Recept afdrukken
No ratings yet

Gemarineerde zalm

Recept categorieën: Vis, Zalm
Land van herkomst: België
porties: 8 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verwijder het vel van de vis.
  • Snijd het stuk zalm doormidden en verwijder de middengraat en alle zijgraatjes,
  • gebruik voor dit werk eventueel een epileertangetje.
  • Vermeng het zout, de suiker en de peper en wrijf de stukken vis aan alle kanten met dit mengsel in.
  • Maak de dille schoon, hak hem fijn en spreid hem op een vel aluminiumfolie uit.
  • Leg er een stuk zalm op en bedek ook dat met dille.
  • Bedek dit met het tweede stuk zalm en bestrooi ook dat met gehakte dille.
  • Sluit alles in het aluminiumfolie in, leg er een plankje met een gewicht op en zet het 24 uur op een koele plaats.
  • Schraap alvorens te serveren de dille en de kruiden af en snijd de vis in heel dunne
  • plakjes.
  • Geef er citroen, mierikssaus en, naar smaak, een komkommersalade bij.

Recept afdrukken
No ratings yet

Zalmschoteltje

Recept categorieën: Hapjes, Vis, Zalm
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Neem een blikje zalm, maak dit heel fijn en doe dit bij een sausje van boter en bloem.
  • Stort het geheel in soufflé-potjes en laat ongeveer 20 minuten in de oven goed warm worden.
  • Eén blikje zalm is genoeg voor 4 soufflé-potjes.

Recept afdrukken
No ratings yet

Amuse champignons

Recept categorieën: Amuse, Varkensvlees, Vlees, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
porties: 4 personen

ingrediënten

De vulling:

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden C.
  • Maak de champignons schoon en haal het steeltje er voorzichtig uit.
  • Meng de ham, peterselie en de roomkaas door elkaar.

Bereidingswijze

  • Vul de champignons met de hammassa.
  • Zet de champignons in een ovenschaal.
  • Giet een laagje bouillon in de ovenschaal anders worden de champignons erg droog.
  • Bestrooi de champignons met de geraspte kaas.
  • Zet ze in het midden van de voorverwarmde oven en laat ze plm. 20 minuten bakken tot ze goudbruin zien.
  • Garneer de champignons met een blaadje peterselie.

Recept afdrukken
No ratings yet

Amuse-eitjes

Afrikaans kip gerecht
Recept categorieën: Amuse, Ei, Vis, Voorgerechten, Zalm
Land van herkomst: Afrika
porties: 4 personen

ingrediënten

De vulling:

Bereidingswijze

  • Maak de zalm schoon (ontdoe van vel en graatjes) en meng de zalm met wat whiskeycocktailsaus.
  • Breng op smaak met peper, zout en wat dille.
  • Tik met een mes voorzichtig het kapje van de eieren.
  • Verwijder voorzichtig de dooier.
  • Vul de eieren met het zalm-mengsel en garneer af met een takje dille en een klein stukje gerookte zalm.
  • Mocht je zalm-mengsel te dun zijn, meng dan 1 van de hardgekookte dooiers erdoor.

Recept afdrukken
No ratings yet

Knapperige zalmburgers

Recept categorieën: Vis, Zalm
porties: 4 personen
Auteur: Jumbo

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Haal de zalm uit blik.
  • Laat de zalm uitlekken en verwijder graten en vellen.
  • Klop de eieren los.
  • Smelt de boter.
  • Stamp de aardappels fijn.
  • Prak de zalm, de dille, het zout, de versgemalen peper, de helft van de losgeklopte eieren en de gesmolten boter door de aardappels.
  • Maak met vochtige handen ballen ter grootte van pingpongballen van dit mengsel en druk ze plat.
  • Wentel deze dikke koekjes eerst door de bloem, vervolgens door losgeklopt ei en ten slotte door het paneermeel.
  • Bak ze in hete zonnebloemolie snel aan beide kanten lichtbruin en knapperig.
  • Laat ze even uitlekken op keukenpapier en dien meteen op.

Tips / Opmerkingen

Variatietip:

• Maak in plaats van borrelhapjes 4 grotere viskoekjes. Serveer dit voorgerecht met een frisse, groene sla.
• In plaats van zalm uit blik kan voor dit gerecht ook tonijn uit blik worden gebruikt.
• Voeg aan de fijngemaakte aardappels behalve tonijn en de in het recept genoemde ingrediënten ook nog een eetlepel fijngehakte zongedroogde tomaatjes toe.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gravad lax 2

Recept categorieën: Hapjes, Koude Hapjes, Vis, Zalm
Land van herkomst: Zweden
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Snijd in de lengte twee filets van de zalm (laat het vel eraan), zo dicht mogelijk tegen de graat.
  • Roer de zout, suiker, peper en dille door elkaar.
  • Leg een filet op een groot bord met het vel naar beneden en verdeel het kruidenmengsel
  • erover.
  • Leg de tweede filet erop met het vel naar boven.
  • Leg hier een bord op en verzwaar het met een gewicht, zoals een blik of een fles melk.
  • Draai het geheel twee keer per dag om. Na drie dagen is het klaar.

