Recept afdrukken
No ratings yet

Vanille Kipferln

Uit het Kookboek verzamelde recepten - Tesselschade Arbeid Adelt uit 1958.
Vanillekipferl zijn kleine, halvemaanvormige koekjes. Oorspronkelijk gemaakt met walnoten, maar ook met amandelen of hazelnoten. Ze krijgen hun typische smaak door een flinke dosis vanillesuiker. Wikipedia (Engels)
Recept categorieën: Gebak
Auteur: W. Dudok van Heel-Quarles Van Ufford

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Meng alle ingrediënten goed door elkaar en vorm er halve maantjes van.
  • Laat in een warme oven 20 tot 30 minuten bakken.

Recept afdrukken
No ratings yet

Poolse omelet met room

Recept categorieën: Brunch, Ei, Lunch
Land van herkomst: Polen
porties: 2 personen

ingrediënten

voor de vulling

voor de omelet

Bereidingswijze

  • Borstel de paddestoelen schoon en snijd ze in plakjes.
  • Verhit de boter in een koekenpan.
  • Bak de paddestoelen en de ui op hoog vuur bruinbakken en laat het vocht verdampen.
  • Strooi de bloem erover en roer tot het wit is verdwenen.
  • Voeg al roerend de room toe en laat binden tot een saus.
  • Roer er peper en zout door en strooi de dille erover.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Klop 2 eieren kort los met wat peper en zout.
  • Laat een klontje boter op matig vuur rondwalsen in een koekenpan met een bodem van 15 cm, schenk de eieren erin en bak ze, het struif naar het midden schuivend, schuddend tot de bovenkant bijna droog is.
  • Leg de omelet in een ovenschotel en schep de helft van de vulling erop.
  • Herhaal dit.
  • Leg er tenslotte een laatste omeletje bovenop, met de kaas en gesmolten boter erover.
  • Zet de schaal middenin de oven onder de grill tot de bovenkant lichtbruin is.

Tips / Opmerkingen

Geef hierbij de sla bij, aangemaakt in een met knoflook ingewreven kom..

Recept afdrukken
No ratings yet

Baba au rhum

Recept categorieën: Fruit, Nagerecht
Land van herkomst: Frankrijk, Polen
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Meng de bloem met de gist, de eieren, de melk, de boter, 50 gram suiker en de pruimen en kneed dit goed.
  • Laat het een uur rijzen.
  • Verdeel het deeg over 8 ingevette muffinvormpjes en laat het nog eens een uur rijzen.
  • Bak de babas 25 minuten op 180 graden.
  • Doe intussen de overgebleven suiker bij het citroensap en 4 eetlepels water
  • Doe er een glas rum bij en breng het aan de kook.
  • Kook het in tot siroop en doe dan het tweede glas rum erbij.
  • Als de babas klaar zijn, giet dan da siroop erover en serveer ze warm met de room.

Recept afdrukken
No ratings yet

Poolse bietensoep

Recept categorieën: Soep
Land van herkomst: Polen
porties: 4 personen

Bereidingswijze

  • Was de geweekte paddestoelen en de beentjes met het vlees, giet er het water op, voeg zout toe en laat het vlees zachtjes koken.
  • Kook of bak de bieten in de schil, goed afgeborsteld en gewassen, afzonderlijk gaar; laat ze, als ze gaar zijn, uitlekken, pel ze en rasp ze grof.
  • Breng de soep met fijngewreven knoflook met zout, suiker en het zure bietenaftreksel op smaak.
  • Dien de soep op met witte of bruine bonen, boekweitgrutten en/of hard gekookte eieren.
  • De door een fijne zeef gezifte en ontvette heldere bietensoep kan worden opgediend met pasteitjes, met ravioli of met brosse biscuitjes.
  • het overgebleven afgetrokken vlees kan als vulsel voor de pasteitjes en de ravioli worden gebruikt.
  • Bietensoep wordt ook wel toebereid met bouillon en ham, of met spek en worst.

Recept afdrukken
No ratings yet

Poolse knolselderijsoep

Recept categorieën: Soep
Land van herkomst: Polen
porties: 4 personen

Bereidingswijze

  • Giet het zeer hete water over het eekhoorntjesbrood en laat het 20-30 minuten
  • weken.
  • Zweet intussen in een gesloten pan de knolselderij en de ui in de boter uit tot
  • de groenten zacht worden.
  • Voeg het eekhoorntjesbrood en het weekvocht toe en laat het in de gesloten
  • pan sudderen tot de groenten gaar zijn.
  • Pureer de groenten in een foodprocessor of draai ze door een moulin-légume
  • en doe de puree terug in de pan.
  • Meng de zure room en de verse room met de bloem tot een glad papje en roer
  • dit door de soep, terwijl ze warm wordt.
  • Laat de soep 5 minuten pruttelen, tot de bloemsmaak verdwijnt.
  • Als de soep naar uw smaak te dik is (wat kan gebeuren als de groenten in een
  • foodprocessor worden gepureerd), verdun haar dan met wat water.
  • Breng de soep op smaak met fijngehakt dillegroen of peterselie, zout en
  • peper.
  • Geef croûtons bij.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gewone Poolse runderlappen

Recept categorieën: Rundvlees
Land van herkomst: Polen
porties: 4 personen

Bereidingswijze

  • Maak het vlees met keukenpapier zo droog mogelijk en bestrooi het met bloem.
  • Bak het vlees in de hete boter om en om bruin en neem het daarna uit de pan.
  • Fruit de uien en de knoflook licht aan en schep er het paprikapoeder door.
  • Leg het vlees weer in de pan en strooi er zout over.
  • Giet er zoveel water bij dat het vlees net niet onder staat en laat het 1 1/2-2 uur zachtjes sudderen.
  • Roer de tomatenpuree met de yoghurt glad.
  • Leg het vlees op een schaal, roer het yoghurtmengsel door het stoofvocht, warm nog even door en schenk de saus daarna over het vlees.

