Recept afdrukken
No ratings yet

Filet de cerf grillé et beurre aux pieds de moutons

Recept categorieën: Wild
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

Beurre au pied de mouton:

Croustades:

Uien/bessencompote:

Instructies

Kroketjes:

  • Breng de wildfond samen met kaneel, kruidnagel en peperkorrels aan de kook en laat 15 minuten op laag vuur trekken.
  • Zeef de fond vervolgens.
  • Snijd het hertenvlees in kleine reepjes.
  • Breng de fond aan de kook en bind met boekweit tot een dikke saus.
  • Roer het rauwe hertenvlees erdoor en breng op smaak met zout en peper.
  • Laat snel afkoelen en vorm 16 kleine kroketjes.
  • Rol de kroketjes door bloem, losgeklopt ei en paneermeel en koel ze.

Beurre au pied de mouton:

  • Klop de boter wit met een mixer voorzien van de vlinder.
  • Borstel de schapenvoetjes schoon en hak ze fijn.
  • Voeg ze toe aan de boter, samen met rode port, citroensap, zout en peper.
  • Spuit de boter in grote rozetten op siliconen bakplaten en koel.

Croustades:

  • Meng het zetmeel, de bloem en de eidooier door het eiwit.
  • Voeg indien nodig wat water toe en zout.
  • Bak 16 croustades met een croustadeijzer en laat ze uitlekken op keukenpapier.

Uien/bessencompote:

  • Pel de rode uien en snijd ze in halve ringen.
  • Fruit ze in boter en blus af met rode wijn.
  • Stoof afgedekt gaar.
  • Verwijder het deksel als ze gaar zijn en laat bijna al het vocht verdampen.
  • Voeg de suiker toe en verwarm goed.
  • Roer de vossebessen erdoor en breng op smaak met zout en peper.
  • Vul hiermee de croustades.

Garnituur:

  • Schil de zoete aardappelen en kook ze gaar onder deksel.
  • Pureer ze.
  • Roer de witte bonen door de puree, voeg olijfolie en een beetje truffelpasta toe.
  • Breng op smaak met zout en peper.

Hertenbiefstukjes:

  • Gril ze in een hete grillpan tot de gewenste gaarheid en laat ze vervolgens 5 minuten rusten in een oven op 60 graden.

DRESSEREN:

  • Schep de aardappelpuree op de warme borden.
  • Leg een biefstukje erbovenop met een rozet van boter.
  • Plaats de croustade ernaast en leg het kroketje erbij.

Notities

Dit gerecht bestaat uit gegrilde hertenbiefstukjes met beurre au pied de mouton, geserveerd met uien/bessencompote, een bijgerecht van zoete aardappelen en witte bonen, en kroketjes met hertenvlees. Het is een smakelijk wildgerecht met een rijke en complexe smaak.

Recept afdrukken
No ratings yet

Filet de carrelet et mousseline de truffe

Recept categorieën: Tussengerecht, Vis
Auteur: ChatGTP

Instructies

SCHOLFILETS:

  • Portioneer de scholfilets tot 80 gram.
  • Besprenkel een bakplaat met olijfolie, bestrooi met zeezout en leg de scholfilets erop.
  • Koel ze tot gebruik.

MOUSSELINE:

  • Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in stukken.
  • Kook de aardappelen in de koude visbouillon met witte wijn en wat zout, met het deksel op de pan, tot ze gaar zijn.
  • Giet af en bewaar wat kookvocht.
  • Plet de aardappelen door een pureeknijper en maak de puree glad met wat van het bewaarde kookvocht.
  • Bewaar de mousseline tot gebruik.

GARNITUUR:

  • Spoel de zuurkool af onder koud water.
  • Stoof de zuurkool samen met tijm en laurier in room, met het deksel op de pan, tot ze gaar is.
  • Schil de zoete aardappel en snijd hem in dunne plakjes met een snijmachine.
  • Spoel de plakjes, droog ze en frituur ze tot chips in olie.

SCHOLFILETS:

  • Besprenkel de scholfilets met olijfolie en gaar ze zachtjes in een oven van 140 graden gedurende 5 tot 8 minuten.

MOUSSELINE:

  • Verwarm de mousseline en klop er met een garde de room en de eidooier door.
  • Breng op smaak met truffelpasta.

ZUURKOOL:

  • Verwarm de zuurkool en laat goed uitlekken.

SAUS:

  • Verwarm de saus.

DRESSEREN:

  • Schep een lepel zuurkool op de borden.
  • Leg de scholfilet op de zuurkool.
  • Breng de mousseline aan op de scholfilet.
  • Lepel de saus eromheen.
  • Garneer met een zoete aardappelchip en wat kervel.

