Recept afdrukken
No ratings yet

Rode koolschotel met appel en rookworst

Aller Hande 2000
Land van herkomst: Nederland
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Ui pellen en snipperen.
  • Appel schillen, klokhuis verwijderen en appel in blokjes snijden.
  • Rookworst in plakjes snijden.
  • In wok 1 eetlepel olie verhitten.
  • Ui ca. 2 minuten roerbakken.
  • Appel erdoor scheppen.
  • Rest van olie toevoegen en rode kool op halfhoog vuur ca. 3 minuten roerbakken.
  • Hacheekruiden en azijn erdoor roeren.
  • Rode kool op niet te hoog vuur nog ca. 2 minuten al omscheppend bakken.
  • Plakjes worst toevoegen en ca. 1 minuut meewarmen.
  • Op smaak brengen met peper.
  • Direct serveren, bijvoorbeeld met aardappelpuree.

Oliebollen tompouce
Recept afdrukken
No ratings yet

Oliebollen tompouce

Oliebol + tompouce = oliebol tompouce! Heb jij deze trend al voorbij zien komen? Heerlijk gevuld met banketbakkersroom en een laagje glazuur.
Voorbereidingstijd1 u 15 min
baktijd5 min
porties: 20 stuks
Auteur: Koopmans

ingrediënten

Voor extra romige banketbakkersroom:

Voor het glazuur:

Bereidingswijze

Oliebollenbeslag bereiden

  • Doe de mix in een beslagkom.
  • Voeg het water toe.
  • Roer het geheel met een pollepel of een mixer met deeghaken tot een glad beslag.
  • Laat het beslag in de kom, afgedekt met plastic, ca. 45 min. rijzen bij kamertemperatuur.
  • Roer het beslag tijdens het rijzen en bakken niet meer door.

Oliebollen bakken

  • Laat in een diepe pan of friteuse de olie heet worden, totdat er iets damp afkomt (circa 190 °C).
  • Vorm met twee lepels of een oliebollentang (ijstang) bolletjes beslag.
  • Laat de bolletjes in de hete olie glijden en dompel ze even onder.
  • Bak de oliebollen in circa 3-4 min. rondom goudbruin.
  • Neem de oliebollen met een schuimspaan uit de olie.

Extra romige banketbakkersroom bereiden

  • Doe 400 ml koude halfvolle melk, 250 ml slagroom en de het zakje mix voor banketbakkersroom in een kom en meng het geheel met een garde of mixer op de middelste stand.
  • Klop het geheel één minuut op de hoogste stand tot een glad mengsel.
  • Doe de banketbakkersroom alvast in de spuitzak en laat minimaal 5 minuten opstijven in de koelkast.

Tompouce oliebol maken

  • Leg het zakje roze glazuur in een pannetje of kom met ruime hoeveelheid heet (niet kokend) water gedurende 5 minuten.
  • Zorg ervoor dat het zakje onder water blijft.
  • Haal het zakje uit het water en kneed het zakje glazuur goed door.
  • Knip de bovenhoek van het zakje af (zie kniprand) en giet het vloeibare glazuur over de afgekoelde oliebollen.
  • Het is handig om in een cirkel de glazuur aan te brengen.
  • Strijk zo nodig met een vlak mes het glazuur glad.
  • Laat het glazuur ca. 30 minuten afkoelen.
  • Snijd de oliebollen open.
  • Spuit de banketbakkersroom me tbehulp van de spuitzak in de oliebollen.
  • Nu heb je zelf tompouce oliebollen gemaakt!

Fijne jaarwisseling!

    Oliebollen met stroopwafel
    Recept afdrukken
    No ratings yet

    Oliebollen met stroopwafel

    Twee glutenvrije lekkernijen komen samen: varieer versgebakken glutenvrije oliebollen met stukjes glutenvrije stroopwafel; allebei glutenvrij natuurlijk. Deze glutenvrije oliebollen met stroopwafel zijn heerlijk in combinatie met poedersuiker!
    Recept categorieën: Gebak
    Land van herkomst: Nederland
    Dieët: Glutenvrij
    Feestdagen etc: Oud & Nieuw
    Auteur: Koopmans

    Bereidingswijze

    • Doe de mix in een beslagkom.
    • Voeg het warme water toe.
    • Mix het geheel met de mixer op de laagste stand in circa 1 minuut tot een glad beslag.
    • Roer of spatel de stroopwafels door het beslag.

    Rijzen

    • Dek het beslag af met een vochtige theedoek en laat circa 45-60 minuten rijzen bij kamertemperatuur.
    • (het beslag moet ongeveer 2x zoveel worden) Roer het beslag tijdens het rijzen en bakken niet meer door!

