Recept afdrukken
No ratings yet

Luikse wafels 2

Recept categorieën: Dessert, Gebak, Nagerecht
Land van herkomst: België
porties: 4 personen
Auteur: Astrid Veltman

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Roer de boter met de suiker, de vanillesuiker en het zout schuimig en meng het ei en de melk erdoor.
  • Zeef het bakmeel Boven een kom, meng het beetje bij beetje door het botermengsel en kneed dit met de kandijsuiker tot een deeg.
  • Vorm 6 bolletjes van het deeg.
  • Laat het wafelijzer ,op middelhoge temperatuur heet worden en vet het in met olie.
  • Leg een deegbolletje in het midden van het wafelijzer en doe het wafelijzer dicht.
  • Bak de wafel in ± 1½ minuut bruin.
  • Bak de rest van de wafels op dezelfde wijze.
  • Vet het ijzer tussentijds in met olie.

Recept afdrukken
No ratings yet

Lierse wafels

Recept categorieën: Gebak, Nagerecht
Land van herkomst: België
porties: 4 personen
Auteur: Astrid Veltman

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Meng het gezeefde bakmeel, de droge gist, het zout en de suiker goed door elkaar.
  • Smelt de boter laat hem afkoelen, maar niet stollen.
  • Voeg de nog vloeibare boter bij het bakmeel en kneed het door elkaar.
  • Klop de eieren los, voeg ze bij het bakmeel en kneed alles tot een glad deeg.
  • Maak er, als het deeg niet meer kleeft, kleine bolletjes van.
  • Rol die uit en snijd ze op de grootte van het wafelijzer.
  • Warm het wafelijzer op.
  • Vet het eenmaal in en bak het deeg.

Recept afdrukken
No ratings yet

Caramelcake

Uit het Kookboek verzamelde recepten - Tesselschade Arbeid Adelt uit 1958.
Recept categorieën: Cake

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Roer boter en suiker door elkaar tot luchtig schuimig mengsel.
  • Deel de eieren in wit en dooiers.
  • Doe de 4 dooiers door boter en suikermengsel.
  • Klop goed.
  • Voeg steeds kloppende de bloem langzaam met melk en vanille erbij en op het laatst de zeer stijf geklopte eiwitten.
  • Vouw die zachtjes erin [niet kloppen].
  • Beboter 2 platte cakevormengoed en verdeel in gelijke mate het deeg over de twee.
  • Zet ongeveer 1 uur in goed voorverwarmde oven op heel laag gas.

Glazuur:

  • Meng melk en suiker door elkaar.
  • Zet het mengsel op middellage vlam.
  • Breng aan de kook en laat het inkoken totdat een paar druppels ervan in koud water een stevig balletje vormen [niet laten versuikeren dan is het balletje hard.]
  • Het loont de moeite om dit te leren.
  • Als het balletje zijn model houdt, de massa van het vuur verwijderen en een flinke klont boter erin doen [ongeveer zo groot als een walnoot].
  • Afkoelen en lauw kloppen totdat het dik wordt, dan uitsmeren over een cake, de andere cake vlug erboven opzetten en de rest van het glazuur erover en erlangs smeren.

Tips / Opmerkingen

Mocht het glazuur iets te dik zijn geworden, dan kan men vlak voor het uitsmeren een eetlepel melk of koffieroom erbij doen, zodat het zich gemakkelijker laat uitspreiden.

Recept afdrukken
No ratings yet

Grahambrood

Uit het Kookboek verzamelde recepten - Tesselschade Arbeid Adelt uit 1958.
Recept categorieën: Brood, Cake

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Dit alles mengen en in een met boter ingesmeerde broodvorm gieten.
  • Oven voor-verwarmen.
  • Eerst de vorm er 20 minuten in zonder te kijken, dan nog 25 minuten in een op half gezette oven.
  • Daarna laten alkoelen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Kruidtaart

Uit het Kookboek verzamelde recepten - Tesselschade Arbeid Adelt uit 1958.
Recept categorieën: Noten, Taart, Zuidvruchten
Land van herkomst: Nederland

ingrediënten

Bereidingswijze

  • De boter tot room roeren, eieren, kruiden, bloem, gewassen en gedroogde rozijnen op het laatst de suiker erdoor roeren.
  • De massa overdoen in een springvorm of broodblikje, dat met boter besmeerd is en met bloem bestrooid.
  • De koek ongeveer 1 uur in een vrij warme oven gaar bakken.
  • Op de suiker na kan men het mengsel van te voren maken, na toevoeging van de suiker dadelijk in de oven zetten.

