Recept afdrukken
No ratings yet

Courgetteschotel uit de oven

Allerhande 2005
Recept categorieën: Bijgerecht, Ovenschotel
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Oven voorverwarmen op 200 ºC.
  • Courgette en ui in dunne plakjes snijden.
  • In ingevette ovenschaal courgette en ui om en om en dakpansgewijs in rijen rangschikken.
  • Takjes tijm en rozemarijn in kleinere stukken knippen en tussen groenten steken.
  • Knoflook en olijven erover verdelen.
  • Olie en citroensap over groenten sprenkelen.
  • Gerecht met zout en peper bestrooien en schaal met aluminiumfolie afdekken.
  • In midden van oven groenten 30 minuten bakken.
  • Folie verwijderen en groenten in nog 15-20 minuten bruin laten kleuren.

Tips / Opmerkingen

Dit in olijfolie gegaarde courgettegerecht wordt in Frankrijk 'tian' genoemd. Leg tussen de
courgette en ui eventueel ook plakken tomaat en repen rode paprika.

Recept afdrukken
No ratings yet

Broccolipuree met knoflook

Allerhande 2004
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Broccoliroosjes van stronk snijden.
  • Stronk schillen met dunschiller en in blokjes snijden.
  • In pan met ruim water en mespunt zout broccoli in 5 minuten gaarkoken.
  • In andere pan olie verwarmen en ui en knoflook zachtjes glazig fruiten.
  • Broccoli afgieten en met melk in keukenmachine pureren.
  • Broccolipuree en feta door uimengsel scheppen en al roerend zachtjes verwarmen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Broccolipuree in schaal scheppen en olijfplakjes erover strooien.

Recept afdrukken
No ratings yet

Zoete en hartige oliebolletjes

Allerhande 2002
Recept categorieën: Borrelhapjes
Land van herkomst: Nederland
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

zoete vulling:

hartige vulling:

Bereidingswijze

Voorbereiden zoete bolletjes:

  • Citroen schoonboenen, schil raspen.
  • Dadels ontpitten.
  • Dadels en vijgen klein snijden.
  • Pistachenoten pellen, afspoelen, droogdeppen en grof hakken.
  • In kom citroenrasp, dadels, vijgen en pistachenootjes met 1 el oliebollenmix omscheppen.
  • In schaal helft van oliebollenmix met koenjit en 2 1/2 dl lauwwarm water met mixer met
  • deeghaken tot deeg kneden.
  • Vulling erdoor mengen.
  • Deeg afdekken met plasticfolie en op warme plaats ca. 45 minuten laten rijzen.

Voorbereiden hartige bolletjes:

  • Olijven en gedroogde tomaten klein snijden.
  • Knoflook pellen en fijn hakken.
  • In kom olijven, tomaatjes, knoflook en spekjes met 1 el oliebollenmix omscheppen.
  • In schaal rest van oliebollenmix met oregano, wijn en 1 1/2 dl lauwwarm water met mixer met deeghaken tot deeg kneden.
  • Vulling erdoor mengen.
  • Deeg afdekken met plasticfolie en op warme plaats ca. 45 minuten laten rijzen.
  • In frituurpan olie verwarmen tot 190 °C.
  • Kleine ijsbolletjestang of 2 dessertlepels in frituurolie dopen en hiermee uit deeg kleine bolletjes (walnootgrootte) steken.
  • Bolletjes direct in hete olie laten glijden en met 6 tegelijk in 2-3 minuten goudbruin en gaar frituren.
  • Op dikke laag keukenpapier laten uitlekken en afkoelen.
  • Oliebolletjes op aparte schalen opstapelen.
  • Zoete bolletjes bestrooien met poedersuiker en koekkruiden, hartige bolletjes met geraspte kaas.

Tips / Opmerkingen

Vervang de pistachenootjes evenueel door amandelschaafsel of fijngehakte hazelnoten.
Vervang de spekjes eventueel door katenspek of stukjes kaas.

Recept afdrukken
No ratings yet

Varkenshaasmedaillons met zwarte olijvenjus

Allerhande 2002
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Frankrijk
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Bleekselderij schoonmaken en stengels in stukken van ca. 8 cm lengte snijden.
  • Varkenshaasjes elk in 4 dikke plakken (medaillons)snijden en elk met 1 plakje ontbijtspek omwikkelen.
  • Met cocktailprikker vaststeken.
  • Olijven in plakjes snijden.
  • In hapjespan 2 eetlepels boter verhitten.
  • Bleekselderij ca. 5 minuten roerbakken en dan op bord scheppen.
  • In dezelfde pan rest van boter verhitten.
  • Varkenshaasmedaillons in pan in 7-8 minuten rondom bruin en gaar bakken.
  • Bleekselderij laatste minuut weer meebakken.
  • Bleekselderij op borden scheppen, varkenshaas erop leggen.
  • Olijven en 1 dl water door achtergebleven bakvet roeren en aan de kook brengen.
  • Olijvenjus op en om gerecht scheppen, bestrooien met zout en peper.