    Bakken

    • Laat in een frituur of friteuse de olie heet worden tot circa 190°C.
    • Vorm met een oliebollentang (ijstang) of met twee lepels bolletjes beslag.
    • Laat de bolletjes in de hete olie glijden.
    • Bak de oliebollen in circa 5 minuten rondom goudbruin.
    • Laat ze in een vergiet of op keukenpapier uitlekken.

    Serveren

    • Garneer met poedersuiker.

    Recept afdrukken
    No ratings yet

    Oliebollen gemak

    Recept categorieën: Gebak
    Land van herkomst: Nederland
    Feestdagen etc: Oud & Nieuw
    Auteur: Koopmans

    ingrediënten

    Bereidingswijze

    • Laat in een friteuse de olie heet worden tot circa 190°C.
    • Wel de rozijnen in lauwwarm water (circa 5 minuten) en dep ze droog

    Bereid het beslag

    • Doe de oliebollenmix, rozijnen, 2 eieren em 300 ml koud water in een beslagkom (gebruik max. 2 pakken tegelijk)
    • Roer het geheel met een handgarde of mixer met deeghaken maximaal 1 minuut tot een beslag
    • Laat het beslag 2-3 minuten staan en begin met bakken als de olie de juiste temperatuur heeft

    Bakken

    • Vorm met 2 eetlepels of met een oliebollen- of ijstang bolletjes beslag en laat deze in de hete olie glijden
    • Bak de oliebollen in 6-7 minuten gaar en rondom goudbruin.
    • Bak de oliebol niet te kort, anders is de binnenkant van de oliebol niet voldoende gaar.
    • Neem de oliebollen met een schuimspaan uit de olie
    • Laat de oliebollen in een vergiet of op een keukenpapier uitlekken

    Recept afdrukken
    No ratings yet

    Rijstgerecht met roerbakgroenten

    Recept categorieën: Groenten, Rijst, Roerbakken / Wokken
    Extra aanwijzing: Snel te maken
    Dieët: Vegetarisch
    Auteur: Sonja van de Rhoer

    Bereidingswijze

    • Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking gaar en droog.
    • Voeg, als het water met de rijst kookt, het groentebouillonpoeder, de
    • sinaasappelrasp en het vijfkruidenpoeder toe en roer goed tot alles is opgelost.
    • Neem de pan met de gekookte rijst van het vuur, laat hem afgedekt 5-10 minuten rusten en maak de rijst vervolgens met twee vorken los.
    • Laat de tofu uitlekken, dep het stuk met keukenpapier droog en snijd de tofu in blokjes van ± 1-1½ cm.
    • Verhit, terwijl de rijst kookt, op hoog vuur een grote wok of grote pan met anti-aanbaklaag, voeg de olie toe en daarna de geraspte gember, de knoflook, de lente-ui en de gedroogde pepers en roerbak 30 seconden.
    • Voeg de broccoli en de bloemkool toe en roerbak 2 minuten.
    • Voeg de tofublokjes toe samen met de schoongewreven en kleiner gesneden oesterzwammen en roerbak 2-3 minuten.
    • Strooi de sesamzaadjes erover en roer de sojasaus erdoor.
    • Warm alles snel goed door en serveer de rijst met het roerbakmengsel.

    Tips / Opmerkingen

    Houdt u niet van te rauwe bloemkoolroosjes, blancheer ze dan voor het roerbakken 2 minuten in ruim kokend water.

    Info:

    Twee supergezonde groenten, gecombineerd met tofu, paddestoelen en zilvervliesrijst of basmatirijst, geven een heerlijk gemakkelijk gerecht, dat qua kleur goed bij de herfst past.
    Oesterzwammen worden geteeld op geprepareerd stro waaraan broed van de oesterzwam is toegevoegd. De oesterzwam is schelpvormig en meestal lichtgrijs van kleur. De oesterzwam heeft een zachte smaak die uitstekend met verschillende groenten combineert.

    Recept afdrukken
    No ratings yet

    Paksoisalade

    Recept categorieën: Groenten, Salade
    Dieët: Vegetarisch
    Auteur: Sonja van de Rhoer

    Bereidingswijze

    • Was de paksoi, snijd van de onderkant van de stelen iets af en snijd de groente in ragdunne reepjes.
    • Snijd de paprika in blokjes en de ontvelde (tros)tomaten in stukjes.
    • Meng de groenten.
    • Klop de dressing van de ingrediënten.
    • Meng dit door de groenten en zet de salade afgedekt 1 uur in de koelkast.
    • Bestrooi de salade vlak voor het serveren met de pitten of noten.