Notities

Dit gerecht bestaat uit zachte scholfilets met mousseline en wordt geserveerd met zuurkool, truffelsaus en knapperige zoete aardappelchips. Het is een elegant en smaakvol tussengerecht.

Recept afdrukken
No ratings yet

Andijviestamppot met Chinese/Indonesische kruiden

Mijn rug gebroken. Dat heeft dan de nodige consequenties. Eerst 12 dagen in het ziekenhuis en dan naar huis waar een speciaal bed in de woonkamer staat. Nu ik weer een beetje kan rondlopen ga ik ook weer kokkerellen. Dus vandaag staat bovenstaande stamppot op het menu.
Recept categorieën: Kip, Stamppot
Porties: 4 personen

Ingrediënten

Instructies

  • Kook de aardappels en pureer deze.
  • Ondertussen heb je met een 1/2 bakje Boemboe de kipfilet gebraden.
  • Snij de bos ui in ringetjes, hoeveelheid naar eigen inzicht.
  • Doe de andijvie door de puree met de schijfjes bosui.
  • Doe ook het 1/2 Boemboe blok er door met de ringetjes rode peper

Recept afdrukken
No ratings yet

Kumarasoep met vis

Recept categorieën: Soep, Vis, Zeevruchten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

Instructies

  • Zet de bouillon op en doe de blokjes aardappel erbij.
  • Gaar laten koken en pureren.
  • Doe nu zeekraal en de stukjes visbij de gepureerde soep, samen met de kruiden.
  • Even gaar laten worden en dan de garnalen en mosselen erbij.
  • In 2 min op temperatuur brengen.

Notities

Serveren met stokbrood.

Recept afdrukken
No ratings yet

Filet de carrelet et mousseline de truffe

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Frankrijk
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

MOUSSELINE

GARNITUUR

Instructies

  • De scholfilets portioneren op 80 gram.
  • Een ovenplaat besprenkelen met olijfolie, bestrooien met zeezout en hierop de scholfilets leggen.
  • Koelen tot gebruik.

MOUSSELINE :

  • Aardappelen schillen, wassen, pitten en een maal door snijden.
  • Deze opzetten in de koude visbouillon met de witte wijn en wat zout en onder deksel gaar koken.
  • Afgieten en wat kookvocht bewaren.
  • Aardappelen pureren door pureeknijper en deze puree soepel maken met wat kookvocht.
  • Bewaren tot gebruik.

GARNITUUR :

  • De zuurkool onder koud water afspoelen.
  • Deze in room, samen metg de thijm en laurier onder deksel gaar stoven.
  • De zoete aardappel schillen en op snijmachine in dunne plakken snijden.
  • Deze wassen en drogen en in olie tot chips frituren.

SCHOLFILETS :

  • Deze besprenkelen met olijfolie en in oven van 140 graden zachtjes garen in 5 tot 8 minuten.
  • De mousseline warm maken en met de garde de room en de eidooier er door kloppen.
  • Op smaak brengen met wat truffelpasta.
  • De zuurkool verhitten en goed laten uitlekken.
  • Saus verhitten.

DRESSEREN :

  • Op de borden een lepel zuurkool.
  • Hierop de scholfilet.
  • Op de scholfilet de mousseline.
  • De saus er omheen scheppen.
  • Garneren met een chip en kervel.

Recept afdrukken
No ratings yet

Geroosterde wintergroenten van Sonja van de Rhoer

Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op ± 225°C.
  • Zet vast een grote schaal in de oven (of gebruik een bakplaat met opstaande rand), zodat deze ook goed heet wordt.
  • Vet de hete schaal of bakplaat met de olijfolie in en laat deze heet worden.
  • Voeg de aardappelblokjes, de stukjes wortel en de parten ui toe, schep goed om en bak deze 15 minuten in de hete oven.
  • Schep na 10 minuten nog een keer om.
  • Voeg dan de zoete aardappel- of pompoenblokjes en de rode bietblokjes toe, schep om en bak deze nog 20 minuten mee.
  • Schep na 10 minuten weer goed om.
  • Bak de groenten tot ze gaar en goudbruin zijn, met bruine randjes.
  • De totale baktijd is 30-40 minuten.
  • Bestrooi naar smaak met peper, zout en fijngeknipte peterselie.

Notities

Variatietip 1:

Bak 1-2 teentjes fijngehakte knoflook mee.

Variatietip 2:

Vervang de peterselie door fijngehakte rozemarijn of tijm.

Variatietip 3:

Vervang de rode biet door knolselderij.

Variatietip 4:

Vervang de rode ui door sjalotten of verse zilveruitjes.

