Recept afdrukken
No ratings yet

Äppelformar

appelgebakjes
Recept categorieën: Fruit, Gebak
Land van herkomst: Zweden
porties: 4 personen
Auteur: Auteur Onbekend

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Roer de boter en de suiker tot een gladde romige massa met een mixer.
  • Klop dan het ei erdoor.
  • Zeef de bloem en de bakpoeder samen en voeg dit bij het mengsel, met de vingers knedend tot een mooi glad deeg ontstaat.
  • Maak van dit deeg een bal, pak het in vetvrij papier en zet het een uur in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • De gebakjes worden gemaakt in kleine ronde bakjes met een doorsnee van ongeveer 6 cm.
  • Snij na het koelen éénderde deel van het deeg af en zet dat terug in de koelkast.
  • Verdeel de rest van het deeg in 12 stukken en pers elk deel in een ingevet bakje op de bodem en tegen de wand.
  • Smelt de 2 eetlepels boter in een pan en voeg de appels toe.
  • Laat dit 2 minuten sudderen, de pan goed schuddend.
  • Vul de vormpjes met de appel, en doe in elk vormpje een lepel jam.
  • Bestrooi de vulling met amandelen.
  • Rol het achtergehouden deeg uit tot een plak van 6 mm. dik.
  • Steek hier met een glas 12 rondjes uit.
  • Maak de randen van deze rondjes nat met wat koud water en druk ze op de gevulde vormpjes.
  • Druk ze aan de rand dicht.
  • Bak daarna alles in het midden van de oven gedurende 30 tot 35 minuten.
  • Haal de gebakjes uit vormpjes en laat ze afkoelen.
  • Bestrooi ze voor het opdienen met poedersuiker.

Zweedse Gahaktballetjes In Roomsaus
Recept afdrukken
No ratings yet

Zweedse gahaktballetjes in roomsaus

Recept categorieën: Vlees
Land van herkomst: Zweden
porties: 4 personen
Auteur: Auteur Onbekend

ingrediënten

Roomsaus:

Bereidingswijze

  • Roer de bezinksels in de pan los en maak een jus met een paar dl kokend water of vleesbouillon.
  • Zeef de jus en voeg de room toe.
  • Bind de saus desgewenst met tarwebloem.
  • Breng de saus goed op smaak en geef hem bij de gehaktballetjes met gekookte aardappelen, met suiker gladgeroerde vossenbessen, sla en zoute of zure augurkjes.
  • Fruit de uisnippers goudgeel in een paar eetlepels boter, prak de aardappelen fijn en week het paneermeel in een beetje water.
  • Roer alle ingrediënten tot een kneedbare fijne massa en breng deze goed op smaak met zout, witte peper en desgewenst wat fijngestoten piment.
  • Vorm ronde balletjes van het gehakt (met behulp van een paar in water gespoelde lepelen leg ze op een met bloem bepoederde snijplank.
  • Bak de gehaktballetjes daarna vrij langzaam bruin in een royale hoeveelheid boter.

Recept afdrukken
No ratings yet

Murkelsoppa

Zowel verse als gedroogde morillen moeten eerst 5 minuten worden gekookt, gooi het water weg, kook ze dan nog eens 5 minuten in ruim water en doe ook dit water weg. Als ze uit blik komen, hoeft dit niet. Vervolgens moeten ze worden afgespoeld in een vergiet, in kleine stukjes gehakt en in boter gebraden, lang en op een laag vuur.
Recept categorieën: Soep
Land van herkomst: Zweden
porties: 4

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Kook de morillen als boven aangegeven en spoel ze af.
  • Bak de helft van de uien samen met de selderij en de wortel enkele minuten in 2 eetlepels boter, strooi het meel erover en doe er onder roeren de bouillon bij.
  • Breng het aan de kook en laat het ± 20 minuten heel zacht koken.
  • Hak intussen de goed afgespoelde morillen klein en braad ze samen met de rest van de uien in 2 eetlepels boter.
  • Laat ze op laag vuur 15-20 minuten in het vet pruttelen.
  • Voeg naar smaak zout en peper aan de morillen toe.
  • Zeef de groenten en de ui uit de bouillon, doe de bouillon en de room bij de morillen en kook alles 10 minuten.
  • Leg de zalmrepen op vier warme borden en schenk de hete soep hierover.
  • Serveer er driehoeken geroosterd brood bij.

Rode Kool Uit Zweden
Recept afdrukken
No ratings yet

Rode kool uit Zweden

Recept categorieën: Groenten
Land van herkomst: Zweden
Feestdagen etc: Kerst
porties: 4 personen
Auteur: Auteur Onbekend

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Doe de boter, suiker, zout, het water en de azijn in een grote pan. 
  • Breng dit mengsel aan de kook. 
  • Als de boter en de suiker zijn gesmolten de kool erbij doen en het geheel goed door elkaar roeren.
  • Opnieuw aan de kook brengen en de pan half afgedekt laten smoren tot de kool goed gaar is.
  • Ongeveer 10 minuten voordat de kool gaar is de jam en de appel toevoegen. 
  • Daarna de pan geheel sluiten en de inhoud gaar laten smoren op een matige hitte. Als de kool dreigt droog te koken een beetje water toevoegen.
  • De kool is nog lekkerder als ze een nacht in de koelkast heeft gestaan en daarna de volgende dag in de oven wordt opgewarmd op 165 graden.

Recept afdrukken
No ratings yet

Kottsoppa

Zweedse vleessoep
Recept categorieën: Soep
Land van herkomst: Zweden
porties: 6

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Doe het vlees in een grote pan en voeg het water toe.
  • Breng het aan de kook en schuim het af.
  • Voeg zout toe, matig het vuur en laat het ±2 uur trekken.
  • Haal het vlees uit de pan, snijd het in stukjes en doe deze terug in de soep.
  • Voeg de wortel, knol, bleekselderij, ui en sjalotten of prei toe en breng op smaak met peper.
  • Breng de soep opnieuw aan de kook, zet het vuur laag en laat 1 uur sudderen.

Zweedse Broodsoep
Recept afdrukken
No ratings yet

Zweedse broodsoep

Recept categorieën: Soep
Land van herkomst: Zweden
porties: 4

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Smelt de boter in een grote pan en voeg al roerend de bloem toe.
  • Voeg onder voortdurend roeren bij scheutjes tegelijk de bouillon toe.
  • Voeg het roggebroodkruim en de suiker toe.
  • Kook op laag vuur ± 30 minuten.
  • Laat in de laatste 5 minuten de saucijsjes, in stukjes gehakt, in de soep warm worden.
  • Voeg roerend de room toe en dien direct op.

Recept afdrukken
No ratings yet

Biff a la Lindström

Recept categorieën: Vlees
Land van herkomst: Zweden
porties: 4

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Bak de ui in een deel van het vet.
  • Maak het gehakt aan.
  • Meng de ui, de rode bieten en de kappertjes door het gehakt en vorm 8-12 hamburgers.
  • Bruin de rest van het vet, bak de hamburgers 2-3 minuten aan elke kant en leg ze in een warme schaal.
  • Doe 1-2 dl water in de pan, voeg naar smaak sojasaus toe en schenk de saus over de hamburgers.