Recept afdrukken
No ratings yet

Wildspiesje met honing mosterdsaus

Allerhande 2002
Recept categorieën: Voorgerechten, Wild
porties: 4 personen

Bereidingswijze

  • Onderkant van stoneleeks afsnijden.
  • Voor garnering 2 stoneleeks in dunne schuine ringen snijden, rest schuin in stukjes van ca. 3 cm snijden.
  • Biefstukjes elk in 8 blokjes snijden.
  • Blokjes vlees om en om aan satépennen rijgen.
  • In steelpan 1 eetlepel olie verhitten, stoneleek ca. 1 minuut zachtjes fruiten.
  • Slagroom erbij schenken, mosterd en honing erdoor roeren.
  • Slagroommengsel aan de kook brengen en dan op laag vuur warmhouden.
  • Grillpan verhitten tot gloeiend heet.
  • Vlees met rest van olie bestrijken en bestrooien met zout en peper.
  • Vlees in 3-4 minuten rondom bruin en van binnen rosé grillen.
  • Spiesjes op borden leggen.
  • Saus ernaast schenken en garneren met ringetjes stoneleeks.

Tips / Opmerkingen

Ook heerlijk met 'exotisch wild' zoals struisvogelbiefstuk of springboksteak.

Recept afdrukken
No ratings yet

Stevige linzensoep

Allerhande 2002
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Soep
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Bereidingswijze

  • Linzen in zeef wassen, eventuele steentjes verwijderen.
  • Ui pellen en fijn snipperen.
  • Preien schoonmaken en in dikke ringen snijden.
  • Aardappels schillen en in blokjes snijden.
  • Rozemarijn van takje rissen en fijn hakken.
  • Worsten met vork enkele keren inprikken om openbarsten te voorkomen.
  • Knoflook pellen en in plakjes snijden.
  • In (soep)pan 2 eetlepels olie verhitten.
  • Ui en knoflook ca. 5 minuten zachtjes bakken.
  • Prei, aardappelblokjes, knoflook, linzen, worst en rozemarijn toevoegen.
  • Bouillontabletten erboven verkruimelen en 1 1/4 liter kokend water toevoegen.
  • Soep opnieuw aan de kook brengen.
  • Deksel op pan leggen en soep op laag vuur minstens 30 minuten laten sudderen, tot alle ingrediënten gaar zijn.
  • Worsten uit pan nemen, in plakjes snijden en over vier borden verdelen.
  • Soep op smaak brengen met zout en peper en in borden scheppen.
  • Resterende olie erover druppelen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gegrilde zalm met citroen en sojasaus

Recept categorieën: Vis, Zalm
Auteur: Sonja van de Rhoer

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Neem een stevige diepvrieszak, liefst met ritssluiting en schenk de wijn, het citroensap en de sojasaus erin.
  • Voeg het zout, de 1½ theelepel olijfolie en de geperste knoflook toe en schud goed tot alle ingrediënten zijn gemengd.
  • Voeg de zalmfilets toe, sluit de zak en leg deze ± 40 minuten in de koelkast.
  • Keer tussentijds eenmaal.
  • Verwarm de grill voor.
  • Neem de vis uit de zak en bewaar de marinade.
  • Kwast het grillrooster in met olijfolie en leg de zalm op het rooster met de velkant naar beneden.
  • Grilleer de zalm ± 5 minuten.
  • Bestrijk de vis vervolgens met de achtergehouden marinade en bestrijk ook heel dun met olijfolie.
  • Keer de zalm voorzichtig en grilleer nog 2-3 minuten tot de vis lichtroze van kleur is.
  • Was de lente-uitjes, snijd ze in diagonale stukjes en garneer de zalm hiermee.

Tips / Opmerkingen

Vis en visproducten leveren verschillende waardevolle voedingsstoffen. Ze zorgen bijvoorbeeld voor eiwit van hoge kwaliteit, dat wordt gebruikt voor de opbouw en het herstel van spieren, organen, ons zenuwstelsel en het bloed. Vis bevat gemiddeld weinig vet (minder dan vlees). Voor zover vis vet bevat (zoals zalm), is het rijk aan onverzadigde vetzuren. Deze hebben een gunstig effect op het voorkomen van hart- en vaatproblemen. Ook blijken ze een positief effect te hebben op het immuunsysteem, waardoor chronische aandoeningen zoals dementie, suikerziekte, hersenbloedingen en reumatische klachten op afstand gehouden kunnen worden.
Vis levert niet alleen B-vitamines, met name B12, maar ook vitamine A en D. De laatste twee komen alleen in vettere vissoorten voor.
Vis is leverancier van ijzer (voorkomt bloedarmoede) en kalk (nodig voor de botopbouw) en vooral een belangrijke bron van jodium en selenium.
De laatste twee komen weinig voor in andere voedingsmiddelen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gegrilde harder met groentespiesje

