Zuringsoep van Koos Manders

Porties: 4
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 500 g kalfspoelet
  • 2 liter water
  • 100 g ui
  • 100 g wortel
  • 100 g prei
  • 1 bouillonblokje
  • 500 g zuring
  • 40 g boter
  • 40 g bloem
  • 1 deciliter slagroom
  • 2 ei
  • peper & zout
  • gembersiroop

Instructies

  • reng het water aan de kook met daarin de stukjes kalfsvlees. Schep het opkomend schuim af. Voeg de gewassen stukjes prei, ui en wortel toe. Evenals wat zout en peper, en het bouillonblokje.
  • Was intussen de zuring goed, 2 tot 3 keer. Pluk de dikke nerven eruit. Kook de zuring snel gaar in het aanhangend vocht. Roer wel steeds goed met een houten lepel om aanbranden te voorkomen.
  • Pureer de gekookte zuring in een mixer of blender.
  • Maak van boter en bloem een roux. Laat die op laag vuur garen en daarna afkoelen.
  • Ondertussen is het vlees gaar. Giet de kokende bouillon door een zeef op de koude roux.
  • Laat deze crèmesoep al roerende aan de kook komen tot een lekker, gladgebonden soepje verkregen is. Eventueel nog zeven.
  • Doe nu de zuringpulp bij de crèmesoep en laat die even aan de kook komen.
  • Roer de eidooiers aan met de slagroom en voeg die langzaam roerend bij de zuringsoep.
  • Proef na of en nog zout en peper bij moet en voeg naar keuze een paar theelepels gembersiroop toe.
  • Voeg op het laatst de stukjes kalfvlees aan de soep toe.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveer met bruin boerenbrood en met ‘stroopvet’: dit is half reuzel en half appelstroop.
————————————————————————————————–
Recept categorieën Soep
Land van herkomst Brabant / Nederland