Kaas Kerstboom Bladerdeeghapjes

Porties: 18 koekjes
Bereidingstijd: 30 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 rol Tante Fanny Vers Bladerdeeg
  • 1 losgeklopt ei
  • 40 g gesmolten boter
  • 25 g bloem
  • 1 tl Franse mosterd
  • ¼ tl zout
  • Peper naar smaak
  • 1 klein teentje knoflook geperst
  • 100 g pittige belegen kaas geraspt
  • 1 tl gedroogde kruiden bijv. Provençaalse of Italiaanse kruiden
  • 20 olijven cherrytomaatjes of mini mozzarella bolletjes
  • 1 komkommer blokjes kaas of worst, wortel, om de prikkers in te zetten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Rol het bladerdeeg uit en snijd het in 18 gelijke driehoeken.
  • Meng in een kom de gesmolten boter, bloem, mosterd, zout, peper, knoflook, geraspte kaas en gedroogde kruiden.
  • Verdeel het kaasmengsel gelijkmatig over de driehoeken bladerdeeg.
  • Rol elk stukje bladerdeeg vanaf de brede kant op tot een kerstboomvorm.
  • Plaats de opgerolde koekjes op de bakplaat en buig ze voorzichtig een beetje om een boogvormige kerstboom te vormen.
  • Bestrijk de koekjes met het losgeklopte ei voor een goudbruine kleur.
  • Bak de koekjes in de voorverwarmde oven gedurende 15-20 minuten, of tot ze goudbruin en knapperig zijn.
  • Laat de koekjes afkoelen op een rooster.
  • Rijg de olijven, cherrytomaatjes of mini mozzarella bolletjes aan de satéprikkers en plaats ze bovenop de koekjes om de kerstbomen te versieren.
  • Steek de satéprikkers in blokjes komkommer, kaas of worst om de kerstboomkoekjes rechtop te zetten.
  • Serveer en geniet van deze feestelijke kaas kerstboom bladerdeeghapjes!

Notities / Tips / Wijnadvies

Variatie tips voor serveren:

Vervang de komkommer door schijfjes wortel, blokjes kaas of worst. Of neem een dik en stevig Turks brood en steek alle boompjes erin, nu is het net een groot kerstbomen bos.

Zoete variant ideeën:

Voor een zoete variant, kun je eventueel ook de vulling van de sacristains gebruiken. Als je wilt kun je ook het glazuur hiervan gebruiken, maar laat dan de geschaafde amandelen achterwege. Of probeer bijvoorbeeld als vulling eens hazelnootpasta of (cranberry)jam en steek een druifje op de top. Bestrooi de boompjes met een beetje poedersuiker (“sneeuw”). Steek de zoete kerstboompjes dan in een blokje ontbijtkoek of cake.

Wijnadvies:

Deze hartige kaas kerstboomkoekjes zullen heerlijk samengaan met een lichte, fruitige witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Sauvignon Blanc.

Voedingswaarden

Calories: 95 kcal | koolhydraten: 5 g | Protein: 3 g | Vet: 7 g | Zout: 0.4 mg | Sugar: 0.1 g
————————————————————————————————–
Recept categorieën Koek / Koude Hapjes
Geschikt voor Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc Kerst