Recept afdrukken
No ratings yet

Vis in gelei

Recept categorieën: Vis
Land van herkomst: Polen
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Was de vis, schrap de schubben eraf en snijd hem in moten van ± 4 cm dik.
  • Trek een bouillon van de vissekoppen, de soepgroenten, de wijn, de kruiden en 1 liter water.
  • Voeg er tegen het eind een snufje zout aan toe.
  • Zeef het kooknat en leg de stukken vis in het nog warme kooknat.
  • Breng het geheel langzaam aan de kook en laat de vis op laag vuur 20 minuten zachtjes doorkoken.
  • Neem de vis dan voorzichtig uit de bouillon en verwijder de graten zoveel mogelijk.

De bereiding van de gelei:

  • Zeef de bouillon nogmaals, neem er 1/8 deel af, breng dit aan de kook en laat de rest afkoelen.
  • Week de gelatine in koud water en los hem vervolgens in de hete bouillon op.
  • Voeg de rauwe eiwitten, de azijn en de gelatineoplossing aan de afgekoelde bouillon toe en breng het geheel vervolgens al kloppend met een garde aan de kook.
  • Schep het schuim dat zich tijdens het kloppen heeft gevormd eraf en zeef de gelei door een doek (een zeef is te grof). De gelei dient in twee keer te worden overgegoten.
  • Voeg er tenslotte naar smaak nog wat peper en zout aan toe.
  • Beleg de bodem van een slakom ter garnering enkele schijfjes wortel, ei, augurk, citroen, wat doperwten e.d. en giet hier voorzichtig zoveel warme gelei over dat alles net wordt bedekt.
  • Leg na het stollen van deze laag, de stukjes vis erop en schenk er de rest van de gelei er over uit.
  • Zet de kom op een koele plaats (koelkast) en laat de gelei stollen.
  • Voordat de vis in de gelei op een platte schaal wordt gestort, dient de slakom een halve minuut met een in heet water gedrenkte doek te worden omwikkeld.
  • Snijd de randen van de gelei geheel los, leg vervolgens de schaal waarop de gelei uiteindelijk moet komen als een deksel op de kom en draai het geheel om (soms wil wat schudden bij het los komen helpen).
  • Geef er azijn of citroensap bij om daarmee de portie gelei op het bord te besprenkelen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Bietensoep 2

Recept categorieën: Soep
Land van herkomst: Polen
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen

ingrediënten

De bereiding van bietenzuur:

Bereidingswijze

  • Er bestaan 2 soorten rode barszez, de ene is helder, de andere gebonden.
  • Beide varianten worden bereid met natuurlijk bietenzuur.
  • Bietenzuur is eenvoudig zelf te bereiden.
  • Was de bieten, schil ze dun en snijd ze in plakjes.
  • Doe de plakjes vervolgens in een aardewerken pot of inmaakglas, giet er het gekookte warme water op en voeg daaraan het in stukjes gesneden brood toe.
  • Dek de pot of het glas met een doekje of geperforeerd papier, op zijn plaats gehouden door een elastiekje af en zet de pot op een warme (± 20°C) plaats weg.
  • Schep er 5 dagen later voorzichtig het schuim dat zich heeft gevormd af en giet het bietenzuur, zonder de pulp, over in schone flessen.
  • Sluit de flessen af met een kurk en bewaar ze in de koelkast (± 4 maanden houdbaar).

Recept afdrukken
No ratings yet

Heldere bietensoep

Recept categorieën: Soep
Land van herkomst: Polen
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Breng de schoongemaakte en kleingesneden soepgroenten samen met het spek en de kip in ± 2 liter water aan de kook.
  • Voeg er vervolgens de in plakjes gesneden bieten, de peper en het laurierblad aan toe en trek hiervan in ± 1/2 uur een bouillon.
  • Kook de gedroogde paddestoelen in een apart pannetje in ± 1/4 liter water in ± 15 minuten gaar.
  • Giet zowel de bouillon van de groenten en vlees als het kooknat van de paddestoelen door een zeef en roer beide afkooksels door elkaar.
  • Voeg aan dit mengsel het bietenzuur toe.
  • Verwarm de soep tot bijna aan de kook, maar laat niet koken, want dan verliest de soep kleur!.
  • Voeg er tenslotte naar smaak wat zout, suiker, een uitgeperst teentje knoflook en citroensap aan toe.
  • Deze bieten soep wordt traditioneel opgediend met uszka (oortjes), gevuld en in vorm gevouwen deeg, maar u kunt er ook gevulde pasteitjes van bladerdeeg of soepstengels bij serveren.

Recept afdrukken
No ratings yet

Pirosjki

gevulde hartige frituur
Totale tijd50 minuten
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Polen
porties: 4
Auteur: Onbekende Auteur

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Van de bloem room boter eieren en het zout een stevig deeg kneden uitrollen.
  • Het deeg snijden in rechthoekige lapjes van 5 bij 10 cm.
  • Deze bedekken met een laagje vulsel (kool fijnhakken licht blancheren met zout gaar smoren goed vermengen met gesnipperde eieren en zout) dichtrollen en afplakken met eiwit.
  • In kokende frituur afbakken.
  • Serveren bedekt met peterselie.

Tips / Opmerkingen

Varianten:

  1. Als vulsel gesmoorde paddestoelen (hanekammen bijvoorbeeld) gebruiken.
  2. De room in het deeg vervangen door een kaassaus en als vulsel zuurkool gebruiken.