Recept categorieën: Groenten, Vis
Auteur: Sonja van de Rhoer

ingrediënten

Voor het spiesje:

Bereidingswijze

  • Leg 4 satéprikkers of lange takjes rozemarijn, zonder naaldjes, nog lekkerder, een kwartiertje in het water tegen het verbranden.
  • Maak eerst de groentespiesjes.
  • Was en droog de tomaatjes, courgette en aubergine.
  • Snijd de courgette en aubergine in bijtgrote stukken.
  • Pel de sjalotten en snijd ze in vieren.
  • Neem de gekozen spiesjes.
  • Rijg de tomaatjes, courgette, aubergine, krielaardappeltjes en sjalot afwisselend aan de spiesjes.
  • Bestrooi ze met tijm, rozemarijn, peper en zout en bestrijk ze met olijfolie.
  • Rooster de spiesjes in een voorverwarmde oven of onder de hete grill bijtgaar.
  • Dep de harderfilets droog en bestrooi ze met zout en peper naar smaak.
  • Verhit een grillpan of ovengrill.
  • Bestrijk de visfilets met olijfolie en grilleer ze gaar aan beide kanten.
  • In de pan de velkant naar beneden, wachten tot het visvlees bijna ondoorschijnend is en dan voorzichtig keren en nog 1-2 minuten grilleren.

Serveren

  • Leg de vis op de voorverwarmde borden, druppel er iets citroensap over en olijfolie omheen, leg de spiesjes erbij en geef er als extra een gemengde salade bij.
  • Dit kan gewoon een groene sla zijn maar ook van bijvoorbeeld reepjes (geblancheerde) venkel en (geroosterde) paprika.

Recept afdrukken
No ratings yet

Provençaalse kip met courgette en tomaatjes

Allerhande 2002
Bereidingstijd1 min
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Frankrijk
porties: 4 personen
Calorieën: 405kcal

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Kip op kamertemperatuur laten komen.
  • Citroen dik schillen tot op vruchtvlees.
  • Binnenkant kip bestrooien met zout en peper.
  • 2 Eetlepels olijfolie erin scheppen.
  • Citroen, (ongepelde) knoflook en tijm in buikholte stoppen.
  • Buikholte dichten met cocktailprikkers.
  • Kip in ovenschaal leggen en rondom bestrijken met olijfolie.
  • Bestrooien met zout en peper.
  • Schaal met kip in midden van oven zetten en oven inschakelen op 175 °C of gasovenstand 3.
  • Kip ca. 1 uur braden, regelmatig bedruipen met braadvet.
  • Courgette wassen, in lengte halveren en in stukken snijden.
  • Courgette na 1 uur rond kip leggen en door olie wentelen.
  • Schaal opnieuw in oven schuiven en geheel nog ca. 20 minuten verwarmen. Romaatjes wassen en tussen courgettestukjes leggen.
  • Kip en groenten in nog ca. 10 minuten goudbruin en gaar braden.
  • Olijven tussen courgette en tomaatjes leggen en kip in ovenschaal serveren.

Nutrition

Calorieën: 405kcal | koolhydraten: 5g | Eiwit: 31g | Vet: 28g

Peultjesmelange met notendressing
Recept afdrukken
No ratings yet

Peultjesmelange met notendressing

Allerhande 2002
Bereidingstijd30 min
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Noten
Dieët: Vegetarisch
porties: 8 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Haricots verts, peultjes en sugar snaps schoonmaken.
  • Pecannoten in droge koekenpan roosteren en dan grof hakken.
  • In ruime schaal dressing kloppen van olie, citroensap, mosterd en honing.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • In pan ruim water met zout aan de kook brengen.
  • Sugar snaps ca. 2 minuten koken.
  • Haricots verts, peultjes en bevroren erwten toevoegen.
  • Water opnieuw aan de kook brengen, nog ca.3 minuten laten koken tot alle peulvruchten beetgaar zijn.
  • Groenten in vergiet laten uitlekken en door dressing scheppen.
  • Pecannoten erover strooien.

Tips / Opmerkingen

Strooi in plaats van pecannoten 100 g verbrokkelde feta-kaas over de peultjesmelange en meng 1 eetlepel verse of gedroogde oregano door de dressing.
Voedingswaarden:
energie 135 kcal
eiwit 3 g
koolhydraten 7 g
vet 12 g

Recept afdrukken
No ratings yet

Ossenhaas in kruidenpanade

Allerhande 2002
Bereidingstijd15 min
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Tijm en rozemarijn uit kruidenmix van takjes rissen.
  • Rest van kruidenblaadjes van steeltjes plukken.
  • Knoflook pellen en met kruiden (in keukenmachine) heel fijn hakken.
  • Kruidenmengsel in diep bord strooien.
  • Ossenhaasjes dun bestrijken met olie en royaal bestrooien met peper.
  • Boven- en onderkant in kruidenmengsel drukken.
  • Tot gebruik afgedekt in koelkast bewaren.
  • Vlees in ca. 15 minuten op kamertemperatuur laten komen.
  • In grote koekenpan boter en rest van olie verhitten.
  • Ossenhaasjes in ca. 2 minuten per kant bruin en van binnen rosé bakken.
  • Vlees bestrooien met zout en op vier warme borden leggen.
  • Serveren met gekarameliseerde witlof en aardappelgratin.

