Recept afdrukken
No ratings yet

Tabbouleh met burgers

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vleesvervangers
Land van herkomst: Afrika
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Alpro.com

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Breng 350 ml water aan de kook met het tablet groentebouillon.
  • Doe de bulgur in een diepe kom en giet hier de bouillon overheen.
  • Dek dit in zijn geheel af met een bord en laat het ongeveer 5 minuten stomen.
  • Meng de gare bulgur met de fijngesneden kruiden en groeten en breng op met zout, peper en citroensap naar smaak.
  • Bak de burgers ca. 4 minuten om en om goudbruin in een scheut bakken en braden en serveer ze met de bulgur.

Tips / Opmerkingen

Dit gerecht smaakt heerlijk in combinatie met humus!

Recept afdrukken
No ratings yet

Burgers met pilafrijst en babaganoush

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rijst, Vleesvervangers
Land van herkomst: Afrika
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Alpro.com

ingrediënten

Ingrediënten voor de babaganoush:

Bereidingswijze

  • Spoel de rijst goed schoon onder koud water.
  • Smoor de ui 5 minuten in een diepe pan in een klein beetje olijfolie en voeg hierna de rijst, cashewnoten, piment, kaneel en gedroogde abrikozen aan toe, totdat de rijstkorrels glanzen.
  • Giet vervolgens de groentebouillon erbij en breng het geheel aan de kook.
  • Laat 20 minuten op een laag vuur staan met het deksel op de pan, totdat alle vocht is opgenomen.
  • Strooi daarna de cashewnoten over de rijst.
  • Voor de babaganoush: snij de aubergines in blokjes en bak ze gaar in de pan.
  • Voeg hier de gesnipperde knoflook en het komijnpoeder aan toe en breng het geheel op smaak met zout, peper en citroen.
  • Voeg ten slotte de Yofu en de geroosterde hazelnoten toe.
  • Bak de Alpro soya Burgers 4 minuten om en om goudbruin in een beetje olie of Alpro® soya Bak & Braad.
  • Serveer de Fruit filets met de rijst en de babaganoush.

Tips / Opmerkingen

Dit recept smaakt ook heerlijk met de Alpro® soya Fruitfilet Appel.

Recept afdrukken
No ratings yet

Burgers met bieten geitenkaassalade en humus

Recept categorieën: Brunch, Lunch, Salade
Land van herkomst: Afrika
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Alpro.com

ingrediënten

humus:

Bereidingswijze

  • Meng de bieten met olijfolie, mosterd en azijn en breng op smaak met zout en peper.
  • Mix alle ingrediënten voor de humus met een staafmixer.
  • Voeg een scheutje olijfolie en water toe tot het lekker smeuïg is en breng op smaak met, koriander zout en peper.
  • Verwarm een scheutje Alpro® soya Bakken & Braden in een koekenpan en bak de Alpro® soya Burgers in 4 minuten aan beide kanten bruin.
  • Serveer de bieten op de rucola en verdeel de geitenkaas er overheen.
  • Serveer samen met de Alpro® soya Burgers en humus.

Recept afdrukken
No ratings yet

Noord Afrikaanse groentedip met komijn en sesamzaad

Recept categorieën: Bijgerecht, Hapjes, Saus
Land van herkomst: Afrika
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 8 personen

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Bleekselderij en wortel in lengte in dunne repen snijden.
  • Repen rechtop in wijde glazen zetten.
  • In droge koekenpan cashewnoten en peper roosteren.
  • In keukenmachine cashewnoten en peper fijnmalen.
  • Koriander, komijn en sesamzaad erdoor mengen (= dukkah).
  • Overdoen in schaaltje.
  • Olie en houmous ook in schaaltjes scheppen.
  • Glazen met groenten en schaaltjes met dukkah, olie en houmous bij elkaar op blad zetten.

