Recept afdrukken
No ratings yet

Zweedse hamburger

Snel te maken / AllerHande februari 2004
Recept categorieën: Brunch, Lunch, Rundvlees, Vlees
Land van herkomst: Zweden
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • In kleine pan aardappelblokjes in 6-8 minuten gaarkoken.
  • Afgieten. In kom gehakt, aardappel, ui, room, dille, zout en peper door elkaar kneden.
  • Gehakt in 4 gelijke porties verdelen en tot hamburgers vormen.
  • In koekenpan boter verhitten en hamburgers op matig vuur in 8-10 minuten gaar en bruin bakken, halverwege keren.

Recept afdrukken
No ratings yet

Salade met asperges en garnalen

Recept categorieën: Groenten, Salade, Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: Zweden
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Kook de asperges 15 minuten en snijd ze in stukken.
  • Verdeel de slabladeren over de bodem van een slakom.
  • Meng de asperges met de krab, de garnalen en de tomaten en schep dit op de sla.
  • Meng voor de dressing de mayonaise met de tomatenpuree, de witte wijn en peper en zout naar smaak en giet dit over de salade.
  • Bestrooi het geheel met dille.

Recept afdrukken
No ratings yet

Jansson's verleiding

Recept categorieën: Groenten, Vis
Land van herkomst: Zweden
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Kook de aardappels een kwartier en snijd ze in plakken.
  • Leg een derde van de aardappelplakken op de bodem van een ingevette ovenschaal, verdeel de helft van de ansjovis en de uien erover en herhaal dit proces.
  • Sluit af met de overgebleven aardappelplakjes.
  • Meng peper en zout naar smaak door de room en giet deze over de aardappels.
  • Bak de schotel 20 minuten op 180 graden.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gravad lax gemarineerd in dille

AllerHande december 2001
Recept categorieën: Vis, Voorgerechten, Zalm
Land van herkomst: Zweden
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Zalm controleren op graatjes.
  • Van dille 2 à 3 takjes bewaren, rest grof hakken.
  • Peperkorrels (in vijzel of met bolle kant van lepel) fijnstampen.
  • In kommetje zout, peper en 1 eetlepel suiker mengen.
  • Zalm aan één kant bestrooien met dille en vervolgens met zoutmengsel.
  • Eén stuk zalm met dillekant naar boven in diepe kom leggen.
  • Andere stuk zalm met dillekant naar beneden erop leggen.
  • Vis afdekken met folie. Bord met zwaar gewicht, bijvoorbeeld stenen of conservenblikken (ca. 1½ kg) erop zetten.
  • Schaal max. 3 dagen in koelkast plaatsen.
  • Vis elke 12 uur keren en vrijgekomen vocht erover scheppen.
  • Rest van dille heel fijn hakken.
  • In kom mosterd, rest van suiker, azijn, olie en dille tot sausje kloppen.
  • Zalm droogdeppen met keukenpapier en met scherp mes in dunne plakken snijden.
  • Zalm op vier borden uitspreiden en saus erover druppelen.

Tips / Opmerkingen

Serveren met (saffraan)broodjes.

Recept afdrukken
No ratings yet

Zweedse vissalade

Totale tijd20 minuten
Recept categorieën: Salade
Land van herkomst: Zweden
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Snijd de knoflookteen in de lengte door en wrijf hiermee de schaal in die u voor de salade wilt gebruiken.
  • Roer de olie, azijn, zout en peper in diezelfde schaal tot een marinade.
  • Was de sla en maak er brede repen van.
  • Laat de gaffelbitter en de mosselen op een zeef uitlekken.
  • Hak de uien met het groen zeer fijn.
  • Schil de aardappelen en de appels en hak ze fijn.
  • Doe alle ingrediënten in de marinade en schep ze voorzichtig om.
  • Garneer voor het serveren met partjes ei en tuinkers.

Recept afdrukken
No ratings yet

Zweedse mosselsalade

Recept categorieën: Salade, Zeevruchten
Land van herkomst: Zweden
porties: 8 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Maak een sausje van de olie met de dragonazijn, de suiker, het zout en de worcestershiresaus.
  • Pel en snipper de uien.
  • Laat de mosselen uitlekken, meng ze met de uisnippers door de slasaus en laat het een paar minuten intrekken.