Tips / Opmerkingen

Lekker met aardappelpuree.
Tip:

Vervang de olijven eventueel door 3 eetlepels zwarte-olijventapenade

Recept afdrukken
No ratings yet

Varkensschnitzel in kruidige marsalasaus

Allerhande 2002
Land van herkomst: Italië
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Bosuitjes schoonmaken en in dunne ringetjes snijden.
  • Varkensschnitzel en rauwe ham in reepjes snijden.
  • Tijm en rozemarijn van takjes rissen en met rest van kruiden fijn snijden.
  • In wok 2 eetlepels olie verhitten en krieltjes al omscheppend ca. 10 minuten goudbruin bakken.
  • Krieltjes op warm bord scheppen en onder aluminiumfolie warmhouden.
  • Rest van olie in wok verhitten.
  • Eenderde van bosui voor garnering apart houden, rest ca. 30 seconden roerbakken. Varkensschnitzel toevoegen en in ca. 2 minuten rondom bruinbakken.
  • Ham, kruiden en krieltjes toevoegen en geheel nog ca. 2 minuten roerbakken, tot vlees gaar is.
  • Afblussen met marsala, room erdoor roeren en geheel op smaak brengen met zout en peper. Garneren met olijven en achtergehouden bosui.

Tips / Opmerkingen

Serveren met een groene salade.

Recept afdrukken
No ratings yet

Runderstoofpot met aardappels

Aller Hande 1997
Recept categorieën: Rundvlees, Stoofpot
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Vlees in repen van ca. 5 cm snijden.
  • In braadpan olie verhitten.
  • Vlees in ca. 5 minuten bruinbakken.
  • Bestrooien met zout en peper.
  • Spekreepjes toevoegen en ca. 3 minuten meebakken.
  • Intussen Provençaalse kruiden fijnhakken.
  • Sinaasappel schoonboenen en schil er dun afraspen.
  • Ui pellen en grof snipperen.
  • Knoflook pellen en fijnhakken.
  • Ui en knoflook aan vlees toevoegen en ca. 2 minuten zachtjes meebakken. Bouillontablet erboven verkruimelen en kruiden erdoor scheppen.
  • Zoveel water langs rand van pan toevoegen dat vlees net onder staat.
  • Sinaasappelrasp toevoegen.
  • Vlees afgedekt in ca. 21/4 uur heel zachtjes (op vlamverdeler) gaarstoven.
  • Olijven en aardappelpartjes toevoegen en ca. 10 minuten zachtjes meewarmen.

Tips / Opmerkingen

Serveren met brood.

Recept afdrukken
No ratings yet

Taart met venkel, ui en boerenkaas

Recept categorieën: Hartige taart, Hoofdgerechten
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sonja van de Rhoer

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Bekleed het bakblik met bakpapier of bakfolie, rol het deeg uit tot een dikte van ±½ cm en bekleed het bakblik hiermee.
  • Prik het deeg op meerdere plaatsen in.
  • Pel de uien en de knoflook en snijd de uien in ringen en de knoflook in dunne plakjes.
  • Verhit de olie in een braadpan en bak de ui en de knoflook op laag vuur lichtbruin.
  • Voeg de tijm en naar smaak zout en peper toe.
  • Maak intussen de venkel schoon, bewaar het groen en snijd de knollen in de lengte in 6-8 stukken.
  • Doe de venkel bij het uimengsel en bak de groente, afgedekt, 5-7 minuten mee.
  • Laat de vulling wat afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 225°C.
  • Klop de eieren los met de melk, de roomkaas en zout en peper.
  • Bestrooi de deegbodem met de geraspte kaas, zodat overtollig groentevocht kan worden opgenomen.
  • Verdeel het ui-venkelmengsel erover en schenk het eimengsel erover uit.
  • Leg hier en daar wat ontpitte olijven en bak de taart 25-35 minuten.
  • Al het vocht moet zijn gestold en de bodem moet goudbruin zien.
  • Garneer met het achtergehouden venkelgroen

Tips / Opmerkingen

Lekker met een groene salade.

Info:

Venkel komt van het Latijnse foenum, wat hooi betekent. De Romeinen vonden namelijk dat de venkelgeur op de geuren van hooi leek.
Venkel ziet eruit als een witte bol maar is een samengegroeide laag verdikt blad van de plant, de zogenaamde bladscheden. Het jonge topgroen, de veertjes, is goed te gebruiken als garnering of in salades.
De oude Grieken gebruikten venkel als vermageringsmiddel. In de Middeleeuwen kauwde men tijdens de preek op venkelzaad om het rommelen van de maag tegen te gaan, maar ook bij problemen met de spijsvertering, zoals indigestie, winderigheid, buikklachten of krampen.
Voor een rechthoekig bakblik van ± 33 x 30x 3cm

Recept afdrukken
No ratings yet

Couscous met groenten en feta

Recept categorieën: Ovenschotel, Pasta
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sonja van de Rhoer

