlepels olijfolie verhitten.
  • Eimengsel erin schenken en over panbodem laten uitvloeien.
  • Bakken tot bovenkant droog is.
  • Omelet in 8 punten snijden.
  • Op de borden ringvorm zetten.
  • Gebakken witlof erin scheppen en licht aandrukken.
  • Ring voorzichtig verwijderen.
  • Op witlof kletskop leggen.
  • Hierop wat frisée en rucola verdelen en omelet losjes gevouwen erop leggen.
  • Hierop weer kletskop leggen met frisée, rucola en omelet.
  • Afdekken met kletskop.
  • Witlofblaadjes en kervel eromheen verdelen.
  • Besprenkelen met dressing.

Recept afdrukken
No ratings yet

Groene bonensalade

AllerHande 1996
Recept categorieën: Bijgerecht, Salade
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiden:

  • Haricots verts, peultjes en snijbonen schoonmaken en wassen.
  • Snijbonen schuin in stukjes van ca. 3 cm snijden.
  • Stoneleeks schoonmaken en in dunne ringetjes snijden.
  • In kopje peterselie fijnknippen.
  • Knoflook pellen en met platte kant van mes platdrukken.

Bereiden:

  • In pan ruim water met zout aan de kook brengen.
  • Haricots verts en snijbonen toevoegen en ca. 5 minuten koken.
  • Peultjes toevoegen en alle bonen in nog ca. 3 minuten beetgaar koken.
  • Intussen in steelpan olie, azijn, mosterd en knoflook zachtjes ca. 2 minuten verwarmen.
  • Van vuur af knoflook verwijderen en oliemengsel met garde tot sausje kloppen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Bonen afgieten en overdoen in schaal.
  • Sausje erdoor scheppen.
  • Stoneleeks en peterselie erover strooien.

Recept afdrukken
No ratings yet

Schotse zalm met mosterdboter

Recept categorieën: Vis, Zalm
porties: 4
Auteur: Auteur Onbekend

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Kook al de groentjes in licht gezouten kokend water en bak ze daarna lichtjes aan in de boter.
  • Zet ze apart en houd ze warm.
  • Blancheer de kruiden, laat ze koud worden en mix tezamen met een lepel koud water
  • Kruid de zalm, bestrijk met olie en bak ze op een hete grill.

Recept afdrukken
No ratings yet

Tomatensalade met garnalen

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Salade, Vis, Voorgerechten, Zeevruchten
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • In pan ruim water aan de kook brengen.
  • Tomaten inkruisen, enkele seconden onderdompelen in kokend water, afspoelen onder koud water en ontvellen.
  • Tomaten halveren, zaadjes verwijderen en in kom bewaren.
  • Vruchtvlees in kleine blokjes snijden.
  • Tomatenvocht en zaadjes boven andere kom door een kleine zeef wrijven.
  • Tomatensap, olie en azijn tot dressing roeren.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • 4 Sprietjes bieslook elk in stukken van ca. 3 cm knippen en apart houden.
  • Rest van bieslook boven dressing fijnknippen.
  • Garnalen grof hakken.
  • Tomatenblokjes, garnalen en 4 eetlepels dressing door elkaar scheppen.
  • 8 Blaadjes van witlof nemen, wassen en uitslaan (rest van witlof wordt niet
  • gebruikt).
  • Op vier bordjes in midden tomatensalade scheppen, 2 blaadjes Witlof ernaast
  • leggen, zodat ze elkaar iets overlappen.
  • Dressing over salade en witlof verdelen.
  • Garneren met bieslook.
  • Serveren met foccacia (Italiaanse broodsoort, AH).

Recept afdrukken
No ratings yet

Tomaten bieslookdressing

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Dressings
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • In pan water aan de kook brengen.
  • Tomaten inkruisen, enkele seconden onderdompelen in kokend water, afspoelen onder koud water en ontvellen.
  • Tomaten in vieren snijden en boven kommetje pitjes verwijderen.
  • Vruchtvlees kleinsnijden.
  • Tomatenpitjes en vocht door zeef wrijven.
  • In kommetje olie, azijn en tomatenvocht tot dressing roeren.
  • Op smaak brengen met zout, peper en knoflookpoeder.
  • Boven kopje bieslook fijnknippen.
  • In pannetje dressing zachtjes verwarmen, niet laten koken.
  • Bieslook en tomatenblokjes erdoor roeren.

Recept afdrukken
No ratings yet

Salade van gemarineerde bieten en avocado

AllerHande 10 2005
Recept categorieën: Brunch, Lunch, Salade
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Bieten voorzichtig schillen en in kleine blokjes snijden.
  • In kom azijn, sherry, olie en tijm met zout en peper naar smaak tot dressing kloppen.
  • Blokjes biet en ui erdoor scheppen en smaken 30 minuten laten intrekken; regelmatig omscheppen.
  • In droge koekenpan pecannoten in 2-3 minuten knapperig roosteren.
  • Citroenpeper en zout naar smaak erdoor scheppen.
  • Noten overdoen in kommetje.
  • Sla wassen en droogmaken, bladeren in brede repen snijden.
  • Avocado halveren, pit verwijderen en vruchten schillen.
  • Helften vlak voor serveren in lengte in plakjes snijden.
  • Sla over vier diepe borden verdelen.
  • Bieten in midden op sla scheppen, avocado eromheen leggen en pecannoten erover strooien.

Tips / Opmerkingen

Lekker met Boulognestokbrood.

Recept afdrukken
No ratings yet

Salade met varkenshaas en appel

Recept categorieën: Brunch, Fruit, Lunch, Salade, Varkensvlees
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Appels schillen, klokhuizen verwijderen en in blokjes snijden.
  • In koekenpan 1/2 eetlepel boter verhitten.
  • Appelblokjes toevoegen en ca. 2 minuten op laag vuur al omscheppend bakken. Van vuur af calvados toevoegen en laten afkoelen.
  • In kommetje olie en azijn tot sausje kloppen.
  • Sla over vier borden verdelen.
  • Vormpje midden op bord zetten.
  • 1/4 Deel van appelblokjes erin scheppen en gladstrijken.
  • Op zelfde manier op andere drie borden elk taartje maken.
  • Bosuitjes schoonmaken en in ringetjes snijden.
  • Peperbessen met bolle kant van theelepel pletten.
  • Varkenshaas in dunne plakken snijden.
  • Bestrooien met tijm, zout en peper.
  • In koekenpan rest van boter verhitten.
  • Plakken varkenshaas op hoog vuur lichtbruin bakken.
  • Plakken uit pan nemen en warm houden in aluminiumfolie.
  • Aan bakvet 1 eetlepel water toevoegen en aanbaksels losroeren.
  • Room toevoegen en laten afkoelen.
  • Vleesvocht erdoor roeren.
  • Varkenshaas als waaier om taartje leggen.
  • Sausje erover sprenkelen.
  • Garneren met bosuitjes en roze peperbessen.

Tips / Opmerkingen

Serveren met warme ciabatta.