Recept afdrukken
No ratings yet

Omelettaartjes

Allerhande 2002
Bereidingstijd30 min
Recept categorieën: Ei, Hartige taart, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Calorieën: 125kcal

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Artisjokharten en basilicum heel fijn hakken.
  • In kom eieren loskloppen met slagroom, zout en peper.
  • Artisjok en basilicum erdoor roeren.
  • In kleine koekenpan (ca. 20 cm) 1/2 eetlepel olijfolie verhitten. 1/6 deel van eimengsel over pan laten uitvloeien.
  • Op matig hoog vuur omelet bakken tot bovenkant bijna droog is.
  • Op bord laten glijden en bestrijken met 1/5 deel van tapenade.
  • Op zelfde manier nog 5 omeletten bakken.
  • Elk omelet op andere omeletten leggen en bestrijken met tapenade.
  • Bovenste omelet niet bestrijken met tapenade, geheel iets aandrukken. Omelettaartje laten afkoelen tot lauwwarm en in 12 puntjes snijden.
  • Rucola over platte schaal verdelen.
  • Omelettaartje erop zetten.

Nutrition

Calorieën: 125kcal | koolhydraten: 2g | Eiwit: 4g | Vet: 12g

Recept afdrukken
No ratings yet

Knoflooksoep met geroosterde aardappel

Allerhande 2002
Bereidingstijd1 u
Recept categorieën: Groenten, Soep, Voorgerechten
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Calorieën: 345kcal

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Knoflook pellen.
  • In soeppan 4 eetlepels olie en 9 knoflookteentjes zachtjes verwarmen en ca. 15 min heel zachtjes laten sudderen.
  • Takjes maggikruid halveren.
  • Maggikruid aan knoflook toevoegen en nog ca. 15 minuten laten meesudderen. Intussen grill voorverwarmen op hoogste stand.
  • Aardappels schillen. 1 aardappel in flinterdunne plakjes snijden, rest in stukjes. Boven kom 1 teentje knoflook uitpersen, rest van olie erdoor roeren. Aardappelplakjes droogdeppen met keukenpapier en aan beide kanten bestrijken met knoflookolie.
  • Plakjes op rooster leggen en ca. 10 cm onder hete grill in 3 à 4 minuten knapperig roosteren.
  • Maggikruid uit pan nemen en bewaren.
  • Door bakvet met knoflook 6 dl kokend water, aardappelstukjes en zout naar smaak roeren.
  • Soep ca. 10 minuten zachtjes doorkoken, af en toe roeren.
  • Met staafmixer pureren tot gladde soep.
  • Roomkaas toevoegen en al roerende laten smelten.
  • Niet meer laten koken.
  • Soep in vier diepe borden scheppen en maggikruid erin leggen.
  • Tuinkers boven borden van bedje knippen.
  • Plakjes geroosterde aardappel erop leggen.

Nutrition

Calorieën: 345kcal | koolhydraten: 11g | Eiwit: 9g | Vet: 29g

Recept afdrukken
No ratings yet

Kerriebouillon met geroosterde pompoen

Allerhande 2002
Bereidingstijd25 min
Recept categorieën: Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Calorieën: 115kcal

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Grill voorverwarmen.
  • Pompoen in plakken snijden, schillen en in stukken van ca. 2 cm snijden.
  • Pompoen over bakblik verdelen.
  • Besprenkelen met 2 eetlepels olie en bestrooien met zout en peper.
  • Bakblik ca. 15 cm onder hete grill schuiven en pompoen 10 à 15 min roosteren.
  • Regelmatig omscheppen.
  • Peper schoonmaken en in reepjes snijden.
  • In soeppan rest van olie verhitten.
  • Kerriepoeder en peperreepjes ca. 2 minuten zachtjes fruiten.
  • Groentebouillon toevoegen, aan de kook brengen en ca. 5min zachtjes laten koken.
  • Tomaten wassen, in vieren snijden en zaadjes verwijderen.
  • Tomaat in reepjes snijden en 1 minuut in kerriebouillon meewarmen. Korianderblaadjes van takjes plukken.
  • Geroosterde pompoen over vier kommen verdelen.
  • Kerriebouillon met tomaat erover scheppen en bestrooien met koriander.

Tips / Opmerkingen

Serveren met crostini of soepstengels.
 

Nutrition

Calorieën: 115kcal | koolhydraten: 7g | Eiwit: 2g | Vet: 8g