Recept afdrukken
No ratings yet

Zweedse gehaktballetjes in citroensaus

Hoofdgerecht,vlees
Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: Zweden
porties: 4
Auteur: maikel van den berg

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

Bereiding:

  • Rasp de gele schil dun van de citroen en pers de vrucht uit.
  • Druppel wat citroensap over de gehaktballetjes.
  • Verhit de boter in de hapjespan op tamelijk hoog vuur tot het schuim wegtrekt.
  • Leg de gehaktballetjes in de pan en bak ze rondom bruin.
  • Keer ze met behulp van een spatel steeds een stukje tot ze rondom helemaal bruin zijn.
  • Schenk 50-100 ml water in de pan en voeg de geraspte citroenschil en uitgeperste knoflook toe.
  • Breng dit aan de kook.
  • Leg de deksel op de pan.
  • Zet het vuur laag en stoof de gehaktballetjes in ca. 10 min. gaar.
  • Schud de pan tussentijds.
  • Roer naar smaak citroensap door het bakvet en laat het even bruisen.
  • Schenk de room in de pan en breng de saus aan de kook.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Strooi de bieslook en peterselie erover.

Tips / Opmerkingen

Lekker met spaghetti en gestoofde spinazie.
Een oosters tintje? Vervang de citroen door een limoen,
de peterselie door koriander en breng de saus op smaak
met ketjap.

Recept afdrukken
No ratings yet

Zweedse balletjes in mosterd dillesaus

Hoofdgerecht,vlees
Recept categorieën: Hoofdgerechten
Land van herkomst: Zweden
porties: 4
Auteur: maikel van den berg

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verhit de boter in de koekenpan.
  • Bak hierin de gehaktballetjes op een middelhoog vuur bruin.
  • Schud de pan regelmatig.
  • Voeg de kastanjechampignons toe en bak het gerecht 5 minuten op middelhoog vuur.
  • Schep alles regelmatig om.
  • Roer de wijn erdoor en stoof het gerecht nog 5 minuten.
  • Roer de mosterd, suiker, dille en room door het gerecht en laat alles op middelhoog vuur warm worden.
  • Breng het gerecht pittig op smaak met zout en peper.

Tips / Opmerkingen

Lekker met aardappelrösti, haricots verts en
cranberrycompote.

Recept afdrukken
No ratings yet

Kalvkyckling

Gesmoorde kalfsrolletjes / Uit het Kookboek verzamelde recepten - Tesselschade Arbeid Adelt uit 1958.
Recept categorieën: Kalfsvlees, Vlees
Land van herkomst: Zweden
porties: 4 personen
Auteur: B. Dahlman

ingrediënten

Voor de vulling:

Voor de saus:

Bereidingswijze

  • Snijd het vlees in plakken zo groot als een hand en sla het plat
  • Meng de boter met de peterselie.
  • Bestrooi het vlees met zout en peper en bestrijk het aan één kant met de peterselie boter.
  • Rol stevig op en bind er een draadje om of steek er een cocktailprikker door.
  • Braad de rolletjes mooi bruin in de boter samen met de fijngehakte ui en de wortel in een ijzeren braadpan of in de oven.
  • Voeg er wat warm water bij, zet een deksel op de pan en laat één uur sudderen onder voortdurend bedruipen, eventueel met nog wat warm water.
  • Haal de rolletjes uit de pan, verwijder draadjes of cocktailprikkers en houd ze warm in een schotel met deksel waarin u ze ook opdient.
  • Zeef de saus en schep er het vet af.
  • Voeg de bloem bij het vet en roer tot het bruin is, doe het bruin van de jus er weer bij en de room en laat de saus 10 minuten zachtjes sudderen, onder voortdurend roeren.

