Recept afdrukken
No ratings yet

Gravad lax gemarineerd in dille

AllerHande december 2001
Recept categorieën: Vis, Voorgerechten, Zalm
Land van herkomst: Zweden
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Zalm controleren op graatjes.
  • Van dille 2 à 3 takjes bewaren, rest grof hakken.
  • Peperkorrels (in vijzel of met bolle kant van lepel) fijnstampen.
  • In kommetje zout, peper en 1 eetlepel suiker mengen.
  • Zalm aan één kant bestrooien met dille en vervolgens met zoutmengsel.
  • Eén stuk zalm met dillekant naar boven in diepe kom leggen.
  • Andere stuk zalm met dillekant naar beneden erop leggen.
  • Vis afdekken met folie. Bord met zwaar gewicht, bijvoorbeeld stenen of conservenblikken (ca. 1½ kg) erop zetten.
  • Schaal max. 3 dagen in koelkast plaatsen.
  • Vis elke 12 uur keren en vrijgekomen vocht erover scheppen.
  • Rest van dille heel fijn hakken.
  • In kom mosterd, rest van suiker, azijn, olie en dille tot sausje kloppen.
  • Zalm droogdeppen met keukenpapier en met scherp mes in dunne plakken snijden.
  • Zalm op vier borden uitspreiden en saus erover druppelen.

Tips / Opmerkingen

Serveren met (saffraan)broodjes.

Zweedse Vissalade
Recept afdrukken
No ratings yet

Zweedse vissalade

Totale tijd20 min
Recept categorieën: Salade
Land van herkomst: Zweden
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Snijd de knoflookteen in de lengte door en wrijf hiermee de schaal in die u voor de salade wilt gebruiken.
  • Roer de olie, azijn, zout en peper in diezelfde schaal tot een marinade.
  • Was de sla en maak er brede repen van.
  • Laat de gaffelbitter en de mosselen op een zeef uitlekken.
  • Hak de uien met het groen zeer fijn.
  • Schil de aardappelen en de appels en hak ze fijn.
  • Doe alle ingrediënten in de marinade en schep ze voorzichtig om.
  • Garneer voor het serveren met partjes ei en tuinkers.

Zweedse Mosselsalade
Recept afdrukken
No ratings yet

Zweedse mosselsalade

Recept categorieën: Salade, Zeevruchten
Land van herkomst: Zweden
porties: 8 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Maak een sausje van de olie met de dragonazijn, de suiker, het zout en de worcestershiresaus.
  • Pel en snipper de uien.
  • Laat de mosselen uitlekken, meng ze met de uisnippers door de slasaus en laat het een paar minuten intrekken.

Zweedse Boterkoek
Recept afdrukken
No ratings yet

Zweedse boterkoek

Recept categorieën: Koek
Land van herkomst: Zweden
porties: 4

Bereidingswijze

  • Meng de boter, de suiker, de bloem, de eieren en de aroma's in een kom door elkaar tot een geheel is ontstaan.
  • Wel de krenten en rozijnen boven heet water tot ze goed zijn gezwollen.
  • Leg het deeg op een ingevette bakplaat van 40 x 30 cm en strooi er de rozijnen en de krenten over.
  • Strooi er als laatste een grote hand amandelschaafsel over en bak de koek ± 45 minuten in het midden van een op 175°C voorverwarmde oven.

HASSELBACK UIT DE OVEN
Recept afdrukken
No ratings yet

Hasselback uit de oven

Hasselbackaardappelen bereid in de oven.
Voorbereidingstijd5 min
Bereidingstijd1 u
Totale tijd1 u 5 min
Recept categorieën: Bijgerecht
Land van herkomst: Zweden
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Hugo

Equipment

Bereidingswijze

  • Snij de aardappelen in dunnen plakjes net niet door. Een truckje hiervoor is om de aardappelen tussen twee pollepels te leggen.
  • Leg je aardappelen in een ovenschaaltje en giet hier wat olijfolie overheen. Zorg dat het ook mooi in de aardappel komt! Doe er daarna wat zout en peper overheen.
  • Zet in de oven voor ±1 uurtje op 180ºC.

Tips / Opmerkingen

Erg lekker als bijgerechtje. Dit is eventueel ook te doen van de barbecue! Ik heb het deze keer geserveerd met wat kabeljauwfilet uit de oven.

Griespannekoekjes
Recept afdrukken
No ratings yet

Griespannekoekjes

gevulde zoete pannekoekjes
Totale tijd55 min
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk, Nederland, Zweden
porties: 4
Auteur: Ben J. Kuyper

Bereidingswijze

  • In de melk het vanillestokje laten trekken uitnemen de melk binden met de griesmeel tot een stevige massa. Deze na afkoeling vermengen met de boter en suiker na goed roeren ook de eieren erbij.
  • Op de gewone wijze van dit pannekoekbeslag niet te dikke pannekoekjes in ruim boter bakken en deze serveren bestrooid met suiker en/of met een vruchtensaus apar

Tips / Opmerkingen

Varianten:

  1. 1) De griesmeel vervangen door rijstebloem en een marasquinsaus erbij
  2. Vullen met kersen op sap serveren met greinsuiker en geraspte
    hazelnoot.