Tips / Opmerkingen

De gravad lax kan nog een paar dagen in de koelkast worden bewaard of ingevroren worden

Recept afdrukken
No ratings yet

Vispizza met zalm en mosselen

Snel te maken
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pizza, Vis, Zalm, Zeevruchten
Land van herkomst: Italië
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Aller hande

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Oven voorverwarmen op 200 °C.
  • Ui pellen en in dunne ringen snijden.
  • Zalm, mosselen en ansjovis laten uitlekken.
  • Op elke pizza kwart zalm, kwart uien, kwart ansjovis en kwart mosselen leggen.
  • Pizza's op 2 bakplaten volgens gebruiksaanwijzing afbakken.
  • Intussen wortels schillen en fijn raspen.
  • Bieslook fijn knippen en met dressing door wortels scheppen.
  • Pizza's met wortelrauwkost serveren.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gravad lax 2

Recept categorieën: Hapjes, Koude Hapjes, Vis, Zalm
Land van herkomst: Zweden
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Snijd in de lengte twee filets van de zalm (laat het vel eraan), zo dicht mogelijk tegen de graat.
  • Roer de zout, suiker, peper en dille door elkaar.
  • Leg een filet op een groot bord met het vel naar beneden en verdeel het kruidenmengsel erover.
  • Leg de tweede filet erop met het vel naar boven.
  • Leg hier een bord op en verzwaar het met een gewicht, zoals een blik of een fles melk.
  • Draai het geheel twee keer per dag om. Na drie dagen is het klaar.

Tips / Opmerkingen

De gravad lax kan nog een paar dagen in de koelkast worden bewaard of ingevroren worden.

Recept afdrukken
No ratings yet

Pakketjes met gegrilde zalm

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis, Zalm
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen
Auteur: inmerc.nl

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verhit de helft van de boter in een soeppan en fruit de ui en aardappel 3 minuten.
  • Voeg de bouillon en bloemkool toe (houd wat roosjes apart voor de garnering) en laat het geheel 10-15 minuten pruttelen.
  • Spoel de zalmmoten af, dep ze droog en leg ze in een schaal.
  • Klop de olie en het citroensap door elkaar en schenk dit mengsel over de vis.
  • Laat de vis 1 uur marineren.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Maak de courgettes schoon, schaaf ze in lange, dunne sliertjes (bijv. met een kaasschaaf) en kook ze 1-2 minuten in water met wat zout.
  • Giet ze af en spoel ze met koud water.
  • Giet de vis af en kerf het vel twee keer licht in.
  • Verhit een grillpan met anti-aanbaklaag (niet invetten) en bak de moten, met de velkant eerst, ca. 3 minuten per kant.
  • De vis mag van binnen nog een beetje roze zijn.
  • Knip 8 rechthoeken van 25 x 20 cm uit vetvrij papier.
  • Bestrijk 4 vellen papier dun met wat olie, leg er een bouquet garni op en daarna de zalmmoot.
  • Bestrooi de vis met zout en peper en leg op elke moot een bergje courgette en daarop nog een stuk papier.
  • Vouw de randen van het papier om tot niet te strakke pakketjes.
  • Leg de pakketjes op een bakplaat en zet ze 5 minuten in de oven.
  • Boen de citroen schoon en snijd hem in partjes of plakken.
  • Smelt de boter in een pannetje.
  • Neem de zalm uit de oven, vouw de pakketjes open en schenk een beetje boter over de vis.
  • Garneer de pakketjes met de citroen, peterselie en tijm.

Recept afdrukken
No ratings yet

Pizza met gerookte zalm

Recept categorieën: Pizza, Vis, Zalm
porties: 2 personen

ingrediënten

voor het pizzadeeg: of pizzabodem kant-en-klaar

Bereidingswijze

Bereiding deeg:

  • Meng in een kom de bloem, het zout, de suiker en de gistkorrels door elkaar.
  • Maak in het midden een kuiltje en schenk 1 eetlepel olie en het handwarme water erin.
  • Meng het deeg, met de hand of met een keukenmachine, in ca. 10 minuten tot een soepel en elastisch deeg.
  • Vorm van het deeg een bal en laat die, in een met wat olie ingevette kom en afgedekt met plasticfolie, op een warme plaats ca. 30 minuten rijzen.

Bereiding basissaus:

  • Laat de tomaten uitlekken.
  • Pers de gepelde knoflookteentjes uit boven de stukjes tomaat en roer de oregano en zout en peper naar smaak erdoor.
  • U kunt de saus zo gebruiken of hem pureren met de mixer.
  • Snijd de uitgelekte mozzarella in piepkleine blokjes.
  • Halveer de schoongemaakte tomaatjes.
  • Snijd de zalm (zo nodig) in smalle reepjes.

Afwerking:

  • Verwarm de oven voor op 250 °C.
  • Bekleed de bakplaat met bakpapier.
  • Verdeel het deeg in 2 porties en rol die, op een met wat bloem bestoven werkblad, uit tot dunne deegcirkels van ca. 20 cm.
  • Druk met de vingertoppen ca. 1 cm van de rand een gootje, zodat de vulling er niet af kan lopen.
  • Leg het deeg op de bakplaat en verdeel de basissaus erover.
  • Verdeel de helft van de mozzarella over de pizza's, vervolgens de gerookte zalm en de tomaatjes.
  • Schep de crème fraîche in bergjes over de vulling en verdeel de rest van de mozzarella en de kappertjes erover.
  • Bestrooi de vulling met peper.
  • Bak de pizza's, 1 richel onder het midden van de oven, in ca. 20 minuten gaar.
  • Garneer met toefjes dille.