Recept afdrukken
No ratings yet

Spekballetjes met appelstroopdip

Recept categorieën: Hapjes, Varkensvlees, Vlees
porties: 12 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 175 °C.
  • Wikkel om elk gehaktballetje een plakje spek.
  • Leg de balletjes in de braadslede.
  • Braad de balletjes in het midden van de oven in ca. 15 min. gaar.
  • Rasp de gele schil dun van de citroen.
  • Pers de vrucht uit.
  • Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in heel kleine stukjes, druppel er wat citroensap over.
  • Schep de appelstroop in een schaaltje en meng er de stukjes appel, geraspte citroenschil, koriander en naar smaak zout en chilipeper door.
  • Leg de balletjes elk in een serveerlepel en schep er een klein beetje appeldip naast.

Recept afdrukken
No ratings yet

Zweedse gehaktballetjes in citroensaus

Hoofdgerecht,vlees
Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: Zweden
porties: 4
Auteur: maikel van den berg

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

Bereiding:

  • Rasp de gele schil dun van de citroen en pers de vrucht uit.
  • Druppel wat citroensap over de gehaktballetjes.
  • Verhit de boter in de hapjespan op tamelijk hoog vuur tot het schuim wegtrekt.
  • Leg de gehaktballetjes in de pan en bak ze rondom bruin.
  • Keer ze met behulp van een spatel steeds een stukje tot ze rondom helemaal bruin zijn.
  • Schenk 50-100 ml water in de pan en voeg de geraspte citroenschil en uitgeperste knoflook toe.
  • Breng dit aan de kook.
  • Leg de deksel op de pan.
  • Zet het vuur laag en stoof de gehaktballetjes in ca. 10 min. gaar.
  • Schud de pan tussentijds.
  • Roer naar smaak citroensap door het bakvet en laat het even bruisen.
  • Schenk de room in de pan en breng de saus aan de kook.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Strooi de bieslook en peterselie erover.

Tips / Opmerkingen

Lekker met spaghetti en gestoofde spinazie.
Een oosters tintje? Vervang de citroen door een limoen,
de peterselie door koriander en breng de saus op smaak
met ketjap.

Recept afdrukken
No ratings yet

Zweedse balletjes in mosterd dillesaus

Hoofdgerecht,vlees
Recept categorieën: Hoofdgerechten
Land van herkomst: Zweden
porties: 4
Auteur: maikel van den berg

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verhit de boter in de koekenpan.
  • Bak hierin de gehaktballetjes op een middelhoog vuur bruin.
  • Schud de pan regelmatig.
  • Voeg de kastanjechampignons toe en bak het gerecht 5 minuten op middelhoog vuur.
  • Schep alles regelmatig om.
  • Roer de wijn erdoor en stoof het gerecht nog 5 minuten.
  • Roer de mosterd, suiker, dille en room door het gerecht en laat alles op middelhoog vuur warm worden.
  • Breng het gerecht pittig op smaak met zout en peper.

Tips / Opmerkingen

Lekker met aardappelrösti, haricots verts en
cranberrycompote.

Recept afdrukken
No ratings yet

Bietenstamppot met Zweedse gehaktballetjes

snel te maken
Totale tijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Stamppot, Vlees
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Aardappelen schillen, wassen, in stukken snijden en in pan met water en zout in ca. 20 minuten gaarkoken.
  • Margarine in koekenpan verhitten, gehaktballetjes toevoegen en op middelhoog vuur in ca. 10 minuten bruin en gaar bakken, regelmatig omschudden.
  • Bieten in pan met balsamicoazijn verwarmen.
  • Dille fijnsnijden.
  • Aardappelen afgieten, zure room toevoegen en fijnstampen.
  • Bieten en helft dille erdoor scheppen.
  • Bietenpuree op 4 borden scheppen, spekjes erover verdelen, gehaktballetjes erbij leggen en bestrooien met rest van dille.