Recept afdrukken
No ratings yet

Verfijnde Slagroomijs Cake met Zomerfruit

Bereidingstijd1 uur 30 minuten
in de koelkast12 uur
Recept categorieën: Cake, Fruit, IJs
Porties: 1 taart
calorieën: 500kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 1 liter slagroomijs

Biscuit:

  • 150 gram bloem
  • 150 gram suiker
  • 5 eieren kamertemperatuur
  • Schil van 1 citroen
  • ¼ theelepel zout

Jam:

  • 250 gram aardbeien
  • 250 gram geleisuiker

Nougatine:

  • 200 gram amandelen
  • 20 gram suiker
  • 20 milliliter water

Garnering:

  • 250 milliliter slagroom
  • 50 gram pure chocolade
  • 2 blokjes ananas
  • 2 bramen
  • 2 frambozen
  • 2 stukjes kiwi

Instructies

Zelfgemaakte jam:

  • Verwarm verse aardbeien in een pan tot ze zachter worden.
  • Mix ze met een staafmixer.
  • Voeg geleisuiker toe en kook zachtjes gedurende 5 minuten.
  • Verwijder het schuim, giet de jam in een afsluitbare pot en koel een nacht in de koelkast.

Biscuit:

  • Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.
  • Bekleed een springvorm met bakpapier.
  • Mix eieren, suiker en zout luchtig.
  • Zeef de bloem erbij, voeg citroenschil toe en meng voorzichtig.
  • Bak 40 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Laat afkoelen en snijd horizontaal doormidden.

Nougatine:

  • Hak de amandelen fijn en spreid ze uit op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Kook water en suiker tot suiker is opgelost.
  • Giet over de amandelen en bak 20-25 minuten in de oven op 160 graden Celsius.
  • Laat afkoelen.

Chocoladekrullen:

  • Smelt chocolade au bain-marie en spuit op een deegroller bekleed met bakpapier.
  • Laat stollen in de koelkast.

Eén dag later:

    Garnering:

    • Klop slagroom met suiker op en doe in een spuitzak.
    • Verdeel de jam over de onderste helft van de biscuit in de springvorm.
    • Leg slagroomijs op de jam en bedek met de bovenste helft van de biscuit.
    • Decoreer met slagroomtoeven, nougatine, vers fruit en chocoladekrullen.
    • Serveer direct.

    Notities

    Een zoete witte wijn zoals een Moscato d'Asti of een demi-sec Champagne zou goed passen bij dit dessert, dankzij hun fruitige aroma's die de zoetheid van het fruit in het dessert complementeren.

    Nutrition

    Calories: 500kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 10g | Vet: 25g | Zout: 0.2mg | Sugar: 40g

    Recept afdrukken
    No ratings yet

    Hemelse Bossche Bol Traktatie

    Bereidingstijd1 uur
    Recept categorieën: Gebak
    Land van herkomst: Brabant
    Porties: 8 stuks
    calorieën: 480kcal
    Auteur: ChatGTP

    Ingrediënten

    Soezen:

    • 200 gram ei
    • 200 milliliter water
    • 100 gram bloem
    • 100 gram boter
    • Snuf zout

    Chocoladefondant:

    • 275 gram pure chocolade
    • 200 gram suiker
    • 150 milliliter water
    • 15 gram cacao

    Slagroom:

    • 600 milliliter slagroom
    • 1 eetlepel kristalsuiker

    Instructies

    • Breng water met boter aan de kook in een pan.
    • Voeg vervolgens bloem en zout toe en roer goed door.
    • Laat het beslag garen totdat het dikker wordt en aan de bodem van de pan blijft plakken.
    • Haal van het vuur en voeg één voor één de eieren toe, meng goed na elke toevoeging.
    • Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.
    • Doe het soezenbeslag in een spuitzak met een grote spuitmond en spuit acht gelijke bollen op een met bakpapier beklede bakplaat.
    • Bak de soezen ongeveer 21 minuten in de oven tot ze goudbruin en gerezen zijn.
    • Klop de slagroom met suiker op tot stijve pieken.
    • Doe de slagroom in een spuitzak met een kleine spuitmond en bewaar in de koelkast.
    • Breng water, suiker en cacao aan de kook in een pan.
    • Voeg de pure chocolade toe en roer tot alles goed gemengd is.
    • Haal van het vuur en laat iets afkoelen.
    • Maak een klein gaatje aan de onderkant van elke soes en vul ze royaal met de opgeklopte slagroom.
    • Doop vervolgens de gevulde soezen ondersteboven in de chocoladefondant en laat ze afkoelen tot de chocolade gestold is.
    • Geniet van deze overheerlijke, zelfgemaakte Bossche Bollen als heerlijke traktatie bij de koffie of als dessert na een smakelijk diner!