    Tips / Opmerkingen

    Info:

    Paksoi is een Aziatische bladkoolsoort die begin jaren tachtig in Nederland is geïntroduceerd. Er bestond destijds een grote vraag naar de groente bij de Indonesische, Surinaamse en Aziatische bevolkingsgroepen in Nederland.
    Paksoi is van oorsprong afkomstig uit China en Oost-Azië en via emigratie van Chinezen over de hele wereld verspreid.
    In Nederland wordt paksoi op kleine schaal verbouwd. De teelt vertoont veel overeenkomsten met die van Chinese kool. Paksoi groeit echter veel sneller: drie weken na het uitplanten van de jonge plantjes kan de groente al worden geoogst.
    Paksoi is een hele losse bladkool met vaak niet meer dan 8 of 10 bladeren. De donkergroene bladeren hebben stevige witte stelen en een duidelijke nerf. De bladeren vormen geen hart, maar groeien op verschillende hoogten aan de stengel. De plant kan kort en buikig zijn of halflang tot lang van vorm. De bladstelen kunnen zowel plat als rond zijn en de kleur varieert van grijs-groen tot glanzend donkergroen. Paksoi is het gehele jaar verkrijgbaar.
    Let bij aankoop op frisgroen blad met een stevige, gave stengel. Verwijder de wortelvoet (waar de bladeren aan elkaar zitten) en was de stelen en bladeren. Snijd de groente grof (voor koken of roerbakken) of fijn (voor een salade).
    Paksoi blijft in de groentelade van de koelkast een week goed. De enigszins zachte en zoete smaak doet aan die van Chinese kool denken.

    Recept afdrukken
    No ratings yet

    Roergebakken pompoen met kip

    Recept categorieën: Kip, Roerbakken / Wokken
    Auteur: Sonja van de Rhoer

    ingrediënten

    Bereidingswijze

    • Snijd het pompoenvruchtvlees in dunne plakjes en vervolgens in stukjes.
    • Verhit een wok of wijde braadpan en verhit de olie daarin.
    • Voeg de gepelde, fijngesnipperde ui en de van zaad en zaadlijsten ontdane, heel fijn gesneden peper (of de sambal) toe en roerbak 1 minuut.
    • Dep de kipfilet droog, snijd hem in reepjes, voeg die toe en bak de kip al roerend in 3-4 minuten bruin.
    • Voeg de paprika, de pompoen en de vissaus toe en roerbak onder voorzichtig omscheppen ± 4 minuten tot de pompoen net zacht is.
    • Strooi er voor het serveren de fijngeknipte koriander en de sesamzaadjes over en serveer met gekookte zilvervliesrijst.

    Tips / Opmerkingen

    Door zijn neutrale smaak zijn de mogelijkheden met pompoen bijzonder groot. In dit recept is de pompoen -rijk aan de mineralen kalium en foliumzuur en de vitaminen B caroteen, B5 en C- goed te vervangen door een familielid: de courgette.

    Recept afdrukken
    No ratings yet

    Meloen met kip en asperges

    Recept categorieën: Brunch, Fruit, Kip, Lunch
    Auteur: Sonja van de Rhoer

    ingrediënten

    voor de dressing

    voor de salade

    Bereidingswijze

    • Halveer de meloentjes en haal het vruchtvlees eruit met een bolletjesboor of snijd het in blokjes.
    • Maak voor de dressing de lente-uitjes schoon en snijd ze in ringen.
    • Klop een dressing van de ingrediënten.
    • Verhit een klein scheutje olie in een koekenpan en bak de kipfilet aan beide kanten in 3-4 minuten aan.
    • Bestrooi ze met zout en peper en schenk de grappa, vermout of witte wijn erbij.
    • Laat de kip, afgedekt, in ± 8 minuten gaar smoren.
    • Neem de kip uit de pan en schenk het bakvocht bij de dressing.
    • Snijd de afgekoelde kip in blokjes.
    • Schil zo nodig het houtige onderstukje van de asperges, was de groente en stoom de asperges, afhankelijk van de dikte en ouderdom, afgedekt, in 5-8 minuten beetgaar.
    • Neem de asperges uit de pan en laat ze afkoelen.
    • Snijd de asperges in diagonale stukjes van 4-5 cm lengte.
    • Halveer dikkere exemplaren in de lengte.
    • Meng de asperges met de kip en de dressing en vul de meloenhelften hiermee.
    • Bestrooi met geroosterd sesamzaad.

    Tips / Opmerkingen

    Variatietip:

    Neem gerookte kipfilet in plaats van zelf het kipfilet te bakken.
    Of vervang de kipfilet door rauwe (Ganda)ham.
    Garneer in dit geval met fijngeknipte salie in plaats van sesamzaad.