Zweedse Boterkoek
Recept afdrukken
No ratings yet

Zweedse boterkoek

Recept categorieën: Koek
Land van herkomst: Zweden
porties: 4

Bereidingswijze

  • Meng de boter, de suiker, de bloem, de eieren en de aroma's in een kom door elkaar tot een geheel is ontstaan.
  • Wel de krenten en rozijnen boven heet water tot ze goed zijn gezwollen.
  • Leg het deeg op een ingevette bakplaat van 40 x 30 cm en strooi er de rozijnen en de krenten over.
  • Strooi er als laatste een grote hand amandelschaafsel over en bak de koek ± 45 minuten in het midden van een op 175°C voorverwarmde oven.

Recept afdrukken
No ratings yet

Hasselback uit de oven

Hasselbackaardappelen bereid in de oven.
Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd1 Uur
Totale tijd1 Uur 5 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht
Land van herkomst: Zweden
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Hugo

Equipment

Bereidingswijze

  • Snij de aardappelen in dunnen plakjes net niet door. Een truckje hiervoor is om de aardappelen tussen twee pollepels te leggen.
  • Leg je aardappelen in een ovenschaaltje en giet hier wat olijfolie overheen. Zorg dat het ook mooi in de aardappel komt! Doe er daarna wat zout en peper overheen.
  • Zet in de oven voor ±1 uurtje op 180ºC.

Tips / Opmerkingen

Erg lekker als bijgerechtje. Dit is eventueel ook te doen van de barbecue! Ik heb het deze keer geserveerd met wat kabeljauwfilet uit de oven.

Griespannekoekjes
Recept afdrukken
No ratings yet

Griespannekoekjes

gevulde zoete pannekoekjes
Totale tijd55 minuten
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk, Nederland, Zweden
porties: 4

Bereidingswijze

  • In de melk het vanillestokje laten trekken uitnemen de melk binden met de griesmeel tot een stevige massa. Deze na afkoeling vermengen met de boter en suiker na goed roeren ook de eieren erbij.
  • Op de gewone wijze van dit pannekoekbeslag niet te dikke pannekoekjes in ruim boter bakken en deze serveren bestrooid met suiker en/of met een vruchtensaus apar

Tips / Opmerkingen

Varianten:

  1. 1) De griesmeel vervangen door rijstebloem en een marasquinsaus erbij
  2. Vullen met kersen op sap serveren met greinsuiker en geraspte
    hazelnoot.

Recept afdrukken
No ratings yet

Zweedse taart

Recept categorieën: Taart
Land van herkomst: Zweden
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verwarm de over op ongeveer 140 graden C.
  • Maal de noten redelijk fijn.
  • Vermeng het maalsel met de basterdsuiker.
  • Klop de eiwitten zo stijf mogelijk.
  • Vermeng heel voorzichtig, zonder te roeren, de stijf geklopte eiwitten met het noten-suikermengsel.
  • Leg een stuk bakpapier op een ovenplaat.
  • Stort het notenmengsel voorzichtig op het bakpapier in een cirkel met een hoogte van ongeveer 3 of 4 cm.
  • Laat de taart ongeveer 25 minuten bakken(afhankelijk van de oven).
  • Als de taart goudbruin is, de bakplaat uit de over nemen (let op: niet te lang in de oven laten want dan wordt de taart zo hard als een steen!; niet te vroeg eruit halen want dan is de taart nog te rauw).
  • Leg een stuk bakpapier op de aanrecht.
  • Pak het bakpapier met de taart erop van de bakplaat en draai snel en plaats de taart op het nieuwe vel bakpapier.
  • Voorzichtig het oude bakpapier van de taart trekken (de taart breekt sneen af laten koelen.
  • Als de taart is afgekoeld, slagroom met suiker of vanillesuiker stijf kloppen.
  • Slagroom op de taart lepelen.
  • Een pure reep chocola met een scherp aardappelmesje in 'kleine brokjes' raspen (niet te fijen over de slagroom strooien.

Tips / Opmerkingen

Variatietip: Deze taart kan ook in meerdere identieke lagen worden opgebouwd.