Kerststol

Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 500 gram bloem
  • 50 gram gist
  • 75 gram suiker
  • ¼ liter lauwwarme melk
  • 100 gram boter
  • 50 gram reuzel
  • zout
  • 2 cl rum
  • 5 druppels bittere amandelolie
  • de geraspte schil van 1/2 citroen
  • 150 gram rozijnen
  • 100 gram Franse vruchtjes
  • 75 gram oranjesnippers
  • 75 gram sukade
  • 75 gram geconfijte ananas
  • 150 gram gebakken amandelen
  • boter om in te vetten
  • bloem om te bestuiven
  • 50 gram boter om te bestrijken
  • 50 gram gezeefde poedersuiker

Instructies

  • Doe de bloem in een grote kom, maak in het midden een kuiltje en brokkel de gist daarin.
  • Strooi er 1 theelepel suiker over en voeg een scheutje van de warme melk toe.
  • Roer het met wat bloem van de rand uit tot een glad 'voordeegje'.
  • Strooi de bloem erover en laat op een warme plaats 15 minuten rijzen tot het volume zich heeft verdubbeld.
  • Laat de boter met het varkensvet in een pannetje uitsmelten en laat het weer afkoelen.
  • Doe de suiker, de rest van de melk, zout, de rum, de bittere amandelolie en het citroensap bij het deeg en kneed het erdoor.
  • Blijf kneden en slaan tot er blazen ontstaan en het deeg gemakkelijk van de handen en de kom loslaat.
  • Dek de kom met en schone theedoek af en laat op een warme plaats nog eens 30 minuten rijzen.
  • Overgiet intussen de rozijnen in een kom met kokend water.
  • Laat ze daarin 5 minuten "wellen en laat ze daarna uitlekken.
  • Droog ze goed in een theedoek en meng er wat bloem door.
  • Snijd de Franse vruchtjes in vieren en hak de oranjesnippers, de sukade en de stukken ananas fijn.
  • Kneed alle soorten vruchtjes met de gehakte amandelen door het deeg.
  • Bekleed een bakblik met aluminiumfolie en smeer het met boter in.
  • Bestuif een werkvlak met bloem en rol het deeg daarop uit tot een langwerpige lap van ± 2 cm dik.
  • Rol beide lange kanten naar het midden op en geef er de vorm van een stol aan.
  • Leg het deeg op het bakblik.
  • Laat het toegedekt op een warme plaats nog eens 45 minuten rijzen en schuif het bakblik daarna 50 minuten op de middelste richel van de op 200°C voorverwarmde oven.
  • Bestrijk de stol uit de oven warm met gesmolten boter en strooi er poedersuiker over.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Brood