    Info:

    Een feestelijk lunchgerecht dat ook heel goed als hoofdgerecht kan worden geserveerd. Maak in het laatste geval een dubbele hoeveelheid vulling.
    Meloenen zijn er in soorten en maten. Van heel groot tot klein, van friszuur tot honingzoet. Kies voor dit gerecht liefst de kleine Cavaillon meloenen, zodat een halve per persoon kan worden gevuld. Natuurlijk kan ook gewoon het vruchtvlees van bijvoorbeeld een ogenmeloen in stukjes door de salade worden gemengd.

    Recept afdrukken
    No ratings yet

    Sla met aardbeien en kaas

    Recept categorieën: Bijgerecht, Fruit, Kaas, Salade
    Dieët: Vegetarisch
    Auteur: Sonja van de Rhoer

    ingrediënten

    voor de vinaigrette

    voor de salade

    Bereidingswijze

    • Doe de sherry of het appelsap, de azijn naar keuze, de honing en de zonnebloemolie in een beker en schud tot de honing of suiker is opgelost en een homogene vinaigrette is ontstaan.
    • Was en droog de sla en pluk ze kleiner.
    • Snijd de gewassen peer met schil (zonder klokhuis) in schijfjes.
    • Was de aardbeien, verwijder de kroontjes en snijd ze in plakjes.
    • Pel de ui en snijd deze in dunne ringen.
    • Verbrokkel de kaas.
    • Rangschik de sla, de peer, de aardbeien en de ui op de bordjes.
    • Besprenkel met de vinaigrette en verdeel de kaas erover.
    • Besprenkel met sesamolie of bestrooi met sesamzaadjes.

    Tips / Opmerkingen

    Een salade die voor liefhebbers van zowel hartig als zoet als voor- of lunchgerecht kan worden geserveerd.
    Aardbeien zijn tegenwoordig niet alleen maar 'zomerkoninkjes', maar komen tot eind oktober van de volle grond en tot half december uit de kas bij Gerrit en Trijnie Bronsink, aardbeienkweker van de Aardbeientuin in Oene (vlakbij Apeldoorn). Het grootste deel van de aardbeien komt hier trouwens het hele jaar door uit de kas of wordt beschermd door plastic kapjes, zodat het kwetsbare fruit wordt beschermd tegen wind en regen. De aardbeien van Bronsink (alleen het ras Elsanta) zien er dan ook perfect uit, ruiken verrukkelijk en smaken zoet en sappig. Er wordt niet gespoten, op de meeldauwbestrijding na, de aardbeienplanten gaan schoon de kas in. Deze milieubewust geteelde aardbeien, aardbeienjam, -wijn en -vruchtensap zijn van maandag tot zaterdag aan de Rozenkampweg 18 verkrijgbaar. Op afspraak is een rondleiding mogelijk. Aardbeienkwekers in ons land hebben het de laatste jaren niet zo gemakkelijk. Er komen er steeds meer omdat in het bijzonder paprika-, tomaten- en groentetelers omschakelen naar dit zachte fruit. Gunstig voor de consument, maar minder voor de teler, omdat dit onmiddellijk gevolgen heeft voor de prijs.

    Recept afdrukken
    No ratings yet

    Salade met avocado, mango en aardbeien

    AH 12 maanden Lekker Eten
    Recept categorieën: Bijgerecht, Fruit, Salade
    porties: 4 personen
    Auteur: Albert Heijn / Allerhande

    ingrediënten

    Bereidingswijze

    • Verwijder de zaadjes uit de peper en hak de peper fijn.
    • Rasp de groene schil dun van de limoen en pers de vrucht uit.
    • Klop in een schaal het sap met de geraspte limoenschil, rode peper, komijn en de olie tot een dressing.
    • Voeg naar smaak zout en peper toe.
    • Maak de avocado en mango schoon en snijd het vruchtvlees in blokjes.
    • Verwijder de kroontjes van de aardbeien en snijd de aardbeien in vieren.
    • Schep de vruchten door de dressing.
    • Laat het fruit zo 10 min. marineren.
    • Schep vlak voor het serveren de sla en koriander door de fruitsalade.

    Tips / Opmerkingen

    De smaak van komijn wordt komt nog beter tot z'n recht als de komijn in een droge pan wordt verhit tot de specerij gaat geuren.
    Exotisch, zoet en fris, dat zijn de smaakkenmerken van deze voorjaarssalade.
    Heerlijk bij oosters gekruide gerechten of een eenvoudig gegrild stukje vlees.