Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 55

Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 99

Recept afdrukken
No ratings yet

Biryani 2

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rijst, Rundvlees, Vlees
Land van herkomst: Bangladesh
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Fruit de ui, knoflook, het pepertje en komijnzaad drie minuten in olie of ghee; voeg het vlees toe en bak het goed rondom bruin.
  • Voeg de gemberwortel toe, de suiker en kaneel en roer goed.
  • Neem het vlees uit de pan en roer eerst de yoghurt erdoor en vervolgens de rijst.
  • Voeg een halve liter water toe en roer het 1 keer goed om; doe het deksel op de pan en laat dit geheel een kwartier sudderen.
  • Leg het vlees terug op de rijst en laat het nog vijf minuten sudderen.

Tips / Opmerkingen

Het woord "biryani" betekent "gebakken". In Bangladesh is rijst de belangrijkste voedselbron en ook het hoofd-ingrediënt van biryani. Voor biryani worden de bestanddelen eerst gebakken en dan gekookt, bij pullao is het net andersom. Biryani is populair in heel zuid-oost Azië, bij voorbeeld in Myanmar (daar heet het "dan pauk"), in Maleisië, Indonesië en in India. Beroemde variaties zijn Hyderabadi biryani en Kashmiri biryani. In Bangladesh wordt biryani altijd bij ceremonies zoals trouwpartijen geserveerd, en soms gebruikt men gepofte rijst (muri).


Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 55

Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 99

Recept afdrukken
No ratings yet

Rasmalai

Recept categorieën: Dessert, Kaas, Nagerecht
Land van herkomst: Bangladesh
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Meng de cottage cheese met de griesmeel en kneed dit goed door elkaar.
  • Maak er 6 platte ballen van.
  • Breng een liter water aan de kook met 150 gram suiker en pocheer de cottage cheese ballen hierin een kwartier.
  • Laat ze goed afkoelen.
  • Kook ondertussen de melk met de kardemom op een middelhoog vuur tot het volume is gereduceerd tot tweederde.
  • Roer de overgebleven suiker erdoor en laat de melk volledig afkoelen.
  • Giet de melk in een diep bord, leg de cottage cheese ballen erin en bestrooi het geheel met pistachenoten.

Tips / Opmerkingen

Mijn rasmalai ziet er wat rommelig uit, ik vraag me af, waarom ze het op elke straathoek beter kunnen. Dat zal mijn ongeduldige aard wel zijn. Als werkende moeder en worldcook tegelijkertijd, moet ik altijd koken na het werk (werken na het koken zou niet voldoende resultaat opleveren voor mijn werkgever). Ik kook niet alleen Bangladeshi eten, maar heb ook in Bangladesh gewoond, en daar was het elke avond feest: anderhalf uur stroomstoring. En daar stond ik dan, te roeren, te kneden en te puffen bij kaarslicht. Want het recept moet vandaag nog af, tenslotte.


Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 55

Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 99

Recept afdrukken
No ratings yet

Posto bora

Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Bangladesh
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Pureer de aardappels met een deciliter heet water en roer de andere ingrediënten en zout (ik heb zwart zout gebruikt) en peper naar smaak erdoor.
  • Maak van de puree acht ballen en sla ze plat als hamburgers.
  • Bak ze in hete olie, drie minuten aan elke kant.

Tips / Opmerkingen

"Posto" betekent "maanzaad" en "bora" zijn beignets. De meeste originele recepten weken het maanzaad en malen het tot een pasta. Dat vond ik zonde, ik vind dat die zaadjes nu juist zo lekker zijn, en daarom heb ik ze gewoon zo toegevoegd. Ook heb ik zwart zout gebruikt, dit is een Indiaas zout met een iets andere samenstelling dan gewoon zout, het is niet zwart maar grijzig en het ruikt een beetje naar zwavel. Ik heb de beignets met atmarindesaus geserveerd, je kunt ook chilisaus, tomatenketchup of een andere (licht zurige) saus gebruiken.


Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 55

Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 99

Recept afdrukken
No ratings yet

Halwa

Recept categorieën: Ei, Koek
Land van herkomst: Bangladesh
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Smelt de boter in een koekenpan.
  • Mix de alle andere ingrediënten behalve de amandelen en giet het eiermengsel in de koekenpan.
  • Bak dit, al roerend, tot het eimengsel aan elkaar blijft plakken.
  • Dit kan 30-45 minuten duren (blijf goed roeren).
  • Bestrooi met amandelen en eet het warm of koud


Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 55

Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 99

Recept afdrukken
No ratings yet

Rasgolla

In Nepal heet dit Rasbari
Recept categorieën: Dessert, Nagerecht
Land van herkomst: Bangladesh, Nepal, Tibet
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Meng de cottage cheese met de griesmeel en kneed het goed door elkaar.
  • Maak 20 balletjes van dit mengsel en zet ze een uur in de koelkast.
  • Breng 7 deciliter water met de suiker en rozenwater aan de kook en pocheer de balletjes hierin tot ze gaan drijven.
  • Laat ze goed afkoelen en bestrooi ze met anijszaad.

Tips / Opmerkingen

Rasbari horen eruit te zien als balletjes maar ik gebruikte Worldcook's dichterlijke vrijheid en maakte er blokjes van.


Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 55

Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 99

Recept afdrukken
No ratings yet

Nimki

Nepalese crackers
Recept categorieën: Bijgerecht
Land van herkomst: Bangladesh, Nepal
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Meng alle ingrediënten met¾ deciliter water en kneed dit tot een deeg.
  • Vorm daarvan ongeveer twintig balletjes en snijd de balletjes horizontaal en verticaal doormidden.
  • Frituur de nimki tot ze goudbruin zijn.


Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 55

Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 99

Recept afdrukken
No ratings yet

Alu posto

aardappel met maanzaad
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Bangladesh
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Fruit de ui drie minuten, voeg de aardappels toe en roerbak nog drie minuten.
  • Doe de rest van de ingrediënten erbij en een deciliter water, leg een deksel op de pan en laat het geheel een kwartiertje zachtjes koken.

Tips / Opmerkingen

De meeste originele recepten weken het maanzaad en malen het tot een pasta. Dat vond ik zonde, ik vind dat die zaadjes nu juist zo lekker zijn, en daarom heb ik ze gewoon zo toegevoegd.


Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 55

Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 99

Recept afdrukken
No ratings yet

Kheer van Worldcook

rijstpudding
Recept categorieën: Fruit, Nagerecht, Rijst
Land van herkomst: Bangladesh, India, Nepal, Tibet
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Breng de melk aan de kook en doe de rijst erin.
  • Kook een half uur op een heel laag vuurtje.
  • Snijd de gedroogde abrikozen aan stukjes, voeg ze toe, en ook de cardamom, de suiker en de rozijnen en kook het geheel nog een half uur heel zachtjes.
  • Voeg als laatste de room toe en haal de cardamom eruit.

Tips / Opmerkingen

Serveer heet of koud.


Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 55

Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 99

Recept afdrukken
No ratings yet

Paratha

Recept categorieën: Groenten, Pannenkoeken
Land van herkomst: Bangladesh
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Pureer de aardappels met een deciliter heet water.
  • Voeg de bloem toe, de anijszaad, suiker en zout naar smaak en vorm een deeg.
  • Rol het deeg uit tot 6 dunne cirkels.
  • Bak de paratha's anderhalve minuut per kant in hete olie of ghee.


Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 55

Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 99

Recept afdrukken
No ratings yet

Mango relish

Dit lijkt erg op chutney maar is korter gekookt. Daarom is chutney vaak zachter en zijn de suikers soms licht gekaramelliseerd.
Recept categorieën: Fruit, Saus
Land van herkomst: Bangladesh
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Doe alle ingrediënten in een pan en breng het geheel aan de kook.
  • Laat het 10 minuten zachtjes koken, doe er een beetje water bij als het te droog wordt.
  • Laat de relish afkoelen.

Tips / Opmerkingen

Lekker bij witte rijst.