Krenten stol voor de Kerst

Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 500 gram bloem
  • 10 gram zout
  • 50 gram verse gist
  • 2 dl melk
  • 100 gram basterdsuiker
  • 100 gram boter (gesmolten)
  • 1 ei losgeklopt
  • 1 sinaasappelschil
  • 3 druppels amandelolie
  • 300 gram krenten
  • 200 gram rozijnen
  • 50 gram biggareaux (rood)
  • 75 gram sukade
  • 100 gram amandelen
  • 100 gram suiker
  • ¼ citroen
  • 2 eetlepel(s) boter (gesmolten)
  • 30 gram poedersuiker

Instructies

  • Maak amandelspijs van amandelen, suiker, amandelolie, geraspte citroenschil en 2 eetlepels water.
  • Kneed van bloem, zout, gist, melk, basterdsuiker, gesmolten boter en ei een gistdeeg.
  • Meng er op het laatst de geraspte sinaasappelschil, amandelolie, krenten, rozijnen, bigarreaux en sukade door. 
  • Besmeer de bakplaat met een kwastje met olie.
  • Bestrooi het aanrecht met bloem. 
  • Kneed na het rijzen het deeg flink door, leg het op het aanrecht en duw het met de handen uit tot een ovale lap van ongeveer 3 cm dikte.
  • Vorm van de amandelspijs een rol, 1 cm korter dan de deeglap. 
  • Leg de rol in de lengte op het midden van de deeglap en sla de zijkanten over elkaar heen over de spijs. 
  • Druk het deeg stevig op elkaar en vorm het met de handen tot een stolvorm.
  • Leg de stol op de plaat, bedek hem met een vochtige doek en laat het deeg nog 30 minuten narijzen.
  • Bestrijk het met melk. 
  • Schuif de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven (200 tot 225 graden of gasovenstand 4 tot 5) en bak de stol in ongeveer 40 minuten. 
  • Haal de bakplaat uit de oven, leg het brood op een taartrooster en laat het uitdampen en afkoelen.
  • Bestrijk het gebak met gesmolten boter en bestrooi het met poedersuiker; bind er desgewenst een rood lint om.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Brood
Feestdagen etc Kerst