Bereidingswijze

  • Breng ruim water met het groentebouillonpoeder aan de kook.
  • Strooi de couscous erin, kook 1 minuut, giet af en laat ± 3 minuten staan.
  • Pel intussen de ui en de knoflook en hak ze fijn.
  • Was de aubergine en snijd hem in blokjes.
  • Maak de paprika's schoon, verwijder het zaad en de zaadlijsten en snijd ze in blokjes.
  • Was de tomaten en snijd ze in stukjes.
  • Verhit de olijfolie in een braadpan en bak de ui en de knoflook 1-2 minuten aan.
  • Voeg de aubergine toe en bak deze ± 3 minuten mee.
  • Voeg de paprika's en de tomaten toe en bak deze nog 5 minuten mee.
  • Knip de munt en het basilicum klein.
  • Rasp de schil van de citroen en pers de helft uit.
  • Voeg de tuinkruiden, de citroenrasp en het citroensap met½ dl water toe en laat alles 3-5 minuten zachtjes doorkoken.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Snijd de feta in stukjes en ontpit zo nodig de olijven.
  • Serveer de couscous met de groenten, de feta en de olijven.

Tips / Opmerkingen

Couscous is eigenlijk een soort korrelige pasta, meestal gemaakt van tarwegries (griesmeel, bevat geen kafjes en kiemen meer), maar ook van maïs, gebroken tarwe of gerst. Couscous wordt traditioneel met de hand gemaakt, door tarwegries en tarwemeel te mengen en met koud water met een beetje zout te besprenkelen. Vervolgens wordt het door persen of rollen tot kleinere korrels geplet.
Er zijn verschillende soorten couscous verkrijgbaar:
  • Traditionele couscous wordt gekookt in een speciale dubbele stoompan - de couscousière -; dit vraagt een kooktijd van minstens 1½ uur.
  • Snelkookcouscous: de meeste couscous uit de supermarkt hoeft niet echt meer te worden gekookt. Breng de couscous met water/bouillon aan de kook, zet het vuur uit en laat de couscous, afhankelijk van de soort 3-15 minuten wellen. Roer de couscous vervolgens met een vork rul.
  • Verder kennen we nog volkorencouscous.

Recept afdrukken
No ratings yet

Salade van gebakken brood met tonijn

AH 12 maanden Lekker Eten
Recept categorieën: Brood, Salade, Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: Italië
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiden:

  • Verwarm de oven voor op 175°c
  • Scheur het brood in kleine stukjes, meng ze met 2el olijfolie en leg ze op de bakplaat.
  • Schuif de bakplaat in het midden van de oven en rooster het brood in ca. 10 min. goudbruin en krokant.
  • Meng in een kom de sjalotten met de azijn en marineer ze 5 minuten.
  • Ontvel de tomaten (zie Notitie: ).
  • Schep de zaadjes eruit en snijd de tomaten in grove stukken.
  • Pureer de helft van de tomaten en de knoflook met de staafmixer.
  • Klop deze gepureerde tomaten met de resterende 2 el olie met zout en peper door de azijn in de schaal.

Bereiden

  • Verhit een koekenpan.
  • Bestrooi de tonijn met zout en peper en bestrijk de vis met olie.
  • Bak de tonijn aan elke kant 1½ minuut.
  • Snijd de tonijn in dunne plakken.
  • Schep de tonijn, olijven, kappertjes, stukken tomaat en het gebakken brood door de dressing.
  • Verdeel de salade over 4 borden.

Tips / Opmerkingen

Tomaten ontvellen:

kruis ze aan 1 kant in, dompel ze in kokend water, kijk of het schilletje loslaat en leg ze vervolgens in koud water.
Het velletje moet er nu eenvoudig af te halen zijn.

Weet:

hoe rijper de tomaat, hoe makkelijker te pellen.
Panzanella is een klassieke Italiaanse salade van in olijfolie gebakken brood en tomaten.

Recept afdrukken
No ratings yet

Rillettes van gerookte makreel

AH 12 maanden Lekker Eten
Recept categorieën: Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Maak de makreel schoon: trek het vel weg en neem het visvlees van de graat. Verwijder kleine graatjes.
  • Leg de stukken visvlees in een diep bord en trek ze met twee vorken uit elkaar. Meng het visvlees met de wijn, boter en tijm en voeg zout, peper en nootmuskaat
  • naar smaak toe.
  • Schep het makreelmengsel in 4 kleine potjes of kommetjes, strijk de bovenkant glad en zet de potjes met rillettes minstens 1 uur in de koelkast.
  • Rooster de sneetjes brood en snijd ze elk in 4 driehoekjes.
  • Zet de potjes met makreelrillettes op borden en leg de driehoekjes brood, augurkjes en olijven ernaast.

Tips / Opmerkingen

Rillettes is in vet gesmoord vlees dat uit elkaar is getrokken en met het vet tot een smeuïge massa stolt.
In dit recept wordt gestoomde vis gebruikt, die met boter smeuïg wordt gemaakt