Recept afdrukken
No ratings yet

Sla met aardbeien en kaas

Recept categorieën: Bijgerecht, Fruit, Kaas, Salade
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sonja van de Rhoer

ingrediënten

voor de vinaigrette

voor de salade

Bereidingswijze

  • Doe de sherry of het appelsap, de azijn naar keuze, de honing en de zonnebloemolie in een beker en schud tot de honing of suiker is opgelost en een homogene vinaigrette is ontstaan.
  • Was en droog de sla en pluk ze kleiner.
  • Snijd de gewassen peer met schil (zonder klokhuis) in schijfjes.
  • Was de aardbeien, verwijder de kroontjes en snijd ze in plakjes.
  • Pel de ui en snijd deze in dunne ringen.
  • Verbrokkel de kaas.
  • Rangschik de sla, de peer, de aardbeien en de ui op de bordjes.
  • Besprenkel met de vinaigrette en verdeel de kaas erover.
  • Besprenkel met sesamolie of bestrooi met sesamzaadjes.

Tips / Opmerkingen

Een salade die voor liefhebbers van zowel hartig als zoet als voor- of lunchgerecht kan worden geserveerd.
Aardbeien zijn tegenwoordig niet alleen maar 'zomerkoninkjes', maar komen tot eind oktober van de volle grond en tot half december uit de kas bij Gerrit en Trijnie Bronsink, aardbeienkweker van de Aardbeientuin in Oene (vlakbij Apeldoorn). Het grootste deel van de aardbeien komt hier trouwens het hele jaar door uit de kas of wordt beschermd door plastic kapjes, zodat het kwetsbare fruit wordt beschermd tegen wind en regen. De aardbeien van Bronsink (alleen het ras Elsanta) zien er dan ook perfect uit, ruiken verrukkelijk en smaken zoet en sappig. Er wordt niet gespoten, op de meeldauwbestrijding na, de aardbeienplanten gaan schoon de kas in. Deze milieubewust geteelde aardbeien, aardbeienjam, -wijn en -vruchtensap zijn van maandag tot zaterdag aan de Rozenkampweg 18 verkrijgbaar. Op afspraak is een rondleiding mogelijk. Aardbeienkwekers in ons land hebben het de laatste jaren niet zo gemakkelijk. Er komen er steeds meer omdat in het bijzonder paprika-, tomaten- en groentetelers omschakelen naar dit zachte fruit. Gunstig voor de consument, maar minder voor de teler, omdat dit onmiddellijk gevolgen heeft voor de prijs.

Recept afdrukken
No ratings yet

Salade met avocado, mango en aardbeien

AH 12 maanden Lekker Eten
Recept categorieën: Bijgerecht, Fruit, Salade
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verwijder de zaadjes uit de peper en hak de peper fijn.
  • Rasp de groene schil dun van de limoen en pers de vrucht uit.
  • Klop in een schaal het sap met de geraspte limoenschil, rode peper, komijn en de olie tot een dressing.
  • Voeg naar smaak zout en peper toe.
  • Maak de avocado en mango schoon en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  • Verwijder de kroontjes van de aardbeien en snijd de aardbeien in vieren.
  • Schep de vruchten door de dressing.
  • Laat het fruit zo 10 min. marineren.
  • Schep vlak voor het serveren de sla en koriander door de fruitsalade.

Tips / Opmerkingen

De smaak van komijn wordt komt nog beter tot z'n recht als de komijn in een droge pan wordt verhit tot de specerij gaat geuren.
Exotisch, zoet en fris, dat zijn de smaakkenmerken van deze voorjaarssalade.
Heerlijk bij oosters gekruide gerechten of een eenvoudig gegrild stukje vlees.