Serveertip:

Serveer de geroosterde wintergroenten met een omelet of met royaal geraspte (schapen)kaas.

Info:

Het roosteren van groenten in de oven is 'in'. Niet alleen omdat het gemakkelijk is, goed voor te bereiden (ook als er gasten komen) en tijdens de bereiding niet veel aandacht vraagt, maar vooral door de lekkere zoete smaak die vrijkomt door het karameliseren van de natuurlijke suikers in de groente.
In dit recept wordt uitgegaan van schoongemaakte, gewogen groenten.

Recept afdrukken
No ratings yet

Dagin Sapi Moeda dan Peteh Tjina

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kalfsvlees, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
Porties: 4 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Instructies

  • Leg de koteletten op een bord en wrijf ze in met de sereh en koenjit, en laat dit 2 uur intrekken (liever een dag)
  • Bestrooi het vlees vlak voor het bakken met zout.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden
  • Verhit de olie in een kleine braadpan of oven schotel en schroei de koteletten snel aan beide kanten 1 minuut.
  • Zet de pan in de voorverwarmde oven en laat het vlees 15 tot 18 minuten braden.
  • Bedruip het vlees geregeld om uitdroging tegen te gaan.
  • Neem de koteletten uit de pan.

Voor de saus/gerecht:

  • Verhit 1 eetlepel olie in een pan met dikke bodem en roerbak de zoete aardappel
  • en de goela djawa 3 tot 4 minuten op matig vuur tot de suiker helemaal is opgelost en de aardappel hiermee is bedekt.
  • Bestrooi met een snufje zout en neem de pan van het vuur.
  • Verhit in een andere pan de rest van de olie en roerbak de petehbonen en sjalotten 2 minuten.
  • Neem daarna de pan van het vuur.
  • Giet op ieder bord enkele lepels warme saus
  • Leg de koteletten op de saus.
  • Garneer met de gebakken zoete aardappel en de petehbonen.
  • Strooi ten slotte de pethepitten in de saus.
  • Garneren en serveren.

Recept afdrukken
No ratings yet

Pastinaak en zoete aardappelcake

Recept categorieën: Bijgerecht, Hartige taart
Land van herkomst: Europa
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 150 °C.
  • Kook de zoete aardappel en pastinaak voor, tot ze zacht zijn.
  • Giet de groente af en pureer ze met de zachte boter.
  • Laat afkoelen.
  • Roer de eieren, room en aardappelschijfjes door elkaar.
  • Roer er de zoete aardappelpuree door en giet alles in een 20 cm bakvorm.
  • Bak 30 min.
  • tot het is opgesteven.
  • Serveer parten van de hete cake als bijgerecht.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gerookte kipsalade

Totale tijd20 minuten
Recept categorieën: Gevogelte, Kip, Noten, Salade
Porties: 4 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Voor de dressing:

Voor de salade:

Instructies

  • Kook de rijst halfgaar, giet deze af en laat de korrels op een zeef enigszins uitdrogen.
  • Schil het stukje zoete aardappel, kook het gaar en wrijf het door een fijnmazige bolzeef.
  • Kook de azijn met de blaadjes citroenmelisse in een geëmailleerd of roestvrijstalen pannetje tot de helft in.
  • Giet dit in een blender, laat deze draaien en giet de olie er langzaam bij.
  • Meng de gepureerde zoete aardappel erdoor en maak op smaak af met zout, peper en worcestershiresaus.
  • Verhit de olie in een koekenpan tot er een blauwe walm af komt.
  • Voeg de rijst toe, leg een deksel op de pan en laat de rijst onder voortdurend schudden als popcorn poffen.
  • Hak de noten fijn en rooster ze.
  • Schik de sla op de borden, drapeer de kipreepjes erop, giet de dressing erover en strooi de noten en de gepofte rijst erop.

Recept afdrukken
No ratings yet

Linzencurry

Recept categorieën: Curry's, Groenten
Land van herkomst: India
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Instructies

  • Pel en snipper de ui.
  • Schil de zoete aardappel en snijd hem in stukjes.
  • Was de peper en snijd hem in reepjes.
  • Was de linzen.
  • Kook de linzen in ruim water met zout in ± 20 minuten gaar.
  • Verhit de olie in een hapjes- of braadpan en bak de ui, de kerrie, de zoete aardappel en de Spaanse peper ± 5 minuten.
  • Pers de knoflook erboven uit.
  • Voeg 3 dl water toe en kook de aardappel,met de deksel op de pan, in ± 15 minuten gaar.
  • Roer het sauspoeder erdoor.
  • Giet de linzen af en schep ze door de curry.
  • Roer de koffieroom erdoor en knip de koriander erboven fijn.
  • Geef er parata's en komkommer bij.