Tips / Opmerkingen

Wat is dukkah? Dukkah komt uit Egypte, maar wordt overal in Noord-Afrika als mezze geserveerd.
Het is een mengsel van noten en specerijen.
Doop de groentestengels eerst in geurige olie of houmous en dan in de dukkah voor een krokant en kruidig notenlaagje.
Ook lekker met (Turks) brood of geroosterde puntjes pitabrood.
Bereidingstijd 15 minuten

Recept afdrukken
No ratings yet

Hoendervorm

Uit het Kookboek verzamelde recepten - Tesselschade Arbeid Adelt uit 1958.
Recept categorieën: Gevogelte, Kip
Land van herkomst: Afrika
porties: 4 personen
Auteur: N. J. J. Naeff-Lotsy

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Kook die hoender sag, snij die vlees van die beene af, snij in mooie stukkies.
  • Sit die stukke vlees mooi netjes in ’n vorm, met lage tong tussenin, dan weer lage hardgekookte eier.
  • Peper en zout tussen elke laag.
  • Kook die beene in die nat nog een uur, voeg zout, peper, nageltjes en ei bij.
  • Sijg [zeef] door een doek.
  • Los gelatine goed daarin op, gooi dit dan oor die vlees in die vorm en sit weg op ’n kou plek om stijf te word

Tips / Opmerkingen

Presenteer slaai hierbij.

Recept afdrukken
No ratings yet

Amuse-eitjes

Afrikaans kip gerecht
Recept categorieën: Amuse, Ei, Vis, Voorgerechten, Zalm
Land van herkomst: Afrika
porties: 4 personen
Auteur: Auteur Onbekend

ingrediënten

De vulling:

Bereidingswijze

  • Maak de zalm schoon (ontdoe van vel en graatjes) en meng de zalm met wat whiskeycocktailsaus.
  • Breng op smaak met peper, zout en wat dille.
  • Tik met een mes voorzichtig het kapje van de eieren.
  • Verwijder voorzichtig de dooier.
  • Vul de eieren met het zalm-mengsel en garneer af met een takje dille en een klein stukje gerookte zalm.
  • Mocht je zalm-mengsel te dun zijn, meng dan 1 van de hardgekookte dooiers erdoor.

Recept afdrukken
No ratings yet

Anak kaska antokko

Afrikaans kip gerecht
Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Afrika
porties: 4 personen
Auteur: Auteur Onbekend

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Week de nasikruiden 10 minuten in warm water.
  • Snijd de kipfilet in blokjes en braad deze in de olie.
  • Snipper de ui en voeg dit aan de kipfilet toe.
  • Voeg de tomatenpuree en nasikruiden toe.
  • Ontdooi de spinazie in een aparte pan.
  • Voeg de gekookte spinazie aan het kipmengsel toe.
  • Doe de pindakaas erbij, de sambal en kerriepoeder.
  • Laat het geheel 10 minuten zachtjes pruttelen.
  • Goed doorroeren, eventueel wat water toevoegen.

Een varkenshaas vol verrassingen
Recept afdrukken
No ratings yet

Een varkenshaas vol verrassingen

Dubbel verpakt varkenshaas met verstopt gehakt in een haasje "een recept om over na huis te schrijven." een recept van Deonart54 - 50plusser.nl
Bereidingstijd30 min
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Afrika
porties: 2 personen
Auteur: 50plusser.nl

ingrediënten

Voor de vulling:

Voor de saus

Bereidingswijze

  • Meng alle ingrediënten voor de vulling heel goed en laat een uurtje in koelkast staan zodat de aroma`s goed kunt vermengen.
  • Snijd varkenshaas open in lengte, maar niet helemaal door.
  • Vouw varkenshaas goed open en verdeel de gehakt mengsel in vorm van een worst over varkenshaas.
  • Vouw goed dicht en verpak erna varkenshaas in spek/bacon.
  • Nu verpak jij de haas in aluminiumfolie en bak dit in oven voor 20 min. bij 200*C (dit om het vlees voor te garen)
  • Haal varkenshaas uit folie en bak dit mooi bruin en gaar in een koekenpan in 3 e olijfolie.
  • (anders dan bij kip, mag varkenshaas tegen de roze aan zitten het moet in ieder geval niet droog gebakken zijn)
  • Houd varkenshaas warm in aluminiumfolie terwijl jij de saus maken.
  • Fruit in braadvet van vlees de ui en knoflook aan tot zacht.
  • Bak champignons mee tot gekleurd. (indien nodig, voeg jij nog wat olie erbij).
  • Voeg paprikapoeder bij en bak even mee tot geur vrij komen.
  • Voeg room erbij en laat geheel goed gaar worden.
  • Indien nodig bind jij de saus nu met een papje van water en bloem (en laat de bloem wel een paar minuten gaar worden). (of anders gebruik jij maïzena).
  • Meng gescheurde basilicumbladeren er doorheen.
  • Haal varkenshaas uit folie en doen op snijplank.
  • De sappen die vrij kwamen meng jij door champignonsaus.
  • Snijd varkenshaas in plakken, maar behoud de vorm voor presentatie.
  • Plaats varkenshaas in zijn geheel op een serveerschaal.
  • Verdeel de champignon roomsaus erover en er omheen.
  • Garneer met basilicum.

bobottie
Recept afdrukken
No ratings yet

Enige echte Bobotie met geelrijst

Bobotie zoals we het thuis vroeger aten
naar een recept van Deonart54 van 50plusser.nl
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Lamsvlees, Rijst, Rundvlees, Vlees
Land van herkomst: Afrika
porties: 4 personen
Auteur: 50plusser.nl

ingrediënten

VOOR BOBOTIE:

VOOR GEELRIJST:

Bereidingswijze

VOOR BOBOTIE:

  • Fruit ui op middelvuur goudbruin.
  • Braad de gehakt nu los met uien op hoog vuur.
  • Perst melk uit brood en maak brood met een vork fijn.
  • Meng alle ander ingrediënten door de gehakt, behalve 1 ei, een half kop melk, 6 halve amandelen en citroen of laurierblaren.
  • Meng mengsel goed en doe in ingevette ovenschaal.
  • Steek de citroen of laurierblaren horizontaal in gehakt, wel goed verdeeld over de gehaktmengsel en doe nu ook de amandelen met bolle kant naar boven verdeel over bobotie, amandelen moet je iets aandrukken.
  • Bak de Bobotie voor 15-20 min bij een oventemperatuur van 180 graden Celsius.
  • Meng ei en melk goed en verdeel dit over bobotie.
  • Bak verder tot gaar en eimengsel gestold zijn.

VOOR GEELRIJST:

  • Voeg alle ingrediënten bij kokend water behalve de boter en suiker.
  • Kook rijst gaar met deksel op de pan in 20 min.
  • Roer met een vork lichtjes de suiker en boter door rijst en laat rijst even uitdampen tot korrelig.
  • Verwijder de pijpkaneel.

Recept afdrukken
No ratings yet

Bladerdeeg Gehakt Party Snack

Warm zijn ze het lekkerst, maar koud kan ook prima.
een recept van Deonart54 van 50plusser.nl
Bereidingstijd30 min
Land van herkomst: Afrika
porties: 4 stuks
Auteur: 50plusser.nl

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Fruit de ui, knoflook, rode peper en gember aan tot zacht en tot de geuren vrijkomen.
  • Bak de geelwortel, koriander en komijn even mee.
  • Bak gehakt rul in deze mengsel.
  • Meng munt, peterselie, citroensap, zout en peper door gehakt en laat afkoelen.
  • Leg bladerdeeg lapjes op bakpapier en verdeel vulling over onderste helft van plakjes bladerdeeg
  • Bestrijk met de bladerdeeg met water en flap de bovenste helft over vulling en druk stevig vast op onderste helft van bladerdeeg.
  • Snijd met scherpe mes elk bladerdeeg worstje in 3 delen.
  • Bestrijk met eidooier mengsel en bak bij 220*C tot bladerdeeg gaar en mooi goudbruin van kleur zijn.