Recept afdrukken
No ratings yet

Gefrituurde sliptong met gember bietensaus

Allerhande 2004
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Venkel, wortel en peultjes schoonmaken en groenten in luciferdunne reepjes snijden.
  • Uien pellen, 1 ui halveren en 3 in dunne ringen snijden.
  • Halve ui in dunne reepjes snijden (andere helft wordt niet gebruikt).
  • Van sliptong met fileermes voorzichtig filets lossnijden (of scholfilets in de lengte halveren).
  • Vis inwrijven met zout en knoflook.
  • Biet in stukjes snijden. In keukenmachine biet met azijn tot gladde saus pureren.
  • Gember schillen en zeer fijn hakken of raspen.
  • Suiker in steelpan met dikke bodem op laag vuur verwarmen, tot suiker gesmolten is.
  • Gember toevoegen en saus iets laten kleuren.
  • Bietenpuree erdoor roeren en saus 10 minuten zachtjes laten koken, tot suiker opnieuw is opgelost.
  • Eventueel verdunnen met scheutje azijn of water.
  • Saus boven andere pan door fijne zeef wrijven.
  • Maïzena oplossen in enkele lepels water en door saus roeren.
  • Nog even doorwarmen tot saus lichtgebonden is, op smaak brengen met zout.
  • Oven voorverwarmen op 125 °C.
  • Frituurolie verhitten tot 180 °C.
  • Bloem op bord strooien, uiringen erdoor wentelen.
  • Overtollige bloem afschudden (bloem bewaren!).
  • Uiringen in porties in 2 minuten frituren.
  • Bakplaat bekleden met keukenpapier, gefrituurde uiringen erop leggen.
  • In oven uiringen ca. 10 minuten laten drogen, zodat ze krokant blijven.
  • Intussen in vetvrije kom eiwitten met handmixer stijfkloppen.
  • In andere kom bakmeel met bier tot glad beslag kloppen dat als lint van lepel loopt.
  • Eiwit door beslag spatelen.
  • Visfilets door bloem wentelen en door beslag halen.
  • Filets met 4 tegelijk in 3-4 minuten goudbruin frituren. In oven warmhouden.
  • In wok olie verhitten en uireepjes glazig fruiten.
  • Venkel, wortel en peultjes toevoegen en 2-3 minuten roerbakken.
  • Taugé toevoegen en al omscheppend 1 minuut meebakken.
  • Groentemix in midden van vier warme borden scheppen.
  • Visfilets erop leggen en bieten-gembersaus eromheen scheppen.
  • Garneren met uiringen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Apple fritters

Recept categorieën: Fruit, Gebak
Dieët: Vegetarisch
porties: 4
Auteur: Harry Eastwood

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verhit de olie tot circa 160 ºC.
  • Klop de eieren met de melk luchtig in een kom.
  • Meng het zelfrijzend bakmeel, een snufje zout en suiker tot een glad beslag.
  • Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in circa 9 ringen per appel.
  • Doop de appelrondjes een voor een in het beslag, zorg ervoor dat ze helemaal bedekt zijn.
  • Bak de apple fritters per twee om en om circa 3 minuten.
  • Meng de suiker met kaneelpoeder in een kom.
  • Laat de apple fritters op een bord met keukenpapier uitlekken.
  • Haal de apple fritters door de kaneelsuiker en serveer direct.

Recept afdrukken
No ratings yet

Hartige wafelsmet zalm, spinazie en zachtgekookt ei

Recept categorieën: Ei, Vis, Zalm
Feestdagen etc: Pasen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verwarm het wafelijzer.
  • Klop 4 eieren los met een garde en roer de kwark erdoor.
  • Hak de dille fijn en voeg de helft toe.
  • Zeef het bakmeel en 1 tl zout erboven en roer tot een glad, stevig beslag.
  • Vet het wafelijzer in met boter en verdeel de helft van het beslag over de 2 holtes.
  • Bak de wafels in ca.
  • 6 min.
  • goudbruin en gaar (dat verschilt per wafelijzer).
  • Bak zo nog 2 wafels.
  • Kook ondertussen de rest van de eieren in ca.
  • 6 min.
  • zacht.
  • Laat ze schrikken onder koud stromend water en pel ze.
  • Verhit de olijfolie in de koekenpan en roerbak de spinazie in delen net gaar.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Leg de wafels op borden (of een grote schaal), bestrijk met crème fraîche en verdeel de spinazie en zalm erover.
  • Leg de eitjes erop, bestrooi met peper en een beetje zout, de rest van de dille en serveer met een partje citroen.

Tips / Opmerkingen

Variatietip
Heb je geen wafelijzer?
Gerookte zalm met ei en spinazie is ook lekker op geroosterd Korenlanders van PLUS brood.
Variatietip 2.
Gebruik de smoked eggs voor dit recept, een goede combi met de zalm!

