Recept afdrukken
No ratings yet

Borstplaat stap voor stap

Allerhande 2003
Recept categorieën: Gebak, Snoepgoed
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Sinterklaas
Porties: 6 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 250 g fijne kristalsuiker
  • 5 eetlepels slagroom

Instructies

  • Op aanrecht of hittebestendige snijplank vel bakpapier leggen en hierop vormpjes klaarleggen. In pan met dikke bodem suiker met slagroom en 2 el water op laag vuur verwarmen.
  • Continu roeren met pollepel.
  • Gesmolten suiker 3-5 min. al roerend zachtjes laten doorkoken.
  • Met pollepel testen of massa goed is: (methode 1) laatste druppel suikerstroop die van pollepel loopt trekt dun draadje of (methode 2) druppel die in kopje koud water valt, vormt direct hard balletje.
  • Pan direct van vuur nemen en suikerstroop tijdens afkoelen continu stevig roeren, anders vormt massa te grove structuur.
  • Als massa troebel en dikker begint te worden, deze razendsnel over ingevette vormpjes verdelen (tot ca. 1/2 cm dikte).
  • Borstplaat 10-15 min. laten afkoelen.
  • Vormpjes voorzichtig op hun kant leggen en verder laten afkoelen.
  • Vormpjes weer vlak leggen en nog eens 10 min. laten afkoelen.
  • Voorzichtig bakpapier eraf trekken en vormpjes verwijderen.

Notities

Borstplaatvariatie 1:
meng voor bruingekleurde borstplaat eerst 1 eetlepel cacaopoeder of instantkoffie door de
suiker.
Borstplaatvariatie 2:
roer, als de suikermassa dikker begint te worden, er 2 eetlepels fijngehakte gemengde noten
of geroosterde pijnboompitten door.