Gefrituurde sliptong met gember bietensaus
Allerhande 2004
porties: 4 personen
ingrediënten
- 1 venkel
- 1 kleine winterpeen
- 12 peultjes
- 4 grote uien
- 6 sliptongetjes of 6 scholfilets
- 2 teentjes knoflook geperst
- 1 gekookte biet bak à 500 g
- 75-100 ml witte-wijnazijn
- 5 cm verse gemberwortel
- 150 g suiker
- 1 eetlepel maïzena
- 75 g bloem
- 2 eiwitten
- 250 g zelfrijzend bakmeel
- 1 flesje pilsener bier 300 ml
- 125 g taugé
- olie om te frituren
- 3 eetlepels zonnebloemolie
Bereidingswijze
- Venkel, wortel en peultjes schoonmaken en groenten in luciferdunne reepjes snijden.
- Uien pellen, 1 ui halveren en 3 in dunne ringen snijden.
- Halve ui in dunne reepjes snijden (andere helft wordt niet gebruikt).
- Van sliptong met fileermes voorzichtig filets lossnijden (of scholfilets in de lengte halveren).
- Vis inwrijven met zout en knoflook.
- Biet in stukjes snijden. In keukenmachine biet met azijn tot gladde saus pureren.
- Gember schillen en zeer fijn hakken of raspen.
- Suiker in steelpan met dikke bodem op laag vuur verwarmen, tot suiker gesmolten is.
- Gember toevoegen en saus iets laten kleuren.
- Bietenpuree erdoor roeren en saus 10 minuten zachtjes laten koken, tot suiker opnieuw is opgelost.
- Eventueel verdunnen met scheutje azijn of water.
- Saus boven andere pan door fijne zeef wrijven.
- Maïzena oplossen in enkele lepels water en door saus roeren.
- Nog even doorwarmen tot saus lichtgebonden is, op smaak brengen met zout.
- Oven voorverwarmen op 125 °C.
- Frituurolie verhitten tot 180 °C.
- Bloem op bord strooien, uiringen erdoor wentelen.
- Overtollige bloem afschudden (bloem bewaren!).
- Uiringen in porties in 2 minuten frituren.
- Bakplaat bekleden met keukenpapier, gefrituurde uiringen erop leggen.
- In oven uiringen ca. 10 minuten laten drogen, zodat ze krokant blijven.
- Intussen in vetvrije kom eiwitten met handmixer stijfkloppen.
- In andere kom bakmeel met bier tot glad beslag kloppen dat als lint van lepel loopt.
- Eiwit door beslag spatelen.
- Visfilets door bloem wentelen en door beslag halen.
- Filets met 4 tegelijk in 3-4 minuten goudbruin frituren. In oven warmhouden.
- In wok olie verhitten en uireepjes glazig fruiten.
- Venkel, wortel en peultjes toevoegen en 2-3 minuten roerbakken.
- Taugé toevoegen en al omscheppend 1 minuut meebakken.
- Groentemix in midden van vier warme borden scheppen.
- Visfilets erop leggen en bieten-gembersaus eromheen scheppen.
- Garneren met uiringen.