Recept afdrukken
No ratings yet

Rodekool met pruimen

AH 12 maanden Lekker Eten
Recept categorieën: Bijgerecht, Fruit, Groenten
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verwijder de lelijke buitenste bladeren van de kool.
  • Snijd de kool in vier parten.
  • Snijd de harde kern schuin uit de parten.
  • Snijd de parten in dunne reepjes, was ze en laat ze uitlekken.
  • Verwarm de olie in een pan en fruit hierin de ui en knoflook zachtjes 3 minuten.
  • Schep de rodekool erdoor en bak de groente heel even mee.
  • Steek de kruidnagels in het laurierblad en leg het blad in de pan.
  • Voeg de pruimen, het sap en naar smaak zout toe.
  • Breng alles aan de kook.
  • Leg de deksel op de pan en kook de rodekool in50min op een heel zacht vuur gaar. Proef en voeg eventueel nog wat zout toe.
  • Lekker bij hachee, gestoofd rundvlees of schouderkarbonades.

Tips / Opmerkingen

In plaats van appelsap kunt u ook rode wijn gebruiken.
De rodekool past dan extra goed bij wild of eendenborst.

Recept afdrukken
No ratings yet

Vietnamese rolletjes

Recept categorieën: Hapjes, Rundvlees, Varkensvlees
Land van herkomst: Vietnam
porties: 20 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Verhit in een kleine koekenpan ½ eetlepel olie en fruit hierin de knoflook en bosuitjes zachtjes 1 minuut.
  • Voeg het gehakt toe en bak het op een hoog vuur rul.
  • Roer de honing, koekkruiden, komijn en koriander erdoor.
  • Stoof alles nog 2 minuten.
  • Breng pittig op smaak met zout en peper.
  • Laat het gehakt iets afkoelen.
  • Snijd het pakket met deegvellen doormidden, zodat er 20 velletjes deeg zijn.
  • Spreid een lapje deeg uit en bestrijk het dun met olie.
  • Schep 2 cm van de onderkant een reepje gehakt.
  • Sla de zijkanten over de vulling en rol het deeg stevig op.
  • Leg de rolletjes op de bakplaat en bestrijk ze met de rest van de olie.
  • Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de rolletjes in ca. 15 min. goudbruin en gaar.

Tips / Opmerkingen

Serveer ze lauwwarm of op kamertemperatuur.
Lekker met toefjes koriander en zoete chilisaus.

Recept afdrukken
No ratings yet

Thaise curryballetjes met pindasaus

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Varkensvlees
Land van herkomst: Thailand
porties: 4 personen

Bereidingswijze

Voorbereiden:

  • Rasp de groene schil dun van de limoen en pers de vrucht uit.
  • Kneed het gehakt met de geraspte limoenschil, 1 eetlepel currypasta, de eiwitten en naar smaak zout heel goed door elkaar.
  • Draai van het gehakt 24 stevige balletjes.
  • Steek de balletjes op de sprieten citroengras of stokjes.

Bereiden

  • Verhit de grillpan goed voor.
  • Bestrijk het gehakt met 1 eetlepel olie en gril de spiesjes op middelhoog vuur in ca. 10 minuten gaar. 3.
  • Verwarm voor de saus een ½ eetlepel olie en fruit hierin de resterende currypasta 1 minuut.
  • Voeg de kokosmelk, pindakaas en sojasaus toe en breng de saus al roerend tot tegen de kook aan.
  • Breng op smaak met zout en enkele druppels limoensap.
  • Serveer de saus bij de spiesjes.

Tips / Opmerkingen

Lekker met pandanrijst, blaadjes koriander en Thaise wokgroenten.

Recept afdrukken
No ratings yet

Rode koolschotel met appel en rookworst

Aller Hande februari 2000
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Ui pellen en snipperen.
  • Appel schillen, klokhuis verwijderen en appel in blokjes snijden.
  • Rookworst in plakjes snijden.
  • In wok 1 eetlepel olie verhitten.
  • Ui 2 minuten roerbakken.
  • Appel erdoor scheppen.
  • Rest van olie toevoegen en rode kool op halfhoog vuur 3 minuten roerbakken.
  • Hacheekruiden en azijn erdoor roeren.
  • Rode kool op niet te hoog vuur nog 2 minuten al omscheppend bakken.
  • Plakjes worst toevoegen en 1 minuut meewarmen.
  • Op smaak brengen met peper.