Tips / Opmerkingen

Kruiden naar smaak en giet over de rolletjes en dien op met gekookte aardappelen en rode bosbessen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Zweedse slasaus

Recept categorieën: Bijgerecht, Dressings, Saus
Land van herkomst: Zweden
porties: 4 personen
Auteur: Keukentips.nl

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Doe de slasaus in een kom en meng er de mierikswortel, appelmoes en paprikapoeder door.
  • Deze slasaus is lekker bij bladsalades, aardappelsalade, eiersalade, zuurkoolsalade en rode bietensalade.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gravad lax 2

Recept categorieën: Hapjes, Koude Hapjes, Vis, Zalm
Land van herkomst: Zweden
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Snijd in de lengte twee filets van de zalm (laat het vel eraan), zo dicht mogelijk tegen de graat.
  • Roer de zout, suiker, peper en dille door elkaar.
  • Leg een filet op een groot bord met het vel naar beneden en verdeel het kruidenmengsel
  • erover.
  • Leg de tweede filet erop met het vel naar boven.
  • Leg hier een bord op en verzwaar het met een gewicht, zoals een blik of een fles melk.
  • Draai het geheel twee keer per dag om. Na drie dagen is het klaar.

Tips / Opmerkingen

De gravad lax kan nog een paar dagen in de koelkast worden bewaard of ingevroren worden

Zweeds limpabrood
Recept afdrukken
No ratings yet

Zweeds limpabrood in de broodbakmachine

Recept categorieën: Brood
Land van herkomst: Zweden
porties: 4 personen
Auteur: Onbekende Auteur

ingrediënten

voor brood van 500 g

voor brood van 750 g

Bereidingswijze

  • Doe alle ingrediënten in de door de fabrikant van uw machine aanbevolen volgorde in de broodvorm.
  • Stel in op volkorenbrood, medium korst.
  • Druk op start.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gravad lax 2

Recept categorieën: Hapjes, Koude Hapjes, Vis, Zalm
Land van herkomst: Zweden
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Snijd in de lengte twee filets van de zalm (laat het vel eraan), zo dicht mogelijk tegen de graat.
  • Roer de zout, suiker, peper en dille door elkaar.
  • Leg een filet op een groot bord met het vel naar beneden en verdeel het kruidenmengsel erover.
  • Leg de tweede filet erop met het vel naar boven.
  • Leg hier een bord op en verzwaar het met een gewicht, zoals een blik of een fles melk.
  • Draai het geheel twee keer per dag om. Na drie dagen is het klaar.

Tips / Opmerkingen

De gravad lax kan nog een paar dagen in de koelkast worden bewaard of ingevroren worden.

Recept afdrukken
No ratings yet

Zweedse hamburger

Snel te maken / AllerHande februari 2004
Recept categorieën: Brunch, Lunch, Rundvlees, Vlees
Land van herkomst: Zweden
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • In kleine pan aardappelblokjes in 6-8 minuten gaarkoken.
  • Afgieten. In kom gehakt, aardappel, ui, room, dille, zout en peper door elkaar kneden.
  • Gehakt in 4 gelijke porties verdelen en tot hamburgers vormen.
  • In koekenpan boter verhitten en hamburgers op matig vuur in 8-10 minuten gaar en bruin bakken, halverwege keren.

Recept afdrukken
No ratings yet

Salade met asperges en garnalen

Recept categorieën: Groenten, Salade, Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: Zweden
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Kook de asperges 15 minuten en snijd ze in stukken.
  • Verdeel de slabladeren over de bodem van een slakom.
  • Meng de asperges met de krab, de garnalen en de tomaten en schep dit op de sla.
  • Meng voor de dressing de mayonaise met de tomatenpuree, de witte wijn en peper en zout naar smaak en giet dit over de salade.
  • Bestrooi het geheel met dille.

Recept afdrukken
No ratings yet

Jansson's verleiding

Recept categorieën: Groenten, Vis
Land van herkomst: Zweden
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Kook de aardappels een kwartier en snijd ze in plakken.
  • Leg een derde van de aardappelplakken op de bodem van een ingevette ovenschaal, verdeel de helft van de ansjovis en de uien erover en herhaal dit proces.
  • Sluit af met de overgebleven aardappelplakjes.
  • Meng peper en zout naar smaak door de room en giet deze over de aardappels.
  • Bak de schotel 20 minuten op 180 graden.