Zweedse Taart
Recept afdrukken
No ratings yet

Zweedse taart

Recept categorieën: Taart
Land van herkomst: Zweden
porties: 4 personen
Auteur: Auteur Onbekend

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verwarm de over op ongeveer 140 graden C.
  • Maal de noten redelijk fijn.
  • Vermeng het maalsel met de basterdsuiker.
  • Klop de eiwitten zo stijf mogelijk.
  • Vermeng heel voorzichtig, zonder te roeren, de stijf geklopte eiwitten met het noten-suikermengsel.
  • Leg een stuk bakpapier op een ovenplaat.
  • Stort het notenmengsel voorzichtig op het bakpapier in een cirkel met een hoogte van ongeveer 3 of 4 cm.
  • Laat de taart ongeveer 25 minuten bakken(afhankelijk van de oven).
  • Als de taart goudbruin is, de bakplaat uit de over nemen (let op: niet te lang in de oven laten want dan wordt de taart zo hard als een steen!; niet te vroeg eruit halen want dan is de taart nog te rauw).
  • Leg een stuk bakpapier op de aanrecht.
  • Pak het bakpapier met de taart erop van de bakplaat en draai snel en plaats de taart op het nieuwe vel bakpapier.
  • Voorzichtig het oude bakpapier van de taart trekken (de taart breekt sneen af laten koelen.
  • Als de taart is afgekoeld, slagroom met suiker of vanillesuiker stijf kloppen.
  • Slagroom op de taart lepelen.
  • Een pure reep chocola met een scherp aardappelmesje in 'kleine brokjes' raspen (niet te fijen over de slagroom strooien.

Tips / Opmerkingen

Variatietip: Deze taart kan ook in meerdere identieke lagen worden opgebouwd.

Recept afdrukken
No ratings yet

Våfflor med grädde

gebakken roomwafels
Recept categorieën: Gebak
Land van herkomst: Zweden
porties: 5 wafels
Auteur: Auteur Onbekend

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Klop de eieren en de suiker samen gedurende 10 minuten met een elektrische mixer in een kom totdat het als een dik lint in de kom terugvalt als je de mixer optilt.
  • Roer er nu met een houten lepel afwisselend de helft van de bloem, de kardemom of gember en de zure room door, en tenslotte de andere helft van de bloem.
  • Klop hier licht de gesmolten boter door en zet het mengsel 10 minuten weg.
  • Maak een wafelijzer warm zonder het in te vetten, totdat het zo heet is dat een waterdruppel sputtert als die er op valt.
  • Vul het ijzer met de geklopte massa vanuit het midden naar de rand toe.
  • Sluit het ijzer en verhit het geheel tot de wafels mooi goudgeel zijn.
  • Gebruik je een elektrisch wafelijzer, volg dan de instructies die daar bij horen.
  • De wafels worden opgediend met koude wilde bessen en verse boter.
  • Een alternatief hiervoor is een lekkere bessenjam.

Tips / Opmerkingen

Info: De wafels op deze foto komen uit een modern wafelijzer. Vroeger bezaten veel Zweedse families wafelijzers die speciaal voor hen gemaakt werden door de plaatselijke smid. Daar werd dan hun eigen patroon of familiewapen in verwerkt.

Recept afdrukken
No ratings yet

Stekt marinert makrell

gegrilde makreel
Recept categorieën: Vis
Land van herkomst: Zweden
porties: 4 personen
Auteur: Auteur Onbekend

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Vraag de visboer de graad uit de makrelen te halen zonder ze door midden te snijden.
  • Verwarm de grill voor.
  • Meng in een braadpan de olie, citroensap, zout, peper en ui.
  • Leg de vis in deze marinade met de binnenzijde naar beneden gedurende 15 minuten.
  • Daarna de andere kant ook 15 minuten.
  • Smeer de bodem van de grillpan in met wat boter met olie.
  • Grilleer de vis slechts aan één kant.
  • Giet er af en toe wat van de boter met olie over.
  • In ongeveer 12 minuten is de vis gaar en mooi goudbruin van kleur.

Recept afdrukken
No ratings yet

Spenatsoppa

spinaziesoep
Recept categorieën: Soep
Land van herkomst: Zweden
porties: 4 personen
Auteur: Auteur Onbekend

ingrediënten

Bereidingswijze

  • De spinazie ontdooien en afgieten door een zeef.
  • De bouillon aan de kook brengen in een flinke pan en dan de spinazie erbij voegen.
  • Laat dit zonder deksel op de pan ongeveer 8 minuten sudderen en giet dan de hele inhoud van de pan door een zeef boven een grote kom of schaal.
  • Druk met de achterkant van een houten lepel flink op de spinazie om alle vocht er uit te krijgen.
  • Smelt de boter in een pan.
  • Als het schuimen afneemt de pan van het vuur nemen en de bloem door de boter roeren tot er een gladde saus ontstaat.
  • Sla met een garde de hete bouillon beetje bij beetje door de saus.
  • Plaats de pan terug op het vuur en breng de inhoud onder voortdurend roeren aan de kook.
  • Voeg dan de spinazie weer toe.
  • Kruid de soep met zout, peper en nootmuskaat.
  • Dek de pan half af en laat de soep nog 5 minuten sudderen op een laag vuur.
  • Serveer de soep op grote soepborden en garneer elke portie met enkele plakjes hardgekookt ei, of voeg het hardgekookte ei in stukjes gesneden toe aan de pan met soep.

Tips / Opmerkingen

Info: Met Pasen wordt in Zweden de spinatsuppe vaak opgediend met gevuld ei, half drijvend in het bord met soep.
Om zulk een gevuld ei te maken neem je de dooiers van 2 of 3 hardgekookte eieren (al naar gelang het aantal personen) uit het wit en wrijf dit tot pasta met 1 of 2 theelepeltjes zachte boter.
Rol de pasta tot kleine knikkertjes en doe er een paar in elk half eiwit.