    Notities

    Een zoete dessertwijn zoals een Pedro Ximénez sherry vormt een heerlijke combinatie met deze weelderige Bossche Bollen.

    Nutrition

    Calories: 480kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 7g | Vet: 35g | Zout: 0.5mg | Sugar: 25g

    Snoephorentjes voor sinterklaas
    Recept afdrukken
    No ratings yet

    Snoephorentjes voor sinterklaas

    Recept categorieën: Snoepgoed
    Feestdagen etc: Sinterklaas
    Auteur: Cor Kevenaar

    Ingrediënten

    Ingrediënten:

    • 150 gram boter
    • 150 gram Suiker
    • 1 Mespuntje zout
    • Vanille extract
    • 2 Eieren op kamertemperatuur
    • 190 gram Bloem
    • ½ tl Bakpoeder
    • ¼ tl Natrium bicarbonaat
    • 8 speculaaskoekjes zeer fijn gemalen

    Eventueel

    • wat melk op kamertemperatuur

    Voor de vulling en de topping:

    • 1 doos ijshoorntjes
    • 250 gram chocolade druppels Callebaut
    • Mini snoepjes
    • Mini chocolade sinterklaasjes
    • M&M'S
    • 50 gram water
    • 120 gram suiker
    • 50 gram eiwit
    • 180 gram boter
    • Vanille extract

    Instructies

    • Verwarm de oven voor op 180°C. Neem de eierdozen en draai ze op hun kop.
    • Steek met een schilmesje gaten in de doos.
    • Hier kun je straks je hoorntjes in vast zetten.
    • Klop de suiker met de boter en het vanille extract tot een romige crème en voeg dan een voor een de eitjes toe.
    • Meng alle droge ingrediënten behalve de gemalen koekjes met elkaar en zeef ze boven de kom. Klop verder. Voeg de gemalen koekjes toe en klop kort verder.
    • Als het beslag nog te stevig is schenk je er een klein scheutje melk bij.
    • LET OP, het beslag mag niet lopend zijn !
    • Neem nu een spuitzak en vul deze met het beslag.
    • Spuit het beslag in een rondje (zonder gaatje) en zet nu de deksel erop.
    • Bak de cake pops af in een voorverwarmde oven van 180°C in ca 12 tot 15 minuten.
    • Door de gaatjes in de deksel kun je de prikkertest doen.
    • Maak ondertussen de crème au beurre door de suiker met het water te verwarmen tot 121°C. Klop tijdens het warmen van het suikerwater het eiwit stijf op.
    • Voeg het suikerwater toe in een dunne straal en klop de merengue nu terug koud.
    • Je eiwit en boter moeten ongeveer dezelfde temperatuur hebben voordat je de boter gaat toevoegen.
    • Voeg de boter toe en klop verder.
    • Voeg als laatste vanille extract voor de smaak toe.
    • Neem een spuitzak met spuitmondje van Wilton en vul de zak met de crème.
    • Leg even aan de kant totdat je gaat versieren.
    • Leg de crème niet in de koelkast anders wordt hij hard.
    • Smelt 125 gr chocolade au bain-marie en roer het geheel goed door totdat de chocolade volledig gesmolten is.
    • Haal de kom van het vuur en voeg nu de andere 125 gr chocolade toe en roer door tot alles volledig gesmolten is.
    • Schenk de chocolade over in een grote mok.
    • Dip de ijshorentjes in de chocolade en schud voorzichtig de overtollige chocolade terug in de mok.
    • Versier een randje van de chocolade met het versieringsmateriaal.
    • Ik heb zillions gebruikt van Cake Angels (verkrijgbaar bij de Jumbo).
    • Zet de hoorntjes vast in de eierdoos en laat de chocolade uitharden.
    • Als de chocolade is uitgehard dan vul je de hoorntjes driekwart met M&M'S.
    • Neem de gesmolten chocolade erbij en dip nu telkens 1 cakebolletje een beetje in de chocolade.
    • Schud het overtollige weer af en leg dit bolletje nu boven in de opening.
    • Laat weer uitharden.
    • Neem een 2de bolletje en hol deze aan 1 kant iets uit, dip in de chocolade en zet deze op scheef op het vorige bolletje.
    • Zet eventueel even vast met een tandestoker en laat het weer uitharden.
    • Verwijder de tandenstokers.
    • Neem de crème erbij en versier elk horentje met een toef langs de zijkant.
    • Steek er wat lekkere mini snoepjes in en een sinterklaasje.