Recept afdrukken
No ratings yet

Dropscones

Uit het Kookboek verzamelde recepten - Tesselschade Arbeid Adelt uit 1958.
Recept categorieën: Gebak, Koek

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Bloem en suiker zeven en vermengen met ei en melk.
  • Bij lepels tegelijk bakken aan beide kanten in een koekepan, met matige warmte.

Tips / Opmerkingen

Bij de thee opdienen met boter en jam.

Recept afdrukken
No ratings yet

Zachte Dadel en Noten Vierkantjes

Uit het Kookboek verzamelde recepten - Tesselschade Arbeid Adelt uit 1958.
Recept categorieën: Koek, Noten, Zuidvruchten

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Doe de chocolade met de boter in een pannetje en roerend laten smelten boven een pan kokend water.
  • Klop de suiker door de geklopte eieren, daarna het bakmeel erin doen en dan de gesmolten chocolade en boter goed er doorheen roeren; noten en dadels roerend toevoegen.
  • Het beslag in een goed beboterde ondiepe pan doen en 15 tot 20 minuten bakken in een matige oven.
  • Snij in vierkante stukjes terwijl het warm is.

Tips / Opmerkingen

Dit is erg lekker bij de thee.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gentse kegels

Recept categorieën: Dessert, Nagerecht
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Vermeng de boter, het zout en de rum.
  • Zeef het bakmeel en maak in het midden een kuiltje.
  • Leg nu het mengsel in een kuiltje en meng alles onder elkaar tot een vast deeg is ontstaan.
  • Vorm van dit deeg kegels van ± 5 cm grootte.
  • Klop het ei met het water los en bestrijk de kegels hiermee.
  • Beboter een bakblik en bak de kegels 20 minuten in een op 175°C voorverwarmde oven.

Recept afdrukken
No ratings yet

Ku lo yuk met prei paprikamie

Recept categorieën: Fruit, Mie, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Oosters
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 4 personen
Auteur: Conimex

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Snijd het vlees in blokjes van ca. 1 cm.
  • Maak de paprika’s schoon en snijd in brede repen.
  • Verhit een wok, voeg een scheutje olie toe en wok de prei en paprika op een hoog vuur in 5 minuten.
  • Roer beslag van bakmeel, 2 dl water en wat zout.
  • Verhit een flinke laag olie in frituurpan tot 180ºC.
  • Kook mie volgens aanwijzing op verpakking.
  • Afgieten en mengen met groenten en 3 eetlepels atjar.
  • Breng 1 dl water met 1 dl van de siroop (uit het blikje) aan de kook.
  • Voeg al roerende het kokende water-siroop toe aan de sausmix.
  • Voeg 1 eetlepel (goed uitgelekte) atjar en het fruit aan de saus toe.
  • Haal blokjes vlees door het beslag.
  • Laat ze direct in hete olie glijden en frituur ze (6 à 8 tegelijk) bruin en gaar.
  • Laat op keukenpapier uitlekken.
  • Leg Ku Lo Yuk in schaaltjes, schep saus erover.
  • Geef rest van saus en prei-paprikamie er apart bij.

Recept afdrukken
No ratings yet

Appelpannenkoeken

Recept categorieën: Dessert, Fruit, Nagerecht, Pannenkoeken
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Kook de melk met de suiker en de vanillesuiker en laat afkoelen.
  • Zeef het bakmeel en voeg de afgekoelde melk al roerend hieraan toe.
  • Klop de eidooiers los en roer ze door het beslag.
  • Klop het wit van de eieren stijf en schep ook dit door het beslag.
  • Schil de appelen en snijd ze in schijfjes.
  • Laat de boter in de pan heet worden en leg hierin een beetje deeg, met daarin 3 schijfjes appel.
  • Laat langzaam aan beide kanten bakken.