Recept afdrukken
No ratings yet

Advocaatmuffins

Allerhande 2004
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Oven voorverwarmen op 200 °C.
  • (In magnetron) boter zachtjes laten smelten.
  • In schaal bakmeel mengen met suiker, bakpoeder en mespunt zout.
  • In andere kom eieren loskloppen met melk.
  • Gesmolten boter en 150 ml advocaat luchtig erdoor kloppen.
  • Eimengsel met vork of houten lepel snel door bakmeel roeren (paar klontjes is niet erg).
  • Beslag in ingevette holtes van muffinvorm scheppen.
  • Rest van advocaat op beslag in holtes scheppen.
  • Vorm op rooster in midden van oven schuiven en muffins in 25-30 minuten goudbruin en
  • gaar bakken.
  • In vorm 5 minuten laten afkoelen.
  • Muffins uit vorm nemen en op taartrooster verder laten afkoelen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Preikoekjes

Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
porties: 2 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Snijd de peper in stukjes.
  • Verhit 5 el olie in een koekenpan en bak de peper, prei, gemalen koriander en komijn op matig vuur in 10 min. gaar.
  • Breng royaal op smaak met peper en zout.
  • Pureer met de staafmixer de yoghurt, knoflook, verse koriander en 1 bakje peterselie.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Zet koud weg.
  • Klop het eiwit stijf in een kom.
  • Roer in een andere kom de dooiers, het meel, 100 ml water en 1 bakje peterselie met een garde tot glad beslag.
  • Voeg toe aan de prei.
  • Spatel het eiwit erdoor.
  • Verhit 2 el olie in een koekenpan en bak de helft van het beslag in 8 porties in 5 min. goudbruin. Keer halverwege. Herhaal met de rest van de olie en het beslag.

Tips / Opmerkingen

Serveer koud of warm met de yoghurtdip.

Recept afdrukken
No ratings yet

Dubbelgebakken chocoladekoekjes

Allerhande 2003
Recept categorieën: Chocolade, Koek
porties: 24 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Bereidingswijze

  • Oven voorverwarmen op 200 °C.
  • In kom boter en suiker met mixer licht en romig kloppen.
  • Eieren een voor een toevoegen en tot homogeen mengsel kloppen.
  • Zelfrijzend bakmeel en 1/2 tl zout boven kom zeven en geheel tot soepel deeg kneden. Chocolade fijnhakken en brokjes door deeg mengen.
  • Van deeg 2 staven vormen van 8 x 20 cm en op ruime afstand van elkaar op met bakpapier beklede bakplaat leggen.
  • Deeg met achterkant van natgemaakte lepel gladstrijken.
  • Bakplaat in midden van oven schuiven en deeg in 20 min. lichtbruin bakken.
  • Bakplaat uit oven nemen en bakpapier met deegstaven op werkvlak leggen.
  • Bakplaat opnieuw bekleden met bakpapier.
  • Deegstaven in plakjes van 2 cm dik snijden en koekjes op bakplaat leggen.
  • Koekjes nog ca. 20 min. bakken, halverwege voorzichtig omkeren met paletmes.
  • Bakplaat uit oven nemen en koekjes laten afkoelen.

Tips / Opmerkingen

Koekjes zijn nog een week houdbaar in luchtdicht afgesloten koektrommel.

Recept afdrukken
No ratings yet

Carrot cake

wortelcake / Allerhande 2003
Recept categorieën: Nagerecht
Land van herkomst: Engeland
Dieët: Vegetarisch
porties: 8 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 175 °C.
  • Leg het bakpapier op de bodem van de bakvorm.
  • Smelt 150 g boter.
  • Meng de boter, wortel, suiker, eieren en een mespunt zout met een mixer of garde in een kom. Zeef het bakmeel boven het ei-wortelmengsel en klop de kaneel erdoor.
  • Roer vervolgens de rozijnen erdoor en giet het beslag in een bakvorm.
  • Bak de wortelcake in het midden van de oven in ca. 45 min. goudbruin en gaar.
  • Test de gaarheid door in de cake te prikken met een satéstokje (het stokje moet schoon uit de cake komen).
  • Neem de cake uit de oven en laat minstens 1 uur afkoelen.
  • Laat de rest van de boter zacht worden (niet smelten).
  • Roer de roomkaas, poedersuiker en vanillesuiker erdoor met een mixer, tot er een glad glazuur ontstaat.
  • Neem de cake uit de bakvorm en leg op een schaal.
  • Strijk het glazuur met een spatel over de cake uit en laat het glazuur langs de rand druipen.
  • Zet de cake nog 15 min. in de koelkast zodat het glazuur weer wat opstijft (het glazuur wordt niet hard).
  • Snijd de cake in 4 blokken en halveer diagonaal of recht.

Tips / Opmerkingen

U kunt de wortelcake ook als petit-fours serveren.
Maak dan wel anderhalf keer zoveel glazuur.
Snijd de cake voor het glazuren in 16 blokjes, bestrijk ze met glazuur en leg elk blokje in een papieren cakevormpje.

