Kerststol 2

Porties: 1 broden
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 200 gram blanke rozijnen
  • ½ deciliter sinaasappellikeur
  • 500 gram bloem gezeefd
  • 1,5 eetlepel citroen
  • 40 gram verse gist verbrokkeld
  • deciliter melk
  • 1 ei losgeklopt
  • 30 gram suiker
  • 1 theelepel zout
  • 225 gram boter
  • 150 gram pijnboompitten of amandelen grof gehakt
  • ca. 300 gram amandelspijs
  • 125 gram dadels grof gehakt
  • 1 ei
  • poedersuiker

Instructies

  • Week de rozijnen ca. 30 minuten in de likeur en laat ze uitlekken.
  • Doe de bloem met de citroenschil in een kom. 
  • Maak in het midden een kuiltje. Los de gist op in de melk. 
  • Schenk dit mengsel in het kuiltje. 
  • Voeg het losgeklopte ei, suiker, zout en 175 g gesmolten boter toe.
  • Roer alles door elkaar. 
  • Kneed het in 10-15 minuten tot een glad soepel deeg.
  • Laat het deeg afgedekt ca. 20 minuten rusten. 
  • Rol het dan uit tot een lap van 2 cm dik. 
  • Verdeel de uitgelekte rozijnen, pijnboompitten en dadels erover.
  • Rol het deeg op en kneed nogmaals goed door. 
  • Vorm het deeg tot een ovale vorm. 
  • Laat het afgedekt ca. 30 minuten rijzen.
  • Meng de amandelspijs met de eierdooier. 
  • Vorm hiervan een rol.
  • Druk een deegrol in de lengte in het deeg. 
  • Rol één helft van het deeg uit tot een platte lap.
  • Leg hierop het amandelspijs en vouw het uitgerolde stuk over de spijs.
  • Druk het brood dicht. 
  • Vorm er een ovale stol van en leg die op de bakplaat.
  • Laat het brood onder een doek 2-2½ uur rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 180ºC. 
  • Bak het brood midden in de oven in 50-60 minuten lichtbruin en gaar.
  • Bestrijk de warme stol met 50 g gesmolten boter.
  • Rol hem in aluminiumfolie en laat hen afkoelen.
  • Bestrooi de stol met poedersuiker.
  • Serveer hem in plakken met roomboter. 
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Brood
Feestdagen etc Kerst