Tips / Opmerkingen

Direct serveren, bijvoorbeeld met aardappelpuree.

Sannie’s Thaise Currysoep
Recept afdrukken
No ratings yet

Sannie’s Thaise Currysoep

Recept categorieën: Kip, Soep
Auteur: Sandra Kemna

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Snij de rode pepers klein (1 uit het bami pakket en 1 extra, de zaadlijsten verwijderen).
  • Meng het kipgehakt met 1 rode peper, de limoenrasp, wat peper en zout en draai er kleine soepballetjes van.
  • Fruit de ui, de knoflook en de Thaise gele curry even kort in de zonnebloemolie.
  • Doe het bamipakket erbij en roerbak een paar minuutjes.
  • Voeg 1 liter kokend water, de kokosmelk, het citroengras, de gedroogde limoenblaadjes en de verkruimelde bouillonblokjes toe en breng weer aan de kook.
  • Doe de balletjes, de mienestjes, de Thaise vissaus en de gembersiroop erbij.
  • Laat een minuut of 10 op laag staan..
  • Haal de laatste 4 minuten het citroengras eruit en doe de sugarsnaps erbij, laat de laatste 4 minuten meekoken.
  • Draai het vuur uit, doe het limoensap bij de soep en roer door elkaar.
  • Schep de soep met wat mie in een soepkom en maak af met wat lente-uiringen.

Tips / Opmerkingen

Je kunt nog wat limoenblaadjes vinden met eten, haal die eruit.

Recept afdrukken
No ratings yet

Tofunaise

Recept categorieën: Dessert, Saus
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Alprosoya.nl

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Doe alle ingredienten in een maatbeker en begin met de staafmixer van onderaf te mixen.
  • Beweeg de staafmixer langzaam van de bodem naar boven tot het een gladde massa is geworden.

Recept afdrukken
No ratings yet

Alpro soya Filet pittig gekruid met romige kerrierijst

Bereidingstijd15 min
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rijst, Vleesvervangers
Land van herkomst: Europa
Dieët: Vegetarisch
porties: 2 personen

Bereidingswijze

  • Kook de rijst in water met zout volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  • Kook de broccoliroosjes 2 minuten, neem ze uit de pan en laat ze uitlekken.
  • Verhit 1 eetlepel olie in een hapjespan en fruit de uisnippers met de kerriepoeder op laag vuur tot ze gaar zijn.
  • Voeg de rijst en de rozijnen toe en bak deze mee.
  • Verhit 1 eetlepel olie in een wok en roerbak de paprika en de broccoli 3 minuten.
  • Voeg naar smaak zout en peper toe.
  • Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak de Alpro soya Filets in 2 à 3 minuten per kant goudbruin.
  • Roer de Alpro soya Cuisine door de rijst en warm nog even door.
  • Serveer de filets met de romige rijst en de roergebakken broccoli met paprika.

Recept afdrukken
No ratings yet

Zalmfilet met prei en Den Schelen Os Tripel

Recept categorieën: Vis, Zalm
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Snijd de zalmfilet in dunne plakken en smeer ze in met weinig zout en peper uit de molen.
  • Verhit 2 eetlepels boter en olie in een koekenpan en bak de plakken zalmfilet hierin om en om.
  • Doe er de helft van het bier bij en gaar de plakjes zalm hierin ± 5 minuten.
  • Haal ze eruit en houd ze warm.
  • Voeg de mosterd, de rest van het bier en het fijngesneden wit van de prei aan het stoofvocht toe en laat 10 minuten stoven.
  • Roer tenslotte de crème fraîche door het stoofvocht en laat de saus wat inkoken.
  • Doe de plakken zalm terug in het stoofvocht en voeg naar smaak versgemalen peper en zout toe.

Tips / Opmerkingen

Serveer met aardappelkroketjes, gestoofde reepjes venkelknol en gestoofde bleekselderij.
Drink er een goed gekoeld glas Den Schelen Os Tripel bij van de Maasland Brouwerij uit Oss.