Recept afdrukken
No ratings yet

Roti met kerriekip en sperziebonen

Allerhande 2002
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Suriname
porties: 4 personen

Bereidingswijze

  • Ga op de Surinaamse toer met deze roti met kerrie-kip en sperziebonen.
  • Aardappelen schillen, wassen en aardappelen in weinig water met zout in ca. 20 min. gaar
  • koken.
  • Ondertussen de rest van aardappelen wassen, schillen en in partjes snijden (en tot
  • gebruik in water bewaren).
  • Knoflook pellen en fijn hakken.
  • Snijd het steeltje van de rode peper.
  • Halveer de peper in de lengte en verwijder met een scherp mesje de zaadlijsten.
  • Peper heel fijn snijden.
  • In keukenmachine of vijzel 1/3 van de tenen knoflook, helft van rode peper en djinten pureren.
  • Kipfilet in blokjes snijden, wassen en goed droogdeppen met keukenpapier (en tot gebruik in
  • koelkast bewaren).
  • Ui pellen en snipperen.
  • Sperziebonen schoonmaken en wassen.
  • Aardappelen afgieten en pureren.
  • Knoflookpuree en snufje zout erdoor roeren.
  • In kom bakmeel met snufje zout, handwarm water en olie tot soepel deeg kneden.
  • Deeg ca. 10-15 min. laten rijzen.
  • Verhit wat van de olie.
  • 1/6 van de knoflook,helft van ui, 1/2 van de bouillontablet en 1/2 van de kerriepoeder roerbakken. Aardappelpartjes en sperziebonen erdoor scheppen en met water in ca. 30 min. afgedekt zachtjes gaar stoven, regelmatig omscheppen.
  • In roerbakpan olie verhitten.
  • Rest van knoflook, ui, peper, kerriepoeder, bouillontablet en tomatenpuree ca. 1 min. bakken.
  • Kip ca. 2 min. meebakken en afgedekt in ca. 15 min. zachtjes gaar sudderen.
  • Op smaak brengen met zout.
  • Deeg in ballen verdelen (2 ballen per persoon).
  • In midden gat maken, vul elk deeg met aardappelpuree en deeg om vulling dichtvouwen. Aanrecht en deegroller bestuiven met bloem en deegballen uitrollen tot dunne, ronde lappen van ca. 17 cm doorsnede.
  • In droge koekenpan met antiaanbaklaag roti's één voor één bakken tot ze gaan bollen.
  • Keren en onderkant ca. 1 min. bakken.
  • Kerrie-kip en sperziebonen over borden verdelen.
  • Roti's ernaast leggen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Wortelcakejes

AllerHande 09 2005
Recept categorieën: Bijgerecht, Cake
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Aller Hande

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Oven voorverwarmen op 200 °C.
  • In droge koekenpan pecannoten kort roosteren.
  • Honing (in magnetron) in enkele seconden laten smelten.
  • In keukenmachine of met mixer boter, honing, gemalen koriander en mespunt zout mengen.
  • Eieren er een voor een bij doen.
  • Bakmeel met bakpoeder in gedeelten toevoegen en keukenmachine of mixer laten draaien
  • tot mengsel glad is geworden.
  • Wortel en pecannoten (12 pecannoten apart houden) door mengsel spatelen en beslag kort
  • met pulseknop mengen (of goed omscheppen).
  • Beslag overdoen in met 12 papieren bakjes belegde muffinvorm en wortelcakejes in oven in
  • ca. 20 minuten gaar laten worden.
  • Uit oven nemen, uit muffinvorm tillen en op rooster laten afkoelen.
  • Eventueel bolle bovenkant van cakeje eraf snijden.
  • Op midden van elk cakeje pecannoot drukken.
  • In kom met poedersuiker en kurkuma kuiltje maken en citroensap en sinaasappelsiroop erin
  • schenken.
  • Vocht met behulp van lepel met poedersuiker mengen, tot gladde massa ontstaat, eventueel
  • extra druppels vocht toevoegen.
  • Sinaasappelglazuur over wortelcakejes verdelen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Scones van Albert Heijn / Allerhande

Recept categorieën: Broodjes, Gebak
Land van herkomst: Engeland
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Bakblik met bakpapier bekleden.
  • Bakmeel met bakpoeder en zout boven kom zeven.
  • Vanillesuiker en suiker toevoegen.
  • Boter met 2 messen door bloem in kleine stukjes snijden.
  • Ei met melk loskloppen, ½ eetlepel bewaren, rest bij bloemmengsel schenken en geheel tot samenhangende bal kneden.
  • Deeg tot lap van ca. 2½ cm dik uitrollen.
  • Uit deeg 8 rondjes steken, op bakblik leggen en met rest van melk bestrijken.
  • Scones in midden van oven in ca. 10 minuten lichtbruin bakken.
  • Scones uit oven op rooster laten afkoelen.
  • Slagroom stijf kloppen.
  • Scones met jam en slagroom serveren (Notitie:).

Tips / Opmerkingen

In Engeland serveert men de scones met clotted cream:
een dikke room met een hoog vetgehalte.
U kunt hiervoor in de plaats een wat luchtiger en minder vet mengsel geven.
U kunt de scones ook ruim van tevoren maken en tot gebruik invriezen.